Home » Historie » Groot-Brittannië » Britse Eilanden, Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië of Engeland?

Gepubliceerd op 20 februari 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

De Britse Eilanden zijn een prachtig stukje van de wereld en de thuisbasis van enkele van de meest iconische bezienswaardigheden en culturele hoogtepunten. Maar er is vaak verwarring over hoe de verschillende termen worden gebruikt om dit gebied aan te duiden. In dit artikel geven we je een overzicht van de Britse Eilanden, het Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië en Engeland, zodat je beter kunt begrijpen wat deze termen betekenen.

Britse Eilanden

Britse Eilanden

De Britse Eilanden omvatten het eiland Groot-Brittannië, dat bestaat uit de landen Engeland, Schotland en Wales, en het eiland Ierland, dat verdeeld is tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Ook enkele kleinere eilanden, zoals de Kanaaleilanden en het eiland Man, worden tot de Britse Eilanden gerekend. Kortom, de Britse Eilanden verwijzen naar een geografische regio die verschillende landen en territoria omvat. Hierbij zijn het Verenigd Koninkrijk en Ierland de belangrijkste delen.

Verenigd Koninkrijk

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk, afgekort als VK, is een land dat bestaat uit vier landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Het begin van het Verenigd Koninkrijk is gevormd op 1 mei 1707, toen de Akte van de Unie van is bekrachtigd. Deze wet verenigt het Koninkrijk van Engeland (inclusief Wales) en het Koninkrijk van Schotland tot een nieuw land. Dat staat bekend als het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië. In 1801 is het land opnieuw uitgebreid met de toevoeging van het Koninkrijk van Ierland. Vanaf dat moment staat het land bekend als het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland. Na de onafhankelijkheid van Ierland in 1922 is de naam van het land opnieuw veranderd naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Deze naam heeft het land vandaag de dag nog steeds.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is een geografische term die verwijst naar het eiland dat bestaat uit de landen Engeland, Schotland en Wales. Het omvat dus niet Noord-Ierland. Veel mensen gebruiken de term Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk door elkaar, maar ze zijn niet hetzelfde. Het Verenigd Koninkrijk omvat immers alle vier de landen.

Groot-Brittannië als politieke entiteit ontstaat in 1707. Toen voegde het Koninkrijk van Engeland (en Wales) zich samen met het Koninkrijk van Schotland. Daarvoor hebben ze nog elk hun eigen parlement en wetgeving. De wet die deze unie regelde, staat bekend als de Akte van de Unie. Na de samenvoeging zijn Engeland en Schotland vertegenwoordigd in het Britse parlement in Londen, en bestuurde de regering van Groot-Brittannië de unie.

Het eiland Groot-Brittannië zelf bestaat natuurlijk al veel langer, en is gevormd door geologische processen die zich over miljoenen jaren hebben voltrokken. Het eiland omvat de landen Engeland, Schotland en Wales en is het grootste eiland van de Britse Eilanden.

Engeland

Engeland

Engeland is een land dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk en het eiland Groot-Brittannië. Het is het meest bevolkte land van het VK en heeft een lange en rijke geschiedenis.

De vroegste geschiedenis van Engeland gaat terug tot de aankomst van de Romeinen in het jaar 43 na Christus. Gedurende de Romeinse periode was Engeland onderdeel van het Romeinse Rijk en was het bekend als Britannia. Na het vertrek van de Romeinen in de 5e eeuw na Christus, kwamen de Saksen, Angelen en Juten. Zij vestigden zich in het gebied dat nu Engeland is. Het land was toen verdeeld in verschillende koninkrijken.

Koning Æthelstan verenigt deze koninkrijken in 927 en ontstaat het Koninkrijk van Engeland, dat het grootste deel van het huidige Engeland omvat. In de eeuwen daarna ontstaat een gecentraliseerde monarchie. In de 18e eeuw is het land samengevoegd met Schotland om het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië te vormen.

Britse Eilanden, Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië of Engeland?

Hoewel de termen Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië en Engeland vaak door elkaar worden gebruikt, hebben ze allemaal een specifieke betekenis en verwijzen ze naar verschillende gebieden. Het is belangrijk om deze termen correct te begrijpen, omdat het soms nog gevoelig kan liggen. Waar je ook geen gaat, je zult zeker genieten van het Verenigd Koninkrijk en Brits Kroonbezit. Wil je tips over waar je heen moet? Kijk dan hier voor reistips naar Groot-Brittannië en Noord-Ierland.


Categorieën:

,

Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.