Home » Groot-Brittannië » Schotland » Steden » Glasgow » Glasgow voor beginners: de 10 (gratis) must visits

Gepubliceerd op 30 oktober 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Edinburgh is dan wel de hoofdstad van Schotland, maar Glasgow is de grootste. En ondanks dat deze vaak wordt overgeslagen op een rondreis door Schotland is de stad zeker wel een bezoek waard. Maar waar begin je dan? Wij zetten de 10 must visits van Glasgow voor je op een rij. En het leuke is: ze zijn allemaal gratis!

De 10 must visits van Glasgow

Klik hier als de kaart van de Glasgow bezienswaardigheden niet zichtbaar is.

Kelvingrove Art Gallery and Museum

Kelvingrove Art Gallery and Museum

In dit prachtige gebouw (op zich al het bezoek waard) vind je 22 galerijen met maar liefst 8000 objecten. Dit zijn niet alleen kunstobjecten, maar ook objecten uit de geschiedenis en de natuur. Hoogtepunten zijn o.a. De Christus van de Heilige Johannes van het kruis van Salvador Dalí (1951), een Spitfire LA198 (1944) en Floating Heads van Sophie Cave (2006). Voor ieder wat wils dus, en dat dan ook nog gratis. Het is niet voor niets dat Kelvingrove Art Gallery and Museum in ons lijstje van must visits staat en al zeer populair is bij toeristen en locals.

Meer informatie: glasgowlife.org.uk/museums/venues/kelvingrove-art-gallery-and-museum

Glasgow Cathedral

Must visits: Glasgow Cathedral
Glasgow Cathedral

De kathedraal van Glasgow is de enige middeleeuwse kathedraal op het Schotse vasteland wat de reformatie in 1560 heeft overleefd. Het is daarnaast het oudste gebouw van de stad. Van de 12e eeuwse kathedraal is nog een muur in de crypte te zien. Ontdek hier de plek van waaruit Glasgow is gegroeid. Bezoek de tombe van St Mungo (St Kentigern) en bekijk de preekstoel uit het begin van de 15e eeuw.

Meer informatie: historicenvironment.scot/visit-a-place/places/glasgow-cathedral

Duke Of Wellington

Duke of Wellington, Arthur Wellesley, Glasgow must visits

Een standbeeld in de must visits lijst? Jazeker! Het beeld van de Duke of Wellington, Arthur Wellesley, op Royal Exchange Square is zeer kenmerkend voor Glasgow. ‘Wat heeft de Duke van Wellington dan wel niet voor de stad betekent?’ zou je je misschien afvragen. Nou niet echt iets in het bijzonder… ‘En welke idioot heeft er nu een pion op zijn hoofd gezet?’ Nou daar heb je het punt waarom dit iets typisch voor Glasgow is. De eerste keer dat de verkeerspion op zijn hoofd werd gespot (en vastgelegd) was al in de jaren tachtig. Waarschijnlijk een dronkenmansgrap, maar vaak herhaald. De boete die er op stond en het verhogen van de sokkel heeft niet mogen baten. De sport van de pion op zijn hoofd zetten werd alleen maar aantrekkelijker voor de Glaswegians. Inmiddels is het een symbool voor de stad en komt de pion terug in muurschilderingen en souvenirs.

Riverside Museum

Riverside Museum, Glasgow

Het Riverside Museum opende zijn deuren in 2011. Het opvallende gebouw is ontworpen door de beroemde architect Zaha Hadid. Het heeft de collectie van het oude Glasgow Museum of Transport (Kelvin Hall) overgenomen, maar is daarna nog verder uitgebreid. Oude auto’s, stoomlocomotieven, bussen en een zeilschip behoren tot de ruim 3.000 objecten van het Riverside museum. Het zeilschip (The Tall Ship) ligt buiten in de Clyde. Ook dit museum is weer gratis te bezoeken, of Glasgow zo al niet leuk genoeg was!

Meer informatie: glasgowlife.org.uk/museums/venues/riverside-museum

City Centre Mural Trail

Glasgow City Centre Mural Trail

Kunst vind je gewoon op straat. Bij een wandeling door Glasgow kom je ze op verschillende plekken tegen: street art. Prachtig natuurlijk, maar nog mooier is het om de muurschilderingen ook echt op te zoeken. Met de City Centre Mural Trail loop je langs alle prachtige muurschilderingen van Glasgow. De eerste is in 2008 gezet, nu zijn het er al 29 en er komen er steeds meer bij.

Meer informatie: citycentremuraltrail.co.uk

City Chambers

Glasgow City Chambers
Glasgow City Chambers

Een echte must visit als het aan ons ligt is de City Chambers. Elke doordeweekse dag kun je een (gratis) rondleiding krijgen door het prachtige stadhuis. Het victoriaanse gebouw is ontworpen door William Young, die de ontwerpwedstrijd had gewonnen. Koningin Victoria heeft het gebouw in augustus 1888, na een bouw van 6 jaar, geopend. De eerste raadsvergadering werd echter pas in oktober 1889 gehouden.

Meer informatie: britblog.nl/bezoek-de-glasgow-city-chambers

Provand’s Lordship

Provand’s Lordship, Glasgow
Provand’s Lordship, Glasgow

Provand’s Lordship is een oud huis, maar niet zomaar een oud huis. Het is gebouwd in 1471 en één van de slechts vier overgebleven middeleeuwse gebouwen in Glasgow. Het ‘auld hoose’ is ingericht of je de 17e eeuw instapt met historische meubels en portretten. Het huis/museum is gratis te bezoeken. Achter het gebouw kun je ook nog de mooi aangelegde tuin bezoeken.

Meer informatie: glasgowlife.org.uk/museums/venues/provands-lordship

People’s Palace And Winters Gardens

People’s Palace And Winters Gardens

The People’s Palace is gevestigd in het historische Glasgow Green park. Het gebouw is in 1898 geopend en altijd gratis te bezoeken. Het herbergt foto’s, prenten en films die een uniek beeld geven van hoe de inwoners van de stad leefden, werkten en speelden. Vroeger (vanaf 1750) en nu. In de Winters Garden (een grote kas) kun je naast wandelen ook heerlijk tot rust komen met een kopje thee.

Meer informatie: glasgowlife.org.uk/museums/venues/peoples-palace

House for an Art Lover

House for an Art Lover

Met zo veel inwoners heeft Glasgow natuurlijk ook bekende inwoners. Charles Rennie Mackintosh (1868 – 1928) is een architect en ontwerper uit de stad. Zijn nalatenschap is dan ook nog te zien in de stad. De House for an Art Lover is zo’n plek, al is het wel pas 60 jaar na zijn dood gebouwd. De architect had samen met zijn vrouw een kunstvilla ontworpen voor een Duitse wedstrijd. De inzending werd echter gediskwalificeerd omdat ze geen adequate perspectieftekeningen van het interieur bevatten. De tekeningen werden echter wel gepubliceerd en 90 jaar later alsnog gebruikt voor het kunstmuseum in Glasgow. Niet alleen de tentoongestelde kunstobjecten zijn hier dus kunst, ook het gebouw zelf.

Meer informatie: houseforanartlover.co.uk

Clyde

Clyde, Glasgow
Clyde, Glasgow

De Clyde loopt door de stad en je zult hem tijdens je bezoek dan ook regelmatig tegenkomen. Maar een wandeling langs deze rivier is ook een aanrader. Hier zie je prachtige (nieuwe) gebouwen, ontmoet je de locals en kun je genieten van een heerlijke wandeling. In het oosten vind je Glasgow Green, een rustig park. Aan de westkant staan moderne gebouwen zoals Glasgow Science Centre, OVO Hydro en het Scottish Exhibition and Conference Centre.

Ik hoop dat je geniet van je verblijf in Glasgow met deze tips. En: Het voordeel van deze gratis must visits is dat je daarna nog genoeg geld overhoudt om te gaan shoppen, want ook dat kun je zeer goed doen in de grootste stad van Schotland.

Lees hier meer over Glasgow


Geschreven door:


Eén reactie op “Glasgow voor beginners: de 10 (gratis) must visits”

  1. Als we weer eens echt naar Groot Brittannië mogen ga ik eens naar Glasgow ben er nog nooit geweest maar wil er een week ofzo eens naar toe willen lekker rondsnuffelen ,lekker eten gewoon een nieuwsgierige toerist zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken