Home » Groot-Brittannië » Schotland » Steden » Edinburgh » Edinburgh stadswandeling: Calton Hill

Calton Hill is niet de enige heuvel in Edinburgh, en wellicht ook niet zo druk bezocht als degene waar Edinburgh Castle op ligt. Maar dat wil niet zeggen dat het niet de moeite waard is. Want van ver kun je al zien dat er genoeg bezienswaardigheden op Calton Hill staan. Met deze Calton Hill stadswandeling (±2 km) ontdek je deze heuvel.

De Calton Hill wandeling begint bij het treinstation van Edinburgh, we eindigen bij het Burns Monument. Vanuit hier kun je makkelijk teruglopen naar het station of richting het paleis (waar je verder de stad kan ontdekken).

Calton Hill wandelroute, Edinburgh

Kaart Calton Hill stadswandeling

Klik hier als de kaart van Calton Hill wandelroute niet zichtbaar is.

Video impressie Calton Hill

Edinburgh stadswandeling: Calton Hill

Station Edinburgh Waverley

Station Edinburgh Waverley

Het is qua oppervlakte het één na grootste treinstation van Groot-Brittannië (alleen London Waterloo is groter). Het station heeft een opvallende ligging, namelijk in een vallei tussen de Old en New Town. Het 19e-eeuwse station heeft een indrukwekkend glazen dak, die vooral bij de loketten de moeite waard zijn.

Als je het station uitkomt op de Waverley Bridge ga je rechtsaf en sla je weer rechtsaf Princes Street op. Heb je de uitgang op Princess Street, dan sta je gelijk bij het volgende gebouw in deze Edinburgh stadswandeling.

North British Hotel/Balmoral Hotel

Balmoral Hotel, Edinburgh

Dit hotel is door een spoorwegmaatschappij in 1902 gebouwd, zo hoeft de treinreiziger niet ver zijn slaapplek te zoeken. Pas in 1983 ging het hotel over naar een hotelketen. In 1988 is het gebouw gerenoveerd en kreeg het zijn nieuwe naam (New) Balmoral Hotel . Het is een zeer luxe hotel, met prachtige uitzichten over de stad. Of een gewone kamer nog niet duur genoeg is (£ 320 per nacht), kun je ook de J.K. Rowling kamer boeken (£ 2.400). Hier heeft de schrijfster van Harry Potter geslapen en gewerkt.

Loop rechtdoor in de Princess Street. Na een tijdje (net voor de laatste bushaltes in de rij en voor de bocht) kun je rechtsaf door de hekken het trappetje op de Old Calton begraafplaats op.

Old Calton Burial Ground

De begraafplaats is in 1718 geopend en is de rustplaats van een aantal bekende Schotten, waaronder wetenschapper John Playfair, filosoof David Hume, predikant dr. Robert Candlish, acteur Charles Mackay en uitgevers William Blackwood en Archibald Constable. Er is een plaquette met de namen van de bekenden Schotten bij de ingang.

Op de begraafplaats vind je ook het American Civil War Memorial ter nagedachtenis van de Schotse soldaten die vochten in de Amerikaanse Burgeroorlog. Abraham Lincoln staat bovenop dit monument met aan zijn voeten een dankbare bevrijde slaaf.

Een opvallend graf is dat van historicus en filosoof David Hume (1711–1776), auteur van Treatise of Human Nature. Alhoewel hij niet gelovig was, heeft hij hier toch een graf, met zoals hij wilde een mausoleum. Het werd een grote toren die door heel Edinburgh te herkennen is.

Martyrs of Reform Monument

Martyrs of Reform Monument

Op de begraafplaats staat ook een ander opvallend monument in de skyline van Edinburgh: Martyrs of Reform Monument. Het is een ruim 27 meter hoge obelisk die in 1844 is gebouwd. Het is ter herdenking van vijf politieke martelaren die in 1793 werden beschuldigd van opruiing. Ze wilden juridische en parlementaire hervormingen, maar werden naar Australië verbannen.

Ga na het bezoeken van de begraafplaats weer terug naar de doorgaande weg en sla rechtsaf voor het vervolg van de Edinburgh stadswandeling. Kijk bij het tweede hek naar rechts, hier zie je Governor’s House, die je ook vanaf de begraafplaats hebt kunnen zien.

Governor’s House

Governor’s House

Het gebouw is het enige wat over is van de vroegere gevangenis (Calton Jail) op deze plek. De gevangenis opende in 1817 en was ooit de grootste van Schotland. In dit huis zaten de commissarissen die de gevangenis bestuurden. De gevangenis sloot in 1927 en is in 1937 afgebroken om plaats te maken voor St Andrew’s House.

Steek voor The Scottish Government (het grote gebouw rechts) de weg over en ga de trap op het park (Calton Hill) in. Ga de eerste trap rechts op. Je komt nu op een open vlakte en kan beter zien wat deze heuvel je te bieden heeft. Loop een beetje links schuin omhoog.

Dugald Stewart Monument

Dugald Stewart Monument

Links van je zie je nu het Dugald Stewart Monument, een iconisch monument voor de stad die op vele foto’s staat. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht over de stad. Het heeft iets Grieks, zoals meerdere monumenten op Calton Hill. Het monument is in 1831 in opdracht van de Royal Society of Edinburgh gemaakt. Dugald Stewart was een bekende Schotse verlichtingsfilosoof aan het begin van de 19e eeuw. Hij bekleedde de leerstoel moraalfilosofie (ethiek) aan de University of Edinburgh, van 1785 tot 1810. Tegenwoordig worden zijn idealen als ouderwets gezien en is hij vrij onbekend, maar destijds was hij bekend in heel Europa.

City Observatory

Observatory House , Calton Hill Edinburgh

Rechts van het Dugald Stewart Monument staat de ommuurde City Observatory. Op deze plek gebruikten astronomen de sterren om de tijd zo goed mogelijk vast te leggen voor navigatiedoeleinden. De chronometers van de schepen die in de stad aanmeerden werden hier aangepast.

Met links het Old Observatory, het oudste gedeelte uit de 18e eeuw van de astronomisch observatorium. Dit is gebouwd voor studenten van de University of Edinburgh, maar het geld raakte op. In 1812 schonk het stadsbestuur de grond aan het Edinburgh Astronomical Institute, waarna in 1818 het centrale gebouw is gebouwd. Het gebouw wisselde nog een aantal keren van eigenaar, maar staat sinds 1888 leeg. Waar het vroeger nog te bezoeken was, is dit sinds 2009 niet meer mogelijk.

Wanneer je om het gebouw loopt heb je uitzicht op de New Town, met het opvallende nieuwe gedeelte van St James Quarter daarvoor. Het gouden lint is in 2021 toegevoegd aan de Edinburgh skyline als toevoeging aan het bestaande winkelcentrum. Er is veel kritiek op en het wordt veel vergeleken met een bekend bruin emoticon…. Verder naar rechts zie je de Firth of Forth (de rivier) met nog net de bekende rode Forth Bridge.

Playfair Monument

Playfair Monument, Calton Hill wandelroute

Rechts op de hoek van de City Observatory zie je het Playfair Monument ter nagedachtenis van John Playfair (1748-1819). Hij was een Schotse wetenschapper, wiskundige en hoogleraar natuurfilosofie aan de University of Edinburgh.

Het Portugese kanon

Het Portugese kanon, Edinburgh

Rechts zie je een kanon, deze is hier in 1887 geplaatst nadat de stad hem een jaar eerder cadeau kreeg. Ooit stonden hier zes kanonnen, maar de overige vijf zijn omgesmolten in 1940 voor het metaal wat nodig was voor WO2.

Dit koperen kanon is in de 15e eeuw gegoten en bevat het Koninklijke wapen van Spanje. De precieze jaartal is onbekend, maar het verhuisde voor 1785 naar de Portugese koloniën in Zuidoost-Azië. Nadat het in de handen kwam van de koning van Arakan, heerser van een staat aan de westkust van Birma, is het in 1885 door de Britten veroverd.

National Monument of Scotland

National Monument of Scotland op Calton Hill, Edinburgh

Achter het kanon zie je het National Monument of Scotland. Opvallend aan dit nationale monument is dat het niet af is en het Grieks lijkt. Al is dat laatste niet opvallend op Calton Hill. Het is gebouwd ter nagedachtenis van de Schotse soldaten en matrozen die stierven tijdens de Napoleontische oorlogen van 1803-1815. Het monument is begin 19e eeuw ontworpen door William Henry Playfair en Charles Robert Cockerell, die inspiratie haalde uit het Atheense Parthenon. De bouw begon in 1826, maar in 1829 raakte het geld op. Het is nooit afgemaakt.

Nelson Monument

Nelson Monument, Calton Hill Edinburgh

Draai nog iets verder door naar rechts en je ziet het Nelson Monument. Het is een eerbetoon aan de overwinning van Horatio Nelson in de Slag bij Trafalgar in 1805. Nelson raakte tijdens deze slag gewond en stierf later hieraan. De toren van 32 meter hoog is in 1815 gebouwd en kan door middel van 143 treden beklommen worden. In 1853 werd er een tijdsbal aan de top van de toren gevestigd, deze gaat elke dag precies om 1 uur naar beneden. Zo konden vroeger de schepen in de omgeving hun klokken precies goed zetten.

Loop tussen het National Monument of Scotland en Nelson Monument door om de Edinburgh Calton Hill stadswandeling voort te zetten. Volg het pad naar links, maar vergeet niet van het uitzicht te genieten. Hier kun je o.a. het paleis zien. Na de bocht sla je onderaan rechtsaf.

Monument to the Scottish Parliament

Monument to the Scottish Parliament

Je loopt nu langs het Monument to the Scottish Parliament, een klein monument. Het is gebouwd ter herinnering aan de wake voor het Schotse parlement, die aan de voet van de heuvel werd gehouden. Op het monument staat een vuurschaal die tijdens de wake brandend is gehouden. De wake duurde vanaf de avond van de vierde overwinning van de Conservatieven bij de algemene verkiezingen in 1992 op 10 april 1992. Het eindigde 1980 dagen op 12 september 1997, een dag nadat Schotland stemde voor het herstel van een Schots parlement.

Vervolg het pad tot je Calton Hill verlaat. Steek de doorgaande weg over en vervolg de doorgaande weg (linksaf vanuit de heuvel). Of ga rechtsaf als je al terug wil naar het station.

Burns Monument

Burns Monument, Edinburgh

Je loopt langs het Burns Monument, een kleine tempel ter nagedachtenis van Robert Burns (1759-1796). Het is gebouwd in 1831 om de Schotse dichter te eren. De koepel is gekopieerd van de Lysicrates-tempel in Athene.

Keer na het bezoek aan het Burns Monument om en loop terug naar het station of volg de volgende routebeschrijving richting het paleis: Ga na het Burns Monument de volgende mogelijkheid naar rechts, New Calton Burial Ground op. Daal hier af naar beneden en als je beneden de poort uitloopt kom je op Calton Road uit. Sla hier linksaf en vervolg de weg. Aan het einde ga je rechtsaf en bij de rotonde is het Palace of Holyroodhouse links.

Meer informatie

Lees hier meer over Edinburgh of over Schotland.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken