Home » Groot-Brittannië » Wales » Cardiff » Cardiff wandelroute: De verrassende en veelzijdige hoofdstad van Wales

Gepubliceerd op 12 mei 2020 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Misschien is Cardiff wel de minst bekende hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Londen, Edinburgh en Belfast worden veel bezocht, maar de Welshe hoofdstad is zeker ook de moeite waard. En om je bij dit bezoek te helpen is er deze mooie Cardiff wandelroute.

Cardiff Castle

Deze keer hebben wij niet zelf de Cardiff wandelroute bedacht, maar is het een bestaande stadswandeling. De officiële naam van de Cardiff wandelroute is Cardiff Centenary Walk en hij werd ooit in het trottoir aangegeven. Helaas is deze bewegwijzering van de Cardiff wandelroute op de meeste plekken verdwenen. Gelukkig hebben wij nog een plattegrond voor je, als je je locatie deelt dan zie je jezelf terug op de kaart. De route is 3,6 km lang en is in 2005 aangelegd vanwege het 100-jarige bestaan van de stad. Dat de geschiedenis van Cardiff verder terug gaat dan dat, zul je tijdens deze wandeling wel merken.

De Cardiff wandelroute begint bij de Visit Cardiff informatiepunt. Het dichtstbijzijnde punt vanuit Cardiff Central is tussen 37 en 38 St Mary Street, vanuit Cardiff Queen Street is het 32. De stadswandeling bestaat uit 41 punten met daartussen nog een aantal extra bezienswaardigheden.

Vergeet naast het centrum ook niet het prachtige Cardiff Bay te bezoeken, want de stad heeft meer te bieden dan je zult denken.

Kaart Cardiff wandelroute

Klik hier als de kaart van de Cardiff wandelroute niet zichtbaar is.

1. Old Library

Old Library, Cardiff Wandelroute

Vertrek vanuit het informatiecentrum (als je naar buiten komt) naar links.

Dit gebouw is in 1882 geopend als ‘Free Library, Museum and School of Arts’ (Vrije Bibliotheek, Museum en Kunstschool). De Welshe inscriptie hoog op de zuidkant van het gebouw betekent: Hij zal niet wijs zijn die niet zal lezen.

Als je vanaf de ingang van het kerkhof naar het gebouw kijkt, zie je dat het gebouw niet helemaal symmetrisch is. Een deel ervan is afgebroken om de weg te kunnen verbreden voor het verkeer.

Sla linksaf om de Cardiff wandelroute te beginnen en loop over de begraafplaats van St John’s.

St John’s Churchyard

Als je over kerkhof loopt naar het volgende punt, kijk dan uit naar de bronzen nummers. Ze markeren de familiebegraafplaatsen.

2. Cardiff Market

Cardiff Market

De Markt is gebouwd door Solomon Andrews, een lokale ondernemer, en werd bekend als Solomon’s Temple. Ashton’s Fishmongers, net binnen bij de ingang, was een van de oorspronkelijke 349 handelaren toen het in 1891 werd geopend. De markt bevindt zich deels op het terrein van het oude graafschap Gaol en de galg stond aan het eind. Hier werd Dic Penderyn op 13 augustus 1831 publiekelijk opgehangen voor zijn vermeende aandeel in de rellen in Merthyr over de werkomstandigheden.

Binnen kun je zien dat de Markt een galerijzaal met een gietijzeren en glazen dak heeft. Daarnaast vind je er een versierde klokkentoren in het midden. Sommige van de kramen hebben nog hun originele gietijzeren nummer.

Vervolg de Cardiff wandelroute door rechtsaf te slaan richting de kerk.

3. St John’s Church

St John’s Church, Cardiff

Dit is de oudste kerk in Cardiff centrum en afgezien van delen van Cardiff Castle is dit het oudste gebouw in Cardiff dat nog steeds in gebruik is. Het is aan het einde van de 12e eeuw gesticht en in de 15e eeuw in Perpendicular (late Gotiek) stijl herbouwd. Na de overstromingen van 1607, die de oorspronkelijke parochiekerk St Mary’s verwoestten, werd de St John’s Church de belangrijkste kerk van de stad.

Binnen zie je gedenktekens voor Sir John Herbert, privé-secretaris van Elizabeth I en James I, zijn broer Sir William Herbert, plaatsvervangend luitenant van Glamorgan en een van de leiders van de bende-oorlogsvoering die het pre-Elizabethaanse Cardiff domineerde. Het prachtige gebrandschilderd glas bevat stukken van William Morris, Ford Maddox Brown en Edward Burne Jones.

De Owain Glyndŵr

Tegenover je zie je één van de oudste herbergen in Cardiff, voor het eerst bezet in 1731. Het heette ooit The Tennis Court, naar de echte tennisbaan die erachter lag.

Ga nu linksaf door Church Street.

The Old Arcade

Naast de Old Arcade pub aan je linkerhand is een steegje. Dit is een van de oudste arcades van Cardiff. De arcade en de pub dateren van de bouw van een markt in 1835, die in 1891 is vervangen door de huidige.

Church St 3 en 4

Church Street, Cardiff

Aan je rechterzijde zie je de witte gebouwen op Church Street 3 en 4 met kenmerkende ramen op de eerste verdieping. Deze dateren uit 1829. Het gebouw was een Wesleyan Methodist Chapel, gebouwd op de plaats van de eerste Wesleyan vergaderzaal in Cardiff. John Wesley zou hier gepredikt hebben en schrijft in zijn dagboek op 6 mei 1743 “Ik heb om elf uur gepredikt in de nieuwe kamer die de Society in het hart van de stad heeft gebouwd; en onze zielen werden samen zoet getroost”.

4. St Mary Street/High Street

Dit was het belangrijkste deel van de middeleeuwse stad. Links is St Mary Street, genoemd naar de belangrijkste kerk van het middeleeuwse Cardiff. St Mary Street is een bijna volledig Victoriaans, en de smalle voorgevels weerspiegelen de middeleeuwse grafkamers.

Het crèmekleurige gebouw op de hoek van Church Street en St Mary Street is gebouwd voor de familie Richards. Het huis heette oorspronkelijk The Corner House en is een van de laatste overlevende uit het 18e-eeuwse Cardiff.

Rechts is High Street, de hoofdstraat van de middeleeuwse tijd. Van 1337 tot 1850 stonden hier drie opeenvolgende gildehuizen totdat er een nieuw stadhuis is geopend in St Mary Street. De eerste verdieping van de gildehuizen is gebruikt als rechtszaal en als ontmoetingsplaats voor de mensen die de zaken van de stad runden, terwijl de begane grond is gebruikt als markt. De jaarmarkten vonden voor het gildehuis plaats.

Voordat je verder gaat, neem een kijkje de prachtige ingang van de High Street Arcade in High Street aan je rechterzijde.

Steek de weg over naar Quay Street om de Cardiff wandelroute verder te volgen.

5. Quay street

Deze weg kreeg zijn naam in de tijd dat hij naar de stadskade aan de rivier de Taff leidde.

6. Womanby Street

De naam Womanby dateert waarschijnlijk van voor de Normandische bezetting en zou van Noorse oorsprong kunnen zijn. De vroegst bekende vorm van de naam, uit 1270, is Hundmanby – mogelijk betekent dit ‘de woning van de houndsman’. Een houndsman is de persoon die de jachthonden onder zijn hoede heeft.

Jones Court, Cardiff

Ga de straat in en kijk rechts door de boog. Jones Court is in de jaren 1830 gebouwd als arbeidershuisjes en behoren nu tot de ongeveer vijftig laatste 19e-eeuwse hofjes in Cardiff. De huizen hadden slechts twee kamers en er was geen watertoevoer of -afvoer, zodat ze een perfecte voedingsbodem waren voor ziekten. Zo stierven er in 1849, 396 Cardiffianen bij een cholera-epidemie.

Blount’s Gate

Wanneer je terug loopt zie je aan de andere kant van Quay Street op de muur van de parkeergarage een blauwe plaquette. Deze markeert de plaats van een van de stadspoorten. Tot de 18e eeuw heette het Wales Gate, toen werd het bekend als Blount’s Gate, genoemd naar een voormalige poortwachter van Cardiff Castle. De poort gaf toegang aan de rivier vanaf St Mary Street, op de plaats van de oude Romeinse kade. Het is in 1785 gesloopt.

Loop verder richting het stadion.

7. Millennium Stadium

Millennium Stadium, Cardiff Wales

Je komt aan in Westgate Street, deze loopt langs de vroegere loop van de River Taff. De grote 19e-eeuwse ingenieur Isambard Kingdom Brunel was bezig met de bouw van de Great Western Railway-lijn richting het westen. De lange bocht van de rivier maakte een spoorwegovergang echter moeilijk. Na toestemming van de familie Bute, die eigenaar was van het land, begonnen de werkzaamheden om de rivier in 1849 om te leiden. Zo kon er een korte spoorbrug worden gebouwd, die brug staat er nog steeds.

Na het verleggen van de rivier blijft er een groot stuk land over dat door de 3e markies van Bute gebruikt mag worden voor de sport. Het gebied heet oorspronkelijk het Great Park, maar is bekend als Cardiff Arms Park, na een nabijgelegen herberg.

De eerste georganiseerde sport hier was cricket. De Cardiff Football Club, later Cardiff Rugby Football Club, werd opgericht in 1876 en hield hier zijn eerste oefeningen. Tennis, hockey, bowls en zelfs windhondenraces hebben hier plaatsgevonden.

Het Millennium Stadium is gebouwd op de plaats van het voormalige Cardiff Arms Park stadion. Het was op tijd klaar om de 1999 Rugby World Cup Final te organiseren, hoewel het veld 45 graden gedraaid moest worden.

Het is nu een van de beroemdste stadions ter wereld. Het is de thuisbasis van de Welshe rugbybond en veel van de wedstrijden van het nationale voetbalteam zijn hier gespeeld. Onder de ongewone kenmerken van het stadion zijn een intrekbaar dak, dat ongeveer 20 minuten duurt om te openen of te sluiten, en een uitneembaar veld waardoor het stadion allerlei andere evenementen kan organiseren, zoals speedway, concerten en tentoonstellingen.

Sla rechtsaf Westgate Street in om de Cardiff wandelroute te vervolgen.

8. Angel Hotel

Rugbyfans over de hele wereld kennen het Angel Hotel. Omdat het zo dicht bij het thuis van het Welshe rugby ligt, werd het de traditionele plaats om samen te komen voor internationale wedstrijden.

Er zijn door de jaren heen verschillende Angel Tavernes op of in de buurt van deze plek geweest. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het de USS Chattanooga toen de Amerikaanse marine het overnam.

Cardiff Arms Park

Aan de andere kant van Westgate Street zie je de tribunes van het huidige Cardiff Arms Park stadion, dat in 1967 werd gebouwd. Tot die tijd was er hier slechts één stadion, dat gedeeld werd door de Cardiff Rugby Football Club en de Welsh Rugby Union. Vandaag de dag is het kleinere terrein de thuisbasis van Cardiff RFC en de Cardiff Blues.

In het begin van de jaren dertig bouwde de WRU een nieuwe tribune, mogelijk zonder overleg met de 4e Markies van Bute. Er wordt gezegd dat hij zo boos was dat zijn zicht van het kasteel naar Penarth werd geblokkeerd dat hij de flats bouwde die je net aan Westgate Street bent voorbijgelopen. Dit om het zicht op het oostelijke deel van het stadion te verpesten.

De tribune werd gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het stadion werd herbouwd en het uitzicht op Penarth was voorgoed verdwenen.

9. Animal Wall

Animal Wall Cardiff

Aan de overkant van de weg zie je de Animal Wall, een muur met verschillende, met de hand uitgehouwen, stenen dieren.

De muur is ontworpen door architect William Burges in 1866, maar is pas in 1890 gebouwd en stond oorspronkelijk voor het kasteel. In 1925 werd de muur verplaatst naar de huidige positie toen de weg werd verbreed.

Sla nu rechtsaf Castle Street in.

10. West Gate

Aan de overkant kun je de plaats van de West gate van de oude stadsmuur zien. Owain Glyndŵr, die een beroemde Welshe opstand tegen de Engelse Kroon leidde, brak hier met zijn troepen door om het kasteel in 1404 te veroveren. De Westpoort en de brug over de gracht werden in 1921 door de markies van Bute gerestaureerd naar hun oorspronkelijke ontwerp.

Radio Studio

Een plaquette op de muur naast je markeert het gebouw waar de eerste BBC-radio-uitzendingen in Wales in 1923 vandaan kwamen.

Dempseys

Op deze plek was een van de eerste herbergen van Cardiff, het Globe Hotel, dat in 1731 openden.

11. Castle Arcade

De zes Victoriaanse en Edwardiaanse arcades zijn een van de meest aantrekkelijke en onderscheidende plekken van Cardiff. Castle Arcade is gebouwd rond 1887 en als je naar binnen gaat zie je een prachtige houten galerij met een houten overstek en voetgangersbruggen.

12. Cardiff Castle

Tegenover je is Cardiff Castle. De plek heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen – onder de rode stenen kun je de oorspronkelijke Romeinse muur zien die tijdens de bouwwerkzaamheden in 1889 is ontdekt.

De Noormannen bouwden een kasteel binnen de Romeinse plaats. Ook is het kasteel geassocieerd met Owain Glyndŵr en de Graaf van Warwick. In de 19e eeuw heeft architect William Burges het kasteel gerestaureerd voor de 3e Markies van Bute, wiens beeld we later in de wandeling zullen zien.

Vandaag de dag kun je een rondleiding krijgen door de buitengewone interieurs en genieten van een Welsh banket in het gerenoveerde 15e-eeuwse kelders. Het Kasteelterrein is een oase van rust in het centrum van de stad en de Normandische Keep biedt een spectaculair uitzicht over de stad. Je kunt het kasteel nu bezoeken of na de Cardiff wandelroute.

Wandelroute Cardiff Castle

Vervolg de weg, die overloopt in Duke Street.

13. Duke Street Arcade

Deze arcade dateert uit 1902. De vroegst bekende vorm van de naam van deze weg was Duckstrete (1550), wat de associatie met eenden en mogelijk de plaats van poelierswinkels suggereert.

Nadat je een kijkje hebt genomen in de arcade, loop je verder in Duke Street.

14. Aneurin Bevan Statue

Aneurin Bevan Statue

In de 18e eeuw werd deze drukke kruising van Duke Street, North Road, Queen Street en het puntje van St John’s Square de Bull Ring genoemd, omdat hier stierengevechten plaatsvonden. In 1773 werd een toeschouwer die te dicht bij de actie kwam, doodgegooid.

Dit beeld van Aneurin Bevan van Robert J R Thomas stamt uit 1987. Bevan is geboren in Tredegar, in de industriële valleien in Zuid-Wales, en was een van de belangrijkste ministers in de Labourregering van 1945-1951. Hij was verantwoordelijk voor de oprichting van de National Health Service in 1948.

Terwijl je door Queen Street loopt, geniet dan ook van de architectuur van de bovenste verdiepingen van de gebouwen.

15. East Gate

East Gate, cardiff

De dikke lijn van donkere straatstenen die je net voorbij bent gelopen, markeert de lijn van de stadsmuur en de plaats van de East Gate. De tolweg van Gloucester naar Swansea liep hier doorheen, maar de stadspoorten werden in de 18e eeuw verwijderd vanwege het toenemende verkeer. De stadsmuur verdween uiteindelijk in 1901 toen het laatst overgebleven deel werd afgebroken om plaats te maken voor de vismarkt, die we later in de wandeling zullen passeren. Stenen van de muur zijn gebruikt bij de bouw van nieuwe gebouwen.

Deze poort stond bekend als de Crockerton Gate. Crockherbtown was de naam van het gebied aan de oostelijke kant van de poort, totdat het werd omgedoopt tot Queen Street ter gelegenheid van het Gouden Jubileum van Koningin Victoria in 1887. De ongebruikelijke vroegere naam kwam waarschijnlijk van een nabijgelegen tuin waar ‘crock’ of ‘pot’ kruiden groeiden. Later in deze wandeling zullen we Crockherbtown Lane passeren.

Queen’s Chambers

Kijk rechts omhoog naar de sierlijke geelgekleurde gebouwen aan de overkant (rechts van het shoppingcentrum). Dit waren Queen’s Chambers, gebouwd in 1878 in Venetiaanse stijl, waarschijnlijk omdat ze aan de oevers van het Glamorganshire-kanaal stonden. Het kanaal werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gedempt, zodat het gebouw niet langer een uitstekende positie aan het water heeft.

Twee plaquettes op het gebouw vertellen u meer over Queen’s Chambers en de stadsmuur.

Sla linksaf naar The Friary.

16. The Friary

In 1280 stichtte Franciscaner Broeders een klooster waar nu de torenflat staat. Waarschijnlijk waren hier een tiental broeders gevestigd, die grijze gewaden droegen zodat ze bekend stonden als Grijze Broeders.

Naast een ongewoon grote kerk bevatte de Friary waarschijnlijk een refter, gastenkamers, een slaapzaal en kloosters. Er waren ook velden en tuinen waar de broeders hun voedsel verbouwden. Tijdens de Reformatie van 1538 werden alle eigendommen in beslag genomen en werd de kerk gesloopt.

Sir William Herbert bouwde in 1582 op deze plaats een herenhuis dat waarschijnlijk tot in de 18de eeuw door de familie Herbert werd bewoond. Nu staat er een torengebouw.

Voor de herinrichting van dit gebied waren er hier moestuinen die het kasteel bevoorraadden.

Steek Greyfriars Road over bij de kruising om de Cardiff wandelroute te vervolgen.

17. Friary Gardens

Friary Gardens

In de kleine tuinen aan je linkerzijde zie je een standbeeld van de 3e Markies van Bute. De familie Bute ontwikkelde en bezat de bloeiende haven van Cardiff in de 19e eeuw en de 3e markies was een van de rijkste mannen ter wereld.

Lord Bute besteedde een groot deel van zijn fortuin aan de extravagante herontwikkeling van het kasteel van Cardiff en in 1898 verkocht hij 59 hectare in het Cathays Park aan de Cardiff Corporation met voorwaarden dat de bomen behouden blijven. Hij bepaalde ook dat er nooit gebouwd mag worden op de plaats van deze tuinen.

18. Dock Feeder

Cathays Park

Kijk voordat je door de onderdoorgang naar het Cathayspark gaat, naar de drinkfontein aan de rechterkant. Deze werd geschonken door de voormalige burgemeester William Alexander en is oorspronkelijk in de jaren 1860 in de muur van het stadhuis in St Mary Street gebouwd. In 1908 is deze verplaatst naar Mill Lane, en in 1952 kwam het naar de huidige locatie.

Onder u bevindt zich het doseersysteem voor het Glamorganshire-kanaal. Het kanaal is gebouwd tussen 1790 en 1798, om zware goederen uit de industriële valleien te vervoeren voor de export over de hele wereld via de dokken van Cardiff. Het liep 25 mijl (40km) van Cyfarthfa, bij Merthyr Tydfil, naar de haven van Cardiff. Er waren 52 sluizen over de hele lengte, wat leidde tot frequente vertragingen. Het kanaal was zo druk dat de handelaren aan het begin van de 19e eeuw op zoek moesten naar alternatieve vormen van vervoer en halverwege de 19e eeuw is de Taff Vale Railway geopend. De laatste schuit passeerde het kanaal in 1942.

Een voetgangerstunnel loopt onder de hoofdweg door van net ten zuiden van het Hilton Hotel naar het kasteel. Deze maakte oorspronkelijk deel uit van het Glamorganshire-kanaal en het jaagpad is vandaag de dag nog steeds zichtbaar.

Dit doseersysteem is in de jaren 1830 afgesneden. Het liep van het Glamorganshire-kanaal naar de dokken en hielp zo de modder en het puin door te spoelen en het waterpeil in de dokken te houden.

Loop nu door de onderdoorgang en ga aan het andere eind links naar boven.

19. City Hall

Je hebt Cathays Park bereikt, de locatie van een van de meest indrukwekkende burgercentra in Groot-Brittannië. De oorsprong van de naam Cathays is niet duidelijk, hoewel het tweede element – hays – waarschijnlijk land is dat door een heg is omsloten. We zien dit ook in de naam van The Hayes, die we later in de wandeling zullen bereiken.

Aan het einde van de 19e eeuw wist Cardiff Corporation dat het land nodig was voor nieuwe civiele gebouwen. Wethouder Peter Price zei: “Deze zouden rond een centraal park kunnen worden ingericht. Als Lord Bute het in zijn plezier vindt om dit land te verkopen voor een gematigd bedrag, kunnen we van Cardiff een van de mooiste steden van het land maken…”

Er was veel controverse over de plek die de Corporation wilde, maar uiteindelijk kocht het Cathays Park van de familie Bute voor £161,000 in 1898 en er werden plannen voor de ontwikkeling ervan opgesteld. De gebouwen van Portland-stone, de parken en de met bomen omgeven lanen maken het civiele centrum tot een van de meest opvallende kenmerken van Cardiff en een voorbeeld van burgerarchitectuur van wereldformaat.

Cardiff City Hall

Als je uit de onderdoorgang komt, bevindt het stadhuis zich aan je rechterhand. Ontworpen door de architecten Lanchester, Stewart en Rickards is dit het vlaggenschip van het civiele centrum. Het kostte £129.000 om te bouwen en is in 1906 geopend nadat Cardiff het jaar ervoor de status ‘stad’ kreeg.  

De klokkentoren is 60 meter hoog en op de top van de koepel staat een Welshe draak. Het interieur van dit gebouw is prachtig met de imposante marmeren zaal die de koepelvormige Raadskamer en de sierlijke vergaderzalen met elkaar verbindt. In de City Hall staan marmeren beelden van elf helden van Wales, die door middel van een wedstrijd in de Western Mail krant zijn uitgekozen.

Zuid-Afrikaanse oorlogsmonument

In het midden van de rotonde staat het Memorial to Welshmen die in de South African War (1899-1902) zijn omgekomen. Het beeld is van Electra en is ontworpen door de beeldhouwer Albert Toft.

Loop rechtdoor de Koning Edward VII Avenue op.

20. Law Courts

Law Courts, Cardiff Wales

De rechtbanken aan uw linkerzijde werden in 1904 voltooid tegen een prijs van £96,000. Het standbeeld van rechter Gwilym Williams, ‘terror to malefactors (terreur voor boosdoeners)’, is van Sir W Goscombe John (1860-1952), wiens werk in de hele stad te zien is.

Kijk eens naar de obelisk-achtige lampen rond het gebouw van de Law Courts. Dit zijn opvallende bouwwerken met griffioen en wyvern beelden. Elk voorzien van het wapen van Cardiff. Er wordt aangenomen dat ze zijn ontworpen en gebouwd als onderdeel van de ontwikkeling van de Law Courts.

21. University of Wales Registry

University of Wales Registry

Dit was het eerste gebouw in Cathays Park, gebouwd in 1903/04. Het was het administratieve hoofdkwartier van de University of Wales toen Cardiff Corporation de universiteit een gratis terrein en een lage huur aanbood om de eer te hebben van het hoofdkwartier van een universiteit.

De stijl is klassiek met Ionische zuilen bij de ingang, ronde ramen op de bovenverdieping en prachtig gedetailleerde slapende draken van Sir W Goscombe John op de palen voor het gebouw.

22. Glamorgan building

Glamorgan building

Glamorganshire County Council is opgericht in 1888 en dit gebouw is geopend als hoofdkwartier in 1912. De twee gebeeldhouwde groepen voor de ingang stellen Mining (Minerva met mijnwerkers) en Navigation (vertegenwoordigd door Neptunus in een strijdwagen) voor. Beide waren essentieel voor de opbouw van de economie van Zuid-Wales. Vandaag de dag maakt het gebouw deel uit van de universiteit van Cardiff.

Loop in deze Cardiff wandelroute verder op de King Edward VII Ave.

23. Bute Building

Cardiff wandelroute: Bute Building

Dit gebouw werd in 1916 geopend als een technische hogeschool en maakt nu deel uit van de University of Cardiff. Het heeft de vorm van een holle rechthoek en de hoofdgevel is in neo-Griekse stijl met een portiek van Dorische zuilen. De rode draak werd geïnstalleerd in 1985.

Dit was het eerste grote bouwproject van architect Percy Thomas. Zijn werk is door heel Cardiff te zien en zijn bureau ontwierp het Wales Millennium Centre in de baai van Cardiff.

Tempel van de Vrede

Het volgende gebouw is The Welsh National Temple of Peace and Health, dat in 1938 werd geopend. Het was een geschenk van de grote weldoener Lord David Davies van Llandinam aan het Welshe volk en gewijd aan de herinnering aan de verloren levens in de Eerste Wereldoorlog.

Het is een abstract klassiek gebouw met eenvoudige lijnen, gebouwd in een T-vorm. Onder de tempel bevindt zich de Crypte die het Welsh National Book of Remembrance herbergt.

Loop iets terug en ga Alexandra Gardens in.

Cardiff, hoofdstad Wales

24. Welsh National War Memorial

Welsh National War Memorial

In het centrum van de Gardens staat het National War Memorial, gebouwd ter herinnering aan de mannen van Wales die in de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Het memorial heeft de vorm van een verzonken hof met daarin een fontein, omgeven door een zitplaats binnen een cirkel van Korinthische zuilen.

De drie bronzen figuren (een soldaat, een matroos en een vlieger) rijken een krans richting het centrale beeld van de Messenger of Victory (boodschapper van overwinning).

De Welshe inscriptie op het buitenste fries zegt ‘Aan de zonen van Wales die hun leven gaven voor hun land in de oorlog van 1914-18’. De andere Welshe inscripties zijn van de Welshe dichters T Gwyn Jones en R Williams Parry en lezen ” Over de zee ging hij sterven”, “Bij de geul, rustend” en “In de hemel zwevend”.

25. Falklands Memorial

Falklands Memorial, Cardiff

Iets verderop staat het Falklands Memorial, een herdenkingssteen op een sokkel ter nagedachtenis aan het Falklands conflict uit 1982. De steen is door de Falkland eilanden aan Wales geschonken om hen te bedanken voor hun vrijheid. Het komt van Mount Harriet, waar het gevecht was en vele Welshmen hun leven lieten.

Verlaat Alexandra Gardens aan de andere kant van waar je binnenkwam.

26. Cardiff University

Cardiff University

Het University College of South Wales and Monmouthshire werd in 1883 officieel geopend met 102 ingeschreven studenten, waarvan 15 vrouwen. In 1909 nam het College zijn intrek in dit gebouw, dat later werd uitgebreid. Hoewel het een imposant gebouw is, hadden de architecten hun twijfels over de esthetische kwaliteit ervan.

Vandaag de dag is het het hoofdgebouw van de Universiteit van Cardiff.

Ga rechtsaf, richting het centrum van de stad.

27. National Museum of Wales

Cardiff kreeg zware concurrentie van Aberystwyth, Swansea en Caernarfon om de thuisbasis van het National Museum of Wales te worden. Cardiff bood deze plek aan, samen met financiële steun, en in juni 1905 is het National Museum of Wales toegekend aan Cardiff (de National Library ging naar Aberystwyth).

National Museum of Wales

De eerste steen is gelegd door koning George V in 1912 en na vertragingen als gevolg van de Eerste Wereldoorlog werd het museum uiteindelijk in 1927 door dezelfde koning geopend. Uitbreidingen aan de oostelijke zijde van het gebouw zijn in 1932 geopend.

Het gebouw werd zeer goed ontvangen, met name de indrukwekkende entree met zijn Dorische stijl en massieve bronzen deuren. Kijk eens naar de beelden boven de kroonlijst. Die aan de zuidzijde (voorkant) stellen het Steen-, Bronzen-, IJzer- en Kolentijdperk voor; die aan de westzijde staan voor de mijnbouw en de scheepvaart; en die aan de oostzijde staan voor het leren, de kunst en de muziek.

Er is geen entreeprijs, dus je kunt naar binnen gaan om de indrukwekkende koepelzaal en de marmeren trappen te bekijken. Het gebouw herbergt een van ’s werelds mooiste collecties van impressionistische kunst, evenals natuurwetenschappelijke galerijen.

Tegenover de trap van het museum staat een standbeeld van voormalig minister-president David Lloyd George van Rizzello. Het werd in 1960 opgericht als een gedenkteken voor een van de grootste internationale staatslieden uit Wales.

Ga nu naar Gorsedd Gardens tegenover het museum.

28. Gorsedd Gardens

Gorsedd Gardens

De stenencirkel die u hier ziet is de Gorsedd-cirkel. Deze stenen zijn oorspronkelijk in het Cathays Park geplaatst voor de National Eisteddfod of Wales van 1899. In 1905 zijn ze naar hun huidige locatie verplaatst zodat ze plaats konden maken voor het park.

De Gorsedd of Bards is een vereniging waarvan de leden een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Welshe natie, taal en cultuur. Onder de leden bevinden zich operazangeres Bryn Terfel en sterren uit de wereld van de sport, de pop, de kunst en de politiek. Tijdens de jaarlijkse National Eisteddfod voert Gorsedd ceremonies uit om literaire prestaties van Welshe dichters en prozaschrijvers te eren.

De twee bronzen beelden in het park zijn van Lord Ninian Stuart, parlementslid voor Cardiff die in de Eerste Wereldoorlog bij de slag om Loos werd gedood, en John Cory, koleneigenaar en filantroop. Beide beelden zijn van Sir W Goscombe John.

29. Park house

Park House, wandelroute Cardiff

Tegenover de Gorsedd Gardens, op Park Place, staat een 19e-eeuws herenhuizen. Deze heeft een revolutie teweegbracht in de architectuur van huizen in Cardiff. Park House is ontworpen in Franse gotische stijl door William Burges en gebouwd in de jaren 1870 voor John McConnochie, ingenieur van de haven van Cardiff. De invloed van Burges is in de hele stad te zien, van het kasteel tot aan de woningen in de buitenwijken.

Steek voor het vervolg van de Cardiff wandelroute de Boulevard de Nantes – genoemd naar een van de zustersteden van Cardiff – over bij de kruising en ga rechtdoor.

30. New Theatre

New Theatre, Cardiff

Dit traditionele Edwardiaanse theater van Runtz & Ford opende in 1906, met Sir Herbert Beerbohm Tree en His Majesty’s Theatre Company die Twelfth Night opvoerde. Het theater zou een vriendelijk spook hebben dat bekend staat als The Grey Lady.

Instituut van Ingenieurs

Voordat je de weg oversteekt, kijk nog even naar het rode bakstenen en terracotta gebouw. Dit was The South Wales Institute of Engineers, gebouwd in 1893, en ontworpen door EWM Corbett in de Queen Anne stijl. Tegenwoordig is het een onderdeel van een nachtclub.

31. The Park Hotel

Ga voorbij Crockherbtown Lane en aan uw linkerhand bevindt zich het The Park Hotel, nu onderdeel van een hotelketen (Jurys Inn). Het is in 1885 gebouwd in Franse renaissancestijl en was het geesteskind van winkeleigenaar James Howell. Hij drong erop aan dat commerciële reizigers die zaken met hem wilden doen, in het Park moesten blijven. Het oorspronkelijke complex omvatte ook twee openbare zalen, een koffiehuis en tien winkels.

Ga nu naar Charles Street, aan de kant van Marks and Spencer. Charles Street werd gebouwd vanaf de jaren 1850 en was een van de meest modieuze straten in Cardiff.

32. St David’s Cathedral

St David’s Cathedral

In de 19e eeuw nam het aantal katholieken enorm toe met de toestroom van Ierse immigranten die in de dokken werkten. St David’s is in 1888 geopend als belangrijkste katholieke kerk van Cardiff. Het is gebouwd door het architectenbureau van Pugin and Pugin in rotsachtige wimpelzandsteen gekleed in rode zandsteen en werd een kathedraal in 1916.

De kathedraal is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd, maar na een uitgebreide restauratie heropend in 1959.

Ebeneser Chapel

Het gebouw ertegenover was de Ebeneserkapel, die in 1855 is geopend en van 1976 tot 2011 een Welshe taalkapel was. Het veelkleurige steenwerk is een mengeling van steen uit de hele wereld, die als ballast werden meegebracht door schepen die naar Cardiff terugkeren. Volgens de legende schreef de architect, RG Thomas, aan elk staatshoofd ter wereld met het verzoek een steen in de gevel te plaatsen. Zijn idee was om een steen te hebben die elke natie vertegenwoordigd als een symbool van Gods universele macht.

Loop om de kerk heen (via Cathdral Walk) en sla rechtaf Hill Street in om de Cardiff wandelroute voort te zetten.

33. Town Wall

Kijk naar de ingang van het St David’s Dewi Sant (shoppingcentrum) aan de rechterkant. De lijn van de oude stadsmuur liep er doorheen, helemaal vanaf de East Gate die we eerder in de wandeling overstaken.

34. Fish Market

Het gebouw aan de rechterkant, dicht bij het standbeeld, was vroeger de vismarkt. Het opende in 1901 en er werd vis verkocht die door de Neale and West-vissersvloot naar Cardiff was gebracht.

Tussen 1936 en 1937 werd het omgebouwd tot Electricity Showrooms and Offices – kijk maar eens naar de plaquette aan de muur. Cardiff heeft sinds 1894 een elektriciteit voorziening en was een van de eerste gemeenten die elektrische straatverlichting adopteerde.

Het interieur van het gebouw, vooral op de bovenste verdieping, heeft nog veel originele kenmerken.

Het standbeeld van John Batchelor

John Batchelor was een radicale hervormer die in 1853 burgemeester van Cardiff was. Zijn prestaties omvatten een nieuw drainage- en rioleringssysteem dat hielp bij de bestrijding van de veelvuldige cholera-epidemieën.

David Morgan

Het gebouw tegenover je was het David Morgan warenhuis. David Morgan is geboren in Brecon, zo’n 80 km ten noorden van Cardiff, en opende zijn opvallende winkel in 1879. Hij geloofde niet in onderhandelingen, kortingen en uitverkoop. In de loop van de volgende 125 jaar kreeg de winkel een reputatie van goede prijs-kwaliteitverhouding en kwaliteitsproducten met een voorbeeldige klantenservice. De winkel bleef in handen van de directe afstammelingen van David Morgan tot de sluiting in het begin van 2005.

Bij de hoofdingang zie je een paar Larvikite zuilen met glanzende veldspaatkristallen – soms ook wel ‘kroegsteen’ genoemd omdat het vaak is gebruikt voor de bar.

Loop langs de voorkant van de winkels op de begane grond in de richting van de Tabernacl Chapel.

35. Tabernakel Chapel

Dit is een Welshe taalkapel, waar Welshe baptisten sinds 1821 bijeenkomen. Het is herbouwd in 1865 met een klassieke gevel. De grote eenogige predikant Christmas Evans was hier gevestigd in 1828-32.

Het eerste televisieprogramma dat volledig in het Welsh is uitgezonden, een religieuze dienst, is van hieruit uitgezonden op St. David’s Day in 1953.

Spillers Records

De winkel naast het restaurant was Spillers Records. Opgericht in 1894 en gespecialiseerd in fonografen, wasfonograafcilinders en schellakfonografeerschijven. Spillers bevindt zich nu in de Morgan Arcade en beweert de oudste platenzaak ter wereld te zijn.

36. Mill Lane

Het Glamorganshire-kanaal liep hier vroeger langs. Kijk eens naar het hoge crèmekleurige gebouw halverwege aan de rechterkant. Dit was een pakhuis en je kunt nog steeds de laaddeur aan de bovenkant zien.

Het blauwe golf-ontwerp op het moderne hekwerk is ontworpen als een verwijzing naar het kanaal.

Vervolg de Cardiff wandelroute rechts naar Caroline Street.

37. The Old Brewery

The Old Brewery

Ale wordt al eeuwenlang in Cardiff gebrouwen. In 1340 zijn twee proevers aangesteld die de prijs van bier moesten controleren en de kwaliteit ervan moesten testen. In 1855 waren er zeven brouwerijen in het centrum van Cardiff. De Brains brouwerij was de laatste.

Brains bier is een van de grote tradities van Cardiff. Samuel Arthur (SA) Brain richtte het bedrijf op in 1882 en kocht deze plek, die nu The Old Brewery heet, samen met zijn oom. Het bedrijf is sindsdien in de familie gebleven.

Vanaf 1713 is hier bier gebrouwen, waarbij gebruik is gemaakt van de natuurlijke bron, tot 1999. Vandaag wordt Brains gebrouwen op een plek net ten zuiden van het stadscentrum.

We vervolgen de Cardiff Wandelroute door rechtsaf te slaan naar St Mary Street.

38. The Royal Arcade

De Royal Arcade is de oudste winkelgalerij van Cardiff en dateert van 1858.

The Royal Hotel

Aan de overkant ligt het Royal Hotel. Hier dineerden kapitein Robert Falcon Scott en zijn groep ontdekkingsreizigers aan de vooravond van hun vertrek uit Cardiff in juni 1910. Het was een noodlottige expeditie om als eerste de Zuidpool te bereiken. Het gezelschap bereikte de Zuidpool in januari 1912 en ontdekte dat de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen hen met een maand had verslagen. Scott en de vier collega’s die het laatste stukje naar de Pool gingen, stierven op de terugreis naar hun schip.

Men denkt dat de toren van het hotel ooit het hoogste bewoonbare gebouw van Cardiff is geweest.

39. Morgan Arcade

Cardiff Wandelroute: Morgan Arcade

Dit is de best bewaarde Victoriaanse arcade van Cardiff, gebouwd in 1896. Het is de moeite waard om de Venetiaanse ramen op de eerste verdieping en de originele slanke houten winkelpuien te bekijken.

40. Howells

Dit gebouw is gebouwd voor James Howell, een manufacturier die in 1867 zijn bedrijf hierheen verhuisde. Tot 1843 was een deel van het terrein in gebruik als kazerne.

James Howell, Cardiff stadswandeling

De winkel bevat de Bethany Baptist Chapel die dateert uit 1865 en in 1964 is verkocht aan Howell’s winkel. Je kunt zien wat er nog van de gevel over is in de herenkledingafdeling. Een bronzen plaquette op de gevel van de kapel herdenkt Rawlings White, die in 1555 voor ketterij op de brandstapel is verbrand.

In januari 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, is een deel van Howell’s winkel opgeëist om ervoor te zorgen dat de productie van parachutes en spervuurballonnen niet werd onderbroken nadat een ernstige brand het belangrijkste productiecentrum in de haven van Cardiff had verwoest.

Op de hoek van Howells slaat u rechtsaf naar Wharton Street voor het laatste punt van de Cardiff wandelroute.

41. The Hayes

Het woord Hayes is waarschijnlijk afgeleid van het oude woord voor land dat ingesloten is door een haag. De plaatselijke bevolking kreeg in de middeleeuwen land toegewezen dat burgages werd genoemd – ook wel heggen genoemd – en tot de 18e eeuw waren hier nog steeds groentetuinen te vinden. Aan het einde van de 19e eeuw is het gebied een modieus winkelgebied geworden. De Hayes Island Snack Bar, een beroemde bezienswaardigheid in Cardiff, is in 1911 gebouwd als het Tramway Parcel Express Office. Je kunt hier best even wat te drinken pakken, want de Cardiff wandelroute is bijna afgelopen.

Hayes Island Snack Bar, Cardiff wandelroute, Wales

St David’s Hall

St David’s Hall is de National Concert Hall en Conference Centre of Wales. Het is in 1983 geopend door de Queen Mother (Elizabeth, de vrouw van King George VI).

Einde en foto’s Cardiff wandelroute

 • Old Library, Cardiff Wandelroute
 • St John’s Church, Cardiff
 • Cardiff Wandelroute
 • Church Street, Cardiff
 • Cardiff University
 • Cardiff Wandelroute: Morgan Arcade
 • Friary Gardens
 • Glamorgan building
 • Brewery Quarter
 • Animal Wall Cardiff
 • Wandelroute Cardiff Castle
 • Cathays Park
 • Cardiff, hoofdstad Wales
 • University of Wales Registry
 • Law Courts, Cardiff Wales
 • Welsh National War Memorial
 • Cardiff wandelroute: Bute Building
 • National Museum of Wales
 • Cardiff City Hall
 • Cardiff Wandelroute: Gorsedd Gardens
 • Cardiff Wandelroute
 • Park House, wandelroute Cardiff
 • New Theatre, Cardiff
 • St David’s Cathedral
 • James Howell, Cardiff stadswandeling
 • Cardiff Wandelroute
 • Millennium Stadium, Cardiff Wales
 • Cardiff Wandelroute
 • Cardiff Wandelroute
 • Cardiff stadswandeling
 • Cardiff Wandelroute: Duke Street Arcade

Meer informatie: Cardiff Wandelroute

We hopen dat je hebt genoten van deze prachtige stad tijdens de Cardiff wandelroute. Zoals we al eerder hebben vermeld: vergeet Cardiff Bay niet als je nog meer tijd hebt.

Meer informatie: Cardiff en Wales


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Volg ons
Zoeken