Gepubliceerd op 1 juni 2024 | Laatst aangepast op 5 oktober 2024
Londen, een van de grootste en meest dynamische steden in het Verenigd Koninkrijk, heeft een uitgebreid en goed ontwikkeld openbaar vervoerssysteem. Hierdoor kun je je efficiënt verplaatsen door de gehele stad. De metro en bus zijn de iconen onder het vervoer in Londen, maar ook gewoon zeer praktisch. We zetten alle mogelijke vervoersmiddelen in Londen voor je op een rij. Zo kun jij je de volgende keer als je in de Britse hoofdstad bent, gemakkelijk van A naar B verplaatsen.
Lees hier hoe je het beste naar Londen toe reist, hier staat ook informatie over hoe je van de vliegvelden naar het centrum reist.
Tips voor reizen in Londen
- Reisplanning: Gebruik apps zoals Google Maps of de Transport for London (TfL) website voor realtime reisinformatie en routeplanning.
- Betalen: Je kunt het openbaar vervoer in Londen betalen met de Oyster Card (koop via Visit Britain Shop) , Travelcard (koop via Visit Britain Shop) of contactloos betalen. Wij leggen de mogelijkheden uit in Reizen in Londen: Travelcard of (Visitor) Oyster Card?
- Caps: Bij het publieke transport wordt er gewerkt met caps, dat zijn maximale bedragen die je per dag kwijt kan zijn. Deze zijn afhankelijk van de zones waarin je reist en worden automatisch toegepast.
- Toegankelijkheid: Veel metrostations en bussen zijn toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking, maar het is raadzaam om van tevoren te controleren welke routes en stations het meest geschikt zijn. Er is veel informatie te vinden via de website van TfL .
De Londense metro (The Tube/Underground)
De Londense metro, vaak simpelweg ’the Tube’ genoemd, is ’s werelds oudste ondergrondse metrosysteem, geopend in 1863. Het netwerk bestaat uit elf lijnen (twaalf als je de DLR meerekend) die door de stad rijden, van de buitenwijken tot het centrum. Met meer dan 270 stations is de metro een van de populairste manieren om door Londen te reizen. De stations zijn makkelijk te herkennen aan het bekende Underground bord bij de ingangen. De metro linkt goed met treinen en overground.
De metro is meestal de snelste manier om van A naar B te komen, je ziet echter wel het minste van de stad. Alhoewel het metrostelsel al een bezienswaardigheid op zich is.
Belangrijke lijnen en stations
- Central Line: Verbindt het westen met het oosten van de stad en stopt bij belangrijke stations zoals Oxford Circus en Bank.
- Piccadilly Line: Ideaal voor reizigers die van Heathrow Airport naar het centrum willen reizen, met stops bij onder andere King’s Cross en Leicester Square.
- Circle Line: Deze lijn rijdt in een rondje in de stad en verbindt zo veel lijnen met elkaar, daarnaast heeft het haltes bij Werstminster en de Tower Bridge. Maar ook het eerste Undergroundstation, Baker Street, bevindt zich op deze lijn.
- Northern Line: Deze lijn bedient de noord-zuid-as van Londen en stopt bij drukke stations zoals Camden Town en Clapham Common.
- DLR: De Docklands Light Railway is combi tussen metro en trein. De DLR heeft geen bestuurder en rijdt naar de Docklands en aangrenzende gebieden in het oosten van Londen.
- Bekijk alle stations op de metroplattegrond van Londen, deze is te vinden via content.tfl.gov.uk/standard-tube-map
Reistips metro
- Oyster Card: Een must-have voor iedereen die regelmatig gebruik maakt van het openbaar vervoer. Het is een herlaadbare kaart die voordeliger is dan losse tickets. Lees hier welk ticket voor jou het handigste is: Travelcard of (Visitor) Oyster Card?
- Reistijden: Vermijd reizen tijdens de spitsuren (7:30-9:30 en 17:00-19:00) om drukte te vermijden. Dit scheelt ook nog in de kosten
- Night Tube: Op vrijdag- en zaterdagnacht rijden er metrolijnen door, waaronder de Victoria, Jubilee, en delen van de Central, Northern, en Piccadilly lines. Handig voor nachtelijke uitstapjes. Tot 04:30 horen de kosten bij de dag ervoor. Als je dus een dagticket hebt kun je die nog tot de volgende dag tot 04:30 uur gebruiken.
- Afstanden: Bekijk eerst of het wel nuttig is om de ondergrondse te nemen, soms zijn stations heel dichtbij (ook al lijkt het op de metrokaart niet zo).
- Roltrap: Sta op de roltrappen rechts, loop links.
- Plattegrond: Ik vind het altijd leuk om aan het begin van mijn reis een nieuwe metroplattegrond mee te nemen, deze staan meestal bij de poortjes. Deze zijn elke keer weer anders, het is dan ook een eer voor een ontwerper als je deze mag vormgeven. Daarnaast zijn ze handig om in je zak te stoppen en snel even te kijken, dat kijkt toch wat makkelijker dan in de metro zelf (vooral als het druk is).
Bussen
Londen heeft een uitgebreid busnetwerk dat zowel overdag als ’s nachts actief is. Met meer dan 700 routes is het busnetwerk een uitstekende manier om delen van de stad te bereiken die niet door de metro worden bediend. Het voordeel is dat je zo ook meer van de stad ziet. De rode dubbeldekkers zijn een iconisch beeld van Londen. De meeste bussen zijn uitgerust met moderne voorzieningen zoals gratis Wi-Fi en USB-oplaadpunten.
In de bus kun je niet betalen met geld, maar wel met Oyster Card, contactloze betaalkaart op mobiele betaling. Lees meer hierover in Travelcard of (Visitor) Oyster Card?. Bekijk de busplattegrond op tfl.gov.uk/maps/bus .
Handige en mooie routes
- Route 9: Rijdt langs prachtige musea zoals Somerset House, London Transport Museum, Natural History Museum en het Design Museum met deze route.
- Route 11: Een toeristische route die langs vele bezienswaardigheden komt, waaronder St. Paul’s Cathedral en Westminster Abbey.
- Route 35: Ga shoppen op de leukste markten van Londen met deze busroute. Deze lijn komt o.a. langs Brixton Market, Borough Market, Leadenhall Market, Spitalfields Market, Brick Lane Market en Columbia Road Flower Market.
- Nachtbussen: Voor wie laat op stap gaat, bieden de nachtelijke busroutes een veilige en betrouwbare manier om thuis te komen.
- Prijs: Bussen zijn goedkoop, de kosten in 2024 zijn £1.75 voor een enkele reis en £5.25 voor een dagkaart.
Hop-on-hop-off bussen
Hop-on-hop-off bussen zijn speciaal ontworpen voor toeristen en bieden een gemakkelijke manier om de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen te verkennen. Deze bussen rijden langs vaste routes en stoppen bij populaire attracties. Daarnaast krijg je uitleg over wat je kan zien en kun je naar bij haltes in- en uitstappen. Het is echter wel een dure manier van vervoer in Londen.
De bekendste bustourbedrijven:
- Route T15 : Deze route, bekend als de ‘Heritage Route’, loopt tussen Tower Hill en Trafalgar Square en biedt een rit langs enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Londen, waaronder de Tower of London, St. Paul’s Cathedral, en de Strand. Dit is helaas geen standaard route, maar een ticket kost slechts £2.50 en dagkaartje £7.50.
- Big Bus Tours : Biedt meerdere routes door de stad, waaronder de Red Route die langs Buckingham Palace, de Tower of London en de Houses of Parliament rijdt.
- Original London Sightseeing Tour : Heeft diverse routes, waaronder de Yellow Route die bezienswaardigheden zoals de London Eye, St. Paul’s Cathedral en Covent Garden aandoet.
- Andere bustours: Golden Tours , Hop-On Hop-Off London Bus Tour en Must See London
Treinen
Naast de metro heeft Londen een uitgebreid netwerk van bovengrondse treinen. De London Overground bedient de buitenwijken en is geïntegreerd met het metrosysteem. National Rail diensten verbinden Londen met de rest van het Verenigd Koninkrijk, maar kunnen ook binnen de stad van pas komen. De laatste aanwinst is de Elizabeth Line, deze verbindt oost en west met elkaar, deze route gaat ook gedeeltelijk ondergronds.
In de stad kun je met je Oyster card betalen, wil je ook verder reizen naar South East England? Dan kun je gebruikmaken van de BritRail London Plus M-pass .
Wil je meer informatie over met de trein reizen in het VK, klik dan hier.
Belangrijke stations
- King’s Cross: Een belangrijk knooppunt voor reizen naar het noorden van Engeland en Schotland. Hier vertrekt ook de Eurostar naar Brussel en Amsterdam.
- Waterloo: Het drukste station van het VK, met verbindingen naar het zuiden en zuidwesten van Engeland.
- Liverpool Street: Belangrijk voor reizen naar het oosten van Engeland, zoals Harwich, en de Stansted Express naar Stansted Airport.
- Blackfriars Railway Station: Mocht je via dit station gaan (bijvoorbeeld van King’s Cross naar het zuiden), bereid je dan maar voor op een mooi uitzicht over de Theems.
- Paddington: Bekend van het beroemde beertje en de Heathrow Express, biedt snelle verbindingen naar Heathrow Airport.
- Bekijk hier een kaart van de metro en treinen in Londen .
Fietsen
Londen heeft een uitgebreid fietsverhuursysteem. Dit systeem, ook bekend als ‘Boris Bikes’ heeft al vele namen gekend, maar heet nu al een tijdje Santander Cycles . Fietsen zijn te huur bij honderden docking stations verspreid over de stad. Je betaalt een vast bedrag per dag (3 pond in 2024), daarna zijn de eerste 30 minuten van elke rit gratis, daarna wordt een klein bedrag per extra 30 minuten in rekening gebracht.
Naast Santander Cycles heb je nog andere fietsverhuurders zonder vaste dockingsplekken (vaak e-bikes), zoals Lime , Tier , Dott en Forest . Het ligt eraan in welke regio je wil fietsen en wat je behoeftes zijn, welke verhuurder het beste bij je past. Daarnaast zijn er ook fietsverhuurbedrijven en begeleide fietstochten beschikbaar. Dit is een uitstekende manier om de stad te verkennen.
Fietsen in Londen
Londen heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in fietsinfrastructuur, met speciale fietspaden en -routes. Populaire fietsroutes zijn onder andere de Cycle Superhighways, Richmond Park en Thames Path. Fiets echter nog steeds voorzichtig en een helm is aan te raden. Houd afstand tot het andere verkeer, zij zijn vaak niet gewend aan fietsen.
Taxi’s en ridesharing
De iconische zwarte taxi’s (Black cabs ) van Londen zijn een comfortabele manier om je te verplaatsen. Alle chauffeurs hebben de beroemde ‘Knowledge of London’ test afgelegd, wat betekent dat ze de stad op hun duimpje kennen. Wanneer je een taxi wil kun je deze aanhouden op straat als hun lampje brand. Je kunt ze ook vinden op taxistandplaatsen, vaak bij stations en vliegvelden. Daarnaast kun je ze ook van te voren boeken.
Er zijn ook andere auto’s te huur (bijvoorbeeld minibusjes), dit worden Private Hire Vehicles (PHVs) genoemd. Deze moet je van te voren reserveren en staan dus niet op taxi plaatsen in de stad.
Ridesharing apps
Diensten zoals Uber en Bolt zijn ook populair in Londen. Ze bieden vaak een goedkoper alternatief voor de traditionele taxi’s.
Riviertransport
Rivierboten, zoals de Uber Boat (Thames Clippers, ook wel River Bus genoemd), bieden een schilderachtige manier om langs de Theems te reizen. Deze boten stoppen bij de belangrijke pieren dichtbij bezienswaardigheden zoals de Tower of London, Greenwich en de London Eye. Bij de Visit Britain Shop kun je single tickets kopen , of hop-on-hop-off tickets . Je kunt ook betalen met de Oyster card. Bekijk de plattegrond van alle haltes van de Uber Boat hier.
Je kunt ook gebruikmaken van de Thames River Boats , zij hebben boten naar o.a. Kew Gardens, Richmond en Hampton Court Palace vanuit Westminster. Helaas varen ze vanwege de getijden niet heel vaak dus de tijd moet je echt uitkomen.
City Cruises en Thames River Sightseeing hebben ook hop-on-hop-off boten tussen Westminster en Greenwich. Er zijn ook riviercruisen die je kunt nemen, waarbij je dan niet uit kan stappen.
Bij Woolwich is er een veerdienst die je van de noord- naar zuidkant van de Theems kan brengen.
Kabelbaan
Een kabelbaan in Londen? Sinds de Olympische Spelen in 2012 is deze te vinden in oosten van de stad. Het verbindt Greenwich (O2 arena) met Isle of Dog (vlakbij London City Airport) over de Theems. De kabelbaan heeft al vele namen gehad, inmiddels heet deze IFS Cloud Cable Car. Vanuit de gondels heb je een mooi uitzicht over de stad.
Je kunt een los ticket kopen voor de kabelbaan (op locatie of via de Visit Britain Shop of TFL ). Ook kun je gebruikmaken van de Oyster card.
Meer informatie
Lees meer over hoe je in Londen komt lees je hier: Reizen naar Londen met vliegtuig, boot, trein of bus?
Wil je meer weten over het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad? Breng eens een bezoekje aan het London Transport Museum.
Wil je meer informatie over de Britse hoofdstad? Bekijk Londen, jouw reisgids voor de Britse hoofdstad.