De Cotswolds zien, dat kan met een georganiseerde trip of eigen auto. Maar het kan ook met de bus. Maar ja, hoe ga je dat aanpakken?
Een hele toer: zo leek het althans: met openbaar vervoer (en te voet) door de (noordelijke) Cotswolds. Er is één belangrijke regel: van te voren goed uitpluizen, en verder natuurlijk de diverse websites in de gaten houden, zoals www.visitbritain.nl en www.cotswolds.com

De Cotswolds is een groot en heuvelachtig gebied in het midden van Engeland. Het ligt in maar liefst 6 verschillende graafschappen: Gloustershire, Oxfordshire, Warwickshire, Wiltshire en Worcestershire. Er zijn twee treinstations, Cheltenham en Mourton, die ook vanuit Londen zijn te bereiken. Maar om er doorheen te reizen en al de mooie in kalkstenen opgetrokken huisjes, stadjes en al het natuurschoon te zien, heb je eigen vervoer nodig; een auto huren kan, fietsen idem, maar wij zochten naar een manier om het per openbaar te doen. Althans de noordelijke helft ervan. Samen met Visit Coltswolds zochten we naar de mogelijkheden. En die waren er….

Groen van, naar en in Groot-Brittannië

Een heuse uitdaging als je gevraagd wordt om te bekijken of, en hoe het mogelijk is delen van Engeland eens anders te bezoeken: op groene wijze.
Behalve veel voorbereidingen van trein- en busdiensten, wil je ook nog eens je kosten in de hand houden: ‘treinen’ in Groot-Brittannie is niet goedkoop, tenminste als je allemaal losse tickets koopt. Met deze en andere zaken dien je rekening te houden. Bussen rijden op sommige plaatsen maar één keer per 3 uur: die mag je niet missen.

Tips vooraf:
Koop een meerdaags treinticket dat je recht geeft op 2, 3 of meer dagen reizen met de trein, eerste of tweede klas. Eerste klas meer-dagenticket geeft recht op gratis consumpties in de treinen (voor zover catering aanwezig is).

Vroeger kon je met dit ticket in Londen gratis gebruik maken van de metro van treinstation naar treinstation (bijvoorbeeld van St-Pancras naar Paddington, op weg naar de Cotswolds), zoals wij ervoeren. Tegenwoordig moet je de metro en bus betalen.

Planning: Op weg…
Je kunt wel wat data in je hoofd hebben en boeken, maar je moet ook overnachten en je wil niet ergens midden in de nacht aankomen. We kiezen ervoor om eerst te kijken welke hotels en B&B’s beschikbaar zijn voor het budget dat we in gedachte hebben. Ook kijken we naar het vervoer van en naar Groot-Brittannië. Per ferry, vliegtuig of toch met de trein? Pas nadat we de keuze hebben gemaakt om met de Eurostar te reizen gaan we verder plannen. Tijdens verschillende prijsvergelijkingen blijkt de sneltrein toch het goedkoopste en de snelste oplossing. Natuurlijk verschilt dit per persoon/woonplaats en tijd/aanbiedingen.

Allereerst zoeken we de beste prijs (lees: de goedkoopste) om vanuit onze woonplaats naar Londen te reizen. Het blijkt dat het de moeite loont om een paar sites te bezoeken: allereerst (voor diegenen die vlak bij de Belgische grens of zelfs in België wonen) die van www.nmbs.be , of rechtstreeks bij www.eurostar.com , dan die van NS (www.nsinternational.nl ) en tenslotte die van bijvoorbeeld www.houseofbritain.nl .

Steeds hierbij in gedachte houdend hoe laat we (ongeveer) kunnen vertrekken vanaf station X en hoe laat we (op zijn laatst) moeten aankomen. Op de verschillende sites zie je dan voor verschillende vertrektijden vaak grote verschillen in prijs, zowel voor heen- als voor de terugreis. Soms loont het de moeite om een of meer dagen eerder of later te vertrekken. Als geld geen rol speelt: de eerste klas van Eurostar biedt ook nog eens een lekkere en goede maaltijd….
De Eurostartickets van de verschillende aanbieders zoals NMBS, NS of Eurostar zelf zijn soms al geldig vanaf uw woonplaats. Ook hier even goed kijken en googelen voor de beste en goedkoopste tickets.
Vervolgens kun je dan verblijf(plaats) regelen en plannen om de geweldige uitdaging aan te gaan om ‘groen’ de (noordelijke) Cotswolds te ‘doen’.

Dagje Cotswolds plannen (het reisschema)

We volgen het reisschema dat in een ‘groene’ brochure staat die o.a. bij de Toeristische dienst van Cheltenham te krijgen is. Handig voor het plannen!

Tips:

  • zorg voor voldoende 1 en 2-pondmunten (of biljetten van 5 pond); chauffeurs vinden het niet fijn om steeds van 20 pond te moeten teruggeven
  • vraag steeds aan de chauffeur als je (voorin) uitstapt, of de volgende aansluitende bus op dezelfde plek komt of juist aan de overkant?
  • goed voorbereiden, met folder of op blad met alle vertrektijden en busnummers!

14.00 – Aankomst op St-Pancras. Ga met de metro naar Paddington Station, neem dan de trein naar Cheltenham.

16.00 – We komen aan in Cheltenham en nemen een taxi naar de favoriete B&B van Visit Cotswolds: Badger Towers. De taxi kost je £8-10, lopen is eigenlijk te ver met koffers, de bus rijdt te onregelmatig.

Avond: Na het inchecken gaan we te voet het centrum verkennen, en natuurlijk een goed restaurant zoeken. We pakken een korte route heen en terug in pakweg 20 minuten…. Te doen dus! Op de site van Visit Cotswolds staan er enkele als beste getipt: –Moran’s in Bath Road en The Daffodil in Suffolk Parade. We ‘gaan’ voor het laatste adres, ook al omdat we er voor de deur een heuse Daffodil zien staan…

Tijdens het diner, en ook daarna, zijn we al bezig met ‘morgen’, de dag van Cotswolds per bus (en te voet): tijden plannen en zorgen voor voldoende kleingeld (meestal 2-pondmunten)!

Dag 2

We pakken om 10 uur, vanaf busstation Royal Well Bus Station, de eerste bus Castleways 606 (hij vertrekt volgens dienstregeling vanaf standplaats F, maar toen wij er waren was dat vanaf plaats B; even goed naar het nummer van de bus kijken). Het is een aangename trip, je merkt steeds meer dat je in de Cotswolds bent (onder andere te merken aan de heuvels, de ‘gele’ zandkleurige huisjes) en komt door plaatsen als Prestbury, Cleeve Hill en Winchcombe. In Broadway stap je uit bij de ‘Lygon Arms’ bushalte. De chauffeurs zijn meestal vriendelijk en vertellen je waar je moet uitstappen (en later weer moet instappen)…

Je bent er tegen 10.50u en hebt voldoende tijd om Broadway –een typisch Cotswoldsdorp met zijn honingkleurige huizen- te ontdekken, te verkennen. Je vindt er een groot aantal kunst- en antiekshops en heerlijke tearooms…Tisanes Tea Room wordt aanbevolen.

Vergeet niet dat je tegen 12.45u weer bij de bushalte (aan de overkant nu) bent. Je neemt de Johnsons 21 bus naar Chipping Campden. Je hoeft nu niet lang in de bus te zitten, een enkeltje heb je voor 2 pond.

Rond 13.12u kom je aan in Chipping Campden, ook al zo’n typisch Cotswoldsstadje, maar erg verschillend met Broadway: meer een langgerekte hoofdstraat, die wordt gedomineerd door grote honingkleurige boutique hotels en restaurants zoals FINISH. In de zijstraat is er een museum met plaatselijke kunst. Hier is er voldoende tijd om te lunchen of een broodje te kopen bij de plaatselijke bakker.

En natuurlijk bezochten we ook het plaatselijke museum in Chipping Camden. Dat is een van de voordelen als je iets ruimer in de tijd zit en even een broodje haalt bij de bakker in plaats van uitgebreid te lunchen…

Om 14.45u komt de volgende bus bij dezelfde halte als waar u bent uitgestapt: de Johnsons 22 bus naar Moreton-In-Marsh. In Moreton (bekend vanwege het ‘andere’ Cotswolds-treinstation) moet je in de Highstreet uitstappen en 20 minuten wachten. Ter overbrugging is het leuk om eens even een bezoek te brengen aan een schattig winkeltje de Cotswold Cheese Company tegenover de bushalte. Deze winkel heeft al heel veel prijzen gewonnen en biedt een ruime selectie van Cotswold cheeses, jams, thee en brood.

Om 15.35u neemt u de Pulhams 801 naar Bourton-on-the-Water (waar u rond 15.55u aankomt). Bourton is volgens velen de mooiste plaats in de Cotswolds. Deze plaats is wereldberoemd en staat bekend als het ‘Venetië van de Cotswolds’ dank zij de rivier de Windrush die langs de Main Street stroomt. The Model Village, Cotswold Perfumery en het Motoring Museum zijn meer dan een bezoek waard. Als er nog tijd is na de rondwandeling dan is een (kleine) Afternoon Tea niet te versmaden.

17.15u Vertrek uit Bourton-on-the-Water met dezelfde buslijn (of een andere als die eerder zou komen) maar wel in de richting van Chelthenham. Tegen 18.00u rijdt de bus weer Cheltenham Bus station binnen.

Een heerlijke ‘groene’ dag in een mooi groen gebied is een goede basis voor een gezond diner, met als toetje zeker ‘Cotswoldskaasjes’, toch? En ook alle andere lekkere geneugten die we hier gezien en al geproefd hebben… Mmmmmm!

Meer informatie

Wij hebben deze reis samengesteld met informatie van Visit Cotswolds. We raden je aan om voor actuele informatie op www.cotswolds.com te kijken of op de website van Visit Britain .
Visit Cotswolds: Getting-to-and-around

De Cotswolds-tour was een samenwerking tussen ons en Visit Cotswolds. Dit artikel verscheen ook in het magazine SoBritish&SoIrish (voorjaar 2012). Foto’s: via www.cotswolds.com2 reacties op “De Cotswolds verkennen… met openbaar vervoer: prima idee (van Britblog)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.