Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South West » De Cotswolds met openbaar vervoer: prima idee (van Britblog)

Gepubliceerd op 1 april 2018 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

De Cotswolds zien, dat kan met een georganiseerde trip of eigen auto. Maar het kan ook met de bus. Maar ja, hoe pak je dat aan? Een hele toer, zo leek het althans: met openbaar vervoer (en te voet) door de (noordelijke) Cotswolds. Er is echter één belangrijke regel: alles van tevoren goed uitpluizen. 

De Cotswolds is een groot en heuvelachtig gebied net ten zuiden van het midden van Engeland. Het ligt in maar liefst 6 verschillende graafschappen: Gloustershire, Oxfordshire, Warwickshire, Wiltshire en Worcestershire. Er zijn twee treinstations die ook vanuit Londen zijn te bereiken, Cheltenham en Mourton. Maar om er doorheen te reizen, en al de mooie in kalkstenen opgetrokken huisjes, stadjes en al het natuurschoon te zien, heb je eigen vervoer nodig. Een auto huren kan, fietsen idem, maar wij zochten naar een manier om het per openbaar te doen. Althans de noordelijke helft ervan. En de mogelijkheden zijn er….

Bourton-on-the-Water, Cotswolds, Engeland

Groen van, naar en in Groot-Brittannië

Het lijkt een heuse uitdaging als je gevraagd wordt om Engeland te bezoeken op groene wijze. Behalve veel voorbereidingen van trein- en busdiensten, wil je ook nog eens je kosten in de hand houden: ‘treinen’ in Groot-Brittannië is niet goedkoop, tenminste als je allemaal losse tickets koopt. Met deze en andere zaken dien je rekening te houden. Ook de bus kan een uitdaging zijn. Op sommige plaatsen rijdt deze maar één keer per 3 uur: die mag je niet missen.

Cotswolds met openbaar vervoer
Tips vooraf:

Koop een meerdaags treinticket dat je recht geeft op twee, drie of meer dagen reizen met de trein, eerste of tweede klas. Eerste klas meer-dagenticket geeft recht op gratis consumpties in de treinen (voor zover catering aanwezig is).

Vroeger kon je met dit ticket in Londen gratis gebruik maken van de metro van treinstation naar treinstation (bijvoorbeeld van St-Pancras naar Paddington, op weg naar de Cotswolds), zoals wij ervoeren. Tegenwoordig moet je helaas de metro en bus zelf betalen.

Planning: Op weg…

Je kunt wel wat data in je hoofd hebben en boeken, maar je moet ook overnachten en je wil niet ergens midden in de nacht aankomen. We kiezen ervoor om eerst te kijken welke hotels en B&B’s beschikbaar zijn voor het budget dat we in gedachten hebben. Ook kijken we naar het vervoer van en naar Groot-Brittannië. Per ferry, vliegtuig of toch met de trein? Pas nadat we de keuze hebben gemaakt om met de Eurostar te reizen gaan we verder plannen. Tijdens verschillende prijsvergelijkingen blijkt de sneltrein toch het goedkoopste en de snelste oplossing. Natuurlijk verschilt dit per persoon/woonplaats en tijd/aanbiedingen.

Allereerst zoeken we de beste prijs (lees: de goedkoopste) om vanuit onze woonplaats naar Londen te reizen. Het blijkt dat het de moeite loont om een paar sites te bezoeken: die van NMBS (België of grensgebied), de NS international (Nederland) of rechtstreeks bij Eurostar .

Hierbij houden we steeds in gedachten hoe laat we (ongeveer) kunnen vertrekken vanaf station X en hoe laat we (op zijn laatst) moeten aankomen. Op de verschillende sites zie je dan voor verschillende vertrektijden vaak grote verschillen in prijs. Dit zowel voor heen- als voor de terugreis. Soms loont het de moeite om een of meer dagen eerder of later te vertrekken. Als geld geen rol speelt: de eerste klas van Eurostar biedt ook nog eens een lekkere en goede maaltijd….
De Eurostar-tickets van de verschillende aanbieders zoals NMBS, NS of Eurostar zelf zijn soms al geldig vanaf je woonplaats. Ook hier even goed kijken en googelen voor de beste en goedkoopste tickets.
Vervolgens kun je dan verblijf(plaats) regelen en plannen om de geweldige uitdaging aan te gaan om ‘groen’ de (noordelijke) Cotswolds te ‘doen’.

Dagje Cotswolds met openbaar vervoer plannen

We volgen het reisschema dat in een ‘groene’ brochure staat die o.a. bij de Toeristische dienst van Cheltenham te krijgen is. Handig voor het plannen!

Tips:

 • Zorg voor voldoende 1 en 2 pond munten (of biljetten van 5 pond); chauffeurs vinden het niet fijn om steeds van 20 pond te moeten teruggeven
 • Vraag steeds aan de chauffeur als je (voorin) uitstapt, of de volgende aansluitende bus op dezelfde plek komt of juist aan de overkant?
 • Goed voorbereiden, met folder of op blad met alle vertrektijden en busnummers!
 • Soms rijden bussen niet doordeweeks (of juist niet in het weekend), check dit goed van tevoren.

Dag 1: Naar de Cotswolds met openbaar vervoer

14.00 – Aankomst op St. Pancras International. We gaan met de metro naar Paddington Station, daar nemen we de trein naar Cheltenham.

Cotswolds met openbaar vervoer

16.00 – We komen aan in Cheltenham en nemen een taxi naar de favoriete B&B van Visit Cotswolds: Badger Towers . De taxi er heen kost £10,-. Lopen is echter te ver met koffers, de bus rijdt te onregelmatig.

Avond: Na het inchecken gaan we te voet het centrum verkennen, en natuurlijk een goed restaurant zoeken. We pakken een korte route heen en terug in pakweg 20 minuten…. Te doen dus! Op de site van Visit Cotswolds staan er enkele als beste getipt: Moran’s in Bath Road en The Daffodil in Suffolk Parade . We ‘gaan’ voor het laatste adres, ook al omdat we er voor de deur een heuse Daffodil zien staan…

Tijdens het diner, en ook daarna, zijn we al bezig met ‘morgen’, de dag van Cotswolds per bus (en te voet): tijden plannen en zorgen voor voldoende kleingeld (meestal 2-pond munten)!

Dag 2: Cotswolds met openbaar vervoer

We pakken om 10 uur, vanaf busstation Royal Well Bus Station, de eerste bus Castleways 606 (2023: inmiddels Pullhams Coaches ). Hij vertrekt volgens dienstregeling vanaf standplaats F, maar toen wij er waren was dat vanaf plaats B; even goed naar het nummer van de bus kijken. Het is een aangename trip, je merkt steeds meer dat je in de Cotswolds bent. Het is genieten van de heuvels, de ‘gele’ zandkleurige huisjes. De bus rijdt door plaatsen als Prestbury, Cleeve Hill en Winchcombe. In Broadway stappen we uit bij de ‘Lygon Arms’ bushalte. De chauffeurs zijn meestal vriendelijk en vertellen je waar je moet uitstappen (en later weer moet instappen)…

Cotswolds met openbaar vervoer of toch ter paard?

Broadway

We zijn er tegen 10.50u en hebben voldoende tijd om Broadway – een typisch Cotswolds-dorp met zijn honingkleurige huizen- te ontdekken. Er zijn een groot aantal kunst- en antiekshops en heerlijke tearooms…Tisanes Tea Room  wordt aanbevolen.

Tegen 12.45u zijn we weer bij de bushalte (aan de overkant nu). Daar nemen we de Johnsons 21 bus naar Chipping Campden. Het is geen lange tocht, en een enkeltje kost maar 2 pond. (2023 update: inmiddels is deze bus verdwenen, een alternatief is de 1b van Stagecoarch Midlands of de 606 van Pullhams Coaches .)

Chipping Campden

Rond 13.12u komen we aan in Chipping Campden, ook al zo’n typisch Cotswolds-stadje, maar erg verschillend met Broadway: meer een langgerekte hoofdstraat, die wordt gedomineerd door grote honingkleurige boutique hotels en restaurants. Hier is er voldoende tijd om te lunchen of een broodje te kopen bij de plaatselijke bakker.

Cotswolds met openbaar vervoer

En natuurlijk bezochten we ook Court Barn Museum in Chipping Campden. Dat is een van de voordelen als je iets ruimer in de tijd zit en even een broodje haalt bij de bakker in plaats van uitgebreid te lunchen…

Moreton-In-Marsh

Om 14.45u komt de volgende bus bij dezelfde halte als waar we zijn uitgestapt: de Johnsons 22 bus naar Moreton-In-Marsh. (2023 update: inmiddels is deze bus verdwenen, een alternatief is de 1b of 2 van Stagecoarch Midlands .) In Moreton (bekend vanwege het ‘andere’ Cotswolds-treinstation) stappen we in de Highstreet uit en is het 20 minuten wachten op de volgende bus. Ter overbrugging brengen we een bezoek aan het schattige winkeltje de Cotswold Cheese Company  tegenover de bushalte. Deze winkel heeft al heel veel prijzen gewonnen en biedt een ruime selectie van Cotswold cheeses, jams, thee en brood.

Cotswolds met openbaar vervoer

Bourton-on-the-Water

Om 15.35u nemen we de Pulhams 801 naar Bourton-on-the-Water (waar we rond 15.55u aankomen). Bourton is volgens velen de mooiste plaats in de Cotswolds. Deze plaats is wereldberoemd en staat bekend als het ‘Venetië van de Cotswolds’ dank zij de rivier de Windrush die langs de Main Street stroomt. The Model Village, Cotswold Perfumery en het Motoring Museum zijn meer dan een bezoek waard. Als er nog tijd is na de rondwandeling dan is een (kleine) Afternoon Tea niet te versmaden.

17.15u Vertrek uit Bourton-on-the-Water met de 801 (Pullhams Coaches ) Chelthenham. Tegen 18.00u rijdt de bus weer Cheltenham Bus station binnen.

Een heerlijke ‘groene’ dag in een mooi groen gebied is een goede basis voor een gezond diner, met als toetje zeker ‘Cotswoldskaasjes’, toch? En ook alle andere lekkere geneugten die we hier gezien en al geproefd hebben… Mmmmmm!

Meer informatie

Wij hebben deze reis samengesteld met informatie van Visit Cotswolds . Wil je zelf ook naar de Cotswolds met openbaar vervoer, dan raden we je aan om voor actuele informatie op www.cotswolds.com .

Meer informatie over Zuidwest-Engeland en de Cotswolds.

 • Cotswolds met openbaar vervoer
 • Cotswolds met openbaar vervoer
 • Cotswolds met openbaar vervoer
 • Cotswolds met openbaar vervoer
 • Cotswolds met openbaar vervoer
 • Cotswolds met openbaar vervoer

De Cotswolds-tour was een samenwerking tussen ons en Visit Cotswolds. Dit artikel verscheen ook in het magazine SoBritish&SoIrish (voorjaar 2012). Foto’s: Britblog & www.cotswolds.com


Geschreven door:


2 reacties op “De Cotswolds met openbaar vervoer: prima idee (van Britblog)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken