Home » Blog » Canterbury: stad met kathedraal, Geoffrey en een greeter

Gepubliceerd op 23 september 2018 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Al een hele tijd niet in Canterbury geweest. Dat moet veranderen. Daarom gingen we er weer graag naar toe om de stad weer eens te ervaren en te zien of er veel veranderd is de afgelopen tijd. De pelgrimage startte voor ons per auto in Duinkerken waar we met een ferrie van DFDS  naar de overkant, naar Dover willen.

De reis

Om eens te kijken hoe het gaat aan boord, hoe we moeten boeken en of de mogelijkheid bestaat dat we eventueel (als we niet in Groot-Brittannië willen rijden) onze auto in de parking in de terminal kunnen achterlaten en onze trip per openbaar vervoer kunnen vervolgen. Bijvoorbeeld richting Canterbury om als pelgrim Geoffrey Chaucer eens na te doen.

Vroeger kon je kiezen uit wel zes verschillende overtochten vanuit Calais en Duinkerken. Veel maatschappijen zijn failliet of werden overgenomen. De twee grootste zijn nu (2018) P&O en DFDS .

De overtocht die wij kozen was die van Duinkerken naar Dover (en terug). Scheelt altijd weer een aantal kilometers als je niet naar Calais hoeft, want ook daar kun je met DFDS het Kanaal oversteken. We hadden veel vragen die we deels beantwoord zagen tijdens de overtocht-ervaringen. We spraken ook met Max Foster, directeur van DFDS.

We wilden per se deze keer niet per auto verder rijden maar met het openbaar vervoer. Dus onze auto mochten we parkeren in de grote (toen nog gratis) parkeergarage. Als we aankomen staat er een bus klaar die ons naar het Centraal Station van Dover brengt.

Vanuit Dover rijden we met de trein in een half uur naar Canterbury (East, er is ook een West, maar beide stations staan niet rechtstreeks met elkaar in verbinding). Er zijn goede trein- en busverbindingen met andere plaatsen, zoals Faversham, Maidstone, Rochester en (rechtstreeks) Londen.

Canterbury

Canterbury Cathedral  zie je al als je de stad op kilometers nadert. Ook vanuit de trein zie je deze belangrijkste publiekstrekker van de stad. De kathedraal werd in de 6de eeuw gebouwd om vanuit die plek het Engelse eiland te bekeren. Na de moord op Thomas Becket werd de Kathedraal een belangrijk pelgrimsoord. En nog steeds komen veel pelgrims uit heel de wereld naar deze heilige plek. De kerk is gedurende de eeuwen verschillende keren zwaar beschadigd en weer hersteld. Er zijn zowel romaanse onderdelen te vinden, zoals de donkere crypte als gotische onderdelen.

Thérèse Haslop werkt al heel lang als PR-manager voor de kathedraal en leidt ons rond. Op triptips.nu kun je haar rondleiding in het Nederlands beluisteren.

Op de website van de kathedraal vind je veel informatie waar je je voordeel mee kunt doen; je kunt de kerk ‘op eigen gelegenheid’ bezoeken, maar met een gids is het nog interessanter.

The Canterbury Tales

De beroemde verhalen die je in de attractie The Canterbury Tales  kunt ervaren, werden geschreven door Geoffrey Chaucer. Onderweg naar Canterbury deed een aantal pelgrims een wedstrijdje verhalen-vertellen en zo werd er een flink aantal verzen verteld.

De Tales voeren je je terug naar de middeleeuwen, vertellen de verhalen van Geoffrey Chaucer aan de hand van scènes uit de verschillende verhalen. Ondertussen krijg je via je koptelefoon het verhaal en de uitleg te horen in de taal naar keuze. Reken op een bezoek van ongeveer 45 minuten. De hele tour komt misschien wat ouderwets over, maar geeft je wel een goed beeld van die tijd….

Maar eerst moet je naar het toeristisch informatiecentrum , gevestigd in het Beaney House of Art&Knowledge. Hier hebben we ook afgesproken met Tricia, een greeter die popelt om ons heel lang en heel veel Canterbury te laten opsnuiven… Het Beaney is sinds eind 2012 geopend. Heel veel activiteiten vinden hier plaats: ook een must, en niet alleen voor de locals.

Greeter

Met greeter Tricia, een van de vele greeters hier, trokken we door de stad. Zij vertelde gepassioneerd over ‘haar’ Canterbury. Met greeters kun je ook allerlei fietsroutes volgen, ook in gebieden rond de stad. Zelfs Goodnestone is vlakbij. En niet te vergeten te vermelden dat de Noordzee hier zo dichtbij is (Herne Bay, 20 minuten met de bus), maar helaas hebben we er geen tijd voor gehad. Een aanrader dus om met een greeter te wandelen.

Naast de Kathedraal en the Canterbury Tales zijn er nog verschillende musea in Canterbury die je een inkijkje geven in Canterbury’s historie. De Canterbury Westgate Towers is een middeleeuws poortgebouw. In de collectie vind je oude wapens en enkele gevangeniscellen zijn nog te bezichtigen. Het Canterbury Roman Museum neemt je terug mee naar de tijd van de Romeinen.

Geen saai museum gezien ook de levende Romeinen, ambachtslieden en de vele andere workshops!

Het Canterbury Heritage museum (inmiddels gesloten) neemt je mee terug in de tijd. Dit museum vertelt je het verhaal van de stad in verschillende vitrines. Voor kinderen is er “Rupert de beer” die je met leuke activiteiten het museum leert kennen. Ook hier zijn er veel leuke activiteiten voor kinderen. De St-Augustinusabdij (althans de ruïne ervan) is te bezoeken en ligt op loopafstand van de stad (in het oosten).

Bootje

Canterbury per boot? Ook dat kan: vanuit het centrum ‘punter’ je rustig een uurtje langs de stadsrand…

Het winkelhart van Canterbury is geheel autovrij. Het biedt een aangename afwisseling tussen grote Engelse ketens zoals Monsoon en GAP en kleine boetiekjes en souvenirshops. Er is een grote winkelstraat met alle bekende ketens, maar ook veel leuke kleine shops; het Whitefriars-winkelcentrum heeft ook veel mooie winkels. Leuker is het echter om de kleinere smalle middeleeuwse steegjes in te lopen. Hier vind je leuke kleine winkeltjes die de meer bijzondere items verkopen, ook veel antieke voorwerpen.

En dan is er het nieuwe Marlowe-theater  met inpandig een fijn restaurant. Over eten en drinken zullen we niet klagen, want er is veel keuze in prijs en kwaliteit. Ook in ons hotel, ABode , is het heerlijk en redelijk goedkoop lunchen en dineren.

Wij waren 2 volle dagen in Canterbury, maar kwamen toch nog tijd te kort om alles te zien, te doen en te beleven. Snel weer eens terug dus….

Vanuit Canterbury reisden we deze keer per bus vanuit het busstation van Canterbury weer naar Dover, haalden de auto op uit de parkeergarage (de garage is niet meer gratis tegenwoordig, dus reken altijd op zo’n 10 pond per dag) en reden naar huis….

Meer informatie kun je vinden op de sites van Visit Kent en Visit Britain .

Leon | 2013

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken