Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Manchester » John Rylands Library te Manchester, de mooiste bibliotheek van Engeland?!

Gepubliceerd op 30 maart 2024 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Een van de mooiste gebouwen van Manchester is ongetwijfeld het John Rylands Research Institute and Library. Het Neogotische gebouw oogt meer als een kerk dan als een bibliotheek. Naast de prachtige architectuur heeft de John Rylands Library ook nog een unieke collectie aan boeken en manuscripten. Wij bezochten de bibliotheek in de Engelse stad en waren onder indruk, hopelijk jij ook.

Geschiedenis John Rylands Library

Achter zo’n prachtig bouwwerk zit natuurlijk een verhaal. De bibliotheek is vernoemd naar John Rylands, hij was echter niet de opdrachtgever voor dit gebouw. Zijn vrouw heeft na zijn overlijden het idee in gang gezet, en deze plek aan hem opgedragen.

John Rylands

Het is echter toch handig het om het eerst over John Rylands te hebben. Op 7 February 1801 komt hij ter wereld in St Helens, nabij Liverpool. Zijn vader heeft hier een stoffenwinkel, waar John Rylands af en toe helpt. John Rylands heeft echter ook zijn eigen bedrijf, een kleinschalige fabriek van handweefgetouwen. De bedrijven hadden succes dankzij John Rylands’ inzet. In 1819 gaan de bedrijven samen verder als Rylands & Sons. Dit doet hij dan samen met zijn vader en twee broers. Op het hoogtepunt had het bedrijf 15.000 mensen in dienst in 17 fabrieken. Zo kwam het dat hij de eigenaar was van het grootste textielproductiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk en de eerste multimiljonair van Manchester. Hij stond echter ook bekend om zijn vrijgevigheid, waarmee hij diverse religieuze en charitatieve doelen ondersteunden. Hij was ook een fervent voorstander van onderwijs.

Bouw John Rylands Library

Als John Rylands in 1888 overlijdt, erft zijn derde vrouw Enriqueta Rylands het grootste deel van zijn nalatenschap van £ 2.574.922. Daarnaast wordt ze een belangrijke aandeelhouder in het textielbedrijf van zijn familie en in het Manchester Ship Canal. Ze wil iets goeds doen met het vermogen van haar overleden man en komt met het idee voor de bibliotheek.

Ze vroeg Basil Champneys voor het ontwerp van het gebouw. Ze was namelijk weg van zijn bibliotheek op Mansfield College in Oxford. Het mocht van haar echter nog uitbundiger. De bouw start in 1890. Op 6 oktober 1899 wordt de bibliotheek ingewijd, de trouwdag van de Rylands. Op 1 januari 1900 opent de John Rylands Library de deuren voor het publiek.

Renovaties

In 1920 komt de eerste uitbreiding volgens plannen van Champneys, nadat het project was vertraagd door de Eerste Wereldoorlog. In 1962 opent het Lady Wolfson Building aan de westkant. Een derde uitbreiding komt er in 1969, ten zuiden van de eerste.

De bibliotheek wordt in 1972 onderdeel van de Universiteit van Manchester.

In 2003 start het renovatieproject Unlocking the Rylands. De derde uitbreiding wordt gesloopt en het oude gebouw opgeknapt. Er komt een schuin dak over het bestaande gewapend betonnen dak naar het idee van Champneys oorspronkelijke ontwerp. Er werd echter een stenen gewelf aan de binnenkant geplaatst om het risico op brand te verminderen. De bibliotheek heropende pas weer op 20 september 2007.

Toekomst John Rylands Library

In 2024 is er 7,6 miljoen pond vrijgemaakt om de bibliotheek uit te breiden met een hypermodern bezoekerscentrum en tentoonstellingsruimte. Deze toevoegingen zullen niet alleen de toegankelijkheid van de bibliotheek vergroten, maar ook de mogelijkheid bieden voor interactieve educatieve ervaringen en culturele evenementen.

Architectuur John Rylands Library

De John Rylands Library is een laat-Victoriaans gebouw in gotische stijl. De buitenkant is gemaakt van rood zandsteen en versierd met houtsnijwerk en traceringen.

Het interieur is nog indrukwekkender dan de buitenkant. De grote leeszaal is een grote met hoge ramen en sierlijk versierd plafond. De muren zijn bekleed met boeken en beelden van beroemde figuren. De bibliotheek heeft ook een aantal andere kamers, waaronder een bijbelkamer, een kaartenkamer en vergaderzalen.

De bibliotheek is gebouwd met enkele geavanceerde technologieën voor die tijd. Het was een van de eerste openbare gebouwen in Manchester met elektrische verlichting. Daarnaast heeft het een geavanceerd ventilatiesysteem om de lucht schoon te houden.

John Rylands Library collectie

De John Rylands Library herbergt een indrukwekkende collectie boeken, manuscripten en archiefstukken. Bij de opening van de bibliotheek in 1900 telde de collectie 70.000 boeken en minder dan 100 manuscripten. In de loop der jaren is deze collectie exponentieel gegroeid. In 2012 overschreed het aantal boeken de 250.000 en waren er meer dan 1 miljoen manuscripten en archiefstukken.

Het begin is gemaakt door Enriqueta Augustina Rylands, die in 1892 de bibliotheek van Lord Spencer (ja, familie van Lady Diana Spencer) aankocht voor een recordbedrag van £ 210.000. Deze collectie was samengesteld uit 43.000 items waarvan 3000 dateren van voor 1501. Ook in 1901 deed ze een mooie aankoop. Ze kocht meer dan 6000 manuscripten van James Lindsay, 26e graaf van Crawford van Haigh Hall. Dit was een van de meest indrukwekkende privécollecties in Groot-Brittannië, zowel qua omvang als zeldzaamheid van de inhoud.

De bibliotheek heeft door de jaren heen veel waardevolle collecties aangekocht of gekregen, zoals de bibliotheek van Richard Copley Christie (8000 boeken uit de renaissance). In de collectie zitten hierdoor bijzondere items zoals middeleeuwse verluchtte manuscripten, een Gutenberg Bijbel, boeken gedrukt door William Caxton, papyrusfragmenten met vroege teksten uit het Nieuwe Testament en archieven van bekende historische figuren.

Digitalisatie

In het besluit voor een renovatie in 2024 is er ook besloten dat er gewerkt gaat worden aan digitaliseringsinitiatieven om de collecties van de bibliotheek toegankelijker te maken voor een wereldwijd publiek. Door middel van geavanceerde technologieën zullen zeldzame manuscripten, historische documenten en andere waardevolle bronnen digitaal beschikbaar worden gesteld.

John Rylands Research Institute and Library, Manchester

Bezoek John Rylands Library

Voor een bezoek aan John Rylands Library hoef je niet te reserveren. Je kunt zo binnenlopen bij een moderne aanbouw en dan door middel van een trap of lift naar het historische gedeelte. Wanneer het druk is, kan er echter een wachtrij ontstaan omdat ze niet te veel mensen binnen willen.

Tijdens je bezoek kun je ronddwalen in de bibliotheek, dit is wat je kunt verwachten:

  • The Historic Reading Room: de grote en indrukwekkende leeszaal
  • The Rylands Gallery and St. John Fragment: hier kun je enkele van de unieke boeken en manuscripten bezichtigen.
  • Crawford Room en Spencer Room: thuisbasis van items uit de collecties van de bibliotheek, waaronder zeldzame boeken en beeldhouwwerken.
  • Staircase: Oorspronkelijke ingang en indrukwekkende trappengat. Bekijk ook nog het originele toilet onderaan bij de trap.

Video John Rylands Research Institute and Library

Bekijk hier de video die we hebben gemaakt tijdens ons bezoek aan de bibliotheek in Manchester.

Reader Services

Wil je echter iets lezen/bekijken uit de collectie is een afspraak wel nodig. De bibliotheek biedt een ‘gesloten toegang’ lezersservice, wat betekent dat materiaal moet worden besteld en naar de leeszaal wordt gebracht. Dit kan als je 18 jaar of ouder bent door middel van een afspraak in de Special Collections Reading Room, hiervoor dient het boekingsaanvraagformulier .

Praktische informatie John Rylands Research Institute and Library

Adres: 150 Deansgate, Manchester, M3 3EH, Verenigd Koninkrijk

Bereikbaarheid

Trein: Salford Central (8 minuten lopen) Deansgate (10 minuten of gratis bus), Oxford Road en Victoria (15 minuten lopen), Piccadilly (20 minuten lopen of gratis bus).
Gratis bus: de gratis bussen van Manchester stoppen allemaal in de buurt. Free bus 1 stopt bij John Dalton Street (stop WX), Free bus 2 stopt bij Deansgate.
Bus: 35, 36, 37, 38, 50, 51, V1, V2, V4 (St James Square (Stop CP), 2 minuten)
Tram: St Peter’s Square (7 minuten lopen)
Parkeren: Watson Street, New Quay Street en Blackfriars Street (alle zo’n 7 minuten lopen)

Openingstijden

Woensdag tot en met zaterdag: 10:00 – 17:00 uur.

Tickets

Je hebt geen ticket nodig om de bibliotheek te bezoeken.

Meer informatie

Meer informatie: https://www.library.manchester.ac.uk/rylands/

Of lees hier meer over Manchester.

John Rylands Research Institute and Library, Manchester

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken