Home » Groot-Brittannië » Eilanden » Isle of Man » Gaiety Theatre in Douglas, Isle of Man: een cultureel juweel

Gepubliceerd op 9 juni 2023 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Het Gaiety Theatre in Douglas, Isle of Man, trekt al meer dan een eeuw bezoekers. Met zijn prachtige architectuur, rijke geschiedenis en gevarieerd aanbod aan voorstellingen, blijft dit theater een belangrijk cultureel centrum op het eiland. Ook buiten zijn culturele programma is het de moeite van bezoeken waard.

Geschiedenis Gaiety Theatre

Het Gaiety Theatre opende op 16 juli 1900 en is ontworpen door de gerenommeerde theaterarchitect Frank Matcham. Matcham staat bekend om zijn ontwerpen van theatergebouwen in het Verenigd Koninkrijk, waaronder het Hippodrome in Londen. Zijn ontwerpen kenmerken zich door het staalgebruik en het zogenoemde cantilever-systeem om balkons te ondersteunen. Hierbij verdwijnen de ondersteunende kolommen en is er beter zicht. Het Gaiety Theatre is een uitstekend voorbeeld van zijn vakmanschap en rijke interieurs.

De eerste show die men er opvoerden was The Telephone Girl en er volgde er nog veel meer. Het aanbod was vooral gericht op toeristen, al is het theater natuurlijk ook geliefd bij de eilandbewoners.

Het theater heeft perioden van bloei gekend, maar heeft ook uitdagende tijden gekend, waarin het bijna werd gesloten. Zo kreeg het theater het in het interbellum lastig door de komst van de film. In 1932 kwam er wel een filminstallatie, maar het gebouw was er niet ideaal voor. In de jaren 60 ging het bezoek, met de komst van televisie, helemaal achteruit. Het gebouw raakte steeds meer in verval. In 1968 kwam de beslissing om het gebouw te slopen voor iets nieuws.

Gaiety Theatre, Douglas, Isle of Man

Restauratie

Dat het gebouw niet gesloopt is hebben we te danken aan Arthur Corkill, accountant en secretaris van The Palace and Derby Castle Company. Hij tekende niet de benodigde documenten voor de sloop en verwittigde het parlement over het verdwijnen van Manx enige theater. Uiteindelijk kocht de staat het vergaande theater.

Liefdadigheidsinstelling Friends of the Gaiety kwam in beeld en zamelde geld in. Hiervan konden herstelwerkzaamheden en reclame worden betaald. De eerste restauratie begint in 1979 onder Victor Glasstone. In 1990 start het ambitieuze project om het theater weer in oude staat te herstellen voor het 100-jarige bestaan op 16 juli 2000. Gelukkig waren de originele architectonische tekeningen van Matcham nog.

Gelukkig hebben toegewijde liefhebbers van het theater en de lokale gemeenschap zich ingezet om het te behouden en te herstellen, zodat het nog vele generaties kan blijven bestaan.

Gaiety Theatre, Douglas, Isle of Man

Architectuur

De architectonische pracht van het Gaiety Theatre is werkelijk adembenemend. Het exterieur van het theater is een mix van Victoriaanse en Edwardiaanse stijl, met zijn kenmerkende sierlijke gevel. Bij binnenkomst in het theater word je begroet door een opvallend interieur met prachtige fresco’s, elegante koepels en gedetailleerde ornamenten.

Valdoek

Het valdoek van het Gaiety Theatre is van eind 19e eeuw, waarmee het uniek is. De toeschouwers krijgen deze te zien als het decor wordt gewisseld. Op het doek staat een beeltenis van een verre wereld in luxe. Een sultan kijkt naar een dansend meisje, terwijl achter hem vergezichten van minaretten en koepels in de schemering te zien zijn. Het valdoek is het enige overgebleven voorbeeld van het werk van William Morris en Co, dat een belangrijke plaats innam onder de kunst- en ambachtelijke beweging van het einde van de negentiende eeuw.

Machinekamer

De transformatiescene was zeer belangrijk voor toneelschrijvers in de Victoriaanse tijd. Een soepele overgang van decor en personages in zeer belangrijk in het theater. Een goede toneelmechanica is daarvoor zeer belangrijk. Het Gaiety Theatre in Douglas had een volledige machinekamer met twee bruggen, twee valdeuren, een Corsicaanse val, twee demonvaldeuren en een grafval. Dit alles is weer in ere hersteld, waardoor het theater uniek is. Het is de enige plek met een werkend Corsicaanse val. Deze is uitgevonden rond 1854 voor The Corsican Brothers, een spookachtig toneelstuk. Met deze val kan een acteur door de vloer van het podium omhoogkomen terwijl hij tegelijkertijd over het podium beweegt, wat zorgt voor de ultieme spookachtige ervaring.

Het theater heeft een capaciteit van ongeveer 1000 zitplaatsen, verdeeld over de theaterzaal, het balkon en de loges.

Gaiety Theatre, Douglas, Isle of Man

Cultureel Aanbod

Het Gaiety Theatre biedt een gevarieerd cultureel programma dat jaarlijks duizenden bezoekers aantrekt. Van toneelstukken en opera’s tot musicals en comedyshows, er is voor elk wat wils. Het theater presenteert zowel lokale artiesten als internationale gezelschappen, waardoor er altijd iets nieuws en spannends te zien is.

Daarnaast organiseert het theater ook educatieve programma’s en workshops om de liefde voor kunst en cultuur bij jongeren te stimuleren. Dit draagt bij aan de culturele groei en ontwikkeling van de gemeenschap.

Gaiety Theatre, Douglas, Isle of Man

Bezoek het Gaiety Theatre

Als je Douglas, Isle of Man, bezoekt, mag een bezoek aan het Gaiety Theatre niet ontbreken. Geniet van een avond vol entertainment of bezoek een theatertour. Elke zaterdag kun je een tour van ruim twee uur volgen door dit prachtige theater. Dan kom je ook op plekken waar je normaal als bezoeker niet komt. Zo eindig je opeens op het podium, of eronder.

Kijk op de officiële website van het theater voor het actuele programma en reserveer je tickets vooraf.

Foto’s Gaiety Theatre

 • Gaiety Theatre, Douglas, Isle of Man
 • Gaiety Theatre, Douglas, Isle of Man
 • Gaiety Theatre, Douglas, Isle of Man
 • Gaiety Theatre, Douglas, Isle of Man
 • Gaiety Theatre, Douglas, Isle of Man
 • Isle of Man Gaiety Theatre Douglas
 • Isle of Man, Gaiety Theatre, Douglas
 • Douglas
 • theater in Douglas op het eiland Man
 • theater in Douglas, Isle of Man
 • Isle of Man, Gaiety Theatre, Douglas

Meer informatie

Lees hier meer over Isle of Man.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Isle of Man

Ben je je reis naar Isle of Man aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Isle of Man.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken