Home » Groot-Brittannië » Eilanden » Isle of Man » 18 nationale glens op Isle of Man: wandelen door de natuur

Ben je dol op de natuur? Dan voel je je zeker thuis in één van de achttien glens op Isle of Man. Deze valleien zijn een oase van rust en een heerlijke plek om te wandelen. Je kunt er vogels spotten, watervallen fotograferen en je loopt vaak zo van het bos naar de zee. Wij nemen je graag mee naar de 18 nationale glens van Isle of Man.

Glens op Isle of Man

Een glen op Isle of Man verwijst naar een vallei (dal) of ravijn dat is gekenmerkt door weelderige begroeiing, stromende beekjes, watervallen en een overvloed aan natuurlijke schoonheid. Deze glens bieden schilderachtige wandelpaden en adembenemende uitzichten, waardoor ze ideale bestemmingen zijn voor wandelaars en natuurliefhebbers. Isle of Man heeft maar liefst 18 nationale glens, die allemaal uniek zijn. Forestry Amenity and Lands Directorate of the Department of Environment beheert en onderhoudt de valleien.

De glens bieden je de mogelijkheid om te ontsnappen aan de drukte en te genieten van de rust en sereniteit van de natuurlijke omgeving. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke wandelingen, rustige picknickplekken of gewoon wilt genieten van de prachtige natuur, de glens van Isle of Man bieden voor elk wat wils. We hebben (nog) niet alle glens gezien, maar dit zijn onze aanraders: Dhoon Glen (hoogste watervak), Maye Glen (mooie wandelroute) en Mooar Glen (nog een prachtige waterval).

Flora en fauna in de glens

De glens van Isle of Man herbergen een rijke diversiteit aan flora en fauna, waardoor ze een waar paradijs zijn voor natuurliefhebbers. Langs de groene paden en in de weelderige bossen kun je een overvloed aan planten en bloemen ontdekken, variërend van kleurrijke wilde orchideeën tot delicate varens. In mei staan de dalen vol met witte en blauwe boshyacinten (bluebells).

De glens bieden ook een thuis aan talloze diersoorten, waaronder zeldzame vogels, die zich voeden met de overvloedige vis in de beekjes. Vooral in Groundle Glen heb ik veel vogels gezien, waaronder een aalscholver en grote gele kwikstaart. De overvloedige flora en fauna in de glens van Isle of Man dragen bij aan de magische sfeer van deze plekken.

vogel in Groudle Glen, Isle of Man

Kaart van de glens op Isle of Man

De glens op Isle of Man

Op alfabetische volgorde.

Ballaglass Glen

Locatie: Cornaa, Maughold, ten zuiden van Ramsey

Bereikbaarheid: auto (A15), bus of elektrische tram (halte: Ballaglass Station)

Oppervlakte: 6,4 hectare

Het biedt een mix van volgroeide eiken, prachtige beuken en volwassen lariks en den. De Cornaa rivier stroomt sierlijk door de glen, omringd door grijze leisteenformaties die meer dan 400 miljoen jaar oud zijn. Vroeger huisvestte de glen een belangrijke graanmolen en waren er stenen gebouwen van de Great Mona Mining Company te vinden. Vandaag de dag trekt Ballaglass Glen kunstenaars en fotografen aan die gecharmeerd zijn door zijn schoonheid. In de lente kun je hier veel boshyacinten (bluebells) vinden, waardoor er nog een sprookjesachtigere sfeer hangt.

Ballure Glen

Locatie: ten zuiden van Ramsey

Bereikbaarheid: Bereikbaar per auto (geen parkeerplaats bij de glen) of te voet vanuit Ramsey. Een ingang is via Ballure Walk vanaf de kustweg naar Ramsey, maar het is ook bereikbaar vanaf het strand.

Oppervlakte: Niet gespecificeerd/onbekend

De Ballure Glen en Walk is geliefd bij de lokale bevolking, maar niet erg bekend. De glen loopt van de kust in het zuidoosten van Ramsey Bay omhoog tussen Slieau Lewaigue en Lhergy Frizzell. De beek die erdoor stroomt, komt uit de op één na hoogste berg van het eiland; North Barrule. Tijdens je wandeling zie je vooral grasland met bomen, fuchsiastruiken, wilde knoflook en vlinderstruiken. Een pad leidt naar een uitkijkpunt met uitzicht op Queen’s Pier in Ramsey en Gob ny Rona (zeehondenhoofd). Wanneer je met de Manx Electric Railway naar Ramsey rijdt kom je al over de glen. In 1899 is de brug over de vallei gebouwd, deze is in 1991 gerenoveerd.

Bishopscourt Glen

Locatie: Ten noorden van Kirk Michael

Bereikbaarheid: auto (A3) of bus

Oppervlakte: 5 hectare

De glen maakte vroeger deel uit van de privétuin van de bisschoppen van Sodor en Man, die tegenover de ingang van de glen woonden in Bishop’s Court. Bij deze ingang bevindt zich de kunstmatige heuvel Mount Aeolus. Bisschop Hildesley maakte deze ter herdenking van de overwinning van kapitein Elliott op de Fransen voor de Manx-kust op 28 februari 1760. Naast deze heuvel zijn ook andere kenmerken gecreëerd door de vroegere eigenaars. Zo zijn er kleine meren uit molenvijvers gemaakt en is er een grot met stenen zitplaats. Vooral Lady Murray, de vrouw van bisschop Murray (circa 1815 tot 1820), heeft veel bijgedragen aan hoe de tuin er nu uit ziet.

De glen biedt redelijke toegankelijkheid voor rolstoelen.

Bradda Glen

Locatie: Ten noorden van Port Erin

Bereikbaarheid: Stoomtrein (Port Erin), bus en auto

Oppervlakte: Niet gespecificeerd/onbekend

De korte kustglen leidt naar het Bradda restaurant en verder heuvelop naar Bradda Headland. Hier zijn restanten van de oudste mijn (South Bradda, 1710) van het land te zien. Het is echter vooral bekend om Milner’s Tower dat in 1871 is voltooid en betaald door publieke bijdragen. Het is een monument voor William Milner, een belangrijke weldoener in Port Erin. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over zee om dolfijnen en haaien te spotten. Je kunt ook de Calf of Man heel goed zien en op een heldere dag de Mountains of Mourne (Noord-Ierland). De glen zelf is dus maar zeer kort, maar daarna biedt het nog veel meer wandelplezier.

Colby Glen

Locatie: In het dorp Colby

Bereikbaarheid: Auto (A7), bus, stoomtrein (Halte: Colby)

Oppervlakte: 5 hectare

What’s in the name? In het dorp Colby vind je de Colby glen met daarin de Colby rivier. Hierlangs lopen wandelpaden waardoor je kan genieten van het water, grasland en loofbomen, zoals de esdoorn, iep en beuk. In het voorjaar kun je er genieten van de boshyacinten en sleutelbloemen. De glen is niet zo spectaculair als sommige andere, maar nog steeds een prachtig wandelgebied.

Colby Station, Isle of Man Steam Railway

Dhoon Glen

Locatie: Ten noorden van Laxey

Bereikbaarheid: Auto (A2), bus en elektrische tram (Halte: Dhoon Glen)

Oppervlakte: Niet gespecificeerd/onbekend

Vergeet zeker je camera niet wanneer je naar Dhoon Glen gaat. Deze vallei is namelijk geweldig om te fotograferen vanwege de prachtige watervallen en natuurlijke schoonheid. Het is een van de steilste glens op het eiland Man, waardoor het voor sommige uitdagend kan zijn. De 190 treden terug omhoog zijn vooral lastig als het heeft geregend. De waterval in het midden van de vallei, genaamd Inneen Vooar (Big Girl) is echter de moeite waard. Het is de hoogste op het eiland met een val van meer dan 40 meter in 2 stappen. Meer richting zee is er nog een waterval, die ook de moeite waard is. Ook bij de Ierse Zee is het genieten, en heb je uitzicht over de kliffen. Bij de ingang van de glen (en bij de parkeerplaats/tram- en bushalte) bevinden zich toiletten en een afhaalcafé waar je iets kan eten en drinken.

 • Hoogste waterval Isle of Man, Dhoon Glen
 • Dhoon Glen
 • Dhoon Glen, Isle of Man
 • Dhoon beach, Isle of Man
 • Dhoon Glen waterval
 • Dhoon Glen

Elfin Glen

Locatie: bij Ramsey

Bereikbaarheid: Bereikbaar per auto of te voet vanuit Ramsey.

Oppervlakte: 5,7 hectare

De (naald)bossen van Lhergy Frissel en Claughbane worden gescheiden door de steile vallei van Elfin. In de zomermaanden klinkt een prachtig geluid in de bossen, dan strijkt er namelijk een verscheidenheid aan kleine zangvogels neer om te nestelen. Elfin Glen begint bij de beroemde Hairpin Bend (haarspeltbocht) en de Isle of Man TT. De wandelroute loopt naar de Albert Tower, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Ramsey, het noorden van Man en als je geluk hebt ook Schotland.

Glen Helen

Locatie: Ten oosten van Peel

Bereikbaarheid: met de auto, er is parkeergelegenheid en bus.

Oppervlakte: Niet gespecificeerd/onbekend

Glen Helen dankt haar naam aan de Griekse mythe Helena (de mooiste vrouw van Griekenland), naar aanleiding van de schoonheid van de locatie. Deze glen begint niet alleen bij een Isle of Man TT-locatie, wanneer je er naar toe gaat rij je over de route van de motorraces, maar ook over een gedeelte van de glen. Goed aangelegde paden brengen je door de vallei langs de rivieren Neb en Blaber. Er zijn verschillende bruggen aangelegd dus je kunt de rivieren regelmatig oversteken. Na zo’n 1,2 kilometer bereik je de Rhenass-waterval.

Bij de vallei zijn toiletten en een klein speeltuintje.

Glen Maye

Locatie: Ten zuiden van Peel

Bereikbaarheid: Met de auto, er is parkeergelegenheid

Oppervlakte: 4,7 hectare

Wanneer je snel een waterval wil zien ben je hier aan het juiste adres. Je kunt bij de parkeerplaats de trap af lopen en de waterval zien. Maar loop vooral door! Het is namelijk een prachtige glen.
De naam stamt af van Glion Muigh, wat gele vallei betekent. Wanneer de rivier overstroomde nam het ijzerresten uit de heuvels mee, wat voor een gele kleur zorgde.

Aan de onderkant van de vallei is nog een wielkast te zien van de vroegere mijn. Dit gebouw is inmiddels overwoekerd door planten. Je kunt via een hoge en lage route door de vallei naar het strand lopen. Het mooiste is natuurlijk om de ene route heen te lopen, en de andere route terug. Beide routes zijn namelijk de moeite waard.

Bij de glen zijn toiletten.

 • Glen Maye, Isle of Man
 • Isle of Man Glens, de mooiste valleien op het eiland Man
 • Valleien van Isle of Man: Glen Maye
 • Glen Maye Beach
 • Bluebells in Glen Maye
 • Nationale glens op Isle of Man
 • Glen Maye waterval

Glen Mooar

Locatie: net ten zuiden van Kirk Michael

Bereikbaarheid: met de auto (kleine parkeerplaats)

Oppervlakte: 4 hectare

Let op! Er zijn maar liefst drie Glen Mooar’s op het eiland, alleen degene bij Kirk Michael is een officiële nationale glen. Het loont om naar de goede vallei te gaan, want hier kun je genieten van een prachtige waterval, Spooyt Vane, één van de hoogste van het eiland Man. Dit is een oogstrelende plek en zeker een hoogtepunt van je trip naar Isle of Man.

In de vallei liggen ook de overblijfselen van Patrick’s Chapel van omstreeks de 9e eeuw. Er is weinig meer van over, je kunt er dus zo voorbij lopen zonder het door te hebben. Meer richting zee kun je nog twee spoorpijlers uit 1878 zien van 22 meter hoog. Hier ging tot 1968 de stoomtrein naar Ramsey over. Vanaf hier kun je de oude route volgen naar Glen Wyllin. Weet wel dat je de mooiste vallei van de twee hebt gezien (en misschien wel één van de mooiste van het hele eiland).

 • Spooyt Van waterval
 • Glen Wyllin - Glen Mooar Walk wandeling
 • Spooyt Van waterval
 • Glen Wyllin - Glen Mooar Walk wandeling

Glen Wyllin

Locatie: bij Kirk Michael

Bereikbaarheid: met de auto (grote parkeerplaats)

Oppervlakte: Niet gespecificeerd/onbekend

Je kunt hier tot aan het strand rijden met de auto, en dus de glen al zien vanuit de auto. Vlak bij het strand kun je ook kamperen en is er een speeltuin. De stroom in de vallei heeft vroeger een watermolen aangedreven. Daar komt ook de naam van de glen vandaan, Wyllin is Manx Gaelic voor molen. Het zandstrand is aantrekkelijk en ook de route over de oude spoorlijn (langs de campinggebouwen omhoog) is mooi. Deze leidt naar Glen Mooar, wat een meer indrukwekkendere glen is.

Groudle Glen

Locatie: Ten noorden van Douglas

Bereikbaarheid: Manx Electric Railway (halte: Groundle Glen) en auto (meerdere parkeerlocaties)

Oppervlakte: Niet gespecificeerd/onbekend

De Groundle Glen is een opvallende vallei op Man. Niet door zijn schoonheid, want er zijn veel mooie glens op het eiland, maar dankzij de trein die erdoor rijdt. Nadat je bent afgedaald in deze vallei (bij de tramhalte) kun je links het Groundle viaduct zien, waar de elektrische tram overheen gaat. Rechtsaf loop je richting de zee, maar ook naar de eerste halte van de Groundle Glen Railway (1896). Een kleine trein die stopt bij nog twee andere stations. De eerste halte gaat naar het einde van de vallei, de tweede ligt langs de kliffen aan zee. Hier is nog een tea room en heb je uitzicht op de rest van de vroegere dierentuin.  

In de glen is nog een houten tovenaar en een oud waterwiel uit 1895 te zien. Zeker de moeite waard om je camera mee te nemen dus.  

 • Groudle Gorge
 • Groudle Glen tovenaar
 • Boshyacinten in Groudle Glen, Isle of Man
 • Groudle Glen Railway, voormalig dierentuin
 • Aalscholver Groudle Glen
 • Groudle Glen Railway
 • vogel in Groudle Glen, Isle of Man
 • Groudle Glen Railway
 • Little Isabella, Groudle Glen

Laxey Glen

Locatie: In Laxey

Bereikbaarheid: Manx Electric Railway (Halte: Laxey), bus en auto

Oppervlakte: Niet gespecificeerd/onbekend

Deze glen waar de Laxey rivier doorstroomt, is makkelijk te bereiken met de auto en openbaar vervoer. In de 19e eeuw begon dominee William Fitzsimmons met een plantprogramma dat 60 jaar duurde. Deze bomen zijn vandaag de dag nog steeds te zien in de vallei. In het interbellum was het een populaire bestemming van toeristen die toen voor de aangelegde tuin kwamen. Tegenwoordig is het weer een natuurlijk gebied, alhoewel de oude vormen nog goed te zien zijn. Er is nog wel een Pavillion Café, waar er gegeten en gedronken kan worden. Daarnaast is er ook een kinderspeelplaats.

Lhergy Frissel

Locatie: Ramsey

Bereikbaarheid: auto en lopend vanaf Ramsey

Oppervlakte: 6 hectare

Lhergy Frissel ligt bij de Ramsey Hairpin van de Isle of Man TT, naast het eerder genoemde Elfin Glen. Via een kronkelend pad wandel je steil omhoog naar de Albert Tower. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over Ramsey, het noorden van Man en als je geluk hebt Schotland. Deze toren is hier niet zomaar gebouwd. Koningin Victoria en Prins Albert bezochten het eiland Man in 1847 in een opwelling. Niemand was voorbereid. Bij dit korte bezoek liep Albert via Lhergy Frissel naar boven om te genieten van het uitzicht.

Molly Quirk’s Glen

Locatie: Douglas

Bereikbaarheid: auto (klein parkeerplaats) en bus

Oppervlakte: 2 hectare

Dit is een kleine vallei waar de Groundle doorstroomt, die uiteindelijk naar de Groundle Glen stroomt. Je kunt hier ook naartoe doorlopen. Je kunt ook de Bibaloe Walk lopen langs het water, grenzend aan Molly Quirk’s. Aan het begin van de vallei stond een molen, waar Little Mill Street zijn naam aan dankt.
Je moet wel opletten dat je niet de geest van Molly Quirk tegen komt. De glen is naar verluidt vernoemd naar haar nadat ze hier is beroofd en vermoord.

Port Soderick

Locatie: Ten zuiden van Douglas

Bereikbaarheid: auto (genoeg parkeergelegenheid), bus (29, alleen doordeweeks) en stoomtrein (Port Soderick Station)

Oppervlakte: 6 hectare

Brede, goed begaanbare paden lopen door de Port Soderick glen naar een kleine baai en zeegrotten. De vallei staat ook wel bekend als Sunny of South Creek. Het is misschien niet zo’n wild vallei als andere glens, maar hierdoor wel goed te bewandelen voor de minder mobiele wandelaars. Wandel hier langs de Crogga rivier naar het kiezelstenenstrand tussen coniferen en moerasgebied. Er zijn ook weides waar je zou kunnen picknicken.

Silverdale Glen

Locatie: Ten noorden van Castletown bij Silverdale, 500 m van Rushen Abbey

Bereikbaarheid: auto (genoeg parkeergelegenheid), stoomtrein (Ballasalla steam railway station) en bus

Oppervlakte: Niet gespecificeerd/onbekend

In deze vallei is een kleine speeltuin met een unieke draaimalen die op water draait. Dit speeltoestel is gratis te gebruiken (door een hendel om te zetten) en stamt uit Victoriaanse tijden (1890). Het waterrad wat de molen aandrijft komt uit de gesloten Foxdale mijnen. Er is ook een roeivijver in de Silverdale Glen en een restaurant . In de glen kun je op  goedaangelegde paden lopen door dichte bossen en langs kleine beekjes en watervallen. Tijdens een wandeling langs de Silverburn rivier kun je verschillende oude molens zien.

Tholt-y-Will Glen

Locatie: ten noordwesten van Snaefell Mountain, bij Sulby Reservoir

Bereikbaarheid: auto (genoeg parkeergelegenheid) via A14

Oppervlakte: 11,6 hectare

De Tholt-y-Will Glen is een prachtige, maar uitdagende steile, vallei. Er stroomt een zijstroom van de Sulby, de langste rivier van het land, door. De kronkelende wandelpaden zorgen voor indrukwekkende uitzichten en schilderachtige plekken. In de glen vind je ook de Alt waterval, die een val van 10 meter maakt in een door een met mos bedekte kloof. Als dat geen foto waard is weten wij het ook niet meer…

Meer informatie

Lees meer reistips over het eiland Man.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Isle of Man

Ben je je reis naar Isle of Man aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Isle of Man.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken