Home » Groot-Brittannië » Hadrian’s Wall Path: wandelen of fietsen langs meer dan alleen maar stenen
Hadrian's Wall Path

Hadrian’s Wall is bij velen bekend, maar wist je ook dat je hem kan afwandelen? Fietsen kan trouwens ook. De wandelroute (Hadrian’s Wall Path) is 143 km lang en loopt langs de vroegere grens van het Romeinse Britannia. Houdt tijdens het wandelen rekening met een muur, forten en prachtige uitzichten.

De route wordt door zijn lengte vaak in zes of zeven dagen gewandeld en is vanuit Nederland makkelijk te bereiken via de boot naar Newcastle. Hier begint (of eindigt) de route namelijk. Daarnaast kun je hem ook in drie á vier dagen fietsen (langere route). Pak je liever de bus? Kijk dan even bij Meer informatie.

Wandelroute Hadrian’s Wall Path | Fietsroute Hadrian’s Cycleway | Meer informatie

Klik hier als de kaart van Hadrian’s Wall Path niet zichtbaar is.

Geschiedenis Muur van Hadrianus

Hadrian's Wall

De romeinen hadden een groot deel van Groot-Brittannië in handen, dat moest verdedigd worden natuurlijk. De keizer van Rome Hadrianus (117 tot 138) wilde graag een versterkende linie langs de grenzen van het Romeinse rijk (limes). Aan de grens van Britannia werd daar in het oosten in 122 mee begonnen. De bouw van de 117 kilometer lange stenenmuur duurde tot in 128. Naast stenen is er ook turf (plaggen) gebruikt voor de muur van de oost- tot westkust (grofweg van Carlisle naar Newcastle). In het oosten ligt de grens dichtbij de huidige grens tussen Engeland en Schotland, maar in het westen scheelt het zo’n 80km.

De Romeinse muur bevat om ongeveer elke vijf Romeinse mijl (iets minder dan 1,5km) was er een fort. Tussen de forten, milecastles genoemd, stonden twee uitkijktorentjes. Van noord naar zuid bestond Hadrian’s Wall uit een greppel, muur, militaire weg en vallum (een andere greppel met aan beide zijde terpen). De muur werd goed verdedigd, maar deed waarschijnlijk ook dienst als een soort douane.

In het westen loopt de verdedigingslinie nog een stuk langs de kust, waarschijnlijk omdat ze bang waren voor invallen vanaf Isle of Man (of Ierland). Zelfs in Ravenglass (Lake District) staan nog Romeinse resten.

De Muur van Hadrianus werd in 1987 tot UNSECO Werelderfgoed verklaard en in 2005 werd het onderdeel van het transnationale Werelderfgoed ‘Frontiers of the Roman Empire, dat ook locaties in Duitsland omvat. In 2002 opende het National Trail voetpad langs het pad, in 2006 volgde het fietspad.

Wandelroute Hadrian’s Wall Path

Afstand: 143 km | Aantal dagen: 6 tot 7 (meer bij sightseeing) | Moeilijkheid: gemiddeld

Hadrian's Wall Path

Hadrian’s Wall trok al jaren toeristen die er langs wilden lopen, maar in 2002 opende het officiële pad erlangs. Het loopt van Wallsend, Newcastle upon Tyne in het oosten naar Bowness-on-Solway in Cumbria aan de westkust. Het pad wordt duidelijk aangegeven met bordjes van National Trail (met het bekende eikeltje) en de woorden ‘Hadrian’s Wall Path’. De wandelroute is goed te doen, maar kan erg glad zijn met slecht weer. Daarom wordt aangeraden het de route tussen mei en september te lopen (waarbij juli en augustus druk kan zijn). Ook schijnt het van het westen naar het oosten het makkelijkste te lopen zijn (vanwege de wind). Het stuk tussen Chollerford en Birdoswald is iets zwaarder, maar kan in drukke tijden worden overgeslagen doormiddel van een bus (zie Meer informatie).

Houdt er rekening mee dat je veel door het platteland loopt, er zijn dus weinig voorzieningen onderweg. Handig om dus genoeg eten en drinken mee te nemen.

Hadrian’s Wall Path wordt opgedeeld in:

 • Wallsend naar Heddon-on-the-Wall – 24 km
 • Heddon-on-the-Wall naar Chollerford – 25 km
 • Chollerford naar Steel Rigg – 19 km
 • Steel Rigg naar Walton – 26 km
 • Walton naar Carlisle – 18 km
 • Carlisle naar Bowness-on-Solway – 24 km

Boeken: Hadrian’s Wall Path, National Trail Guide – Anthony Burton en
Hadrian’s wall path, National Trail Described West-East and East-West – Mark Richards

Fietsroute Hadrian’s Cycleway

Afstand: 278 km | Aantal dagen: 3 tot 4 (meer bij sightseeing) | Moeilijkheid: gemiddeld

Ravenglass - Uitrusten langs Hadrian's Cycleway

De fietsroute (geopend in 2006) is een stuk langer dan de Hadrian’s Wall Path wandelroute. Je volgt namelijk de route vanaf South Shields naar Ravenglass in het Lake District, ver voorbij Bowness-on-Solway dus. Ook is de route niet zo strak langs de muur, gewoon omdat dat niet te doen is met de fiets. Ruim 32% van je rit is verkeersvrij (op fietsers na dan 😉) en bijna 98% is geasfalteerd.

De route is relatief vlak, maar er zijn een paar steile stukken en heuvels in het centrale deel (max 240 meter hoog). Er wordt geadviseerd om de route van west naar oost te rijden zodat je voordeel van de wind hebt. De route is met een gewone fiets of mountainbike te fietsen, volledige slick- of racefietsbanden worden afgeraden.

Cawfields Quarry bij de Muur van Hadrianus

Tijdens de fietsroute kun je natuurlijk de Muur van Hadrianus bezichtigen maar ook genieten van prachtige uitzichten op de kust en landschap, Romeinse forten en musea, moderne attracties, schilderachtige dorpjes en aantrekkelijke steden.

Hadrian’s Cycleway wordt opgedeeld in:

 • Ravenglass naar Whitehaven – 35,5 km
 • Whitehaven naar Maryport – 24 km
 • Maryport naar Silloth – 25,5 km
 • Silloth naar Angerton – 19,5 km
 • Angerton naar Carlisle – 37 km
 • Carlisle naar Brampton – 24 km
 • Brampton naar Haltwhistle – 22,5 km
 • Haltwhistle naar Hexham – 35,5 km
 • Hexham naar Prudhoe – 17,5 km
 • Prudhoe naar Newcastle – 21 km
 • Newcastle naar South Shields – 17,5 km

Boek: Hadrian’s Cycleway – Rachel Crolla Carl Mckeating

Hoogtepunten Hadrian’s Wall Path/Cycleway

Hoogtepunten op het Hadrian’s Wall Path zijn de Romeinse forten van Segedunum (Wallsend), Chesters, Housesteads en Birdoswald en River Tyne-bruggen. Bekijk de kaart hierboven voor locatie en meer informatie.

Tip: Denk na over een lidmaatschap op National Trust als je veel musea wil bezoeken (+/- 7 National Trust locaties in een jaar). Het kan voordeliger zijn dan alle tickets los te kopen. Bekijk de website van de National Trust voor meer informatie. Op deze route zijn er vier betaalde National Trust locaties.

Ravenglass, The Roman Bath
Ravenglass – The Roman Bath

Meer informatie

De Hadrian’s Wall-bus, service AD122, rijdt in de zomer rond het centrale deel van de muur. De bus rijdt ongeveer één keer per uur van 09.00 – 17.00 uur tussen Hexham, Chesters, Housesteads, Once Brewed, Vindolanda, Walton en Haltwhistle. De dienst rijdt dagelijks van Goede Vrijdag tot en met september. Ook handig als je een stuk niet wil lopen.
Meer informatie over de bus: gonortheast.co.uk/ad122

Er zijn verschillende partijen die bagagevervoer of georganiseerde reizen langs de Muur van Hadrianus organiseren. Wij zetten er een paar voor je op een rij (maar er zijn er meer!). We raden je aan om even te zoeken welke het beste bij jouw reis past.
hadriansbags.co.uk
baggagetransferplus.com
hadrianshaul.com
sherpavan.com/hadrians-wall-west
albiontrails.com

Meer informatie over Hadrian’s Wall en de omgeving: hadrianswallcountry.co.uk

Lees hier meer over wandelen in het Verenigd Koninkrijk.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.