Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Newcastle » Winkelen in Newcastle: markten, warenhuizen en meer!

Gepubliceerd op 3 december 2023 | Laatst aangepast op 19 juli 2024

Newcastle is een waar shoppingwalhalla. Voor vele ook de reden om richting deze stad in Noord Engeland te gaan. Of je nu een liefhebber bent van historische markten, exclusieve warenhuizen, overdekte winkelcentra of iconische winkelstraten, winkelen in Newcastle is de moeite waard.

De eerste keer dat ik naar Newcastle ging met een minicruise, heb ik niets anders gezien dan winkels. En zelfs toen heb ik niet alle leuke winkelmogelijkheden van Newcastle ontdekt. Om het jou makkelijker te maken hebben we de diverse winkelbestemmingen die deze stad te bieden heeft voor je op een rij gezet. Ga je mee shoppen?

Markten in Newcastle

Een markt is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt bij winkelen in Newcastle, maar de stad herbergt een paar bijzondere markten die zeker een bezoekje waard zijn.

Grainger Market

Marks & Spencer, Grainger Market

De Grainger Market, met zijn monumentale gevel en historische charme, biedt een meeslepende winkelervaring. Als een van de oudste overdekte markten (1835) in het Verenigd Koninkrijk, trekt het niet alleen lokale bewoners aan, maar ook bezoekers die op zoek zijn naar authentieke ambachtelijke producten en culinaire hoogstandjes. Van vers fruit en lokale delicatessen tot handgemaakte kunstwerken, de Grainger Market is een schatkamer van unieke vondsten. Je vindt er ook een van de oudste Marks & Spencer’s, die nog steeds koopjes uit dit warenhuis te koop heeft.

Adres: Grainger St, Newcastle upon Tyne NE1 5QQ, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: maandag t/m zaterdag 9.00 – 17.30 uur
Website: ourgraingermarket.co.uk

The Quayside Sunday Market

The Quayside Sunday Market, Newcastle

Langs de schilderachtige oevers van de rivier de Tyne komt The Quayside Sunday Market tot leven op zondag. Deze bruisende markt biedt niet alleen een panoramisch uitzicht op de stad, maar ook een eclectische mix van antiek, vintage kleding en handgemaakte sieraden. Terwijl je door de kraampjes struint, kun je genieten van straatartiesten en lokale lekkernijen proeven, waardoor deze markt een onvergetelijke ervaring wordt. Deze markt siert al sinds 1736 de stad en is een gezellig uitstapje op de zondag.

Adres: Newcastle upon Tyne NE1 3DE, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: zondag, 9.30 – 16.00 uur
Website: newcastle.gov.uk

Jesmond Food Market

Voor de liefhebbers van culinaire hoogstandjes is het kleine, maar smakelijke, Jesmond Food Market een niet te missen bestemming. Deze markt, gelegen in de wijk Jesmond, biedt een scala aan lokale en internationale delicatessen. Van ambachtelijke kazen tot vers gebakken brood en exotische specerijen, Jesmond Food Market is een feest voor de zintuigen.

Adres: Armstrong Brg, Newcastle upon Tyne NE2, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: Eerste en derde zaterdag van de maand, 10.00 – 15.00 uur
Facebook: facebook.com/jesmondfoodmarket

Tynemouth Market

Ontdek elk weekend de unieke sfeer van Tynemouth Market, gelegen op de platforms van Tynemouth Metro Station. Met meer dan 150 kraampjes biedt deze markt een gevarieerd aanbod, van lokale lekkernijen tot vintage vondsten. Onder het prachtige Victoriaanse glazen dak van Tynemouth Station (1882) geniet je van diverse lokale producten. Je kunt met de metro naar deze markt, wat ongeveer 30 tot 40 minuten duurt vanaf het centrum van Newcastle.

Adres: Tynemouth, Station Terrace, Tynemouth, North Shields NE30 4RE, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: zaterdag en zondag, 9.00 – 15.30 uur
Facebook: facebook.com/Tynemouthmarketsofficialpage

Kerstmarkt in Newcastle

Tijdens de feestelijke periode komt Newcastle tot leven met de betoverende Kerstmarkt. Gezellige kraampjes bieden ambachtelijke kerstcadeautjes, glühwein en heerlijke lekkernijen. De Kerstmarkt rondom het Grey monument voegt een magisch tintje toe aan de winkelervaring in Newcastle. Vanaf halverwege november tot kerst kun je genieten van glühwein, braadworst en leuke hebbedingetjes op de Newcastle Christmas Market.

Adres: Grey Street, Grainger Street en Old Eldon Square, Newcastle upon Tyne, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: Van halverwege november tot kerst, maandag t/m zaterdag 10.00 – 20.00 uur, zondag 10.00 – 17.00 uur.
Website: newcastleschristmas.com/markets

Warenhuizen in Newcastle

Als je wilt winkelen in Newcastle kun je het warenhuis van de stad niet overslaan. Het warenhuis Fenwick is hier ontstaan, maar de stad biedt ook andere warenhuizen een plekje.

Fenwick

Voor een exclusieve winkelervaring van wereldklasse is Fenwick de ultieme bestemming. Dit iconische warenhuis biedt niet alleen een verfijnde selectie van modemerken, beautyproducten en huisartikelen, maar ook een onberispelijke klantenservice. Fenwick is de plek waar stijl en luxe samenkomen, het heeft bijvoorbeeld een prachtige foodhall. Dit is een echt Newcastles warenhuis, het is hier opgericht in 1882 door John James Fenwick en heeft 9 filialen door heel Groot-Brittannië. Dit warenhuis kan dan ook echt niet missen in je te bezoeken adresjes tijdens het winkelen in Newcastle.

Adres: 39 Northumberland St, Newcastle upon Tyne NE1 7AS, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: maandag t/m woensdag, vrijdag en zaterdag 9.00 – 19.00 uur, donderdag 9.00 – 20.00 uur, zondag 10.30 – 17.00 uur
Website: fenwick.co.uk

John Lewis

John Lewis, een bekend warenhuis in het Verenigd Koninkrijk, heeft ook een vestiging in Newcastle. Met zijn brede assortiment aan producten, van elektronica tot meubels en mode, is John Lewis een populaire bestemming voor shoppers met diverse interesses.

Adres: Eldon Square, Percy St, Newcastle upon Tyne NE1 7RR, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: maandag t/m woensdag, vrijdag en zaterdag 9.00 – 19.00 uur, donderdag 9.00 – 20.00 uur, zondag 11.00 – 17.00 uur
Website: johnlewis.com

John Lewis in Newcastle

Marks & Spencer

Marks & Spencer, een Brits instituut, heeft ook zijn aanwezigheid in Newcastle. Het staat bekend om zijn hoogwaardige voedselproducten, kleding en huishoudelijke artikelen. Vaak zijn dit producten van eigen merk en dus uniek voor de M&S. Er zit een kleine M&S (Penny Bazaar) vesting in Grainger Market, waar het sinds 1895 zit. Hier is het assortiment echter niet zo uitgebreid bij de grotere versies in het Metrocentre (Gateshead) en in het centrum van de stad.

Adres: 83 Northumberland St, Newcastle upon Tyne NE1 7AS, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: maandag t/m woensdag, vrijdag en zaterdag 8.00 – 20.00 uur, donderdag 8.00 – 21.00 uur, zondag 10.30 (kassa’s vanaf 11.00) – 17.00 uur
Website: marksandspencer.com

Overdekte winkelcentra

Newcastle upon Tyne heeft winkelcentra waarin je kunt verdwalen als je niet uitkijkt. Een aantal liggen in het centrum van de stad, maar een van de grootste van Europa vind je in Gateshead. Dus als je klaar bent met winkelen in Newcastle kun je daar gewoon verder gaan.

Eldon Square

Eldon Square, Newcastle

In het hart van de stad biedt Eldon Square een moderne winkelervaring met een breed scala aan winkels. Of je nu op zoek bent naar de nieuwste gadgets, kleding van bekende merken of culinaire hoogstandjes, Eldon Square heeft het allemaal. Met zijn overvloed aan eetgelegenheden is het ook de ideale plek om te ontspannen na een dag vol winkelplezier. Het winkelcentrum is in 1976 geopend en herbergt o.a. John Lewis, Apple, Fenwick, M&S, Boots en Next. Er zitten ook verschillende eetgelegenheden, die vaak nog langer open zijn dan de tijden hieronder.

Adres: Percy St, Newcastle upon Tyne NE1 7JB, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: maandag t/m woensdag, vrijdag en zaterdag 9.00 – 19.00 uur, donderdag 9.00 – 20.00 uur, zondag 10.30 – 17.00 uur
Website: eldonsquare.co.uk

Central Arcade

Central Arcade, winkelcentra Newcastle

De Central Arcade, met zijn prachtige architectuur, biedt een unieke winkelomgeving. Hier vind je gezellige boetiekwinkeltjes in een prachtig decor. De Newcastle Arcade is door Richard Grainger ontworpen in 1837 als onderdeel van de herontwikkeling van de stad. Het gebouw kende verschillende functies tot een brand in 1906. Hierna is het herbouwd om er een shoppingarcade van te maken. De oudste winkel hier is muziekwinkel JG Windows, opgericht in 1908.

Adres: Central Arcade, Newcastle upon Tyne, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: De arcade is altijd open, de openingstijden per winkel kunnen verschillen.

Monument Mall

Winkelen in Newcastle

Gelegen aan Grey Street, biedt Monument Mall een scala aan winkels, waaronder boetieks en schoonheidssalons. Het is de perfecte plek om te winkelen te midden van indrukwekkende architectuur. Hier vind je 15 winkels en wat horeca, onder de grote ketens vallen o.a. TK Maxx en Reiss.

Adres: Monument Mall, Blackett Street, Newcastle Upon Tyne, Tyne & Wear, NE1 7AL, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: maandag t/m woensdag en zaterdag 8.30 – 18.00 uur, donderdag 8.30 – 17.00 uur, vrijdag 8.30 – 20.00 uur, zondag 11.00 – 17.00 uur

Metrocentre

Voor een winkelervaring op een ongekende schaal is het Metrocentre een waar winkelwalhalla. Met ruim 250 winkels, entertainmentopties en 60 eetgelegenheden is het Metrocentre niet zomaar een winkelcentrum; het is een bestemming op zich. Of je nu op zoek bent naar de nieuwste modetrends, elektronica of interieurartikelen, het winkelcentrum heeft voor elk wat wils. Je vindt er o.a. grote winkels van M&S, Primark, H Beauty (Harrods), TK Maxx, Next en Flannels. Het is een van de grootste winkelcentra in Europa, en is te vinden in Gateshead, net buiten Newcastle. Vanuit de stad kun je er gemakkelijk met de trein of bus heen.

Adres: St. Michaels Wy., Metrocentre, Gateshead NE11 9YG, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: Maandag t/m zaterdag 9.00 – 21.00 uur, zondag 9.00 – 17.00 uur
Website: themetrocentre.co.uk

Iconische winkelstraten

Winkelen in Newcastle

Wanneer je naar het centrum gaat zijn er drie straten het belangrijkst als je gaat om te winkelen in Newcastle. Hier vind je de meeste winkels en ook een aantal markten, winkelcentra en warenhuizen die eerder genoemd zijn.

Northumberland Street

Northumberland Street, vaak aangeduid als de ‘hoofdstraat’ van Newcastle, bruist van activiteit. Hier vind je een mix van internationale ketens en lokale boetieks, waardoor het een paradijs is voor shopaholics. Van kledingwinkels tot boekhandels en gezellige cafés, Northumberland Street biedt een gevarieerde winkelervaring voor alle smaken. Hier vind je bijvoorbeeld Primark, WHSmith en het warenhuis Fenwick, wat in 1882 in deze stad is opgericht.

Grainger Street

Grainger Street, doordrenkt van geschiedenis, biedt een pittoreske omgeving voor winkelen. Met zijn keienstraat en historische architectuur is het een ideale plek om te wandelen en lokale winkels te verkennen. Hier kun je naar Graigner Market en vind je de bekendere eetgelegenheden (Greggs, McDonalds), maar ook veel kleinere winkels.

Grey Street

Voor een meer verfijnde winkelervaring moet je zeker Grey Street verkennen. Met zijn indrukwekkende neoklassieke architectuur herbergt deze straat chique boetieks en de ingang van Central Arcade. Het is de perfecte plek om unieke stukken te vinden en te genieten van een ontspannen winkelomgeving.

Outlet

Ook als je topmerken tegen een zacht prijsje wil winkelen in Newcaste zit je op de goede plek. In de buurt van de stad is namelijk een outletcentrum te vinden.

Royal Quays Outlet Centre

Voor wie op zoek is naar koopjes en designermerken is het Royal Quays Outlet Centre een uitstekende keuze. Gelegen in de buurt van Newcastle en vlakbij de haven van DFDS, biedt dit outletcentrum een winkels met kortingen op bekende merken. Je vindt er o.a. Clarks, Hallmark, Julian Charles, Poundland en Next.

Adres: Coble Dene, North Shields NE29 6DW, Verenigd Koninkrijk
Openingstijden: Maandag t/m zaterdag 9.30 – 17.30 uur, zondag 11.00 – 17.00
Website: royalquaysoutletcentre.com

Bereikbaarheid winkelen in Newcastle

De meeste winkels en markten bevinden zich in het centrum van Newcastle, makkelijk te bereiken met bijvoorbeeld (een minicruise van) DFDS . Met een minicruise kun je vanuit Nederland makkelijk een dagje gaan shoppen in Newcastle. Natuurlijk is de stad ook met de auto te bereiken, parkeer dan in een van de grotere parkeergarages in de stad. Of ga gelijk naar Metrocentre, het grootste winkelcentrum van de regio, net buiten de stad. Hier kun je gratis parkeren en gelijk gaan winkelen, of met het openbaar vervoer (bus of trein) naar de stad.

Meer informatie

Wil je meer doen dan alleen winkelen in Newcastle? Bekijk dan onze pagina over Newcastle, met nog veel meer leuke tips voor je citytrip.


Geschreven door:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.