Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Londen in december, vier kerst en nieuwjaar in de hoofdstad

Kerstmarkten, schaatsbanen, lichtjes en natuurlijk vuurwerk. December in Londen is één groot feest, ook weer in 2024. Wat is er te doen in de Britse hoofdstad in deze maand?

Londen is altijd een goed idee, en in de wintermaanden extra gezellig met speciale events en Britse kersttradities. Wij zetten de extra’s die Londen in december te bieden heeft voor je op een rij.

Kerstmarkten in Londen in december

Kerstmarkten

Er zijn over heel Londen verschillende kerstmarkten, soms klein met uniek handwerk, soms groot met kermisattracties en schaatsbanen. Voor ieder wat wils dus. De meeste kerstmarkten in Londen beginnen halverwege november en gaan door tot en met de eerste week van januari. Wij zetten er een aantal voor je op een rij die ieder jaar weer terugkeren:

 • Winter Wonderland
  In Hyde Park kom je aan het einde van het jaar in de sfeer door middel van Winter Wonderland. Een grote kermis, schaatsbaan en kerstmarkt in één. Een ware belevenis voor de hele familie van half november tot begin januari.
  Meer informatie: hydeparkwinterwonderland.com
 • Leicester Square Christmas market
  Tussen de theaters op Leicester Square vindt ieder jaar weer een prachtige kerstmarkt plaats. Met handgemaakte cadeaus, glühwein, gingerbreadkoekjes en shows in de traditionele spiegeltent.
  Meer informatie: leicestersquare.london
 • Christmas by the River
  Prachtig gelegen aan de Theems is Christmas by the River. Shop je kerstcadeau met uitzicht op de Tower Bridge en de HMS Belfast.
  Meer informatie: londonbridgecity.co.uk
 • Winter Festival at Southbank Centre
  Ook westelijker, bij Waterloo Bridge, is een kerstmarkt te vinden aan de Theems, maar de Winter Festival biedt meer. Er zijn ook (kunst)tentoonstellingen, shows en pop-upbars te vinden. Natuurlijk onder het genot van een hapje, een drankje en kerstlichtjes.
  Meer informatie: southbankcentre.co.uk
 • Greenwich Christmas market
  De Greenwich Market heeft altijd al leuke stalletjes, maar Greenwich is in de decembermaand extra gezellig. Ontmoet hier op sommige dagen de kerstsman in The Grotto.
  Meer informatie: visitgreenwich.org.uk
 • Covent Garden Christmas Markets
  Covent Garden is altijd al gezellig, maar rondom Kerstmis nog meer. Naast alle lampjes die er dan hangen, een grote kerstboom, kun je er ook kraampjes verwachten.
  Meer informatie: coventgarden.london
Kerstverlichting in Londen

Kerstlichtjes in Londen

Kerstmis is het feest van het licht, natuurlijk kan de kerstversiering dan ook niet ontbreken in de decembermaand in Londen. Er zijn zelfs Christmas Lights London by Night tours. Je kunt de hoofdstad niet in zonder de lampjes te zien, maar sommige plekken zijn nou eenmaal mooier verlicht dan de andere. Hier onze topplekken om te zien in Londen:

 • Oxford Street, Regent Street en Piccadilly Street
  De bekendste plekken om te shoppen onder de kerstverlichting zijn Oxford Street, Regent Street en Piccadilly Street (St James’s).
  Meer informatie: oxfordstreet.co.uk , regentstreetonline.com , stjameslondon.co.uk
 • Carnaby Street
  Carnaby Street heeft ieder jaar weer een spectaculaire kerstversiering, niet alleen met lichtjes, maar elk jaar weer met een thema.
  Meer informatie: carnaby.co.uk
 • Belgravia
  In Belgravia kun je ook gezellig shoppen met prachtige kerstversiering.
  Meer informatie: belgravialdn.com
 • Seven Dials
  Ook de gezellige straatjes van Seven Dials worden extra verlicht in de decembermaand.
  Meer informatie: sevendials.co.uk
 • Kew Gardens
  In de botanische tuin van Londen, Kew Gardens, is in de decembermaand een speciale lichtjespad aangemaakt. Hier kun je van genieten met muziek en een warme chocolademelk en wat lekkers in je hand.
  Meer informatie: kew.org
 • Kenwood
  Bij het Kenwood paleis kun je genieten van een prachtige lichtjesroute en een prachtig verlicht gebouw.
  Meer informatie: christmasatkenwood.com

Ook het ontsteken van de lichtjes is een waar feest, en wordt dan ook groots gevierd. Dit gebeurt altijd al in november. Zo is er in Greenwich zelfs een hele lichtjesparade. Wil je aanwezig zijn bij een ‘Christmas Lights Switch-On’? Houd dan de websites van de verschillende locaties van tevoren in de gaten.

De beste kerstetalages in Londen

De straten zijn niet alleen mooi versierd, maar ook de etalages zijn de moeite waard in december in Londen. Er zijn een aantal winkels die er elk jaar weer een feestje van maken. Zo zou je bijna vergeten dat het binnen echt te doen is…

 • Harrods – 87-135 Brompton Rd, SW1X 7XL
 • Selfridges – 400 Oxford St, W1A 1AB
 • Harvey Nichols – 109-125 Knightsbridge, SW1X 7RJ
 • Fortnum & Mason – 181 Piccadilly, St. James’s, W1A 1ER
 • Cartier – 175-177 New Bond Street, Mayfair, W1S 4RN
 • Liberty – Regent St., Carnaby, W1B 5AH
 • Ivy Chelsea Garden (restaurant) – 195 197 King’s Rd, SW3 5EQ
Schaatsbaan in de Britse hoofdstad

Schaatsbanen in december in Londen

De winter is onlosmakelijk gebonden aan schaatsen. Er zijn naast kerstmarkten dan ook een aantal tijdelijke schaatsbanen in december in Londen rondom kerst. Waarvan sommige op prachtige plekken staan, hierbij de mooiste:

 • Somerset House Ice Rink
  Een ander pittoresk plaatje is Somerset House, waar je op de binnenplaats dus in de wintermaanden ook kan schaatsen.
  Meer informatie: somersethouse.org.uk
 • Queen’s House Ice Rink
  Schaats tussen de Werelderfgoed-gebouwen van Greenwich.
  Meer informatie: rmg.co.uk
 • Skylight London Ice Rink
  Niet groot, maar zeker indrukwekkend is de schaatsbaan op het dak van Tobacco Dock, waar je schaatst met uitzicht op de skyline van Londen.
  Meer informatie: www.tobaccodocklondon.com
 • Ice Rink
  Schaats bij dit prachtige paleis waar ooit King Henry VIII woonde. In de avond licht het Hampton Court Palace mooi op in diverse kleuren.
  Meer informatie: hamptoncourtpalaceicerink.co.uk

December evenementen in Londen

Londen zou Londen niet zijn als er niet een leuk (en een beetje gek) evenement is te doen. De Decembermaand is dan ook niet uitgezonderd hiervan.

 • The Great Christmas Pudding Race
  Probeer je Christmas Pudding maar heel te laten als je de hindernisbaan overrent.
  Meer informatie: xmaspuddingrace.org.uk
 • London Santa Run
  Trek je kerstmannenpak aan en ren de longen uit je lijf bij dit evenement.
  Meer informatie: londonsantarun.co.uk
 • Peter Pan Cup
  Op Eerste kerstdag zwemmen al sinds 1864 leden van de Serpentine Swimming Club in het water een race uit in Hyde Park.
  Meer informatie: serpentineswimmingclub.com
Kerstversiering aan de Theems

Eerste kerstdag in Londen

In Groot-Brittannië is bijna alles dicht op eerste kerstdag. Dus, denk niet dat je attracties of kerstmarkt kan gaan bezoeken deze dag, maar je vervelen hoef je zeker niet. Bedenk alleen van tevoren dat het openbaar vervoer niet rijdt op deze dag. Je kunt echter wel gebruik maken van taxi’s en de publieke huurfietsen en steps.

 • Verschillende touroperators van bussen en boten vertrekken wel op eerste kerstdag, vaak met speciale (kerst)tours. Bekijk de website van de hop on, hop off-bustours en Theemscruises voor meer informatie hierover.
 • Bezoek een dienst in één van de Londense kerken of kathedralen, denk aan St Paul’s Cathedral of Westminster Abbey.
 • Ga naar de zwemwedstrijd van Serpentine Swimming Club in Hyde Park. Deze bikkels zwemmen elke eerste kerstdag in het koude water tijdens de Peter Pan Cup.
 • Wandel in een park of door de lege straten van Londen, hoe vaak komt dat nu voor?
 • Loop mee met The Christmas Day Charles Dickens London Walk van London Walks .
 • Ga schaatsen bij de JW3 icerink van Jewish Community Centre, deze is als enige open op eerste kerstdag.

Vergeet zeker niet tijdig te reserveren om ergens te gaan eten, bijna alles is op reservering (ook de pubs). Een tip waar je nog wel misschien terecht kan: in China Town doen niet alle restaurants aan reserveringen.

Tweede kerstdag

Voor de Britten heet tweede kerstdag Boxing Day ook een feestdag, maar de winkels gaan deze dag wel weer open, en hoe! De uitverkoop start namelijk. Wil je een koopje scoren? Houd dan rekening met rijen voor de winkels en volle winkelstraten. Op zich typisch Brits en een ware belevenis.

De meeste attracties zijn dicht deze dag en ook het openbaar vervoer is, maar beperkt in werking. Er zijn echter wel weer shows en sommige attracties zijn gewoon geopend.

Londen in december, kerst en oud & nieuw

Oud & nieuw in Londen

Wij kijken altijd nog even om 1 uur ’s nachts op 1 januari naar het Oud & Nieuw-vuurwerk in Londen. Maar hoe gaaf is het om zelf in de Britse hoofdstad te zijn in de nieuwjaarsnacht? Oefen alvast maar Auld Lang Syne: het iconische nieuwjaarslied.

 • London New Year’s Eve fireworks is de show bij de London Eye en Big Ben. Deze is niet vrij toegankelijk (alhoewel ook ver buiten de afgezette plek te zien) en je moet er dus ook op tijd bij zijn om een ticket te bemachtigen. Deze worden meestal in twee etappes verkocht, en je kunt je vaak aanmelden om op de hoogte gehouden te worden.
  Meer informatie: london.gov.uk/events
 • Bezoek een club, in veel clubs is er een speciale New Year’s Eve event.
 • Op nieuwjaarsdag kun je genieten van de New Year’s Day Parade.
  Meer informatie: lnydp.com
 • Op verschillende plekken zijn nieuwjaarsconcerten, zoals New Year’s Day Proms in de Barbican
  Meer informatie: barbican.org.uk

De metro’s rijden minder maar wel extra lang door deze nacht om iedereen weer thuis te brengen. Meer informatie over het openbaar vervoer tijdens de feestdagen: https://tfl.gov.uk/status-updates/major-works-and-events/christmas-and-new-year-travel

Meer informatie

Londen in december is leuk, maar daarbuiten natuurlijk ook! Voor meer informatie over een bezoek aan de Britse hoofdstad vind je op onze pagina over Londen


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken