Home » Groot-Brittannië » Ramsgate – de koninklijke haven van de UK

Gepubliceerd op 20 januari 2019 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Royal Harbour Ramsgate (foto Visit Thanet)

Vroeger was het hele gebied een eiland. Nu, juni 2018, herbergt het veel stranden en leuke stadjes en wonen er meer dan 120.000 mensen. Thanet, waar Ramsgate onder valt, is het meest oostelijke puntje van Kent. Je kunt bij helder weer de Belgische kust zien, misschien ook wel die van Zeeland. Het is echter niet het meest oostelijke punt van Groot-Brittannië: dat ligt in Essex. 

Thanet ontvangt veel toeristen, ook Londenaren zakken graag af naar het gebied. Vanuit St-Pancras of Victoria Station bereik je Ramsgate, Broadstairs en Margate in 90 minuten. Rechtstreeks of met een overstap in Ashford.

Het gebied heeft behalve mooie prijswinnende stranden veel mooi parels en een hele reeks musea. Een aantal gaan we bezoeken. Wij moeten keuzes maken, maar dat is handig als je een keer terug wil komen…

Ramsgate

We lopen met Julie Edwards van Thanet Toerisme door de Royal Harbour, de enige ‘koninklijke haven’ van Groot-Brittannië.  De Engelse Koning George IV schonk deze koninklijke titel aan Ramsgate. Hij was onderweg naar Hannover. Hij was onder de indruk van Ramsgate, zijn bewoners en de gastvrijheid. Dus benoemde hij de haven tot koninklijk….

Elk zich respecterende plaats aan de kust in Engeland heeft wel een Maritiem Museum, dus Ramsgate ook. Het gebouw oogt klein maar herbergt best wel mooie voorwerpen.

Dé manier om je makkelijk te verplaatsen is de LOOP-bus, die je vanaf elke halte elke 10 tot 15 minuten oppikt. Uiteraard kun je veel wandelen, fietsen en een auto huren. Wandelen kan tegenvallen, dit vanwege het grote hoogteverschil door de hoge cliffs: met veel bochtenwerk en klimmen te bereiken, maar overdag met een van de liften daar….

St-Augustine

St-Augustine

St-Augustine (foto Visit Thanet)

En zo togen we naar een beroemde plek voor veel Engelsen. Naar de kerk van St-Augustine , vlak ten zuiden van Ramsgate Wij werden welkom geheten door Father Simon, die ik enkele keren abusievelijk met Father Brown aansprak….

Deze kerk is een ode aan Sint Augustinus, een van de monniken die het christelijk geloof naar Engeland bracht, in de tijd dat Willibrord en Bonifacius actief waren met de kerstening in de Lage Landen. De architect ervan (Augustus Pugin) is al even beroemd: hij bouwde mee aan de Londense Houses of Parliament en de Big Ben.

St-Augustine
St-Augustine (foto Visit Thanet)

De kerk trekt veel pelgrims en heeft ook relikwieën die zijn toegeschreven aan de heilige.

De kruiswegstaties van deze kerk werden nog voor de Eerste Wereldoorlog geplaatst en werden vervaardigd in België. De bekende kunstenaar Aloïs de Beule, (bekend van onder andere het Ros Beijaard) maakte voor die tijd een zeer moderne kleurrijke kruisweg…. In 3D, vertelt Father Simon Op de website van de kerk kun je de kerk alvast van binnen zien.

Lees hier meer over onze trip naar Broadstairs en Margate.

Verdere informatie vind je op www.visitthanet.co.uk

Leon | 2018 

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken