Home » Groot-Brittannië en Noord-Ierland » Engeland » South West England / Zuidwest Engeland » Ervaar Devon: Kustlijn, natuurgebieden en bezienswaardigheden

Devon, gelegen in het schilderachtige Zuidwest Engeland, is een graafschap dat bekend staat om zijn prachtige kustlijn, betoverende landschappen en charmante dorpjes. Met zijn idyllische ligging en een overvloed aan natuurlijke schoonheid trekt Devon jaarlijks vele bezoekers.

Ligging

Devon ligt in het zuidwestelijke deel van Engeland en wordt begrensd door de graafschappen Cornwall, Somerset en Dorset. Het graafschap heeft een uitgestrekte kustlijn aan de zuidelijke en noordelijke kust, die zich uitstrekt langs het Kanaal van Het Kanaal en de Ierse Zee. Dankzij de gunstige ligging biedt Devon prachtige stranden, schilderachtige kliffen en een mild klimaat.

Kustlijn

Devon heeft een adembenemende kustlijn die een paradijs is voor liefhebbers van zee, strand en natuur. De Engelse Rivièra, gelegen in het zuiden van Devon, omvat prachtige badplaatsen zoals Torquay, Paignton en Brixham, die beroemd zijn om hun zandstranden, promenades en levendige sfeer. De noordkust van Devon, waaronder plaatsen zoals Ilfracombe en Woolacombe, biedt spectaculaire kliffen, rotsformaties en ongerepte stranden die perfect zijn voor wandelingen en surfen.

De kustlijn van Devon maakt deel uit van het South West Coast Path, wat een perfecte route is voor liefhebbers van wandelen.

South West England-coast path, Devon

Natuurgebieden

Het graafschap herbergt diverse betoverende natuurgebieden die het ontdekken waard zijn. Dartmoor National Park, bekend om zijn dramatische heidelandschappen, uitgestrekte veengebieden en oude bossen, biedt eindeloze mogelijkheden voor wandelen, fietsen en wilde dieren spotten. Exmoor National Park, dat deels in Devon ligt, is een heuvelachtig gebied met ruige kustlijnen, uitgestrekte heidevelden en een overvloed aan flora en fauna. Daarnaast zijn er talloze andere parken, tuinen en natuurreservaten die de schoonheid van de regio weerspiegelen.

Bezienswaardigheden Devon

Devon heeft ook een schat aan bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. De historische stad Exeter, met zijn prachtige kathedraal en middeleeuwse gebouwen, biedt een fascinerende mix van geschiedenis en cultuur. Het prachtige kustplaatsje Clovelly, met zijn pittoreske steegjes en geplaveide straten, is een charmante bestemming. Andere hoogtepunten zijn onder andere het prachtige kasteel van Powderham, het schilderachtige dorpje Dartmouth en de historische stoomtrein van South Devon Railway.

Dartmoor National Park
Dartmoor National Park

Onze top 5 bezienswaardigheden in Devon:

  1. Dartmoor National Park
    Dartmoor is een uitgestrekt nationaal park met ruige heidevelden, dramatische granieten torsen en schilderachtige valleien. Bezoekers kunnen genieten van prachtige wandelingen, fietsroutes en zich uit langs de kustlijn van Devon en biedt een schat aan geologische schatten. Bezoekers kunnen fossielen ontdekken op de stranden, de indrukwekkende kliffen bewonderen en genieten van de prachtige kustlandschappen.
  2. Exeter Cathedral
    Deze prachtige gotische kathedraal is een van de meest indrukwekkende historische bezienswaardigheden van Devon. Het biedt adembenemende architectuur, een schat aan kunstwerken en een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen.
  3. Plymouth Hoe
    Dit historische plein biedt een panoramisch uitzicht over de haven van Plymouth en de oceaan. Het is ook de locatie van het iconische Smeaton’s Tower, een vuurtoren uit de 18e eeuw. Bezoekers kunnen genieten van wandelingen langs de promenade, ontspannen in de parken en meer leren over de maritieme geschiedenis van de stad.
  4. Buckfast Abbey
    Deze benedictijnenabdij is een spiritueel toevluchtsoord te midden van het prachtige landschap van Devon. Bezoekers kunnen de kloostergebouwen verkennen, de serene tuinen bewonderen en deelnemen aan religieuze diensten.
  5. Dartmouth Castle
    Dit historische kasteel, gelegen aan de monding van de rivier de Dart, is een fascinerende bezienswaardigheid. Het dateert uit de 14e eeuw en biedt prachtige uitzichten over de rivier en de oceaan. Bezoekers kunnen de middeleeuwse vestingwerken verkennen, de geschiedenis ontdekken in het museum en genieten van de pittoreske omgeving.

Weer in Devon

Hieronder vind je een tabel met alle weergemiddelde per maand, voor een actueel beeld raden we Met Office  aan.

MaandJanFebMaartAprilMeiJuniJuliAugSepOktNovDec
Min. Temperatuur (°C)4.64.65.87.810.513.315.215.213.210.57.85.7
Max. Temperatuur (°C)9.39.110.112.615.818.420.420.218.214.811.69.5
Neerslag (mm)93.569.169.558.656.953.250.657.565.487.296.296.3
Dagen met regen17151513111091011151617
Zonuren per dag1.93.04.15.87.68.28.57.86.54.72.81.8
Let op: Deze gegevens zijn gebaseerd op gemiddelden en kunnen variëren.

Accommodaties in Devon

Of je nu op zoek bent naar een charmant bed & breakfast, een knusse cottage, een luxe hotel of een avontuurlijke kampeerervaring, Devon biedt een breed scala aan accommodatiemogelijkheden die aan al je behoeften voldoen.

Hotels: Voor een comfortabel verblijf in het hart van Devon zijn er tal van hotels die variëren van gezellige herbergen tot chique boetiekhotels. Ontdek de pittoreske dorpjes, historische steden en adembenemende kustlijn vanuit een centraal gelegen hotel of reis rond. Voor het boeken van accommodaties raden we aan om een kijkje te nemen op populaire boekingssites zoals Booking en Trivago .

Cottages: Geniet van de rust en privacy van een vakantiehuisje in Devon. Met schilderachtige uitzichten en knusse interieurs bieden de cottages de perfecte setting voor een ontspannen vakantie. Ontdek de lokale keuken in je eigen keuken of ontspan voor de open haard na een dag vol avontuur. Kijk eens wat Booking en Vrbo te bieden hebben aan gezellige huisjes.

Campings: Voor degenen die dichter bij de natuur willen zijn, zijn er tal van campings verspreid over Devon. Of je nu met een tent, caravan of camper reist, een camping biedt de ideale uitvalsbasis om de prachtige natuurlijke omgeving van Devon te verkennen. Luister naar het rustgevende geluid van de kabbelende beekjes en geniet van de sterrenhemel boven je tent. Voor een authentieke kampeerervaring verwijzen we je graag door naar Campsites en Ukcampsite .

Meer informatie

Lees meer over de regio South West England.

Artikelen over Devon