Home » Groot-Brittannië » Eilanden » Isle of Man » Peel Castle: ontdek het kasteel op St Patrick’s Isle, Isle of Man

Het kasteel van Peel, ook bekend als Peel Castle and Cathedral, is een historisch bouwwerk dat oprijst aan de westkust van het Eiland Man. Met zijn rijke geschiedenis en betoverende schoonheid trekt het kasteel jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Geschiedenis Peel Castle

Peel Castle (Manx: Cashtal Phurt Ny h-inshey), oorspronkelijk bekend als Fort of Holm Peel, heeft een rijke en boeiende geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw. Magnus Barelegs was toen de Vikingkoning van Mann en hij wilde zich graag verdedigen. Ze kiezen St Patrick’s Isle, een klein eilandje in Peel Bay, als de ideale locatie voor hun versterking. De strategische ligging biedt een uitstekende uitkijkpost over de zee en bescherming tegen vijandelijke invallen.

In de loop der eeuwen heeft Peel Castle verschillende bouwfases doorgemaakt en is het uitgebreid en gemodificeerd. Aanvankelijk bestond het kasteel uit houten structuren. In de 14e eeuw begint William leScrope met de bouw van de indrukwekkende stenen muren die we vandaag de dag zien.

Video Peel Castle, Isle of Man

Kathedraal

Een van de opvallende kenmerken van het kasteel is de prachtige kathedraal, gewijd aan St. German, die in de 13e eeuw is gebouwd. De kathedraal was ooit een belangrijk religieus centrum en speelde een cruciale rol in het christendom op het Eiland Man. De kathedraal bleef in functie tot 1785, pas een eeuw later zou de nieuwe kathedraal gereed zijn.

Peel Castle, Isle of Man

Conflicten

Peel Castle heeft ook zijn deel van conflicten en belegeringen gekend. Het is vaak aangevallen en veroverd door rivaliserende clans en buitenlandse invallers. De Vikingen, Schotten, Engelsen en zelfs Ierse rebellen hebben allemaal een rol gespeeld in de geschiedenis van het kasteel. Gedurende de eeuwen diende Peel Castle als een belangrijk bolwerk voor de heersers van het Eiland Man. Het bood bescherming aan de lokale bevolking tegen invallen en fungeerde als een politiek en administratief centrum.

Verval

Helaas is Peel Castle in verval geraakt eind 18e/begin 19e eeuw. Het is toen verwaarloosd en overgeleverd aan de tand des tijds. Gelukkig heeft de overheid en de lokale autoriteiten zich ingezet voor het behoud en herstel van Peel Castle. Dit kwam vooral nadat Sir Henry Loch zich daarvoor inzette in 1863-1883. Daardoor zijn de overblijfselen van het kasteel tegenwoordig een belangrijke historische en toeristische attractie.

Peel Castle, Isle of Man

Architectuur en ligging van het kasteel

Peel Castle is strategisch gelegen op St Patrick’s Isle, een klein eilandje in Peel Bay. Met de Ierse Zee als natuurlijke bescherming, is het kasteel gebouwd op een steile klif, omringd door ruige kliffen en zandstranden. Dit maakt het kasteel niet alleen visueel imposant, maar geeft het ook een tactisch voordeel in termen van verdediging.

Het kasteel bestaat uit verschillende bouwfases, met de oudste delen die teruggaan tot de 10e eeuw. De architectuur varieert van Normandisch tot gotisch en biedt een fascinerend inzicht in de evolutie van bouwstijlen door de eeuwen heen. De oudste gedeeltes zijn de kerk (St. Patrick’s Church) en de ronde toren. Het Guard House is als laatste toegevoegd aan het begin van de 19e eeuw.

Van de imposante torens tot de overblijfselen van de kathedraal, elk element van Peel Castle ademt geschiedenis en grandeur.

Verhalen en mythen

Peel Castle is doordrenkt van legendes en mythen die de rijke cultuur van het Eiland Man weerspiegelen. Een van de meest bekende verhalen is dat van de Moddey Dhoo, een zwarte hellehond die naar verluidt in het kasteel spookt. Volgens de overlevering brengt de verschijning van de Moddey Dhoo onheil en ongeluk over degenen die hem zien. Deze legende voegt een vleugje mysterie toe aan de atmosfeer van het kasteel en fascineert bezoekers die op zoek zijn naar een bovennatuurlijke ervaring.

Daarnaast heeft Peel Castle ook een connectie met het legendarische figuur van Manannán mac Lir, de oude Keltische zee- en stormgod. Volgens de overlevering was Manannán mac Lir de beschermer van het Eiland Man en Peel Castle fungeerde als zijn spirituele thuis.

Graven in het kasteel van Peel, Isle of Man

Bezoek Peel Castle

Vandaag de dag is Peel Castle een bezoek waard. Terwijl je door de ruïnes wandelt, heb je prachtig uitzicht op de zee en het omliggende landschap. De binnenplaats van het kasteel is een geweldige plek om even te ontspannen en te genieten van de rustige sfeer. Je krijgt een audioguide bij de ingang en zo leer je het kasteel stap voor stap kennen. Elk punt geeft je hooguit één minuut aan informatie, zo bepaal je zelf hoe lang je bezoek duurt.

Wij beluisterden alle nummers van de audioguide en zijn 1,5 uur in het kasteel geweest. Er is geen eetgelegenheid in het kasteel, maar je mag je eigen eten meenemen. Er zijn wel toiletten. Houd er rekening mee dat het kasteel geen overdekte gedeeltes kent.

Openingstijden en tickets

Peel Castle behoort tot Manx Heritage en is daardoor te bezoeken met een GO Explore Heritage Pass of Holiday pass. Tickets kunnen ook bij de kiosk in het kasteel gekocht worden.

Geopend van 11:00 tot 15:00 van april t/m oktober.

Peel vanaf het kasteel

Locatie en bereikbaarheid Peel Castle

Peel Castle ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in Peel op Isle of Man. Dit is aan de westkant van het eiland. Peel is makkelijk te bereiken per auto of met de bus.

Adres: West Quay, Peel, IM5 1TB, Isle of Man
Auto: Parkeren kan op 100 meter van het kasteel (Fenella Beach)
Bus: 5/6 vanuit Douglas of Ramsey, busstation is zo’n 12 minuten lopen.

Wanneer je in Peel bent raden we je ook een bezoek aan het House of Manannan museum aan.

Foto’s Peel Castle

 • Peel Castle
 • Peel Castle, Isle of Man
 • Kasteel op Isle of Man
 • Oeverpieper op het kasteel in Mann
 • Peel Castle, Isle of Man
 • Peel Castle, Isle of Man
 • Peel Castle vanaf Peel Hill
 • Peel Castle, Isle of Man

Meer informatie

Peel Castle behoort tot Manx National Heritage .

Lees hier meer over ons bezoek aan Peel en het kasteel of lees meer tips voor je bezoek aan Isle of Man.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Isle of Man

Ben je je reis naar Isle of Man aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Isle of Man.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken