Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » East Midlands » Derby: Naar het middelpunt van Engeland….

Gepubliceerd op 17 februari 2018 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Naar Derby: verrassend, cultureel en smakelijk…

Natuurlijk kun je met het vliegtuig of de ferry, maar wij vertrekken vanuit Brussel met de Eurostar richting hartje Engeland. We doen eerst Londen aan, waar we op Sint-Pancras overstappen op de trein van EastCoast. Via Bridlington reizen we naar Derby (spreek uit [darbie]). Kaartjes hebben we al via de VisitBritain webshop gekocht, hiermee mogen we binnen een tijdvak van twee maanden een aantal keren in heel Groot-Brittannië reizen. Makkelijker en goedkoper dan losse tickets. Koop deze treinkaarten wel van te voren, want eenmaal over het water kun je ze niet meer aanschaffen.

Welkom in Derby, stad van vroeger en nu

Derby ligt in de Midlands en heeft ruim 200.000 inwoners en is een bakermat van (het ontstaan en de ontwikkeling van) de Industriële Revolutie. Dat is nog steeds merkbaar. Het is nog steeds de stad van Rolls Royce (twee achternamen van de oprichters van deze legendarische autofabrikant).
We gaan de stad bekijken met Michelle, zij werkt voor Visit Derby. We bezoeken de kathedraal, die stamt uit de 14de eeuw. De toren kun je op gezette tijden beklimmen met een gids. Natuurlijk gaan we dat doen. Verder lopen we een route door de stad waarbij we zeker de bekende Market Hall aandoen, waar we Mark aan het werk zien in zijn authentieke ‘pyclet-bakkerij’ (spreek uit [pijk-let]. Natuurlijk proeven we zijn nu al legendarische gebak… Recent deed hij mee aan aan specialegerechtenwedstrijd georganiseerd door de BBC, maar zijn pyclet won niet. Ook bezoeken we een aantal musea, pubs en bekijken we standbeelden van beroemde mensen uit Derby of omgeving.
Vanuit het station wandel je in nog geen 20 minuten naar het centrum van Derby. Laat je niet verleiden om al te gaan shoppen in het spiksplinternieuwe shoppingcentrum in London Street. Eerst moet je doorlopen naar het Tourism Office. Hier start je je tour.

Market Hall

Verscholen achter de Guildhall ligt een van de grootste schatten van Derby: de Derby Markethall. Een verborgen juweeltje. Je wordt er begroet met de heerlijke geur van de pyclets van de beroemde Derby Pyclet Company. Hierover zo meteen meer met ‘kok’ Mark! Derby Market Hall is een overdekte markt met klassieke en traditionele kraampjes, winkels en cafés. De prachtige Victoriaanse architectuur is een belangrijke bezienswaardigheid: de tijd heeft er stil gestaan! Wat opvalt is het aanbod van zeer vele lokale producten: vlees, vis, groenten, bier en natuurlijk de pyclets…. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag 9:00-17:30.

Derby Pyclet Company

Deze bakkerij en ‘lunchroom’ in Derby’s Victoriaanse markthal is uniek in de wereld. Hier wordt de traditionele Derby Pyclets gebakken. Wat zijn pyclets nou eigenlijk? Een soort scones, pannenkoeken, muffins? Eigenlijk zijn pyclets platte beschuitbollen, gemaakt met melk van lokale zuivel en gebakken op bakplaten. Die worden vervolgens gegarneerd met zoet en hartige beleg zoals gerookte zalm en mierikswortelcrème. Mmmmm! Hier ter plekke kopen kan, maar je kunt ze ook bestellen via www.derbypycletcompany.co.uk
Ook wereldberoemd is het Derbyporselein met het kenmerkende bladgoud dat je nog steeds kunt kopen…

Museum en Art Gallery

Het Derby Museum en Art Gallery bevat een grote collectie werken van Joseph Wright. Zijn aparte stijl vind je in bijna al zijn werken die hier bij elkaar gebracht zijn. Het museum is in 1879 opgericht. Behalve een collectie voorwerpen archeologie (van de steentijd tot en met de middeleeuwen), zijn er veel zalen met cavalerie en over geschiedenis (zelfs met twee heuse mummies en sarcofagen) en natuur. We lopen met curator Matt door het museum. Hij vertelt honderduit over de ruime collectie en de aparte zalen en kamers.
De streek rond Derby is de bakermat van de Industriële Revolutie en ook dat zie je in het museum. Verder is er een grote vitrine met fijn Derby porselein dat in Derby werd en nog steeds wordt geproduceerd al sinds ongeveer 1750. Zoals bijna alle musea in Groot-Brittannië zijn er voor kinderen veel activiteiten ingeruimd, het hele jaar door!
In december 1745 werd Derby voor korte tijd bezet door Bonnie Prince Charles die eigenlijk Karel Eduard Lodewijk Filips Casimir Stuart heette, toen deze een tevergeefse greep deed naar de Engelse troon. Het leek een gevecht van David tegen Goliath, maar in deze strijd verloor Bonnie uiteindelijk.

Als we verder door Derby lopen komen we nu herkenbare zaken tegen, zoals het standbeeld van Bonnie Prince Charles en het industrieel museum The Silk Mill . En ook hier ontmoeten we curator Matt weer. Eigenlijk was de Silk Mill de allereerste fabriek ter wereld. Hier werd zijde gesponnen, verhandeld en weggevoerd. Je kunt het UNESCO-erfgoedmuseum bijna dagelijks bezoeken. De arbeiders destijds gingen aan het einde van de werkdag of werkweek graag een of meer glaasjes drinken, dus is het niet gek dat er hier een ‘silk-mill-pub’ is. Niet geheel toevallig dat deze pub eigenlijk meer een restaurant genoemd mag worden. Dat komt door de bijzondere gerechten die hier worden geserveerd; Streekgebonden gerechten die ook vaak uit de vroegere tijden stammen.

We pauzeren voor een ‘afternoon tea’ bij Jack Rabbits . Met tevens een uitgebreide shop met allerlei (streek)producten. Als het lekker weer is, kun je buiten zitten en kijk je uit op de op een na hoogste kerk van Engeland!
Na thee en scones dus op naar de trots van Derby: de Derby Cathedral  (en toren).

De kerk is de bisschopskerk voor het bisdom Derby. Wij krijgen er een rondleiding en klimmen naar de toren (met John die het tempo aangeeft en veel vertelt onderweg), is de bedoeling. Nog even vragen hoeveel trappen we op en af moeten…

Toen wij er waren, stond de toren in de belangstelling vanwege een valkennest. Het gekrijs trok veel belangstellenden en zelfs de BBC kwam filmen. Boven op het dak aangekomen werden we in de gaten gehouden door vader en moeder valk. Elke stap richting nest klonk er gevaarlijk gekrijs…

Silk Mill and Ale and Cider House…

Pubs zijn altijd plekken waar je goed kunt eten tegen redelijke prijzen. In de Silk Mill-pub waar wij hebben gegeten, legt Martin de basis voor een goede (en redelijk goedkope) biologische maaltijd met (bijna) verloren recepten uit grootmoeders tijd, aangepast aan deze tijd.

Al met al was het een geweldige ervaring om juist Derby eens te bezoeken, voor historie, cultuur en om te shoppen! Heel apart dat je bijna een rechtstreekse treinverbinding met Londen hebt.

Meer informatie vind je op www.visitderby.co.uk

Tip: op de site ACPrail.com vind je geregeld aanbiedingen.

Leon | 2014

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken