Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Londen » Imperial War Museum Londen: indrukwekkend en gratis

Gepubliceerd op 23 augustus 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Het Imperial War Museum (Oorlogsmuseum van het Britse rijk) heeft drie vestigingen in Groot-Brittannië. Naast Manchester en Duxford (Cambridgeshire) zit er ook een vestiging in Londen. Mocht je ook maar een beetje interesse hebben in geschiedenis en/of oorlog, dan ga je je hier zeker ‘vermaken’.

Imperial War Museum Londen

Het museum wordt opgericht op 5 maart 1917, als herdenking aan de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. De oorlog is op dat moment nog in volle gang. Op 9 juni 1920 opent koning George V het museum. Toen op 30 november 1936 het gebouw in vlammen opging werd er gezocht naar een nieuw onderkomen. Dit is het huidige gebouw aan de Lambeth Road in Southwark geworden. Dit was ooit psychiatrisch instituut Bethlem Royal Hospital, ook bekend als Bedlam Hospital.

Doordat het museum al ruim voor de Tweede Wereldoorlog is geopend zijn er tijdens deze oorlog ook gelijk spullen bewaard gebleven voor het museum. Na 1953 kwam er naast de Eerste en Tweede Wereldoorlog ook aandacht voor andere oorlogen.

Het idee achter het Imperial War Museum is ‘Bekijk de oorlog door de ogen van de mensen die hem meemaakten. Wees ontroerd. Laat je inspireren. Wordt getransformeerd.’. Het museum is uniek omdat het al tijdens de Eerste Wereldoorlog is geopend en inzag hoe belangrijk het is om dit verhaal te vertellen. Niet alleen vanuit het oogpunt van de militair, maar ook vanuit de gewone burger. Het museum is echter zeker niet ouderwets en grijpt alle nieuwe middelen aan om je in het verhaal van de oorlogen te trekken. Zo is de Tweede Wereldtentoonstelling en Holocaust tentoonstelling in 2021 geheel vernieuwd.

Eerste Wereldoorlog tentoonstelling

Het Imperial War Museum in Londen is ooit opgezet om het verhaal van de ‘Great War’ te vertellen. Het is dan ook niet voor niets dat deze tentoonstelling zeer hoog wordt gewaardeerd. De tentoonstelling vertelt het verhaal van degene die hebben gevochten en degene die achterbleven doormiddel van 1.300 objecten. Wapens, uniformen, dagboeken, souvenirs, film en kunst geven je een beeld van deze loopgravenoorlog. Je kunt zelfs door een loopgraaf lopen om dit te ervaren. Er is extra aandacht voor de bijna vijf maanden duurde Slag aan de Somme in 2016. Deze slag had het einde van de oorlog moeten betekenen, maar koste vooral veel levens.

Tweede Wereldoorlog/Holocaust tentoonstelling

Imperial War Museum, Londen

De Holocaust tentoonstelling is een zeer indrukwekkend gedeelte van het museum. Het is dan ook niet voor niets dat kinderen tot 14 jaar wordt afgeraden om deze te bezoeken. De exhibitie gaat diep in op de nazi-vervolging van o.a. joden van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oorsprong en uitvoering van de ‘Endlösung’ worden blootgelegd doormiddel van foto’s, documenten, artefacten, posters en film.

Naast de Holocaust tentoonstelling is er ook een uitgebreide collectie te bekijken over de Tweede Wereldoorlog. Hier is niet alleen aandacht voor het ontstaan ervan maar ook voor de bommen die op het Verenigd Koninkrijk vielen (waaronder 40 op dit museum). Deze bommen zijn gemaakt voor de gevangenen van het naziregime. De 783 kg zware V-1 bom kun je hier ook aanschouwen.

Verdere tentoonstellingen in Imperial War Museum

De tentoonstellingen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn de hoofdmoot van het Imperial War Museum. Daarnaast zijn er echter ook nog andere tentoonstellingen, soms met een link naar de twee wereldoorlogen.  Lord Ashcroft Gallery: Extraordinary Heroes, Turning Points: 1934 – 1945, Peace and Security: 1945 – 2015 en Witnesses to War zijn vasten tentoonstellingen. Denk hierbij aan grote tanks en vliegtuigen.

 • Imperial War Museum Londen (IWM)
 • Imperial War Museum Londen (IWM)
 • Imperial War Museum Londen
 • Imperial War Museum Londen
 • Imperial War Museum Londen
 • Imperial War Museum Londen

Locatie/bereikbaarheid

Adres: Lambeth Road, Londen, SE1 6HZ
Undergound: Lambeth North (7 minuten lopen) en Elephant & Castle (10 minuten lopen)
Bus: 344 en 360 (halte Imperial War Museum)
Trein: Waterloo (14 minuten lopen)

Tickets en openingstijden

Houdt rekening met een bezoektijd van twee á drie uur.

Openingstijden: 10-18 uur (24 t/m 26 december gesloten)

Entree: gratis (met soms een uitzondering voor speciale tentoonstellingen)

Meer informatie Imperial War Museum

Lees meer informatie over het Imperial War Museum: iwm.org.uk/visits/iwm-london

Meer informatie over Londen: britblog.nl/londen


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Londen

Ben je je reis naar Londen aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Londen.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken