Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » East England » Norwich Castle: van koninklijk paleis naar gevangenis en museum

Gepubliceerd op 26 april 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Het is waarschijnlijk de bekendste en meest opvallende bezienswaardigheid in Norwich. Het kasteel ligt hartje centrum en op een verhoging. Je kunt dus niet om Norwich Castle heen (figuurlijk dan). Binnen ontdek je de 900-jarige geschiedenis van wat ooit een koninklijke optrekje was.

Norwich Castle

Geschiedenis Norwich Castle

Wanneer Willem de Veroveraar in 1066 Engeland binnen valt willen zijn Noormannen macht uitoefenen en zich kunnen verdedigen tegen opstandelingen. Dit doen ze door op verschillende plekken kastelen te bouwen, zoals deze in Norwich. De bouw begint in 1067.

Er wordt een houten ‘donjon’ op een heuvel/terp (motte) gebouwd. Dit is de ideale plek vanwege de nabijgelegen rivier, maar er moeten wel minstens 98 huizen voor wijken.

entree Norwich Castle

Aan het einde van de 11e eeuw/begin 12e eeuw wordt de houten donjon vervangen voor een koninklijk paleis van Caen-steen. Deze steen is uit het Franse Normandië verscheept, vooral om te laten zien hoe rijk de Normandiërs zijn. Na de White Tower in Londen en Colchester Castle is Norwich Castle het derde koninklijke kasteel dat uit steen wordt opgetrokken. Ook Norwich Cathedral is rond deze tijd gebouwd. Ondanks dat het een koninklijk kasteel is, is de koning er weinig te vinden. Henry I komt slechts eenmalig in Norwich Castle, dit is met Kerstmis in 1121.

In de loop der jaren is de heuvel nog verbreed, waardoor het nu de grootste (mensgemaakte) motte van het Verenigd Koninkrijk is. Dit is nodig voor het kasteel wat uitgroeit is tot een vesting van 29 bij 27 meter. Ook de verdedigingswerken zijn uitgebreid, richting het zuiden en noordoosten.

Vanaf de 14e eeuw krijgt het kasteel een nieuwe bestemming als gevangenis. Om dienst te blijven doen als gevangenis wordt het gebouw verschillende keren in de 18e en 19e eeuw verbouwd. Zo wordt tussen 1834 en 1839 de vervallen buitenkant van Norwich Castle opnieuw bekleed met Bath-steen.

In 1883 verhuist de districtsgevangenis naar Mousehold Heath in Norwich en begint men met de verbouwing van het gebouw tot een museum. In 1894 opent Norwich Castle museum.

Norwich Castle Museum

Norwich Castle Keep

Binnen ontdek ik de geschiedenis van het gebouw; van paleis tot gevangenis en uiteindelijk museum. Over het gevangenisbestaan van het kasteel is er een grote tentoonstelling in de kelder.

In een ander gedeelte van het kasteel is een ander soort museum. Hier kom je alles te weten over Angelsaksen, Vikingen, Boudica en de Egyptenaren. Daarnaast zijn er opgezette dieren, theepotten en veel schilderijen (Colman’s collectie). Daarnaast heb je nog de wisselende collecties. Echt voor ieder wat wils. En dan is er ook nog een café en museumwinkel.

Tijdens het schrijven van dit artikel zijn ze bezig met een grote verbouwing in Norwich Castle. Ze willen niet alleen maar de geschiedenis vertellen, je moet de sfeer van het koninklijke paleis ook weer gaan proeven. De originele ruimtes worden weer opgebouwd, terug van museum naar kasteel dus. Alle vijf de lagen in het kasteel worden weer openbaar voor publiek, van kelder tot het dak. Hierbij worden de originele vloeren (waar nu alleen nog maar een balkon is) weer in ere hersteld.

Locatie/bereikbaarheid

Je kunt in Norwich niet om het kasteel heen, het staat in het centrum op een heuvel. Maar de precieze adresgegevens vind je hier:

Adres: Norwich Castle Museum & Art Gallery, Castle Hill, Norwich, NR1 3JU
Bus: Halte Castle Meadow (meerdere bussen)
Trein: Norwich Station (10 minuten lopen)

Tickets en openingstijden

Norwich Castle is open van 10 uur tot 16.30, op zondag opent het echter pas om 13 uur. Gesloten op 24, 25 en 26 december en 1 januari.

Let op: Er zijn verbouwingswerkzaamheden bezig. Nieuwsgierig of het museum open is en of alles te zien is? Kijk op de website van het kasteel.

Tickets zijn online te koop, maar ook aan de deur. Ook toegankelijk met de Norfolk Museums Pass.

Foto’s Norwich Castle

  • Norwich Castle
  • entree Norwich Castle
  • Norwich Castle

Meer informatie Norwich Castle

De website van Norwich Castle: museums.norfolk.gov.uk

Bekijk voor meer informatie over de regio onze pagina over East England of lees onze blog over Norwich: Norwich, stad vol historie.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken