Home » Reizen » Praktisch » Bellen in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is een prachtige bestemming. Of je nu de bruisende straten van Londen wilt verkennen, de historische kastelen van Schotland wilt bezoeken, of wilt genieten van het adembenemende landschap van Wales, dat wil je delen! Communicatie is daarom een essentieel onderdeel van je reis. In dit artikel vertellen we je meer over bellen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook over naar het VK bellen. Denk aan de verschillende telefoonnetwerken, het gebruik van mobiele telefoons en het maken van internationale gesprekken.

Bellen in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland? Het valt allemaal onder het Verenigd Kosten en is dus geen verschil in kosten of landcodes. Alleen wanneer je naar Engeland reist met de veerdienst kan dit voor ongewenst hoge kosten leiden.

Bellen naar het Verenigd Koninkrijk

Als je vanuit het buitenland naar het Verenigd Koninkrijk wilt bellen, moet je de landcode voor het VK gebruiken, namelijk +44 (of 0044). Voeg deze landcode toe aan het lokale telefoonnummer van de persoon of de instelling die je wilt bereiken. Hier haal je de eerste 0 van weg. Het telefoonnummer 020 7221 2217 wordt dan bijvoorbeeld +44 20 7221 2217 of 0044 20 7221 2217. De 00 is in Europa het toegangsnummer voor internationaal bellen, de + is dat wereldwijd, vandaar dat dit beide werkt.

Houd er rekening mee dat internationale gesprekken vanuit het buitenland meestal hogere tarieven met zich meebrengen. Het is raadzaam om bij je telefoonprovider na te gaan welke tarieven gelden voor internationale gesprekken naar het VK. Bellen in het Verenigd Koninkrijk naar een Brits nummer heeft geen hogere kosten.

Landcode Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales & Noord-Ierland): +44

Bellen vanuit het Verenigd Koninkrijk

Als je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar een ander land wilt bellen, moet je de landcode van dat specifieke land gebruiken. Hierna volgt het lokale telefoonnummer van de persoon of de instelling die je wilt bereiken, min het eerste getal. Voor Nederland is +31 en voor België is +32 de landcode.

Houd er rekening mee dat internationale gesprekken vanuit het VK vaak hogere tarieven met zich meebrengen. Informeer bij je telefoonprovider naar de tarieven en mogelijke belbundels voor internationale gesprekken. Gesprekken in het VK naar een Brits nummer zijn niet duurder.

Landcode Nederland: +31
Landcode België: +32

Bellen vanuit een rode telefooncel

Het voelt voor mij als de dag van gisteren dat het nog nodig was (vanwege torenhoge mobiele kosten). Tegenwoordig kun je net zo goed met je eigen telefoon bellen, maar de rode telefooncellen staan er nog steeds. Wanneer je ze gebruikt, kun je dat met muntgeld doen of een telefoonkaart. De minimale kosten zijn 60 pence, daar kun je 30 minuten mee bellen naar nummers beginnend met 01, 02 en 03 (niet internationaal). Noodnummers zijn gratis. Je kunt de locaties van de publieke telefoons vinden via de website van Yell . De bekende rode telefooncellen vind je op veel locaties, zoals treinstations, luchthavens en stadscentra.

Smithfield Market, telefooncel in Engeland

Mobiele telefoons en simkaarten

In het Verenigd Koninkrijk heb je verschillende opties als het gaat om mobiele telefoons en simkaarten. Het meest logische is om je eigen mobiele telefoon en simkaart te gebruiken. Bij de meeste providers behoort het VK nog steeds in de belbundel, ondanks dat ze niet meer in de EU zitten.

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen mobiele telefoon mee te nemen en een lokale simkaart te kopen. Lokale simkaarten zijn verkrijgbaar bij de meeste telefoonwinkels en supermarkten en kunnen worden opgewaardeerd met prepaid beltegoed. Zoek goed uit wat voor jou de meest voordeligste is, er kunnen grote verschillen in zitten of je een beller op internetter bent.

Kosten bellen in Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales

Zoals al gezegd vallen de kosten voor bellen bij de meeste providers in je bundel wanneer je in het VK bent. Dit telt ook voor internetten en sms’en. Check bij twijfel dit altijd bij je telefoonprovider voor vertrek.

Telefoonnetwerken in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft verschillende telefoonnetwerken die uitstekende dekking bieden in de meeste delen van het land. De belangrijkste netwerken zijn BT, EE, O2, Vodafone en Three. Deze netwerken bieden een goede ontvangst in stedelijke gebieden, evenals in veel landelijke gebieden. Zorg ervoor dat je een netwerk kiest dat compatibel is met je mobiele telefoon en dekking biedt op de plaatsen die je wilt bezoeken. Dit gebeurt meestal automatisch.

Houdt er wel rekening mee, dat ondanks de dekking goed is, er nog steeds gebieden zijn zonder bereik. Vooral in de bergen in landelijk gebied.

Internationale gesprekken

Als je internationale gesprekken wilt voeren vanuit het Verenigd Koninkrijk, zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar. De meeste telefoonnetwerken bieden internationale belbundels aan waarmee je tegen gereduceerde tarieven naar andere landen kunt bellen. Controleer bij je telefoonprovider welke opties er beschikbaar zijn en welke tarieven er gelden. Daarnaast kun je ook overwegen om gebruik te maken van apps voor internettelefonie, zoals Skype of WhatsApp. Hiermee kun je gratis of tegen lage kosten bellen naar andere gebruikers over de hele wereld.

Noodnummers in het VK

In geval van nood in het Verenigd Koninkrijk, moet je de juiste noodnummers kennen. Het algemene noodnummer in het VK is 999 en 112, dat kan worden gebeld voor politie, ambulance of brandweer.

Voor niet-dringende situaties kun je ook 101 bellen om contact op te nemen met de politie. Wanneer je de NHS (gezondheidszorg) nodig hebt, kun je 111 bellen voor medisch advies.

Roamingkosten in het Verenigd Koninkrijk

Als je je eigen simkaart gebruikt terwijl je in het Verenigd Koninkrijk bent, kunnen er roamingkosten van toepassing zijn. Roamingkosten zijn kosten die worden berekend voor het gebruik van een buitenlands telefoonnetwerk. Zo ver wij weten rekent nog geen enkele Nederlandse of Belgische telefoonmaatschappij extra kosten buiten je bundel om wanneer je in het VK bent. Informeer voor de zekerheid bij je eigen telefoonprovider naar de tarieven en voorwaarden voor roaming in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt eventueel een lokale simkaart aanschaffen om roamingkosten te vermijden.

Vanaf 2021 zijn er nieuwe regels in de EU van kracht die roamingkosten binnen de EU-lidstaten verbieden. Omdat door de Brexit het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU zit, telt de regel daarvoor dus niet. Desondanks hanteren de meeste providers wel dezelfde regels voor het VK als voor de EU.

Telefoonkosten op zee/op de ferry (maritiem netwerk)

Ga je met de ferry over naar Engeland? Zet je internet uit! Hier telt namelijk het maritiem netwerk, dit is de satellietverbinding op zee via Tampnet.

Sms’jes ontvangen is gratis, maar telefoongesprekken voeren en internetten kosten wel geld (veel geld!). De precieze kosten verschillen per provider, maar denk aan 10 euro per mb. Dus dan is een whatsappje binnen krijgen al prijzig, vandaar dat je je internet helemaal moet afzetten. Want veel apps gebruiken internet om up-to-date te blijven, zonder dat je het echt doorhebt. Je krijgt wel een sms’je met de kosten voor het nieuwe netwerk, maar voordat je je internet dan hebt afgezet kun je al zo een paar euro verder zijn.

Je kunt je telefoon afsluiten van internet buiten je eigen provider, door roaming uit te zetten of je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Al kun je bij de laatste optie ook geen sms’jes binnen krijgen.

Je kunt ook je telefoon instellen dat die niet automatisch op zoek gaat naar een netwerk. Dan selecteer je in Nederland je eigen netwerk en in Engeland het netwerk waarmee jouw netwerk samenwerkt (of je zet hem dan weer op automatisch).

DFDS, bellen met maritiem netwerk op zee

Meer informatie

Lees hier meer praktische informatie voor je verblijf in het Verenigd Koninkrijk.


Categorieën:

,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.