Home » Groot-Brittannië » De Britten hebben een tweede Moederdag: Mothering Sunday

Gepubliceerd op 13 maart 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Mothering Sunday kun je vieren in St Bartholomew The Great Church, Londen
St Bartholomew The Great Church, Londen

Of één Moederdag nog niet genoeg is, in het Verenigd Koninkrijk hebben ze er twee. Al is de eerste, de voor ons wat onbekendere, een oudere traditie dan die Amerikaanse commerciële tweede zondag in mei. Mothering Sunday is namelijk een christelijke traditie en valt altijd op een zondag in maart.

Deze dag wordt gewijd aan alle moederfiguren en moederkerken. Waar het vroeger vooral om de kerk ging, is het nu vooral de dag dat je je moeder in het zonnetje zet.

Oorsprong Mothering Sunday

Mothering Sunday valt op de vierde zondag van de vastentijd, ook wel bekend als Laetare of halfvasten. Sinds de 16e eeuw is dit de dag dat je terug naar je moederkerk gaat. Dit is de kerk waar je bent gedoopt of waar je als kind vaak bent geweest. Dit was omdat er destijds veel kinderen in andere gezinnen werkten, zij mochten dan een keertje terug naar hun eigen kerk. Tijdens de kerkdiensten wordt Maria geëerd en de vastentijd verbroken voor een plakje cake (simnelcakes).

De connectie met Laetare en moeders vindt zijn oorsprong in teksten uit de middeleeuwse mis. In die tijd wordt er veel gerefereerd aan zondagen doormiddel van de eerste zin van de mis. Deze had met Laetare een verwijzing naar het moederschap.

‘Weest blij, [inwoners van] Jeruzalem. Komt tezamen, u allen die haar liefhebben. Verheugt u met blijdschap, u die in triestheid verkeerde, opdat u zult jubelen en u zich tot uw vertroosting zult verzadigen aan [haar] borsten’

Toen kinderen gewoon weer naar school gingen en niet meer uit huis werkten werd Mothering Sunday steeds meer een dag om gewoon samen te zijn met het gezin. En dan neem je toch iets leuks of lekkers mee voor je moeder?

Wil je de Britse Mothering Day vieren? In de komende jaren valt het op deze data:
2022: 17 maart | 2023: 19 maart | 2024: 10 maart | 2025: 30 maart | 2026: 15 maart

Moderne moederdag

In Amerika is Moederdag een officiële feestdag geworden in 1914 dankzij een jarenlange campagne van Anna Jarvis. Zij wilde haar moeder (die op 9 mei was overleden) eren met deze dag. In het Verenigd Koninkrijk was Mothering Sunday al een beetje weggezakt toen Constance Adelaide Smith werd geïnspireerd door het Amerikaanse Moederdag. Zij wil dan dat deze dag weer in ere wordt hersteld ter ere van de moederkerk, Maria`(moeder van Jezus), moeder des huizes en Moeder Natuur.

Simnel Cake wordt gegeten op de Britse Moederdag, Mothering Sunday

Ze brengt het toneelstuk Praise of Mother: A story of Mothering Sunday (1913) en A Short History of Mothering Sunday (1915) uit. Het echte succes boekt Constance Smith echter met het publiceren van het boekje: The Revival of Mothering Sunday (1921). Ze publiceert informatie over de originele Britse Moederdag en de bijbehorende tradities. Ook de regionale tradities komen aan bod, zoals het bakken van een Simnel cake. Dit is een fruitcake met wafelkoekjes die rond de paasperiode wordt gegeven aan de moeder des huizes.

De acties van Constance Smith hadden succes. Vanaf de Jaren vijftig viert het gehele Britse rijk weer Mothering Sunday. Deze lijkt sterk op de moederdag zoals wij hem ook kennen, maar de (moeder)kerk is ook nog steeds een belangrijk deel.

Lees hier meer over Britse tradities.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.