Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » North East » Durham City in één dag: een citytrip vol hoogtepunten

Durham in één dag? Is dat überhaupt mogelijk? Jazeker! Wij vertellen hoe wij deze dag hebben ingedeeld en geven je tips voor een geweldige Durham citytrip. En als je meer tijd hebt, verblijf er dan zeker langer!

Bereikbaarheid Durham

Durham is goed te bereiken via DFDS van IJmuiden naar Newcastle en dan verder met de auto of het openbaar vervoer (bus naar Newcastle, daarna met de trein). Ideaal dus voor een Durham citytrip.

Wij vertrekken echter in de ochtend met de fiets vanuit South Shields (bij Newcastle). We hebben de afgelopen dagen Hadrian’s Wall gefietst, maar willen ook nog naar Durham, als een soort toetje. Tijdens de rit, die op zich niet heel bijzonder is, hebben we nog wel uitzicht op het Penshaw Monument. Dit monument is een Griekse tempel op een berg, die in 1844 ter ere van de overleden John Lambton, de eerste Earl van Durham (1782 – 1840) is opgericht. Het uitzicht moet geweldig zijn, maar wij fietsen door.

Penshaw Monument, Engeland

Accommodatie Durham citytrip

We zijn vroeg vertrokken en komen dan ook op tijd aan bij ons hotel: Radisson Blu Hotel Durham . We kunnen hier onze fietsen achterlaten en te voet verder. Dit luxe hotel is ideaal gelegen aan de rand van het centrum, we hoeven alleen maar rivier de Wear over te steken. Later zal blijken dat we vanuit de ruime 1kamer uitzicht hebben op het centrum. We beginnen onze dag echter ergens anders, net ten noorden van ons hotel.

National Trust – Crook Hall Gardens

Iets verderop aan de Wear ligt Crook Hall Gardens , en met het prachtige weer dat we hebben, is dit een ideale bestemming voor een ontspannen uitje. De locatie bestaat eigenlijk uit twee bezienswaardigheden: het historische gebouw en de weelderige tuinen. Het gebouw, bekend als de Medieval Hall, dateert uit de 14e eeuw. Ooit het kloppende hart van het huis, kunnen bezoekers nu de rijke geschiedenis ervan verkennen en zelfs een tweedehandsboekenwinkeltje ontdekken, waar je kunt snuffelen naar literaire schatten.

De tuinen strekken zich uit rondom het gebouw en vormen een adembenemende groene oase. Terwijl we door de tuinen dwalen, komen we langs betoverende plekken zoals het doolhof, waar we niet in durven te verdwalen (we moeten immers de stad nog in). Naast het huis vinden we de prachtige ommuurde tuin, met zijn kleurrijke bloemen.

Een wandeling door de tuinen voert ons ook langs de moestuin, waar groenten en kruiden worden gekweekt. Onder een paraplu ligt een pompoen ook te genieten van het zonnetje. We genieten van de rust in de Shakespeare Garden, waar een klein beeldje staat van de beroemde schrijver. Vanaf de Cathedral Lawn, genieten we al van een prachtig uitzicht op een van onze volgende bestemmingen: de majestueuze kathedraal, die hoog boven de stad uittorent.

Cultuur en vrijetijd

We lopen terug naar ons hotel en steken daar de Wear over. We komen uit bij Freemans Place en Millenium Place, de plek voor cultuur- en sportliefhebbers. Hier lopen we o.a. langs het Gala Theatre Durham en Freeman’s Quay Leisure Centre. Ook zitten hier veel restaurants in Walkergate. We passeren ook The Journey, een standbeeld van zes monniken die de kist van St. Cuthbert vervoeren.

Market Place

Als we de Leazes Road oversteken komen we in het oude centrum van Durham. Op de Market Place staan een aantal prachtige gebouwen, waaronder de St Nicholas’ Church en Durham Town Hall. Helaas zitten de deuren van de kerk dicht, en we weten dat de Town Hall alleen op zaterdag geopend is voor bezoekers.

Wel kunnen we de standbeelden bezichtigen: Neptunes, Durham Light Infantry Memorial en Charles William Vane. De laatste was de 3e Markies van Londonderry, een Brits soldaat, politicus en edelman. De symboliseert een bugelblazer van de infanterie bij het staakt-het-vuren op 27 juli 1953 in Korea. De toen 18-jarige Colour Sgt Brandon Mulvey uit Chester-le-Street (in de buurt van Durham) stond model.

Durham Museum

Via het prachtige Saddler Street lopen we naar Durham Museum , wat gevestigd is in een oude kerk. In de jaren zestig komt de St. Mary-le-Bow church leeg te staan, gelukkig wordt er een nieuwe bestemming gevonden voor het gebouw. Het museum opent er in 1976. Een prachtige locatie voor een museum.

In het museum zien we de geschiedenis van de stad en zijn inwoners. Er is een maquette van het Middeleeuwse Durham, waar de kathedraal en het kasteel al duidelijk herkenbaar op te zien zijn. Toentertijd regeerde (voor de koning) de prins-bisschop vanuit deze stad over de noordelijk Engeland.  Doormiddel van verschillende voorwerpen leren we ook meer over de Georgiaanse, Victoriaanse en industriële geschiedenis van de stad. Het is een klein museum, wat vooral draait op vrijwilligers.

Wanneer wij er zijn is een medewerker van het museum druk bezig in de tuin. Deze wordt weer in ere hersteld. Zo zullen de twee enorme houtenbeelden van de Durhamse beeldhouwer Fenwick Lawson nog meer opvallen.

Lunch

Voordat we naar het gedeelte gaan waarvoor deze stad op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, gaan we lunchen. We hoeven niet ver terug te lopen voor Cafédral Durham . We klimmen omhoog in het gebouw en treffen een verrassend druk café aan. Na een panini met kip snappen we het wel, het was heerlijk en het is een gezellige plek.

Durham Cathedral

Na de lunch is het tijd om de UNESCO-locaties van Durham te bezoeken. We beginnen bij Durham Cathedral . De bouw van de kathedraal begon al in 1093 en is voltooid in 1133. We lopen over het plein dus naar ruim 900 jaar historie. In deze tussenliggende periode is er natuurlijk regelmatig iets veranderd aan dit bouwwerk, maar het moet bij de bouw al indrukwekkend zijn geweest door zijn liggen op dit ‘schiereiland’.

Wanneer we de kathedraal binnen komen gaan we eerst naar rechts, The Galilee Chapel in. Het voelt alsof we een gebouw in Andalusië binnen stappen. Alhoewel dit stuk uit 1170 is, zijn er muurschilderingen uit de 13e of 14e eeuw te zien.

Durham Cathedral Museum

We lopen door naar het schip van de kathedraal, maar slaan gelijk af richting Durham Cathedral Museum . De kathedraal is gratis te bezoeken, maar voor het museum vragen ze een vergoeding. Wanneer we binnen komen is het dan ook lekker rustig. Dit komt ook doordat we niet lang hebben, er komt namelijk koninklijk bezoek en dan wordt er van je verwacht dat je weg bent. Het oogt niet groot, dus dat moet geen probleem zijn denken we.

In een grote hal met eikenhoutenplafond ontdekken we vroegchristelijk bewerkte stenen en leren we meer over de historie van het geloof in de regio. Tot onze verrassing is er nog een kamer, via schuifdeuren komen we daar. Hier liggen prachtig geïllustreerde oude boeken. Ook vanuit deze kamer kunnen we weer verder, om zo bij het hoogtepunt van dit museum te komen. In de Great Kitchen, gebouwd in 1370, liggen namelijk de relikwieën van St. Cuthbert (helaas verboden te fotograferen). Waaronder zijn doodskist uit 698 en de Sanctuary Ring. Doordat er toch meer te zien was dan we verwachtten moeten we het museum verlaten, tijd voor de rest van de kathedraal.

Durham Cathedral, het klooster

Het museum is gevestigd in het kloostergedeelte, en deze lopen we dan ook verder af. De prachtige kloostergangen zijn bekend onder Harry Potter-liefhebbers. Want hier zijn een aantal scenes opgenomen op het middengedeelte. Ook in het Chapterhouse zijn er opnames gemaakt. De man die in deze ruimte staat laat trots de foto’s zien als bewijs. Wij genieten gewoon van het prachtige bouwwerk, wij snappen wel dat ze dit als locatie kiezen.

We eindigen de ronde weer in de kathedraal zelf, waar we onze ogen uitkijken in het schip en ronddwalen. Bij het koor liggen een aantal indrukwekkende graven. Zeker als de zon door de glas-in-loodramen het graf van Bisschop Thomas Hatfield verlichten.

Markethall

We hebben nog even de tijd voordat we onze rondleiding in Durham Castle krijgen. We besluiten daarom nog even terug te lopen naar de markthallen, die aan het Market Place te vinden is. Deze markthal komt al uit 1851. Veertig verschillende kramen staan hier met zeer diverse producten, van vers tot kleding en cadeauartikelen. Op zaterdag is er buiten ook nog een markt, helaas zijn wij doordeweeks op bezoek. We verbazen ons over de jachtgewerenwinkel, dat zijn we niet gewend in Nederland. Doordat we op de fiets zijn verlaten we de markt zonder extra’s.

In het centrum halen we nog wel Durham Gin (als cadeau), dat past nog wel ergens in een hoekje van onze tas. Voor nu halen we ook nog wat drinken, voordat we naar onze volgende hoogtepunt in Durham gaan.

Koninklijk bezoek

We drinken dit op bij Durham Cathedral, als er opeens een groepje mensen in nette kleding naar buiten komt. Het hoge bezoek zal zo ook wel komen! Wij kijken rustig in het zonnetje naar wat er allemaal gebeurd. De fotograaf staat al klaar, en ook ik houd mijn camera maar gereed. Dan komen Prins Richard en Birgitte (hertog en hertogin van Gloucester), de neef en (aangetrouwde) nicht van de voormalig koningin Elizabeth, naar buiten. Niet dat wij op dat moment echt weten wie het zijn, maar een belevenis is het wel.

Durham Castle

Dan is het tijd voor onze rondleiding door Durham Castle . Verbaasd zijn we als we horen dat het tegenwoordig eigenlijk meer een studentenwoning is. Hierdoor kunnen we helaas een groot gedeelte van het gebouw niet bezoeken. Het zorgt er echter wel voor dat het complex onderhouden wordt en nog steeds gebruikt wordt waarvoor het ooit is gebouwd: om in te wonen.

We lopen eerst door het poortgebouw naar het plein in het kasteel. Hier zien we de keep. Dit motte kasteel is gebouwd tussen 1072 en 1073, kort voor de bouw van Durham Cathedral. Het kasteel diende oorspronkelijk als een Normandische vesting in de regio. Maar al snel is het ook gebruikt als residentie van de prins-bisschoppen van Durham.

The Norman Chapel

Wanneer we naar binnen gaan, dalen we af naar de Normandische kapel. Dit is waarschijnlijk het oudste gebouw wat er nog staat in Durham en stamt uit 1080. Zeer indrukwekkend om te zien dat dit gedeelte nog zo goed is bewaard gebleven zonder veel modernisering. Alleen de buitenmuur is aangepast om mee te gaan in de modernisering van de verdedigingsmuur van het kasteel.

Dan gaan we weer naar buiten en richting Tunstall Gallery. In deze lange gang zien we een oorspronkelijke ingang van het kasteel, naast een hoop attributen. De gang is omgevormd tot een klein museumpje. Aan de andere kant van de gang is de Black Staircase, een indrukwekkende houten trap over meerdere verdiepingen. De trap brengt ons naar de laatste kamer die we mogen zien, de 14e eeuwse Great Hall. Studenten ontbijten en dineren hier nog steeds. De hal is dan ook in de 19e eeuw flink gemoderniseerd. Hier zien we een prachtige glas-in-loodraam en verschillende portretten.

Stiekem ben ik wel jaloers op de studenten van University College, Durham. Hoe tof is het om te kunnen zeggen dat je in een Normandisch kasteel woont?

Hotel en dinner

Na ons bezoek aan het kasteel lopen we terug naar het hotel waar we onze spullen op de kamer kunnen leggen. Na een lekker theetje gaan we richting ons restaurant van vanavond: Cosy Club. We zijn één van de weinige in dit gezellige restaurant. Je kunt merken dat het buiten de schoolvakanties (en het weekend) is. Vanuit het restaurant kijk je zo op het kasteel en de kathedraal. Ik heb echter alleen maar oog voor mijn heerlijke lamsschouder met platbrood.

Langs de Wear

Na de maaltijd lopen we verder langs de Wear, de rivier die door Durham stroomt. Het loopt met een u-bocht om het oude centrum heen. Vanuit deze wandelroute, Riverside walk, hebben we dan ook een prachtig uitzicht. We lopen door de bossen als het jammer genoeg een beetje miezert. Het maakt het er niet minder mooi door, wel sneller donker. Hierdoor lopen we maar wat harder door. Langs de Old Fulling Mill, The old Corn Mill en St Oswald’s Church. Durham in één dag is te doen, maar je kunt niet verwachten alles te kunnen zien.

Naar bed na een Durham citytrip

Na de wandeling pakken we nog een drankje in het Radisson Blu Hotel Durham , voordat we tevreden in slaap dommelen in onze kamer. De volgende dag genieten we nog van een heerlijk ontbijtje, het prachtige uitzicht op de stad en stappen we op de fiets terug richting DFDS (met een omweg via The Angel of the North en Tynemouth).

Meer informatie Durham citytrip

Ga je op Durham citytrip? Lees dan meer over Durham of over Noordoost Engeland.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken