Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Schotland: een land om verliefd op te worden » Buiten-Hebriden: Ontdek de pracht van de eilanden in West Schotland

De Buiten-Hebriden (Outer Hebrides), een betoverende eilandengroep aan de westkust van Schotland, vormen een ware parel in het Verenigd Koninkrijk. Deze eilanden, ook bekend als de Western Isles, bestaan uit meer dan 70 eilanden, waarvan er slechts 15 bewoond zijn. Als je ze bezoekt moet je voorbereid zijn om nooit meer weg te willen. Vooral voor natuurliefhebbers zijn de eilanden een paradijs.

Eilandhoppen in de Buiten-Hebriden

De Buiten-Hebriden zijn een keten van eilanden over 240 kilometer in het noordwesten van Schotland, ze worden ook wel de Western Isles genoemd. Het belangrijkste eilanden zijn Lewis en Harris (één eiland), North Uist, Benbecula, South Uist en Barra. De kleine eilandjes Berneray en Vatersay vormen een schakel in de keten. Daarnaast zijn er nog vele kleine eilandjes rondom deze grotere. St. Kilda ligt dan weer nog westelijker en is het meest afgelegen eilandengroepje.

De Buiten-Hebriden zijn een populaire toeristische bestemming vanwege een unieke mix van natuur, cultuur en geschiedenis. De natuur is overweldigend, met steile kliffen, witte zandstranden, blauwe meren en prachtige flora en fauna. De cultuur is rijk, met een sterke traditie van Gaelic taal en cultuur. De geschiedenis gaat terug tot de prehistorie, met overblijfselen van oude nederzettingen en monumenten.

Ontdek de eilanden van de Outer Hebrides hieronder.

Kaart Buiten-Hebriden

Lewis en Harris: twee gezichten van één eiland

Ontdek Lewis en Harris, het grootste eiland van de Buiten-Hebriden, een eiland met een rijke Gaelische cultuur, die tot uiting komt in de taal, muziek en dans. Het is één eiland, maar draagt twee namen. Lewis en Harris hebben een verschillende naam vanwege historische, culturele en administratieve verschillen.

Lewis

Het noordelijke en grootste deel van het eiland is het dunbevolkte Lewis. Het heeft een moerassig landschap wat bezaaid is met meren en vennen, gekarakteriseerd door uitgestrekte heidevelden, zandstranden en kliffen. Een van de meest fascinerende bezienswaardigheden op Lewis en Harris is ongetwijfeld de Callanish Standing Stones, een prehistorisch monument uit de bronstijd, bestaande uit 49 staande stenen in een cirkel.

De grootste stad van de eilandengroep, Stornoway, bevind zich hier. Nog meer plekken om te bezoeken op het eiland zijn de whiskydistilleerderij Uig Abhainn Dearg Distillery, het Ravenspoint Centre in Lochs en de zeegrotten in Garry Beach. Of blijf slapen in de pittoreske hut/huisjes van Gearrannan blackhouse village of bezoek de Butt Of Lewis vuurtoren.

Harris

Aan de zuidelijke zijde vind je Harris, een rotsachtig eiland met ruigere terreinen, aan de noordkant,maar ook befaamde witte zandstranden in het zuiden, waaronder Luskentyre Beach en Seilebost Beach. Daarnaast staat het eiland bekend om de Harris Tweed, bezoek de winkel in het gezellige Tarbert. Lust je wel een drankje? Ga dan naar de Isle of Harris Distillery of naar Isle of Harris Gin.

Rij over de prachtige The Golden Road van dorpje naar dorpje. Stop ook bij Rodel voor de St Clements kerk. Deze 15e eeuwse kerk heeft veel moeten doorstaan, waaronder een brand en gebruik als koeienstal, maar is weer in ere hersteld. Op Harris kun je ook een bezoek brengen aan het nog intakte Amhuinnsuidhe Castle of de Clisham beklimmen.

Bereikbaarheid Lewis and Harris

Voor degenen die deze betoverende eiland willen verkennen, biedt Caledonian MacBrayne (CalMac) dagelijkse autoveerboten van Ullapool op het vasteland naar Stornoway, de belangrijkste stad van Lewis en Harris. Bovendien verbinden dagelijkse veerboten de haven van Tarbert op Harris met Uig op het Isle of Skye.

Berneray: het kleine eiland

Benbecula, een klein eiland tussen Harris en North Uist, voegt een uniek karakter toe aan de Buiten-Hebriden. Het eiland herbergt een mix heeft van rotsachtige kleine baaien, met zeehonden!, aan de oostkust en uitgestrekt machair en zandstranden aan de westkust. De zandstranden winnen regelmatig prijzen, en zeer populair voor wind- en kitesurfers. In het bezoekerscentrum Nurses Cottage leer je meer over de cultuur en het erfgoed van het eiland. Bekijk de 3 meter hoge staande steen Cladh Maolrithe of de zeldzame Pictische vierkante graf in Ardmaree, die pas in 1998 is ontdekt.

Bereikbaarheid Berneray

In 1990 opende de veerbootterminal met regelmatige afvaarten van en naar Leverburgh, daarnaast is ook een 900 meter lange brug naar North Uist geopend in 1999.

North Uist: paradijs voor natuur- en strandliefhebbers

Buiten-Hebriden, North Uist, Scolpaig Tower

North Uist, gelegen ten zuiden van Berneray, is een paradijs voor wildlife en strandliefhebbers. Ontdek de uitgestrekte moerassen en glinsterende meren van dit prachtige eiland. Aan de oostkant van North Uist komen kunst en omgeving samen in attracties zoals de Hut of the Shadows-installatie en Taigh Chearsabhagh Arts Centre.

In het westen van het eiland geniet je van de natuur in het Balranald RSPB-reservaat en de vele prachtige Atlantische stranden. Een van de stranden wordt opgesierd met de Scolpaig Tower. Op het eiland vind je ook de enorme grafheuvel met kamers van Barpa Langais. North Uist is ook het thuis van een hoop dieren zoals grijze zeehonden, otters en kwartelkoning.

Bereikbaarheid North Uist

Er is een veerboot waarmee je aankomt in Lochmaddy, vroeger een haringhaven. De boot vertrekt vanuit Uig op Isle of Skye.
Het eiland is verbonden door middel van een brug met Grimsay, Benbecula en uiteindelijk ook South Uist.

Benbecula: het tusseneiland

Benbecula is een klein eiland wat tussen North en South Uist ligt. Het eiland is vrij vlak, op één heuvel na (Rueval Hill), en vrij druk bevolkt (voor Herbriden-begrippen). Het eiland kent vele meren, prachtige stranden, zandduinen en het typische machair. Je kunt op het eiland goed vogelspotten. Onder andere steenarenden, buizerds, velduilen en kiekendieven kun je vinden op Benbecula.

Het eiland kent ook twee ruïnes die je kan bezoeken. Borve Castle aan de westkant was eeuwenlang de plek van Clan Ranald. St Toranan’s Temple ter ere van St. Columba was dan weer de plek van het geloof. In de grootste plaats Balivanich zou monnik St. Toranan in de 6e eeuw aan land zijn gekomen om het christendom te verspreiden.

Bereikbaarheid Benbecula

Het is met een brug verbonden met North en South Uist. Ook heeft het een vliegveld in Balivanich.

South Uist: vol ontdekkingen

Flora Macdonald monument op South Uist

South Uist is een relatief groot eiland met aan de oostkant bergen met als hoogste punt de 620 meter hoge Beinn Mhor. Het is stevig wandelen in de bergketen die hier ligt, maar de moeite waard. Voor prachtige stranden, duinen en machair vol geurende bloemen ga je naar het westen. Lochboisdale is de belangrijkste nederzetting van het eiland, en heeft dan ook een haven. In Howmore en South Lochboisdale vind je de schattige huisjes met rietbedekte daken. In de laatstgenoemde is ook het sculptuur Listening Place a Road Ends.

Het eiland was ook ooit het thuis van Flora Macdonald, de vrouw die Bonne Prince Charlie over zee naar Skye bracht toen hij vluchtte na de bloedige slag bij Culloden. Er zijn verschillende oude vindplaatsen op het eiland, een daarvan is Teampul Mor bij Howmore. Hier zijn de ruïnes van een 13e-eeuwse kapel, vroeger een belangrijke plek. Op South Uist vind je ook het prehistorische 1,7 meter hoge Polachar Stone, een monolithisch monument van 2000 voor Christus.

Bereikbaarheid South Uist

Aan de noordkant is het eiland verbonden met een brug met Berneray, ook het naburige Eriskay is met een brug te bereiken. In Lochboisdale is een haven waar de boot naar Castlebay op Barra en Oban op het vasteland vertrekt.

Isle of Barra: schoonheid in klein formaat

Barra, gelegen als het zuidelijkste bewoonde eiland in de Buiten-Hebriden, biedt een indrukwekkende combinatie van stranden, heuvels, machair (typische grond voor Schotland en Ierland) en veen, dit alles op een betrekkelijk klein eiland. Het herbergt ook een brug die je naar het eiland Vatersay leidt. Ontdek de unieke charme van Barra, met bijvoorbeeld het befaamde Kisimul Castle. Dit historische torenhuis, bestaande uit drie verdiepingen, fungeerde vroeger als zetel van de Clan MacNeil en biedt adembenemende uitzichten.

Geniet van het observeren van zeehonden in Seal Bay of maak een wandeling te midden van de wilde bloemen op het Vatersay Machair. Breng een bezoek aan het Dualchas Heritage Centre om dieper inzicht te krijgen in de rijke geschiedenis van de Hebridense cultuur. Mingulay, gelegen net ten zuiden van Vatersay, is een verlaten eiland dat honderd jaar geleden nog werd bewoond. Onder de juiste omstandigheden is Mingulay bereikbaar per boot. Zo kun je daar gaan genieten van de bijzondere fauna, waaronder papegaaiduikers.

Bereikbaarheid Barra

Het vliegveld van Barra staat bekend als een van de ongebruikelijkste ter wereld. Vluchten landen op het strand van Cockle Strand bij eb, bij vloed verdwijnt de landingsbaan. Naast de luchtverbinding is Barra ook bereikbaar per veerboot, die vertrekt vanuit Oban en aankomt bij Castlebay.

St. Kilda: het kan niet westelijker

St. Kilda, Buiten-Hebriden, Schotland

De westelijkste eilandengroep van de Buiten-Hebriden is St. Kilda, wat op ruim 65 kilometer van Benbecula ligt. De eilandengroep is zo uniek dat het twee meldingen bij UNESCO heeft, het staat zowel op de natuurlijke als culturele werelderfgoedlijst.

St Kilda heeft steile zeekliffen en wordt omringd door kraakhelder water. Het eiland werd ooit bewoond, zelf nog tot 1930, maar nu is het vooral het thuis van vele dieren. Je spot er zeevogels zoals jan-van-genten en papegaaiduikers. Het eiland heeft ook unieke soorten waaronder schapen, veldmuizen en winterkoninkjes.

Bereikbaarheid St. Kilda

Je kunt naar St. Kilda met een dagtours vanuit Lochboisdale, Leverburgh en Isle of Barra, o.a. met Kilda Cruises , Uist Sea Tours  en Sea Harris .

Wandelen op de Outer Hebrides

Grimsay

Het zuidelijke eiland Vatersay is het beginpunt van de Hebridean Way, een langeafstandswandel- of fietsroute. Deze loopt langs tien eilanden van de Buiten-Hebriden en eindigt op het eiland Lewis. In de 252 kilometer wandelroute ga je van eiland naar eiland over zes dam/bruggen en twee veerboten.

Natuurlijk kun je ook een gedeelte van deze route lopen, of andere kleinere routes. De Buiten-Hebriden zijn een waar wandelparadijs, zolang je er maar goed op gekleed bent. Je loopt langs witte stranden, door heerlijk ruikende bloemenvelden en via indrukwekkende bezienswaardigheden. Er zijn bergen, maar ook vlakke gebieden waar je kunt lopen.

Praktische informatie Buiten-Hebriden

In juli en augustus is het op zijn drukst, wanneer je dan gaat moet je op tijd je accommodatie reserveren. Mei, juni en september zijn goede alternatieven en nog vaak droger ook. Want het weer kan onstuimig zijn op de eilanden, hou rekening met veel wind en verandelijk weer.

Nog een paar andere handige tips: Hou er rekening mee dat op de eilanden nog veel dicht is op zondag, er rijden bijvoorbeeld ook geen bussen op die dag. Er is een Tesco-supermarkt in Stornoway, daarbuiten zijn enkel wat kleinere winkels.

Accommodatie op de eilanden

Gearrannan, blackhouse village

Op de eilanden van de Buiten-Hebriden zijn genoeg accommodatie mogelijkheden. Verwacht echter geen grote hotelketens, maar denk meer aan gezellige B&B’s. Boek wel op tijd, want het aantal slaapplaatsen is natuurlijk niet gigantisch op deze plekken. De meeste mogelijkheden vind je op Lewis en Harris, maar ook op de andere eilanden in verblijven mogelijk.

Bekijk hier de accomodatiemogelijkheden voor de Buiten-Hebriden op Booking.com .

Bereikbaarheid Buiten-Hebriden

Caledonian macbrayne ferry in Stornoway Harbour

Er zijn drie vliegvelden op de eilanden – Stornoway Airport (Isle of Lewis), Benbecula Airport (Isle of Benbeucla) and Barra Airport (Isle of Barra) met vluchten van/naar Glasgow, Edinburgh en Inverness. De diensten lopen het hele jaar door en worden verzorgd door Loganair . Vluchten duren ongeveer een uur.

Met de auto of de fiets kun je met de veerboot die wordt verzorgd door Caledonian Macbrayne (Calmac ). Er zijn het hele jaar door vijf routes – Castlebay (Barra) naar Oban, Lochboisdale (South Uist) naar Mallaig, Lochmaddy (North Uist) naar Uig (Skye), Tarbert (Harris) naar Uig (Skye) en Stornoway (Lewis) naar Ullapool. Er zijn veerboten tussen de eilanden die ook door Calmac worden verzorgd. De vaartijden variëren van bijna twee uur tot ruim drie uur.

Reizen in de Buiten-Hebriden

Tussen sommige eilanden is een brug of dam, anders kun je met de veerboot. CalMac heeft zelfs een speciaal ticket voor Island Hopping .

Een klein overzicht van de verbindingen in de Buiten-Hebriden:

  • Vatersay – Barra: dam
  • Barra – Eriskay: boot
  • Eriskay – South Uist: dam
  • South Uist – Benbecula: dam
  • Benbecula – Grimsay: dam
  • Grimsay – North Uist: dam
  • North Uist – Berneray: dam
  • Berneray – Harris: boot
  • Harris – Scalpay: brug
  • Lewis – Great Bernera: brug

Openbaar vervoer

Er rijden bussen op de Buiten-Hebriden, deze rijden overdag van maandag tot zaterdag. Sommige bussen in Stornoway rijden echter wel in de avond. Check vooraf dus goed de tijden. Bij sommige bussen is de route ook op aanvraag, dan moet je de (werk)dag van te voren laten weten dat je met de bus wil. Het is verstandig om de chauffeur te laten weten waar je er uit wil, bij sommige stops moet je dat altijd van te voren melden. Wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer op je vakantie is dit zeker wel mogelijk, maar het vergt wel even voorbereiding.

Check de bustijden op de website van Western Isles Council: cne-siar.gov.uk/home/bus-services/

Meer informatie

Lees hier meer over Schotland.