Home » Typisch Brits » Overig » Het Brits alfabet: van Anglofiel t/m Zee
Brits alfabet

Tijdens de coronavirusuitbraak kun je niet op vakantie, maar dat wil niet zeggen dat je niet mag genieten van alles wat Brits is. Om je inspiratie te geven voor je volgende bestemming of je gewoon een beetje een vakantie gevoel te geven hebben we een Brits alfabet voor je opgezet. Deze was te volgen op de Britblog Facebook pagina, maar inmiddels staat hij ook helemaal hier.

Mocht je nog inspiratie nodig hebben voor het vakantiegevoel vanuit huis hebben we de blog:
Online sightseeing: op vakantie in het Verenigd Koninkrijk vanuit huis.

Ⓐ van Anglofiel

Dit Brits alfabet zal je waarschijnlijk alleen interesseren als je (een beetje) Anglofiel bent. Volgens de Van Dale: iemand die zeer gesteld is op alles wat Engels is. Wij nemen het wat breder en wij delen graag alles wat Brits is (eigenlijk Britofilie).

> Anglofiel

Ⓑ van Bath

Een van onze favorieten Britse steden. Het ademt historie en voor de liefhebbers: Jane Austen. Wij hebben er een wandelroute uitgezet. Loop hem nu via Google Streetview en later in het echt.

> Wandelroute Bath

Ⓒ van Cotswolds

De Cotswolds is een zeer populaire regio in Zuid West Engeland die vooral bekend staat om zijn schilderachtige dorpjes. Om het in de C’s te houden kiezen we hier voor een foto van Castle Combe.

Cotswolds: Castle Combe

> Cotswolds

Ⓓ van detectives

Wij zijn dol op de Britse detectives. Niet alleen om de boeiende of leuke verhaallijnen maar ook vanwege de prachtige filmlocaties. Wij zochten uit waar een aantal van die detectives opgenomen zijn.

> Detectives en hun filmlocatie

Ⓔ van Engeland

Velen verwarren Engeland met Groot-Brittannië of het Verenigd Koninkrijk. Maar Engeland is ‘slechts’ een constituerend land wat deel uitmaakt van beide. Toch is er genoeg moois in alleen maar Engeland te zien. Wat is jouw favoriete regio of stad?

> Engeland

Ⓕ van First Folio

First Folio is de naam die wordt gegeven aan de eerste gepubliceerde collectie van William Shakespeares. De echte titel van de collectie van 36 toneelstukken is Mr. William Shakespeares Comedies, Histories & Tragedies. Het boek werd in 1623 samengesteld door John Heminges en Henry Condell (oud collega’s van Shakespeare). Dit gebeurde zeven jaar na de dood van William Shakespeare in Straford-upon-Avon, de plek voor iedere Shakespeare liefhebber.

> Stratford-upon-Avon – Shakespeare

Ⓖ van Gibraltar

Genieten van de Britse sfeer aan de Middellandse zee kan alleen maar in Gibraltar. Wij hadden al eens de gelegenheid om dat te doen, lees er in onze blog meer over.

> Gibraltar blog

Ⓗ van humour


Oftewel: Britse humor. De Britten houden vaak van donkere en duistere grappen die vaak (helaas) de pijnlijke waarheid is.

Ⓘ van Isle of Wight

In het zuiden van Engeland ligt (met vloed) het kleinste graafschap van het land. Toch is Isle of Wight een zeer populaire koninklijke bestemming.

Isle of Wight - Osborne House

> Isle of Wight

Ⓙ van James Bond

De Britse geheim agent komt over de hele wereld. Maar waar drinkt hij het liefst zijn, ‘shaken, not stirred’, martini cocktail? Juist in het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn dan ook veel van zijn films opgenomen (ook al moet het af en toe Rusland of Turkije voorstellen).

> James Bond

Ⓚ van kanaalboot

Kanalen zijn niet perse zeer Brits, maar de kanaalboten (narrow boats) zijn dat zeker wel. Het is een wereld op zich. En je kunt er tijdens een vakantie gewoon deel van uit maken! Zonder dat je daar een vaarbewijs voor nodig hebt. En het is een geweldige ervaring kunnen we uit eigen ondervindingen zeggen! Een echte aanrader voor als we weer op vakantie mogen.

> Kanaalboot blog

Ⓛ van Londen

Ja wat anders? De hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk is een prachtige mix tussen oud en nieuw en tussen drukke bezienswaardigheden en onontdekte pareltjes. Wij hebben een wandelroute langs de highlights uitgezet, maar wat is jouw Londense parel?

> Londen wandeling

Ⓜ van Mini

Mini

Hoe iconisch wil je het hebben? De Mini, geproduceerd in Oxford en Birmingham ging als stijlicoon de hele wereld over. Ook de nieuwe MINI wordt nog steeds in Oxford geproduceerd (en natuurlijk ook in het Nederlandse Born). Maar de wagen zal toch altijd Brits blijven.

> Mini

Ⓝ van Noord-Ierland

Het ondergeschoven kindje van het Verenigd Koninkrijk. Vaak onbenoemd, want ja, bij Engeland en Groot-Brittannië hoort het niet. Maar zeker de moeite waard om te bezoeken.

> Noord-Ierland

Ⓞ van Oxford

Een van de grootste en bekendste universiteitssteden van Engeland. De stad is de thuisbasis van de Universiteit van Oxford, de oudste universiteit in de Engelssprekende wereld. Daarnaast heeft de stad vele prachtige oude gebouwen. Wij maakten al eens een mooie wandeltocht in Oxford.

> Oxford wandelroute

Ⓟ van ponden

Britse ponden

Tja, die eigenwijze Britten die niet aan de Euro wilden (waardoor het wel weer makkelijker was om de EU te verlaten). Dus betalen we nog steeds met ponden wanneer we het water oversteken.

Wist je dat tot 1971 de pond was onderverdeeld in 20 shillings en een shilling in 12 pence. Lekker onhandig hé?

> Ponden

Ⓠ van Quiraing

The Quiraing: Misschien wel het mooiste stukje Isle of Skye, of wellicht zelfs van Schotland of het Verenigd Koninkrijk? Het gebied is ontstaan door aardverschuivingen en is nog steeds in beweging.

> The Quiraing

Ⓡ is van Royal

De Britten zijn dol op hun Royal Family. Nou ja, niet alleen de Britten, de familie is geliefd over de hele wereld.

> The Royal Family

Ⓢ van Schotland

De glooiende laaglanden, ruige hooglanden, indrukwekkende eiland en boeiende steden. Samen is het Schotland en biedt het voor ieder wat wils.

> Schotland

Ⓣ van thee tradities

Brits alfabet: Thee tradities

Tea time! Hoe Brits wil je het hebben? Ook al komt thee oorspronkelijk niet uit het Verenigd Koninkrijk maar uit China. Iedereen associeert het nu wel met de Britten en dat is niet voor niets.

Hoe drink jij je thee het liefst?

> Thee tradities

Ⓤ van Union Jack

Wanneer we het over typische Britse dingen hebben dan kunnen we natuurlijk ook niet om de vlag heen. Deze prachtige rood, blauw en witte vlag is een samenvoeging van de Engelse, Ierse en Schotse vlag. Arme Wales…de reden waarom ze er niet bij staan? Dat verklappen we op onze website.

> Union Jack

Ⓥ van Victoriaans

Een tijdperk dat bij velen tot de verbeelding spreekt, al is het maar om de vele tv-series en films die zich in die tijd afspelen. Maar wat houdt deze periode nou echt in? En wat bracht het de Britten?

> Victoriaans tijdperk

Ⓦ van Wales

Cardiff Castle

Wales is dan niet vertegenwoordigd in de Union Jack (zie de post van maandag), maar dat wil niet zeggen dat we er niet dol op zijn. De hoofdstad Cardiff, de kastelen en natuurlijk het prachtige Snowdonia. Waar zou jij nu graag willen zijn in Wales?

> Wales

Ⓧ van X-mas

Het is alweer bijna zover! Oh nee, toch niet. Maar wellicht kunnen we tegen die tijd weer gaan kerstshoppen in het Verenigd Koninkrijk. Waar wil jij gaan winkelen? Londen, York, Birmingham, Glasgow …..

> Kersttradities

Ⓨ van York

York is stiekem één van onze favoriete Britse steden en ook nog eens makkelijk te bereiken met een minicruise. Een goede reden om er vaak heen te gaan. Helaas is dat nu even niet mogelijk, maar we hopen snel deze oversteek weer te mogen maken. Ben jij ook al eens in deze prachtig ommuurde stad geweest?

> York

Ⓩ van zee

We eindigen het Britblog Brits Alfabet met waar ook het Verenigd Koninkrijk eindigt…de Zee. Oké alleen niet bij de grens met Ierland, maar ook Noord-Ierland is voornamelijk omringd met water. Deel jouw foto’s van de Britse zee met ons via de Facebook groep Verenigd Koninkrijk/Groot-Brittannië fans .

Dover, Groot-Brittannië

Volg ons op Facebook of houdt deze pagina in de gaten voor leuke nieuwe berichten.


Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.