Durham is veel meer dan alleen een stad; het is een tijdloze bestemming doordrenkt van geschiedenis, cultuur en architecturale pracht. Het kasteel en Durham Cathedral zijn slechts enkele van de vele bezienswaardigheden die deze stad zo bijzonder maken. Het is een compacte stad doordrenkt van geschiedenis en cultuur. Als een UNESCO-werelderfgoed stad heeft Durham een buitengewone erfenis die teruggaat tot ver voorbij de moderne tijd.

Geschiedenis Durham

De wortels van Durham reiken terug tot de Angelsaksische periode. In 635 sticht Aidan van Lindisfarne, in opdracht van Oswald van Northumbria, het bisdom Lindisfarne. Hoewel het bisdom in 664 is samengevoegd met het bisdom van York, is het later in 678 heropgericht op aandringen van de aartsbisschop van Canterbury.

In 995 verhuist de zetel van het bisdom naar Durham, waarmee de stad een prominent centrum van het christendom in Noord-Engeland wordt. De bouw van de indrukwekkende kathedraal in de 11e eeuw is om de overblijfselen van Sint Cuthbert te huisvesten. Deze kathedraal is uitgegroeid tot een icoon van Engelse architectuur en staat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Durham Castle

Gedurende de middeleeuwen is Durham een strategische plek in het conflict tussen Engeland en Schotland. Het kasteel van Durham wordt opgetrokken ter bescherming van zowel de kathedraal als de stad tegen aanvallen.

In de 19e eeuw is de Universiteit van Durham opgericht, die tot op heden een van de oudste instellingen in het Engelstalige gebied is. Ze is nog steeds bekend om haar hoogwaardige onderwijs.

Bereikbaarheid

Met de auto is Durham gemakkelijk te bereiken wanneer je met DFDS aankomt in Newcastle. In slechts een half uur rijd je via de A19 en A690 de stad in. Je gaat dan wel door de Tyne tunnel, waar tol wordt voor wordt gevraagd. Vanuit het zuiden is de stad te bereiken via de A1/A1(M) snelweg.

Let wel op dat in de stad een congestieheffing telt. We raden je aan om gebruik te maken van de Park and Ride .

Per trein is Durham goed bereikbaar vanuit Newcastle, in 12 minuten ga je van stad naar stad. Vanuit Londen heb je een reistijd van ongeveer 3 uur. Ook vanuit andere steden is de stad te bereiken met de trein. Vanaf het station loop je in iets meer dan 10 minuten naar het centrum. Je kunt ook met de Durham Cathedral Bus .

Vanuit North Shields (DFDS-ferry ) kun je met het openbaar vervoer in 1,5 uur in Durham staan. Pak de bus van DFDS naar Newcastle of ga met de 317 naar Churchill Street-Perth Gardens en pak daar bus 22 naar het station van Newcastle. Daar gaan regelmatig treinen naar Durham.

Vanaf de luchthavens Newcastle Airport en Teesside International Airport is de stad ook te bereiken.

Vervoer in en rondom Durham

Het historische centrum van de stad is goed te bewandelen.

Maar voor daarbuiten is ook het openbaar vervoer goed geregeld. Met de Durham’s Interactive Public Transport Map kun je het vervoersnetwerk van de stad bekijken. De kaart bevat ook details van busroutes in andere steden van het graafschap, samen met dienstregelingen voor alle lokale busdiensten. Met een Explorer Ticket kun je voor een vaste prijs per dag het graafschap per bus verkennen.

Ook met de trein kun je eventueel het graafschap verder ontdekken.

Weer in Durham

We geven je graag een beeld van het klimaat in Durham. Dit zijn de gemiddelde weergegevens voor Durham:

MaandJanFebMaartAprilMeiJuniJuliAugSeptOktNovDec
Min. Temperatuur (°C)1.61.62.43.86.69.511.411.28.96.03.61.8
Max. Temperatuur (°C)6.36.68.811.214.817.920.019.516.111.98.66.1
Neerslag (mm)50.534.444.548.052.460.054.665.557.060.662.758.0
Dagen met regen121011111010101111121212
Zonuren per dag2.33.14.16.26.86.86.35.84.73.52.21.8

Bezienswaardigheden Durham

De stad mag dan wel klein zijn, er is genoeg te zien. Met het kasteel en de kathedraal staan ze al op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar ook daarbuiten (County Durham) is in de stad en omgeving genoeg te beleven.

  1. Durham Cathedral: Geen verkenning van Durham is compleet zonder een bezoek aan de adembenemende kathedraal. Dit meesterwerk van architectuur is een symbool van geloof en vakmanschap. De kathedraal, die oprijst boven de rivier de Wear, heeft Normandische en gotische invloeden.
  2. Durham Castle: Dit indrukwekkende Normandische kasteel, dat nu dienst doet als een deel van de Durham Universiteit, biedt rondleidingen door een aantal vertrekken en onthult de geschiedenis en betekenis van de stad.
  3. Durham Universiteit: Een van de oudste universiteiten in het Verenigd Koninkrijk, met een rijke geschiedenis en prachtige architectuur, waaronder het imposante Palace Green.
  4. National Trust – Crook Hall Gardens: Een heerlijke tuin met historische gebouwen, bloeiende bloembedden en een rustieke sfeer.
  5. Indoor Markett: Een levendige plek waar lokale producten, ambachten en lekkernijen worden verkocht. De markt is binnen, maar op zaterdag is er ook een markt buiten.
  6. Botanische Tuinen: Een oase van rust en schoonheid, deze tuinen bieden een diverse collectie planten en een ontspannen omgeving om te verkennen.
  7. Riverside Walk: Een schilderachtige wandeling langs de oever van de rivier de Wear. Vanuit hier heb je prachtige uitzichten op de stad, bruggen en de omringende natuur.
  8. Durham Museum: Leer meer over de rijke geschiedenis van de stad via tentoonstellingen en objecten die de culturele evolutie van de stad laten zien.
  9. Lumiere, Light Art Festival: Een betoverend evenement waarbij de stad in november wordt verlicht door spectaculaire lichtinstallaties en kunstwerken.
  10. Durham Dales Centre: Gelegen in de nabijgelegen Weardale-vallei, dit centrum biedt informatie over de omliggende regio en een selectie van lokale ambachten en producten.
  11. Oriental Museum: Een schatkamer van Aziatische kunst en cultuur, waar bezoekers kunnen genieten van een rijke collectie artefacten en tentoonstellingen.
  12. Finchale Priory: Een middeleeuws kloostercomplex dat de overblijfselen van een oude kloostergemeenschap in een pittoreske omgeving bewaart.
  13. Gala Theatre & Cinema: Een cultureel centrum met een scala aan theatervoorstellingen, films en evenementen voor alle leeftijden.
  14. Ushaw: Historic House, Chapels & Gardens: Een historisch herenhuis en kapelcomplex dat een glimp biedt van de katholieke geschiedenis van de regio.
  15. Durham Heritage Coast: Een adembenemende kustlijn met dramatische kliffen, rustige baaien en panoramische uitzichten, perfect voor wandelingen en verkenning.

Artikelen