Home » Typisch Brits » Overig » Opzoek naar Mister X met Scotland Yard

Gepubliceerd op 7 december 2014 | Laatst aangepast op 13 november 2023

Scotland Yard

De detectives en bobbies van Scotland Yard zijn op zoek naar de spion Mister X, maar die vlucht heel Londen door. Taxi, bus, metro en zelfs de ferry of helikopter staan tot zijn beschikking. En Londen is groot, wat het lastig maakt voor de Londense politie.  Die zijn naam trouwens dankt aan de locatie van zijn vroegere hoofdkwartier aan de Great Scotland Yard.

Hoe groot Londen precies is? 199 locaties waar je met de taxi, bus of metro tegen Mister X kan aanlopen. Want dat is het doel van het bordspel Scotland Yard van Ravensburger. Het spel stampt al uit 1983, maar is nu helemaal vernieuwd met de mogelijkheid om je tablet of smartphone te gebruiken.

Doel Scotland Yard

Op het speelbord is het centrum van Londen weergegeven, inclusief alle grote bezienswaardigheden. Daarnaast heb je de locaties waar de spelers hun pion op kunnen zetten. Één speler zet zijn pion echter niet neer, want dat is Mister X (die in goed overleg is gekozen). Iedereen vervoert zich met tickets door Londen op zoek naar deze spion. Tijdens de beurten 3, 8, 13 en 18 laat hij zich even zien, waarna hij zich weer snel onzichtbaar maakt en zijn reis vervolgt. Alleen de manier waarop hij zich vervoert is kenbaar. Wordt hij gepakt binnen 22 rondes? Dan winnen de detectives. Blijft hij uit handen van Scotland Yard? Dan heeft Mister X gewonnen.

Middelen

Een spannend spel waarbij je goed moet opletten. Een misstap en je wordt gepakt als Mister X zijnde. Even niet goed overleggen met je collega’s en Mister X kan ontsnappen. Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 6 mensen. Als er minder dan 4 detectives zijn, wordt de rest opgevuld door bobbies. Deze agenten mogen vrij verzet worden, zonder tickets te gebruiken. Natuurlijk worden deze in goed overleg met alle detectives verplaatst.

Mister X heeft wel wat extra mogelijkheden tot zijn beschikking om te ontsnappen. Zo heeft hij twee keer de optie om zijn 2x-kaart in te leveren. Hiermee mag hij in één ronde zich twee keer verplaatsen. Handig als hij zicht bij de eerste zet kenbaar moet maken. Ook mag hij zich vijf keer verplaatsen zonder kenbaar te maken hoe hij dit doet. Dit kan dan ook (naast de taxi, bus en metro) met de ferry zijn. Een tip voor Mister X om niet te veel te verraden met je ogen: gebruik de bijgevoegde pet (of zonnebril) en ga in het midden van het speelbord zitten.

App

In de versie met de smartphone of tablet kan Mister X zich zelfs via de helikopter verplaatsen. Ook kan hij eerder het spel winnen door twee opgegeven ontmoetingsplaatsen te bezoeken. De detectives hebben echter ook meer hulpmiddelen om hem te pakken: de analyse, lokaliseren, plaatsbepaling en ondervraging.

Als je het spel pas speelt zul je nog veel ‘domme’ fouten maken, maar hoe vaker je speelt hoe beter je wordt als Mister X of detective. De meest ervaren speler kan dan ook het beste Mister X spelen, anders kan het spel snel gedaan zijn. Je hebt de smartphone of tablet helemaal niet nodig om een avond vol plezier te hebben. Het is echter wel eens leuk deze te gebruiken ter afwisseling en het spel een nieuwe wending te geven. Een leuk extraatje aan de app (te downloaden voor Apple en Android) is dat je bij sommige bezienswaardigheden wat extra informatie kan krijgen. Een goede voorbereiding voor een trip naar Londen. Je weet dan precies waar de hotspots zijn en kan je medereizigers daarover nog informeren ook. Je blijft wel voordurend om je heen kijken, op zoek naar Mister X of wegduikend voor de detectives.

Wil je dit spel winnen? Ga dan naar onze Facebook-pagina en like deze. Onder de eerste 500-likers wordt een Scotland Yard spel verloot.


Categorieën:

,

Geschreven door:


Eén reactie op “Opzoek naar Mister X met Scotland Yard”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.