Home » Groot-Brittannië » Schotland » Steden » Edinburgh » Edinburgh stadswandeling: Calton Hill

Calton Hill is niet de enige heuvel in Edinburgh, en wellicht ook niet zo druk bezocht als degene waar Edinburgh Castle op ligt. Maar dat wil niet zeggen dat het niet de moeite is. Want van ver kun je al zien dat er genoeg bezienswaardigheden op Calton Hill staan. Met deze Calton Hill stadswandeling (±2km) ontdek je deze heuvel.

De Calton Hill wandeling begint bij het treinstation van Edinburgh, we eindigen bij het Burns Monument. Vanuit hier kun je makkelijk terug lopen naar het station of richting het paleis (waar je verder de stad kan ontdekken).

Kaart Calton Hill stadswandeling

Klik hier als de kaart van Calton Hill wandelroute niet zichtbaar is.

Station Edinburgh Waverley

Station Edinburgh Waverley

Het is qua oppervlakte het één na grootste treinstation van Groot-Brittannië (alleen London Waterloo is groter). Het station heeft een opvallende ligging, namelijk in een vallei tussen de Old en New Town. Het 19e-eeuwse station heeft een indrukwekkend glazen dak, vooral bij de lokketten de moeite waard.

Als je het station uitkomt op de Waverley Bridge ga je rechtsaf en sla je weer rechtsaf Princes Street op. Heb je de uitgang op Princess Street, dan sta je gelijk bij het volgende gebouw in deze Edinburgh stadswandeling.

North British Hotel/Balmoral Hotel

Balmoral Hotel, Edinburgh

Dit hotel is door een spoorwegmaatschappij in 1902 gebouwd, zo hoeft de treinreiziger niet ver. Pas in 1983 ging het hotel over naar een hotelketen. In 1988 werd het gebouw gerenoveerd en kreeg het zijn nieuwe naam (New) Balmoral Hotel . Het is een zeer luxe hotel, met prachtige uitzichten over de stad.

Loop rechtdoor in de Princess Street. Na een tijdje (bij één van de laatste bushaltes en voor de bocht) kun je rechtsaf door de hekken het trappetje op de Old Calton begraafplaats op.

Old Calton Burial Ground

De begraafplaats is in 1718 geopend en is de rustplaats van een aantal bekende Schotten, waaronder wetenschapper John Playfair, filosoof David Hume, predikant dr. Robert Candlish, acteur Charles Mackay en uitgevers William Blackwood en Archibald Constable. Er is een plaquette met de namen van de bekenden Schotten.

Op de begraafplaats vind je ook het American Civil War Memorial ter nagedachtenis van de Schotse soldaten die vochten in de Amerikaanse burgeroorlog. Abraham Lincoln staat bovenop dit monument met aan zijn voeten een dankbare bevrijde slaaf.

Een opvallend graf is dat van historicus en filosoof David Hume (1711–1776), auteur van Treatise of Human Nature. Alhoewel hij niet gelovig was heeft hij hier toch een graf, met zoals hij wilde een mausoleum. Het werd een grote toren die door heel Edinburgh te herkennen is.

Martyrs of Reform Monument

Martyrs of Reform Monument

Op de begraafplaats staat ook een ander opvallend monument in de skyline van Edinburgh: Martyrs of Reform Monument. Het is een ruim 27 meter hoge obelisk die in 1844 is gebouwd. Het is ter herdenking van vijf politieke martelaren die in 1793 werden beschuldigd van opruiing. Ze wilden juridische en parlementaire hervormingen, maar werden naar Australië verbannen.

Ga na het bezoeken van de begraafplaats weer terug naar de doorgaande weg voor het vervolg van de Edinburgh stadswandeling. Kijk bij het tweede hek naar rechts, hier zie je Governor’s House, die je ook vanaf de begraafplaats hebt kunnen zien.

Governor’s House

Governor’s House

Het gebouw is het enige wat over is van de vroegere gevangenis (Calton Jail) op deze plek. De gevangenis opende in 1817 en was ooit de grootste van Schotland. In dit huis zat de zaten de commissarissen die de gevangenis bestuurden. De gevangenis sloot in 1927 en werd in 1937 afgebroken om plaats te maken voor St Andrew’s House.

Steek voor The Scottish Government de weg over en ga de trap op het park (Calton Hill) in. Ga de eerste trap naar rechts op. Je komt nu op een open vlakte en kan beter zien wat deze heuvel je te bieden heeft. Loop een beetje links schuin omhoog.

Dugald Stewart Monument

Dugald Stewart Monument

Links van je zie je nu het Dugald Stewart Monument, een iconisch monument voor de stad die op vele foto’s staat. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht over de stad. Het heeft iets Grieks, zoals meerdere monumenten op Calton Hill. Het monument werd in 1831 in opdracht van de Royal Society of Edinburgh gemaakt. Dugald Stewart was een bekende Schotse verlichtingsfilosoof aan het begin van de 19e eeuw. Hij bekleedde de leerstoel moraalfilosofie (ethiek) aan de University of Edinburgh, van 1785 tot 1810. Tegenwoordig worden zijn idealen als ouderwets gezien en is hij een onbekende, maar destijds was hij bekend in heel Europa.

City Observatory

Observatory House , Calton Hill Edinburgh

Rechts van het Dugald Stewart Monument staat de ommuurde City Observatory. Op deze plek gebruikten astronomen de sterren om de tijd zo goed mogelijk vast te leggen voor navigatiedoeleinden. De chronometers van de schepen die in de stad aanmeerden werden hier aangepast.

Met links het Old Observatory, het oudste gedeelte uit de 18e eeuw van de astronomisch observatorium. Dit is gebouwd voor studenten van de University of Edinburgh, maar het geld raakte op. In 1812 schonk het stadsbestuur de grond aan het Edinburgh Astronomical Institute, waarna in 1818 het centrale gebouw is gebouwd. Het gebouw wisselde nog een aantal keer van eigenaar maar staat sinds 1888 leeg. Waar het vroeger nog te bezoeken was, is dit sinds 2009 niet meer mogelijk.

Playfair Monument

Rechts op de hoek van de City Observatory zie je het Playfair Monument ter nagedachtenis van John Playfair (1748-1819). Hij was een Schotse wetenschapper, wiskundige en hoogleraar natuurfilosofie aan de University of Edinburgh.

National Monument of Scotland

National Monument of Scotland op Calton Hill, Edinburgh

Wanneer je iets verder naar rechts draait zie je het National Monument of Scotland. Opvallend aan dit nationale monument is dat het niet af is en het Grieks lijkt. Al is dat laatste niet opvallend op Calton Hill. Het is gebouwd ter nagedachtenis van de Schotse soldaten en matrozen die stierven tijdens de Napoleontische oorlogen van 1803-1815. Het monument is begin 19e eeuw ontworpen door William Henry Playfair en Charles Robert Cockerell, die inspiratie haarde uit het Atheense Parthenon. De bouw begon in 1826, maar in 1829 raakte het geld op. Het is nooit afgemaakt.

Nelson Monument

Nelson Monument, Calton Hill Edinburgh

Draai nog iets verder door naar rechts en je ziet het Nelson Monument. Het is een eerbetoon aan de overwinning van Horatio Nelson in de Slag bij Trafalgar in 1805. Nelson raakte tijdens deze slag gewond en stierf later hieraan. De toren van 32 meter hoog is in 1815 gebouwd en kan doormiddel van 143 treden beklommen worden. In 1853 werd er een tijdsbal aan de top van de toren gevestigd, deze gaat elke dag precies om 1 uur naar beneden. Zo konden vroeger de schepen in de omgeving hun klokken precies goed zetten.

Loop tussen het National Monument of Scotland en Nelson Monument door om de Edinburgh Calton Hill stadswandeling voort te zetten. Vol het pad naar links maar vergeet niet van het uitzicht te genieten. Na de bocht sla je onderaan rechtsaf. Volg dit pad tot je Calton Hill verlaat. Steek de doorgaande weg over en vervolg de doorgaande weg (linksaf vanuit de heuvel). Of ga rechtsaf als je al terug wil naar het station.

Burns Monument

Burns Monument, Edinburgh

Je loopt langs het Burns Monument, een kleine tempel ter nagedachtenis van Robert Burns (1759-1796). Het is gebouwd in 1831 om de Schotse dichter te eren. De koepel is gekopieerd van de Lysicrates-tempel in Athene.

Keer na het bezoek aan het Burns Monument om en loop terug naar het station of volg de volgende routebeschrijving richting het paleis: Ga het eerste poortje rechts door het Regent Road Park in. Houdt rechts aan, steek de weg over als je het parkje uit komt en sla rechtsaf (Abbeyhill). Ga nu linksaf en je komt bij het paleis uit.

Lees hier meer over Edinburgh of over Schotland.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.