Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Harrogate » Naar ‘Downton Abbey’ Ripon

Gepubliceerd op 12 april 2017 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Wij verbleven drie dagen in Harrogate: de eerste dag was bestemd voor Harrogate zelf, de tweede voor Ripon, de derde (en de ochtend van de vierde dag) voor Newby Hall en Fountains Abbey. Vandaag dag twee van onze reis.

We nemen vlak bij het hotel de bus (hij rijdt vanaf Leeds-Bradford naar Ripon, elk kwartier) en stappen na een half uurtje uit op de markt van het kleine stadje Ripon , waar onze gastheer en gids Richard Taylor ons al opwacht bij de Hoornblazer. Althans bij diens obelisk. De hoornblazer waakt letterlijk over de bewoners. Klokslag 9 uur blaast hij op zijn hoorn. Elke dag, en dat al meer dan duizend jaar. De traditie bestaat nog steeds….

Veel volgers van de beroemde televisie-serie Downton Abbey zullen Ripon wel herkennen. Maar het kasteel uit de serie zul je hier in de buurt niet vinden. Dat ligt ruim 380 kilometer ten zuiden van Ripon. Toch zullen de bezoekers zich in dit kleine stadje wel thuis voelen. Immers, er zijn veel gezellige eetgelegenheden, pubs maar ook drie leuke musea. En een prachtige kathedraal. Die zie je al van ver. En daar brengt gids Richard Taylor ons naar toe, in een tour, inclusief een lunch aan de markt.

Richard Taylor vertelt vol trots over Ripon, een kleine stad voor Engelse begrippen, ruim 15.000 inwoners, maar in het bijzonder ook over de drie speciale musea die het stadje rijk is. Die liggen op loopafstand van elkaar en van het centrum.

Het Workhouse Museum and Garden laat je het leven van eind 19de eeuw beleven in een soort opvanghuis voor mensen die eigenlijk niks meer te makken hadden. Indrukwekkende foto’s en ingerichte kamers met veel voorwerpen tonen je hoe zwaar deze mensen het hadden, zeker ook in dit soort opvanghuizen. Velen moesten meer dan 8 uur per dag hard werken. Het Workhouse staat hier trouwens al sinds 1770.

Na het bezoek aan het Workhouse Museum lopen we via mooie straatjes naar het volgende museum: het Ripon Prison&Police Museum . Hier kunnen bezoekers zelfs even in een gevangeniscel zitten. De gangen zijn verlucht met foto’s en voorwerpen, zelfs een heuse politiemotor. Maar in elk geval voel je de barre omstandigheden van de Victoriaanse gevangenisregimes. Een schandpaal en martelwerktuigen doen de rest. Geen pretje dus.
Maar de ervaring heeft ook een fun-zijde: je mag politie-uniformen passen en krijgt een goed duidelijk beeld van hoe het er vroeger aan toe ging, met steeds een link naar de huidige tijd. Richard Taylor laat ons nog even het alarmnummer bellen, daarna gaan we naar het derde museum van Ripon, vlak bij de Kathedraal:

Het Georgian Courthouse Museum is een voormalig gerechtsgebouw en dateert uit 1830! Tot 1998 was het in gebruik. In 2005 werd het een museum, waar de jonge en ook oudere bezoeker recht mag spreken. In de rechtszaal uiteraard, met veel geschriften en artefacten uit de 19de en 20ste eeuw. Het gebouw zelf is op zich tevens de moeite waard om te bezoeken….

Maar de kathedraal tegenover het museum lonkt nog meer. We hebben er een afspraak voor een rondleiding. Toevallig wordt er druk gerepeteerd door het koor voor de ‘even song’. Altijd mooi om mee te maken….
Het eerste dat we horen van onze gids is dat er een connectie is met Alice in Wonderland. Het blijkt dat de auteur Lewis Carroll hier regelmatig kwam, toen zijn vader hier in de 19e eeuw de kanunnik was. In de kerk vind je veel houtsnijwerken, die Lewis wellicht inspireerden.
De kerk dateert uit de middeleeuwen maar Sint Wilfred stichtte op deze plek in de zevende eeuw al een kerkje. De originele crypte is nog helemaal intact en is dan ook een van de oudste in Engeland. Veel pelgrims bezochten en bezoeken de kerk nog steeds. De kathedraal is elke dag geopend en er zijn gidsen die al je vragen kunnen beantwoorden.
De kathedraal kun je tegenwoordig vanuit elke hoek bewonderen, want er is met behulp van een drone een film gemaakt. Wil je een sneak preview? Kijk dan hier voor de film van Ripon Cathedral.

  • Ripon

Meer informatie Ripon

Alle informatie over Harrogate en omgeving vind je op www.harrogate.co.uk , maar ook op www.visitengland.com en www.visitbritain.com  vind je veel informatie.

Leon | 2016

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken