Home » Historie » Taal » Historie van de Engelse taal

Gepubliceerd op 27 mei 2022 | Laatst aangepast op 1 april 2024

De Engelse taal is een van de meest uitgesproken talen ter wereld en heeft een rijke en veelzijdige geschiedenis. Het heeft zich ontwikkeld vanuit een mix van verschillende talen en culturen, waaronder het Oud-Engels, Frans en Latijn.

Het Engels dat we vandaag de dag spreken, heeft zijn oorsprong in het Angelsaksisch. Dit is een Germaanse taal die de Angelsaksische invallers spraken in het Verenigd Koninkrijk in de 5e en 6e eeuw.

Franse invloed op de Engelse taal

British Library, Londen, ontdek de geschiedenis van de Engelse taal

Het Frans was een belangrijke invloed op de Engelse taal, vooral tijdens de middeleeuwen. In 1066 veroverde Willem de Veroveraar het Verenigd Koninkrijk en bracht het Frans mee als de taal van de elite. Gedurende de volgende drie eeuwen is het Frans steeds meer geassocieerd met macht en invloed, en het is dan ook de voertaal van de rechtbanken en de regering.

Toch bleef het Oud-Engels, gesproken door het gewone volk, bestaan en evolueerde het uiteindelijk tot het moderne Engels. Deze twee talen mengden zich met elkaar en leidden tot de opkomst van het Middelengels, dat in feite een tussenstap was tussen het Oud- en het Moderne Engels.

Tijdens de renaissance en de Elizabethaanse tijd ontwikkelde het Engels zich verder, waarbij het aanzienlijke invloed ontving van Latijn en Grieks. Dit leidde tot het moderne Engels, zoals we het vandaag de dag kennen.

William Shakespeare

Natuurlijk mag de invloed van William Shakespeare op de Engelse taal niet worden vergeten. Shakespeare is beschouwd als een van de grootste schrijvers en zijn werk is nog steeds razend populair. Zijn toneelstukken en sonnetten hebben een enorme impact gehad op de Engelse taal, en velen beschouwen hem zelfs als de “vader van de moderne Engelse taal”.

In feite was Shakespeare verantwoordelijk voor de introductie van vele nieuwe woorden en uitdrukkingen in de Engelse taal, en hij was een pionier in het gebruik van poëtische technieken, zoals alliteratie, assonantie en rijm. Zijn werk is nog steeds enorm invloedrijk en wordt nog steeds op verschillende manieren bewerkt en uitgevoerd, en zijn taal blijft relevant voor de Engelse taal van vandaag.

Shakespeare in the Royal Library

In de 17e en 18e eeuw beïnvloeden de koloniale expansie en de opkomst van het Britse Rijk het Engels, wat resulteert in de verspreiding van het Engels over de hele wereld. Vandaag de dag is Engels de meest gesproken taal ter wereld en wordt het gebruikt als een internationale taal voor zaken, politiek en communicatie.

De geschiedenis van de Engelse taal in 10 minuten

The Open University legt in dit hilarische filmpje van 10 minuten uit hoe de taal ontstaan en uitgebreid is.

Meer informatie

Wil je meer weten over de geschiedenis van het Engels? Dan raden we je deze boeken aan:

Of vind meer informatie online:

Daarnaast vind je het waarschijnlijk interessant om de British Library te bezoeken in Londen.


Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.