Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Big Ben Tour: bezoek de echte Big Ben in de Elizabeth Tower

Gepubliceerd op 27 november 2014 | Laatst aangepast op 14 mei 2024

We hebben er in 2014 al over bericht, maar sinds 2023 is het eindelijk zo ver: het is mogelijk om de echte Big Ben te bekijken. De bel, die in de Elizabeth Tower van het parlementsgebouw hangt, was tot dan alleen nog te bezichtigen voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Zij moesten zich echter een half jaar van tevoren inschrijven voor een gratis rondleiding. En deze inschrijvingen zijn meestal binnen enkele minuten vol. Maar nu is het dus voor iedere toerist mogelijk via de Big Ben Tour. Lees hier alle belangrijke informatie over deze tour en tips over hoe je kaartjes kunt bemachtigen.

Reden voor de Big Ben Tour

In het parlement spraken ze al in 2014 over rondleidingen (toen nog voor 15 pond per persoon). Met de opbrengst kan namelijk het retail en catering tekort opgelost worden. Deze maatregel was ook al eerder in 2012 bedacht, maar toen afgeschoten door Kamerleden. Administratief Commissievoorzitter Sir Alan Haselhurst was er bang voor dat de wachtlijsten alleen nog maar groter zouden worden.

Conservatief parlementslid Robert Halfon veroordeelde de plannen tegenover de BBC als een ‘schande’. De toren is volgens hem een “deel van onze democratie” en niet “gewoon decoratie”. De tour voor Britten kreeg in 2014 254 aanvragen binnen 5 minuten, waardoor de plaatsen voor de rondleiding binnen 2 minuten vol zaten.

De populariteit voor het parlementsgebouw is ook te zien bij de (audio)rondleiding door de Houses of Parliament. Daar komen vele toeristen uit binnen- en buitenland op af.

Big Ben Tour, bezoek de Elizabeth Tower in Londen

De Big Ben Tour

Tijdens de tour mogen de bezoekers na het beklimmen van de stenen wenteltrap de ‘Great Bell’, beter bekend als de Big Ben, bezichtigen. De smalle wenteltrap telt 334 treden, en gaat tot 62 meter hoogte. De gids zal je meer vertellen over de toren en het grootse onderhoud wat tussen 2017 en 2022 heeft plaatsgevonden. Je zal het klokkenspel in werking zien als de klok een bepaald uur aanslaat. Daarnaast is het mechanisme van de klok en de wijzerplaten van maar liefst 6,9 meter in doorsnee. De tours worden van maandag tot en met zaterdag gegeven.

Voor en na je bezoek kun je de prachtige Westminster Hall bezoeken.

De tour is niet toegankelijk voor kinderen tot en met 10 jaar en je moet goed ter been zijn (voor de trappen). Houdt ook rekening met de harde geluiden die de bel geeft wanneer je in de klokkentoren bent. Een bezoekje is ook erg af te raden als je hoogtevrees of claustrofobie hebt. De tour duurt 90 minuten en er zijn geen toiletten of lift aanwezig. Er wordt nog wel gewerkt om de Big Ben Tour ook te voorzien van een lift.

Tijdens je tour is geen bagage toegestaan (ook geen camera’s, telefoons etc.), deze kun je van tevoren opbergen in kluisjes. Een waterflesje mag wel mee. Foto’s mogen er niet gemaakt worden tijdens de tour. Draag ook een goede jas indien nodig, de tour begint buiten en ook in het belfort sta je ‘buiten’.

Big Ben, Westminster, Londen

Tickets Big Ben Tour

Tickets worden elke tweede woensdag van de maand om 11:00 uur hier op de website van See Tickets vrijgegeven. Tickets zijn ongeveer drie maanden van tevoren te koop, dus voor een tour in augustus moet je kaartjes kopen in mei. De tickets zijn binnen enkele minuten uitverkocht. Houdt het daarom in de gaten via parliament.uk of schrijf je je daar in op de nieuwsbrief (dan krijg je een mailtje als ze weer in de verkoop gaan).

De tickets gaan snel in prijs omhoog, in 2023 kosten ze nog zo’n 18 pond, in 2024 is dat al opgelopen tot £ 30 voor volwassenen en £ 15 voor kinderen van 11-17 jaar. Je kunt maximaal 8 tickets tegelijk bestellen.

Tips om tickets te kopen voor de Big Ben Tour

Wij hebben zelf ook tickets aangeschaft en weten hoeveel geluk je moet hebben, de tickets zijn namelijk echt binnen enkele minuten uitverkocht. Toch is het ons gelukt en we delen graag onze tips met je.

Voorbereiding

 • Kijk enkele dagen voor de verkoop op het schema van het Parliament voor de Big Ben Tour. Je kunt nu al de mogelijkheden bekijken voor welke tour je wil gaan doen.
Koop je Big Ben Tour tickets tips

De dag van de verkoop

 • De verkoop begint 10 uur Engelse tijd, dus 11 uur Nederlandse tijd. Ga zo’n 5 à 10 minuten voor 11 uur naar de website van het parlement en zoek de specifieke Big Ben tour op die je wil.
 • Ververs deze pagina (van de specifieke tour) precies om 11 uur. Dit kan met de F5 knop of door op het ronde pijltje naast de URL te klikken.
 • Als je een zwart scherm krijgt, moet je even wachten, hij ververst automatisch.
 • Selecteer het aantal kaartjes wat je wil en druk op ‘Continue’
 • Geen kaartjes meer? Ververs nog eens om 11:10, want het kan zijn dat er dan weer kaartjes vrijkomen.

Koopproces

 • Je krijgt nu een vragenformulier, je kaartjes worden 10 minuten vastgehouden.
 • Vul hier je adresgegevens in. En je krijgt vragen over waarom je deze tour wil doen, waar je vandaan komt en hoe je van deze tour hebt gehoord (geen foute antwoorden mogelijk).
 • Hierna kun je je tickets kopen met creditcard of Paypal.

Meer informatie

Lees hier meer informatie over Londen.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken