Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » North East » Sycamore Gap Tree (Robin Hood Tree): Een icoon langs Hadrian’s Wall

Sycamore Gap Tree, ook wel bekend als de Robin Hood Tree, is een van de meest iconische plekken langs Hadrian’s Wall in Noord-Engeland. Deze bijzondere locatie heeft zowel historische als natuurlijke betekenis, en trekt jaarlijks talloze bezoekers van over de hele wereld aan. Helaas is de wereldberoemde boom in Noord-Engeland in september 2023 door vandalisme geveld.

De iconische boom: Robin Hood Tree

Wat Sycamore Gap zo beroemd maakt, is de solitaire esdoornboom die opvallend groeit in een dramatische kloof in Hadrian’s Wall. De contouren van de boom tegen de achtergrond van de omliggende natuur maken het een geliefde plek voor fotografen en natuurliefhebbers. De boom kreeg de bijnaam Robin Hood Tree vanwege zijn verschijning in de film Robin Hood: Prince of Thieves uit 1991, met Kevin Costner in de hoofdrol.

Sycamore Gap Tree, Hadrian's Wall

Vandalisme: Sycamore Gap Tree omgehakt

Op 27 september 2023 werd Sycamore Gap getroffen door vandalisme, toen een 16-jarige jongen de beroemde esdoornboom omzaagde. Later is ook een oudere man (in zijn zestiger jaren) ervoor aangehouden. Dit schokkende incident veroorzaakte verdriet onder de lokale gemeenschap en bezoekers. Gelukkig is er hoop op herstel. Experts zeggen dat nieuwe scheuten kunnen groeien vanuit de gezonde stronk van de boom, hoewel het vele (honderden) jaren zal duren voordat hij weer in zijn oude glorie is. De boom zal een nieuw uiterlijk krijgen (met een lagere stronk) Ondanks deze trieste gebeurtenis hopen velen dat de Robin Hood Tree ooit weer zal bloeien en een nieuw hoofdstuk in zijn iconische verhaal zal beginnen.

Natuurbehoud

De cirkelvormige muur in de buurt beschermt een kleine vervangende esdoornzaailing tegen lokale schapen, die anders zouden knabbelen aan de jonge boom. Sycamore Gap wordt beheerd door zowel Northumberland National Park als de National Trust.

De locatie: Sycamore Gap

Sycamore Gap bevindt zich in Northumberland National Park, ongeveer halverwege langs de 135 kilometer lange Hadrian’s Wall. Deze muur is in de 2e eeuw na Christus gebouwd door de Romeinse keizer Hadrianus om de noordelijke grens van het Romeinse Rijk te beschermen tegen invasies vanuit Schotland. Het is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een belangrijk historisch monument.

Historische betekenis Sycamore Gap

Afgezien van de natuurlijke schoonheid, heeft Sycamore Gap ook historische betekenis. De nabijheid van de Romeinse Milecastle 39, bekend als Castle Nick vanwege zijn locatie in een inkeping in de heuvel, benadrukt het belang van deze locatie tijdens de Romeinse overheersing van Groot-Brittannië. Het milecastle is tussen 1908 en 1911 en opnieuw tussen 1982 en 1987 opgegraven. In de zuidoostelijke hoek is een stenen oven ontdekt, en in de zuidwestelijke hoek stond een rechthoekig gebouw met een verzonken vloer, samen met Romeinse vondsten. Het milecastle lijkt bewoond te zijn geweest tot in de late 4e eeuw. In de 18e eeuw werd mogelijk een melkhuisje gebouwd in de westelijke hoek.

Sycamore Gap Tree, Hadrian's Wall

Bereikbaarheid Sycamore Gap

  • Met de auto: Je kunt de boom zien vanaf de nabijgelegen Military Road (B6318). Om daar te komen vanaf de A1, neem de A69, vervolgens Park Lane, en sla bij het Once Brewed kruispunt af naar Military Road. Sycamore Gap ligt net ten oosten van Milecastle 39.
  • Met de bus: De Hadrian’s Wall-bus stopt bij Steel Rigg Car Park.
  • Te voet: Een wandeling van 15 minuten vanuit zowel Steel Rigg Car Park als Once Brewed Car Park brengt je naar Sycamore Gap.

Meer informatie

Wil je meer weten? Bekijk onze pagina’s over Hadrian’s Wall Path of Noord Oost Engeland


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken