Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Oxford » Oxford wandelroute: te voet tussen de universiteiten door

Gepubliceerd op 30 april 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Oxford is een prachtige studentenstad, wellicht één van de bekendste universiteitssteden ter wereld. Het is een compacte stad waardoor hij zeer makkelijk te voet te verkennen is. Daarom hebben wij een Oxford wandelroute voor je opgezet. Zo kun je de stad leren kennen voor een langer bezoek, of wellicht heb je maar één dag.

Oxford heeft een aantal Park & Ride’s rondom te stad en doormiddel van de trein is de stad ook goed te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een dagtrip vanuit Londen (of wanneer je met de Eurostar komt). Daarom beginnen we de route bij het dichtstbijzijnde punt vanaf het station. Je loopt vanaf het station via Park End Street richting het centrum en slaat na het water (Castle Mill Stream) af naar rechts de Tidmarsh Lane in. In de bocht ga je rechtdoor (je ziet de toren van het kasteel al), hier begint onze Oxford wandelroute (+/- 4km).

Kaart Oxford wandelroute

Klik hier als de kaart van Oxford wandelroute niet zichtbaar is.

Oxford Castle & Prison

Oxford Castle

In deze universiteitsstad beginnen we de Oxford wandelroute niet bij een College maar bij een heus kasteel. Ook al is het niet meer wat het ooit is geweest, het is toch een bezoekje waard (je kunt er ook rondleidingen krijgen). Toen Willem de Veroveraar Engeland binnenviel en in 1066 de Slag bij Hastings won, werd deze locatie perfect gevonden voor de Noormannen voor een motte kasteel. St. George’s Tower stond er toen, 1071, waarschijnlijk al. Vanaf toen is het in gebruik geweest als detentieplaats tot in 1996, toen de HM-gevangenis Oxford sloot. De oude gebouwen zijn bewaard gebleven en zijn nu opengesteld voor het publiek.

Via New Road ga je rechtdoor Bonn Square op. Hier vind je de New Road Baptist Church en Tirah Memorial. Het monument herdenkt soldaten van het 2de Bataljon Oxfordshire Light Infantry die in 1897-1898 zijn omgekomen tijdens de Tirah Expedition. Deze expeditie was om rebellenstammen aan de noordwestelijke grens van Brits-Indië te verdrijven.

Sla linksaf de New Inn Hall Street in. Hier liggen St Peter’s College en de Wesley Memorial Church. Ga aan het einde rechtsaf de George Street in en dan gelijk links Gloucester Street in. Ga rechtsaf Beaumont Street in.

Ashmolean Museum

Ashmolean Museum

Aan je linkerhand zie je het Ashmolean Museum, dat huisvest kunst en oudheden. Hieronder bevinden zich ook verschillende spullen van Elias Ashmole’s (oudheidkundige, 1617-1692) eigen collectie. Daarnaast bevat de collectie attributen uit het Oude Egypte, Griekenland, Rome en het Nabije Oosten. Daarnaast zijn er ook Europese schilderijen en snaarinstrumenten aanwezig.

Aan het einde van de straat ga je linksaf, daar stuit je gelijk op Martyrs Memorial.

Martyrs Memorial

Oxford wandelroute: Martyrs Memorial

Het herdenkt de 16e-eeuwse Oxford Martyrs en is ontworpen door George Gilbert Scott. De Oxford Martyrs (martelaren) zijn de Anglicaanse bisschoppen Hugh Latimer, Nicholas Ridley en Thomas Cranmer, de aartsbisschop van Canterbury die in 1755 op de brandstapel kwamen. Zij werden verbrand vanwege hun naleving van de hervormde protestantse kerk van Engeland tijdens het bewind van de rooms-katholieke Mary Tudor. Het monument werd opgericht in 1841/1843. 

Je gaat rechtsaf de Magdalen Street in, waarbij je langs het prachtige Randolph Hotel en de Sint Mary Magdalen kerk loopt. De kruising steek je rechtover, zodat je de Cornmarket ingaat. Niet veel later zie je aan je linkerzijde de oudste toren van Oxford staan.

St Michael at the North Gate

St Michael at the North Gate

De Saksische toren (1040) van de St Michael at the North Gate kerk is al bijna duizend jaar oud. Het was ooit onderdeel van de stadsmuur. De kerk is te bezoeken en daarbij mag je ook de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

Loop rechtdoor tot je bij High Street komt. Hier vind je aan je rechterhand de Carfax toren.

Carfax

Oxford wandelroute: Carfax

De naam heeft hij waarschijnlijk te danken aan het Latijnse woord ‘viervorkig’, vanwege de kruising voor de deur. De toren behoorde ooit tot de 14-eeuwse Sint Martin’s kerk. Deze werd in 1869 gesloopt om meer ruimte te maken voor het verkeer. Ook deze toren, officieel St Martin’s Tower, kun je beklimmen voor een uitzicht over de stad.

Als je klaar bent met genieten kun je de weg vervolgen in de St Aldate’s. Hier zie je aan je linkerhand de Victoriaanse Oxford Town Hall en Museum of Oxford. Hier kun je de geschiedenis van Oxford van prehistorie tot nu bekijken. Verderop in de straat beginnen de universiteiten weer. Rechts van je is de in 1624 opgerichte Pembroke College. Criticus en Lexicograaf Samual Johnson was hier het beroemdste lid. Pembroke College staat in schril contrast tegenover het grootse Christ Church wat je aan de overkant kan vinden.

Christ Church

Christ Church, Oxford

Deze universiteit is opgericht in 1525 als Cardinal College door Wolsey. In 1546 kreeg het zijn nieuwe naam Christ Church door Henry VIII, nadat Wolsey niet meer zo geliefd was bij het koninklijk huis. De kapel doet ook dienst als kathedraal van Oxford, wat je goed kunt begrijpen als je hem binnenstapt. Hiermee is het de enige universiteitskapel ter wereld dat ook dienst doet als kathedraal. De toren bij de hoofdingang wordt Tom Tower genoemd en is ontworpen door Sir Christopher Wren en herbergt de bel de Great Tom. Deze bel is gegoten in 1680 en weegt bijna zeven ton. Elke avond om 21.05 uur (21 uur Oxford time) slaat deze 101 keer ter nagedachtenis van het aantal oorspronkelijke Christ Church studenten. Wanneer studenten vroeger na de bel binnen kwamen moesten ze poortgeld betalen. Zouden de 13 Britse premiers die hier ooit op school hebben gezeten dat ook ooit hebben moeten doen? Ook Lewis Carroll, de geestelijk vader van Alice in Wonderland, heeft hier gestudeerd. Christ Church heeft het grootste binnenveld, Tom Quad, te zien door de poorten van Tom Tower. De universiteit heeft ook een Picture Gallery met Oude Meesters.

Ga voorbij Christ Church de War Memorial Gardens in. Deze werden in 1925 aangelegd ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog. De tuin biedt ook toegang tot de Meadow Buildings van Chirst Church, waar via je naar de eetzaal en de kathedraal kunt. Ga de eerste linksaf Merton Grove op en ook in Merton Street links.

Corpus Christi College

Aan je linkerzijde is Corpus Christ College, opgericht in 1517 door Richard Fox, Bisschop van Winchester. Vooral de pelikaan als zonnewijzer valt op. In de 16e eeuw symboliseerde de vogel perfecte vroomheid omdat hij zijn jongen zou voeden met bloed dat uit zijn eigen borst werd geplukt.

Oriel College

Wanneer je iets verder loopt kun je Oriel College (originele naam: The Houde of the Blessed Mary the Virgin in Oxford) bezoeken. De bijnaam, die nu gewoon de naam is, zou komen van de erker (oriel) of decoratief raam op de bovenste verdieping van het originele gebouw wat in 1326 werd gesticht. Een oud leerling, de Zuid-Afrikaanse pionier Cecil Rhodes, liet een fortuin na aan de universiteit. Daardoor is het Rhodes-gebouw (gebouwd in 1909-1911) naar hem vernoemd.

Merton College

Merton College Chapel

Loop terug en je zult aan je rechterhand Merton College passeren. In 1264 stichtte Walter de Merton, Lord Chancellor of England, een kleine gemeenschap van studenten. Dit deed hij met de inkomsten van zijn landgoederen in Surrey. Dit is één van de oudste universiteiten van Oxford, waar ooit J.R.R. Tolkien heeft lesgeven. De huidige gebouwen dateren uit de 15e en 17e eeuw, alhoewel de Mob Quad het oudste gedeelte is (14e eeuw). De Middeleeuwse bibliotheek is indrukwekkend. Het heeft boeken die naar Middeleeuws gebruik aan de bureau’s zijn vastgemaakt, de eerste bijbel in Welsh en een astrolabium van schrijver Chaucer. Dit laatste is een instrument waarmee hoeken gemeten kunnen worden voor landmeetkunde, zeevaart of sterrenkunde.

Loop Merton Street verder af, na de bocht zie je de Examination Schools aan je linkerzijde. Dit gebouw opende in 1882 en waar studenten in mei/juni hun examens doen. Ga rechtsaf High Street in tot je rechts van je de botanische tuinen hebt.

Botanische Tuin

De oudste ‘leertuin’ van het land is in 1621 geopend als ‘Physick Garden’ om medicinale planten en kruiden te laten groeien. Daarnaast mogen de platen gebruikt worden voor de wetenschap. Daarom zijn de planten meer nuttig gerangschikt in plaats van op een esthetische manier. In de tuinen staan ook negen kassen met tropische bloemen en planten. De rozentuin is aangelegd ter ere van de Oxfordse onderzoekers die betrokken waren bij de ontdekking van het gebruik van penicilline.

Magdalen College

Magdalen College

Tegenover de Botanic Garden ligt Magdalen College met zijn enorme terrein. Het heeft een wandelpad langs de rivier, een hertenpark, kloosters, drie binnenplaatsen en nog een aantal gazons. De universiteit is door Lord Chancellor, William Waynflete, bisschop van Winchester in 1458 opgericht. De 15e eeuwse klokkentoren is een boegbeeld van Oxford. In de 17e eeuw stond Magdalen in het middelpunt van de opstand tegen het pro-katholieken beleid van koning James II. Edward Gibbon, schrijver van The Decline and Fall of the Roman Empire, noemde zijn tijd of Magdalen College (1752-1753) de ‘meest nutteloze en onrendabele van mijn leven’. Gelukkig verbeterde het daarna wel voor latere studenten Oscar Wilde en Edward VIII.

Om de Oxford wandelroute voort te zetten loop je terug in de High Street. Op nummer 84 (The Grand Café) opende in 1650 Engelands eerste koffiehuis. Daarnaast ligt University College uit 1249, waarschijnlijk de oudste universiteit van Oxford. Het gebouw komt echter uit de 17e eeuw. Ga tegenover nummer 84 Queen’s Lane in.

The Queen’s College

The Queen’s College

Aan je linkerhand ligt The Queen’s College, opgericht in 1340, met gebouwen uit de 17e en 18e eeuw. Daniel Defoe beschreef het als de mooiste college in de universiteit. De door architect Nicholas Hawksmoor ontworpen koepel boven de ingang heeft duidelijk Italiaanse invloeden.

Aan je rechterhand zie je St Edmund Hall, ook wel bekend als Teddy Hall. Het werd in 1957 een volledige college van de Universiteit, alhoewel het al is opgericht in 1278.

New College

Na de bocht ligt aan je rechterzijde New College, gesticht door de rijke William of Wykeham in 1379. Hij wilde goed opgeleide geestelijken en staatslieden na de Zwarte Dood. Dit gebouw is als eerste gebouwd rondom een binnenplaats, wat daarna gewoon werd. Het was verbonden met Winchester, een onafhankelijke jongensschool die ook van Wykeham was. De kapel is zeer de moeite waard met prachtige glas-in-loodramen. Het koor heeft een goede internationale reputatie. In de tuinen staat nog een oude stadsmuur.

Wanneer je verder loopt kom je langs de onderzoeksstichting All Souls (1438) en loop je onder de Brug der Zuchten (Bridge of Sighs) door. Deze brug behoort tot Hertford College en is een 19e eeuwse kopie van de Venetiaanse). Loop rechtdoor het trapje op en de poort door.

Clarendon Building

Aan je rechterhand is de Clarendon Building, het voormalige thuis van Oxford University Press, bekend van zijn woordenboeken, bijbels en wetenschappelijke boeken. Ontworpen door Nicholas Hawksmoor en gebouwd tussen 1711-1715. Het maakt nu deel uit van Bodleian Library.

Bodleian Library

Bodleian Library, Oxford wandelroute

Deze bibliotheek, die zijn naam te danken heeft aan Sir Thomas Bodley, diplomaat en Fellow of Merton, vind je aan je linkerhand. Bodley heropende de bibliotheek in 1602 op de plek van een eerder gebouw. Met 5,5 miljoen boeken is dit een van ’s werelds grootste bibliotheken en één van de zes met alle nieuw uitgebrachte boeken uit het Verenigd Koninkrijk. Alleen het British Library in Londen heeft meer manuscripten en oude boeken dan de Bodleian. Via een ondergrondse tunnel zijn de oude, de nieuwe Bodleian bibliotheken en de Radcliffe Camera met elkaar verbonden. Helaas is dit niet toegankelijk voor het publiek.

Aan het gebouw vast (iets verder links om de hoek) zit Divinity School, de 15-eeuwse speciaal gebouwde collegezaal schijnt één van de mooiste kamers in Europa te zijn. Het is in loodlijn-gotische stijl gebouwd.

Sheldonian Theatre

Sheldonian Theatre, Oxford

Recht voor je heb je het Sheldonian Theatre, gebouwd door Christopher Wren tussen 1664-1668 als een soort van Romeins theater. Nu wordt het gebruikt voor toelatingsexamens, diploma-uitreikingen en de jaarlijkse Encaenia, waarbij eregraden worden uitgereikt aan vooraanstaande personen.

Achter het Sheldonian theater ligt het Museum of the History of Science, met een zeer uitgebreide collectie vroegere wetenschappelijke instrumenten. Loop terug de trap af en ga rechtsaf naar Radcliffe Square.

Radcliffe Camera

Radcliffe Camera, Oxford Wandeling

Wellicht het bekendste gebouw uit Oxford, door zijn opvallend ronde vorm dus hij kan ook niet ontbreken in de Oxford wandelroute. Maar vergis je niet, camera is niet het woord voor fototoestel maar het middeleeuwse woord voor kamer/gebouw. Het is vernoemd naar Dr. John Redcliffe, de persoonlijke arts van koningin Anne. Hij heeft 40.000 pond gedoneerd aan het gebouw. Het is gebouwd tussen 1737 en 1749 en ontworpen door James Gibb. Het is Engelands eerste ronde leeskamer. Het gebouw is in gebruik door Bodleian Library, die er ondergronds 600.000 boeken bewaard.

Loop rechtdoor langs de University Church of St. Mary the Virgin. Of als je nog energie over hebt, beklim de toren voor een mooi uitzicht over de stad. Ga rechtsaf de High Street in en passeer Brasenose College (1509). Sla rechtsaf Turl Street in. Op de hoek zit een van Oxford’s oudste inns, Mitre, waar je nog steeds een hapje en drankje kan doen (nu dicht voor renovatie). Het heeft gewelfde kelders uit de 13e eeuw.

Lincoln College

In Turl Street ligt aan je rechterhand Lincoln College, opgericht door Richard Fleming, bisschop van Lincoln, in 1427. Hij wilde de groei van ‘ketterse denkers’ bestrijden dat volgens hem in Oxford was ontstaan. John Wesley, de grondlegger van het methodisme heeft hier gestudeerd. Er is nog een herinneringskamer voor hem ingericht. All Saints’ Church is gebruikt als stadskerk vanaf 1896, toen St Martin’s bij Carfax is vernield. Dit stopte toen het in 1975 een bibliotheek werd.

Wanneer je links de Market Street ingaat, zie je aan je linkerkant de overdekte markt. Wanneer je terug loopt valt het je wellicht op dat in Brasnose Lane nog, als enige in Oxford, een Middeleeuws gootje in het midden heeft.

Ga weer linksaf de Turl Street in. Aan je rechterhand is de Exeter College (1314), waar J.R.R. Tolkien heeft gestudeerd. Tegenover ligt Jesus College (1571), opgericht ‘voor het onderhoud van bepaalden geleerden uit Wales om getraind te worden in goede geschriften’. Loop de straat uit en je loopt rechtop Trinity College.

Trinity College

Trinity is opgericht op de plaats van het voormalige Durham College, dat als religieuze instelling ten prooi viel aan de ontberingen van Henry VIII.  In 1555 werd het gered door Sir Thomas Pope en royaal gesponsord. De kapel, gebouwd tegen het einde van de 17e eeuw, is de grootste bezienswaardigheid, met prachtige houten lambrisering en een monument voor de paus. 

Balliol College

Naast Trinity College zit Balliol College (1263), wat ooit werd gezien als het arme broertje van alle rijke college’s. Het was opgericht door John Balliol en gereserveerd voor de arme studenten. De gebouwen zijn voornamelijk Victoriaans.

Wanneer je rechtdoor loopt kom je weer bij het treinstation uit. Natuurlijk kun je de stad ook zelf verder ontdekken. Want de universiteiten, die je tijdens Oxford Wandelroute hebt gezien, zijn ook prachtig om van binnen te bezoeken. Daarnaast is het Pitt Rivers Museum zeker de moeite waard.

Foto’s Oxford Wandelroute

 • Oxford Castle
 • Oxford wandelroute: Martyrs Memorial
 • St Michael at the North Gate
 • Christ Church, Oxford
 • Christ Church Meadow
 • Merton College Chapel
 • Magdalen College
 • The Queen’s College
 • Bodleian Library, Oxford wandelroute
 • Sheldonian Theatre, Oxford
 • Museum of the History of Science
 • Radcliffe Camera
 • Balliol College

Geschreven door:


28 reacties op “Oxford wandelroute: te voet tussen de universiteiten door”

 1. Goedemorgen,
  Bestaat er een pdf van de stadswandeling in Oxford zoals die op de website wordt weergegeven? Wij gaan 2 augustus vertrekken en Oxford staat op ons lijstje om te bezoeken.
  Groet Christa

 2. Wat een mooie wandeling. Wij gaan deze zomervakantie o.a. naar Oxford. Kan ik ook de wandeling als pdf ontvangen?
  Alvast super bedankt.

 3. En nog een vraag om een pdf van deze route.
  Binnenkort twee dagen in Oxford en dit lijkt me een mooie gelegenheid om de stad te leren kennen!

 4. We hebben de route gewandeld en het was goed te volgen. Bedankt voor de toelichting bij elk gebouw. We hadden geen pdf nodig. Online op de telefoon is het prima te volgen.
  Peter & Maria

 5. Als het mogelijk is zou ik ook graag een pdf van de stadswandeling in Oxford zoals die op de website wordt weergegeven ontvangen per mail. Zier er top uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken