Home » Reizen » Praktisch » Wandelen in het Verenigd Koninkrijk

Gepubliceerd op 16 oktober 2022 | Laatst aangepast op 3 oktober 2024

Je kunt heerlijk wandelen in het Verenigd Koninkrijk, het land is niet voor niets zo populair bij hikers. Maar waar moet je rekening mee houden en waar kun je het beste wandelen (stad en natuur)? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Stadswandelingen in het Verenigd Koninkrijk

Je kunt heerlijk rondwandelen in de steden van het Verenigd Koninkrijk. Wij hebben al een aantal stadswandelingen in het Verenigd Koninkrijk op onze website staan, waarvan hieronder een overzicht. Mocht je een andere stad bezoeken, raden we je aan om bij het informatiecentrum te informeren naar de wandelroutes daar. Vaak zijn er gratis mogelijkheden (fooi is natuurlijk gewenst) of kun je voor een paar pond met een officiële gids mee. Er zijn echter ook vaak folders met routes te koop, zodat je zelf op pad kan.

Wandelen in de Britse natuur

Er zijn vele wandelaars die al ooit de Britse natuur hebben ontdekt. Dat heeft als voordeel dat er ook al vele routes zijn uitgezet en je dus niet het wiel hoeft uit te vinden. Er zijn officiële routes van o.a. de National Trails (met het eikeltje) en regionale initiatieven, maar op internet zijn er ook tientallen sites die je routes kunnen verschaffen. Vaak netjes verdeeld in moeilijkheidsgraad. Je kunt een uur op pad gaan, of er dagen op uit trekken met je tentje. En of je nu alleen op pad gaat of met de hele familie, er is voor iedereen een wandelroute.

Er is zo veel te ontdekken, ga bijvoorbeeld wandelen in de glooiende heuvels van Engeland, in de hoge bergen van Schotland of langs de kust van Wales.

Zie ook: De vijftien mooiste lange wandelroutes in het Verenigd Koninkrijk

Hastings Country Park Nature Reserve

Wandelkaarten en sites met wandelroutes

Wandelen in het Verenigd Koninkrijk

Wat moet je weten als je gaat wandelen in het Verenigd Koninkrijk? Wat neem je mee? En hoe bereid je je het beste voor? Deze vragen beantwoorden we hieronder.

Algemene regels wandelen in het Verenigd Koninkrijk

Wanneer je gaat wandelen houd je je natuurlijk aan de regels van het land. Een bekende uitdrukking is ‘Leave nothing but footprints, take nothing but photo’s, kill nothing but time’, wat wil zeggen dat je niets achterlaat behalve voetafdrukken, niets neemt behalve foto’s en niets dood behalve de tijd. Laat het land dus zo achter zoals je het aantrof. Of je er nu snel doorheen loopt of er kampeert.

Volg altijd de Countryside Code, te vinden op de website van de Britse overheid .
In het kort:

  • Respecteer andere mensen
  • Houd rekening met de lokale gemeenschap
  • Parkeer zorgvuldig zodat de toegang tot poorten en opritten vrij is
  • Laat poorten en eigendommen achter zoals u ze aantreft
  • Volg gemarkeerde paden en lokale borden (de gekleurde pijlen, eikeltjes of routebordjes)
  • Zie je een bruin rond bord met een persoon die over heuvels loopt? Hier mag je ook buiten de paden lopen (vaak in bergen, op heide, langs de kust etc.).
  • Laat geen sporen na van uw bezoek, neem al uw afval mee naar huis
  • Wees voorzichtig met BBQ’s en vuren – alleen gebruiken op aangewezen plekken
  • Houd honden onder controle en let op borden of ze zijn toegestaan (soms mag het niet vanwege wilde dieren)
  • Gooi hondenpoep in de vuilnisbak
Wandelen in het Verenigd Koninkrijk

Moeilijkheidsgraad wandelingen

Houdt de moeilijkheidsgraad van de wandelingen goed in de gaten. Iemand kan in Nederland wellicht alles aan, wandelen in het Verenigd Koninkrijk is iets heel anders. Het land verschillende bergen, gebieden waar je dagen niemand kan tegen komen en steile kliffen. Het kan dus gevaarlijk zijn als je je eigen kunnen overschat. Laat dit je niet tegen houden om te genieten van de Britse natuur, houd er echter wel rekening mee en informeer goed van tevoren hoe moeilijk je route is. Bij bestaande routes staat bijna altijd wel wat de moeilijkheidsgraad is. Dit gaat van makkelijk tot en met gevorderd/zeer moeilijk. Begin je pas met wandelen? Start dan zeker niet op een gevorderde/zeer moeilijke wandelroute.

De moeilijkheidsgraad houdt rekening met de lengte van de wandeling, hoogteverschillen, mogelijke weercondities (oversteken van rivieren en sneeuw/ijs), terrein en navigatie (borden of gps).

Het Britse weer

Het Britse weer mag dan wel veel op het onze lijken, in de bergen tellen hele andere regels. Ook zijn de winters in het noorden veel strenger dan bij ons. Check van tevoren dus het weerbericht. Ga je meerdere dagen op pad? Neem dan zeker iets mee tegen de regen, het blijft Brits weer en kan dus zo omslaan van zon naar regen.

In de bergen kan het aan de ene kant zonnig zijn, aan de andere kant regen. Of er kan een verraderlijke wind opsteken, of ijskoud zijn aan de top. Bekijk dus niet alleen de weersverwachting voor je beginpunt, maar ook voor onderweg. We raden je af om in de winter de bergen in te gaan, behalve als je echt weet wat je doet.

Bekijk in de dagen voor je wandeling of het weer invloed kan hebben op je route (te drassig, te veel wind bij kliffen) en hoe je deze plekken dan kan vermijden. Houd in deze dagen ook het weer al in de gaten, en doe dat ook nog net voor vertrek. De meest betrouwbare (berg)weersvoorspellingen zijn te vinden bij Mountain Weather Information Service (MWIS)  en Met Office .

South West England-coast path

Beste wandelperiode

Het is natuurlijk maar net waar je voor komt, wat de beste reistijd is voor jouw wandeling. In de winter kan het natuurlijk heel koud zijn, en glad, maar heb je wel prachtige witte bergtoppen. Zolang je je goed laat informeren over de weersomstandigheden en daarop je goed voorbereid dan is er geen slechte periode. Dit is echter wel meer voor gevorderde lopers of korte wandelingen.

Om te beginnen raden we je aan om in de lente en zomer te gaan wandelen. Dan heb je het meeste kans op droge dagen en aangename wandeltemperaturen. In het zuiden van Engeland is de periode met goed wandelweer natuurlijk langer dan in het noorden van Schotland.

Route

Begin met kortere routes dan je misschien in de Lage Landen gewend bent, steile stukken breken je meer op dan vlakland. Houdt daar dus rekening mee als je een route plant.

Plan je route vooraf goed als je een langere route wil maken. Houdt er rekening mee dat je niet overal ontvangst hebt met je mobiele telefoon, zorg er dus voor dat je een (offline) kaart mee hebt zodat je niet verdwaald. Laat ook iemand weten wat je route is, zodat als er iets gebeurd en je hebt geen bereik, iemand weet waar je (ongeveer) bent.

Ben je verdwaald en is er niemand in de buurt om je te helpen? Loop dan terug. Zo kom je niet verder in de problemen.

Je kunt als (onervaren) wandelaar het beste een bestaande route pakken, deze staan aangegeven en de kans dat je mensen tegenkomt, is groot. Zo kun je altijd hulp krijgen indien nodig. Denk bijvoorbeeld aan de wandelroutes West Highland Way, Hadrian’s Wall Path, South West Coast Path, Wales Coast Path, Ulster Way, Cotswold Way of Coast to Coast.

Lees hier meer over langeafstandswandelroutes in het Verenigd Koninkrijk.

The Valley of Rocks, South West Coast Path

Kleding en andere benodigdheden

Het belangrijkste zijn je schoenen. Ga niet op je sandalen de natuur in, dit is slecht voor je voeten en uiteindelijk ook voor je wandelplezier. Waterdichte wandelschoenen zijn zeker een plus, maar zorg er vooral voor dat je stevige schoenen hebt met een goed profiel (zodat je niet wegglijdt). Draag daarin goede sokken, dat voorkomt blaren. Deze sokken kun je in hoog gras wellicht ook over je broek trekken. Niet charmant, maar het voorkomt wel dat er teken bij je benen kunnen komen.

Denk ook aan een waterbestendige jas, niets zo vervelend als met natte kleding te lopen. Je krijgt het hierdoor (veel eerder) koud. Dat bederft meer je wandelplezier dan er niet modebewust bij te lopen. Mocht je langer onderweg gaan denk dan aan een laagjessysteem. Een basislaag die snel droogt, een tussenlaag die isoleert/warm houdt en een toplaag die water- en winddicht is.

Wat mee te nemen op een wandeltocht:

  • Goede wandelschoenen
  • Laagjes kleding (basis-, tussen- en toplaag zijn het beste)
  • Voldoende voedsel en water
  • Papieren kaart een kompas (bij langere tochten)
  • Hoofdlamp (bij lange tochten)

Kaartlezen, kompas gebruiken en navigeren

Vooral als je de bergen in gaat, bijvoorbeeld bij een wandeling in Schotland, is het belangrijk om van tevoren te weten hoe een kaart in elkaar zit en hoe het kompas werkt. Kijk je er pas naar als je verdwaald bent dan ben je te laat. Belangrijke punten om te weten:

  • Bestudeer de kaart en plan je route vooraf
  • Als je een kaart en een kompas gebruikt, leer dan van tevoren hoe je deze gebruikt
  • Draai de kaart naar hoe je staat
  • Controleer je positie regelmatig
  • De meeste kaarten zijn 1:50.000 of 1:25.000, dat wil zeggen dat 1 cm op de kaart 500 of 250 meter in het echt is.
  • Op een wandelkaart staan ook hoogtecontouren, deze staan voor een contourinterval van 5 of 10 meter. Check dit van tevoren op je kaart. Met deze lijnen zie je hoe een berg in elkaar zit.

Je kunt natuurlijk ook een telefoon gebruiken, maar wij raden je aan om ook altijd een kaart mee te nemen in het geval dat je telefoon niet doet wat het moet doen. Defensie kan bijvoorbeeld tijdelijk het Gps-signaal storen. Een handige app is de gratis locatie app van Ordnance Survey .
Waar je sowieso aan moet denken:

  • Laad je telefoon op (en neem een powerbank mee)
  • Download van tevoren de benodigde apps/kaarten (niet overal is internet)
  • Weet zeker dat je app zonder internet werkt
  • Bescherm je telefoon tegen de regen

Wandelen in het Verenigd Koninkrijk shortlist

Alles op een rij:

  • Plan je wandelroute
  • Check het weer
  • Laat iemand weten wat je plannen zijn (en laat het ook weten als je weer terug bent)
  • Trek goede wandelschoenen (en sokken) aan
  • Pak deze spullen mee: water, navigatiemiddel
  • En eventueel ook deet tegen insecten, of specifiek tegen de Schotse midges: Smidge
  • Houd rekening met dieren. Zorg dat je zelf veilig bent (tegen bijvoorbeeld teken en runderen) en zorg dat de dieren veilig zijn (verstoor bijvoorbeeld geen broedplaatsen)
  • Geniet!

Meer informatie

Wil je meer informatie voor de wandeltocht? De lokale toeristeninfo kan je altijd verder helpen.

Handige websites zijn ook nog:


Tags:

Geschreven door:


Eén reactie op “Wandelen in het Verenigd Koninkrijk”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.