Home » Groot-Brittannië » Bezoek de Glasgow City Chambers

Gepubliceerd op 19 november 2022 | Laatst aangepast op 10 mei 2024

Elke stad heeft er één, maar ze zijn niet allemaal te bezoeken, of het bezoeken waard. In de Glasgow City Chambers kun je elke dag een rondleiding krijgen en dat is zeker de moeite waard. Het prachtige stadhuis staat statig aan het George Square. Als je op het juiste tijdstip binnenstapt, kun je drie kwartier genieten van het gebouw aan de hand van een gids.

Geschiedenis Glasgow City Chambers

De Glasgow City Chambers is pas sinds 1996 in gebruik door het stadsbestuur (Glasgow Council), maar al sinds 1889 voor gemeentelijke overheden. Het victoriaanse gebouw is ontworpen door William Young, die de ontwerpwedstrijd had gewonnen. Hij had pas Italië bezocht en heeft daar dan ook inspiratie uitgeput voor zijn ontwerp. Koningin Victoria heeft het gebouw in augustus 1888, na een bouw van 6 jaar, geopend. De eerste raadsvergadering is echter pas in oktober 1889 gehouden.

De binnenkant van de Glasgow City Chambers is prachtig versierd. Bij de ingang zie je al het wapen van Glasgow in mozaïek op de vloer. Daarnaast is er ook een mozaïekplafond. De andere verdiepingen kun je bereiken met de (indrukwekkende) marmeren trap. Tijdens de rondleiding kom je ook nog in de raadzaal, met daarin plek voor 79 raadsleden met ieder een eigen stoel (en microfoon). Ook de rood met gouden banketzaal is zeer indrukwekkend, al is het maar vanwege de prachtige muurschilderingen.

Glasgow City Chambers

De indrukwekkende kenmerken

Glasgow City Chambers is een prachtig voorbeeld van Victoriaanse architectuur. Het gebouw heeft een indrukwekkende gevel met torentjes en versieringen, en het interieur is net zo indrukwekkend. De kamers zijn versierd met prachtige fresco’s, mozaïeken en beeldhouwwerken. Een van de meest opvallende kenmerken van het gebouw is de imposante trappenhal, die bezoekers begroet bij het binnenkomen van het gebouw.

Rondleiding Glasgow City Chambers

Rondleidingen hoef je niet te reserveren, zijn gratis en zijn van maandag tot en met vrijdag om 10:30 en 14:30 uur. Je krijgt het gebouw in ongeveer 45 minuten te zien. Glasgow City Chambers vind je aan de oostelijke kant van George Square in Glasgow.

Houd er rekening mee dat er nog gewoon wordt gewerkt in het stadhuis, hierdoor kan het voorkomen dat de rondleiding korter is dan normaal of niet kan worden gegeven. Ook kan het voorkomen dat de tour zeer populair is. De tour is vol bij meer dan 25 bezoekers, nieuwe binnenkomers mogen een andere keer terugkomen. Een tickets voor de tour kun je 30 minuten voor aanvang van elke tour bij de receptie van City Chambers verkrijgen.

Bereikbaarheid

Adres: 82 George Square, Glasgow G2 1DU, Verenigd Koninkrijk
Trein: Queen Street Station (3 minuten lopen)
Bushaltes: Er liggen veel bushaltes in de buurt van de Glasgow City Chambers, deze liggen binnen een paar minuten lopen:
Martha Street (19, 38, 57, X19), Cathedral Street (500, 901, 906, 906X, CB1), John Street (6A, 41, 21), Queen St (41, 100, 240, 255, 263, 267, 901, 906, 906X)

Meer informatie

Meer informatie over de rondleiding vind je op de website van Glasgow

Of lees meer over Glasgow of Schotland.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken