Home » Groot-Brittannië » Broadstairs – Dickens en picknicken aan zee

Gepubliceerd op 9 februari 2019 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Broadstairs, een kuststadje dat ligt tussen Ramsgate en Margate (in het noorden), heeft slechts 22.000 inwoners. Maar hier kwam Dickens, je vindt er modelbouw in het Crampton Tower Museum en je kan er uiteraard naar het strand. En of dat nog niet genoeg is: we picknicken aan zee.

Broadstairs


Vandaag gaan we op stap met Julie Edwards van Tourism Thanet. Broadstairs heeft net als Ramsgate en Marsgate veel cliffs, zeven zandstranden en een paar pareltjes, waaronder Bleak House en het Dickens House Museum .

Dickens House

Dickens woonde niet in Broadstairs maar kwam er veel en graag. Ook in het huis waar dit museum gevestigd is. Hij keek uit over de zee en hier ontstond ook het karakter Betsey Trotwood uit het boek David Copperfield. Dat was gebaseerd op de dame Mary Pearson-Strong die hier toen in dit huis woonde. Waarschijnlijk had Dickens een ‘zwak’ voor haar of voor een andere dame die er woonde of logeerde. Het is een klein maar gezellig museum in een woonhuis, met een prachtig uitzicht op zee. Je zou hier zo gemotiveerd worden om te gaan ‘schrijven’…..

En dan gaan we weer verder naar de volgende spot die we graag willen zien: het Crampton Tower Museum .

Crampton Tower Museum.

Het museum is deels gevestigd in een oude watertoren en ligt vlak bij het station. Hij is gebouwd van een soort vuursteen en voorzag het hele gebied van water. Nu zijn er een aantal verdiepingen vol modeltreinen, trams en bussen. Dat komt omdat de naamgever van het museum, Thomas Russel Crampton als ingenieur locomotieven ontwierp voor onder andere de Franse spoorwegen. Daarnaast ontwierp hij ook apparaten voor water, gas en elektriciteit: hij was de eerste die een telefoonkabel naar het vasteland bedacht en aanlegde via het Kanaal.

Crampton Tower Museum

Veel manuscripten, patenten en voorwerpen die we met onze gids Peter hier zagen zijn uniek. De ontvangst was in het bijgebouw: het domein van kleine en grote kinderen met modelbouwbanen, in alle mogelijke schalen. En natuurlijk is er ook Thomas de trein. Zelfs de originele ‘1860 Broadstairs stage coach’ staat binnen opgesteld. Kinderen kunnen er om de hoek een korte rit maken op een miniatuurtreintje….

… en dan: heel uniek onze picknick at sea in Broadstairs. Je ziet voor je de vele mensen op het strand, het is hier zomervakantie als wij er zijn. Picknicken uit de wind en zonder veel meeuwen? Ja, de baai maakt dit mogelijk want achter je picknickbank zie je de zee.

Met een heerlijk verkoelende wind maar ook wat hoge golven die tegen de rand van de parkeerplaats beuken. Achter het strand zie je winkeltjes, restaurants en de cliffs…

Uitzicht Broadstairs

Quex House and Gardens

Na de lunch rijden we naar Quex House met het Powell Cotton Museum . Julie Edwards van Toerisme Thanet toert ons er naar toe. Het ligt in het westen van Thanet en op een aantal kilometers afstand van Ramsgate, Broadstairs en Margate, maar is zeker de moeite waard om er naar toe te gaan. Eigenlijk is een halve dag zeker nodig om deze parel te beleven…

Powell-Cotton Museum
foto Thanet District Council

Quex House and Gardens is een heuse top-attractie in Groot-Brittannië. Quex Park in Birchington staat onder meer bekend om zijn museum met heel grote diorama’s met opgezette dieren. Iedereen die het voormalige Africa-Museum in Tervuren heeft gezien, kent ze wel. Maar hier zijn de diorama’s nóg veel groter.

Het huis en de verre omgeving waren eigendom van het in Victoriaanse stijl ge/herbouwde huis. De pionier en ‘ontdekkingsreiziger’ Percy Powell-Cotton verzamelde veel objecten die stammen uit zijn vele expedities naar Azië en Afrika. Hij wilde de ’thuisblijvers’ laten zien wat er in die continenten allemaal voor dieren leefden. Maar ook wapens, keramiek, ivoren en andere voorwerpen. Jong en oud, leek en deskundigen weten dit museum te waarderen. Chris wacht ons op en leidt ons rond, legt uit dat deze collecties zeer uniek zijn in Engeland, in de wereld zelfs…

Powell-Cotton Museum
foto Thanet District Council

Het Powell-Cotton Museum op Quex Park is opgericht in 1896 door Percy Horace Gordon Powell-Cotton (1866-1940). Er zijn vaker tijdelijk expo’s. Eén ervan bezoeken wij en gaat over Britse en Belgische soldaten aan het front in België tijdens de Eerste Wereldoorlog.

We zijn ook erg geïnteresseerd in ’the house’. Dat huis bevindt zich om de hoek, bijna een geheel met het museum. Chris toont ons het huis:


En dan zijn er de tuinen nog. Helaas te weinig tijd om hier echt van te genieten. Trek dus voor een bezoek maar een dag uit. Met het openbaar vervoer is deze spot helaas niet makkelijk te bereiken.

Wel hebben we nog tijd voor een afternoon tea met scones en meer. Op het terrein van Quex House genieten we ondertussen nog na van dit mooie bezoek.

Wij bezochten al eerder Ramsgate en hierna gingen wij door naar Margate.
Meer informatie vind je op de site www.visitthanet.co.uk en op de site www.visitkent.co.uk

Leon | 2018 

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken