Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » West Midlands » Black Country Living Museum in Dudley

Gepubliceerd op 15 mei 2019 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Leer de geschiedenis kennen van deze regio, die groot is geworden door de industriële revolutie, in het openluchtmuseum Black Country Living Museum in Dudley, vlakbij Birmingham. Vind je het park herkenbaar? Dat kan, hier zijn veel opnames voor de hitserie Peaky Blinders geweest.

Black Country

IJzererts en steenkool zit hier volop in de grond, er is dus al vroeg industrie in de regio. In 1830 werd hier het eerste industriële landschap van de wereld geschapen. Hoogovens en smederijen (en daarbij dus een hoop rook) kenmerken de innovatie van de Black Country. De regio waar belangrijk gereedschap werd gemaakt. Kettingen, sloten, sleutels, buizen, trappen en vele andere voorwerpen kwamen uit deze regio. Ook het anker van de Titanic werd hier in 1911 gemaakt. Zijn naam dankt de regio aan de steenkool die in de bodem zit, dichtbij de oppervlakte.

De anekdote gaat dat koningin Victoria (op 13-jarige leeftijd) vroeg of de gordijnen van de trein dicht konden toen ze door dit gedeelte van het land reisde. Ze hield blijkbaar niet van het industriële landschap.

Black Country Living Museum

Black Country Living Museum, Dudley

Het museum is eigenlijk een dorp uit de 19e eeuw, met smederijen, winkels en gewone woonhuizen. Maar onder de vijftigtal gebouwen bevind zich ook een pub en een school, een echt dorp dus. Je kunt er ook echt een pintje drinken en fish & chips kopen/eten.

De omgeving leende zich echt voor het museum, er was al een kanaal, afgedankte kalkovens en een kolenmijn – alle hoekstenen van de industriële revolutie. Je kunt dan ook een (nagemaakte) mijn bezoeken. Hier moet je goed bukken, waardoor je goed begrijpt waarom het leven in de mijnen zo zwaar was.

Daarnaast heeft het museum ook, als enige in de wereld, een replica van ware grootte van de (Thomas) Newcomen-motor. Deze uitvinding uit 1712 is huizen groot en gebruikte als eerste de kracht van stoom. Een ware revolutie die in deze regio is geboren.

In het museum lopen gekostumeerde personages die kunnen uitleggen hoe het was om te leven en te werken in een van ’s werelds meest geïndustrialiseerde landschappen. Een smid smeed een ketting waar je bij staat.

Er is ook een ouderwets gezellige kermis aanwezig en er rijden oude voertuigen waaronder een bus en tram waarin je mee mag rijden.

Openingstijden en tickets

Black Country Living Museum, Dudley

10:00-16:00 uur, van woensdag tot zondag van november tot Pasen
22.00-17.00 uur zeven dagen per week de rest van het jaar
Bekijk de actuele openingstijden op de website van de Black Country Living Museum.

Een kaartje kun je online kopen of aan de kassa bij het museum, daarna is je kaartje nog een jaar geldig. Handig als je nog een keer terug wil.
Wanneer je met de trein gaat kun je wellicht korting krijgen met de 2for1 actie, bekijk de laatste acties op www.daysoutguide.co.uk .

Bereikbaarheid Black Country Living Museum

Het Black Country Living Museum ligt in Dudley, vlakbij Birmingham. Vanuit Birmingham kun je het makkelijkste met de bus naar Dudley. Daarnaast kun je (als je een boot hebt) over het kanaal naar het museum.

Het adres: Tipton Road, Dudley, DY1 4SQ
Trein: Tipton railway station
Bus: 24, 229, 311, 313, 610

Naast het museum ligt Dudley Canal Trust, maak een boottocht door de mijnen van de de Black Country. Goed te combineren met dit museum.

Meer informatie

Meer informatie over het Black Country Living Museum: www.bclm.co.uk

Meer informatie over Birmingham: Britblog.nl/birmingham

Meer informatie over West Midlands: Britblog.nl/west-midlands


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken