Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » South East England / Zuidoost Engeland » Betoverend Berkshire: Ontdek de koninklijke connectie en krijtheuvels

Berkshire, gelegen in het prachtige Zuidoost-Engeland, is een graafschap dat bekend staat om zijn krijtheuvels en Windsor Castle. Het is officieel dan ook Royal County of Berkshire. Met zijn schilderachtige dorpen en prachtige platteland trekt Berkshire jaarlijks vele bezoekers. Ontdek dit kleine graafschap ten westen van de Britse hoofdstad.

Ligging Berkshire

Het kleine graafschap Berkshire is gelegen in het Zuidoostelijke deel van Engeland en wordt omringd door de graafschappen Oxfordshire, Buckinghamshire, Surrey, Hampshire en Wiltshire. Dankzij de nabijheid van Londen is Berkshire een favoriete bestemming voor forenzen die in de hoofdstad werken. Het graafschap heeft ook een uitstekende verbinding met andere belangrijke steden in het Verenigd Koninkrijk.

Bereikbaarheid

Je kunt hier makkelijk met de auto heenrijden via de ferry die in Harwich aankomt vanuit Nederland. Vanuit hier rij je in 2,5 uur naar dit graafschap.

Vanuit Frankrijk kun je met de ferry’s naar Dover (vanuit Duinkerke en Calais) naar dit graafschap. Of neem de kanaaltunnel van Coquelles (bij Calais) in Noord-Frankrijk naar Folkestone in Engeland. Ook vanaf deze locaties zul je ongeveer 2,5 uur onderweg zijn (zonder files).

Ook gaan er regelmatig treinen vanuit Londen deze regio in, daardoor is het goed te doen met het openbaar vervoer. Sinds 2022 kun je ook met de Elizabeth Line naar Reading, of eerder uitstappen in Twyford, Maidenhead, Slough of Langley.

Accommodatie­mogelijkheden

In Berkshire zijn diverse mogelijkheden om te overnachten. Bekijk hier deze mogelijkheden op Booking.com . Er zijn diverse hotelketens, ook vele die zich erop richten een (goedkopere) optie te zijn voor Londen, zoals het Hilton in Reading . Maar natuurlijk ook genoeg gezellige B&B’s en inn’s, zoals het gezellige The Queen’s Arms in Hungerford .

Windsor Castle is gelegen in Berkshire
Windsor Castle, Berkshire

Steden

Binnen Berkshire zijn er een aantal steden die je kunt bezoeken. Reading, de grootste stad van het graafschap, biedt een mix van historische en moderne attracties, waaronder het beroemde Reading Festival en het Reading Museum.

Windsor, onder de rook van het grotere Slough, is de thuisbasis van het prachtige Windsor Castle. Dit kasteel is een van de officiële residenties van de Britse koninklijke familie. Ook het plaatsje zelf is de moeite van een bezoek waard met een gezellig oud centrum.

Newbury is bekend vanwege de Newbury Racecourse met zijn prestigieuze races en evenementen. Wereldberoemd is het imposante Highclere Castle, beroemd als het decor van de tv-serie ‘Downton Abbey’.

In Maidenhead kun je genieten van de prachtige omgeving langs de Theems, met Cliveden House en het schilderachtige Ray Mill Island. Het Maidenhead Heritage Centre en het Norden Farm Centre for the Arts bieden je inkijkje in de geschiedenis en kunst.

Natuurgebieden in Berkshire

Berkshire is gezegend met prachtige natuurgebieden die rust en ontspanning bieden. Het beroemde Windsor Great Park, een uitgestrekt park met bossen, tuinen en een prachtig meer, is een ideale plek voor een ontspannen wandeling.

De Berkshire Downs worden gekenmerkt door zacht glooiende heuvels bedekt met graslanden, afgewisseld met akkers en bossen. Een van de meest opvallende kenmerken van de Berkshire Downs is het Uffington White Horse, een prehistorisch geoglief dat is uitgehouwen in de krijtgronden van de heuvels.

Het North Wessex Downs Area of Outstanding Natural Beauty strekt zich uit tot in Berkshire en biedt adembenemende uitzichten, glooiende heuvels en schilderachtige dorpjes. Bovendien zijn er tal van schilderachtige rivieroevers langs de Theems die uitnodigen tot wandelen en picknicken.

Highclere Castle
Highclere Castle

Bezienswaardigheden Berkshire

Berkshire heeft ook enkele onmisbare bezienswaardigheden die je niet mag missen. Windsor Castle, een van de oudste en grootste bewoonde kastelen ter wereld, biedt fascinerende rondleidingen door de prachtige staatsvertrekken en de St. George’s Chapel. Het Englefield House, omgeven door uitgestrekte tuinen en parken, is een andere indrukwekkende historische locatie die een bezoek waard is. Daarnaast zijn er ook culturele hoogtepunten zoals het Museum of English Rural Life in Reading en het Basildon Park, een prachtig landhuis in Palladiaanse stijl.

 1. Windsor Castle: 🔗
  Windsor Castle is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Berkshire en dient als officiële residentie van de Britse monarch in het graafschap. Bezoekers kunnen genieten van rondleidingen door de State Apartments, de prachtige St. George’s Chapel, en de historische Queen Mary’s Dolls’ House. Het kasteel herbergt ook een schat aan kunstwerken, meubels en historische voorwerpen die de koninklijke geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk illustreren.
 2. Legoland Windsor Resort: 🔗
  Legoland Windsor Resort is een populaire bestemming voor gezinnen en LEGO-liefhebbers. Het resort biedt een scala aan attracties en shows, allemaal gebouwd rond het thema van LEGO-stenen. Je kunt er genieten van spannende attracties, zoals achtbanen en waterattracties, evenals miniatuurdorpen gebouwd met miljoenen LEGO-stenen. Het park heeft ook miniatuurdorpen en scènes die zijn gebouwd met miljoenen LEGO-stenen, waaronder replica’s van beroemde gebouwen en landmarks.
 3. Shaw House: 🔗
  Shaw House is een prachtig Elizabethaans landhuis gelegen in Newbury. Het dateert uit de 16e eeuw en staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur. Geniet van rondleidingen door het huis. Je ziet dan prachtig gerestaureerde interieurs, waaronder elegante kamers, antieke meubels en sierlijke plafonds. Shaw House herbergt ook een boeiende collectie kunstwerken, artefacten en tentoonstellingen die de geschiedenis van het huis en de lokale omgeving illustreren. Buiten kunnen bezoekers wandelen in de prachtige tuinen.
 4. Highclere Castle (Downton Abbey):
  Highclere Castle is wereldwijd bekend als het decor voor de populaire televisieserie “Downton Abbey”. Bezoekers kunnen rondleidingen volgen door het prachtige landhuis en de tuinen verkennen die het landgoed omringen. Het kasteel herbergt een schat aan historische kunst en artefacten en biedt een fascinerend inzicht in het leven van de aristocratie in de vroege 20e eeuw.
 5. Basildon Park: 🔗
  Basildon Park is een prachtig Georgisch landhuis en landgoed, omgeven door schilderachtige tuinen en uitgestrekte landschappen. Bezoekers kunnen genieten van rondleidingen door het elegante landhuis, dat bekend staat om zijn prachtige architectuur, antieke meubels en prachtige interieurs. Het landgoed biedt ook mooie wandelpaden door het omliggende landschap en picknickplaatsen voor bezoekers om van te genieten.

Kaart bezienswaardigheden