Gepubliceerd op 20 maart 2017 | Laatst aangepast op 5 juli 2024
28 maart 2017 komt de nieuwe pond, het oude ronde schijfje maakt plaats voor een 12-kantig exemplaar. Vanaf 15 oktober 2017 kun je niet langer met de oude pond betalen. Je kunt hem eventueel nog wel bij een Britse bank omwisselen.
Nadat vorig jaar het nieuwe briefje van vijf pond is introduceert is het nu tijd voor de één pond munt. Hij wordt voor het eerst in dertig jaar vervangen vanwege de steeds beter wordende vervalsers. Waarschijnlijk is één op de dertig pondmunten vervalst. Vandaar dat er een nieuwe munt komt om de kosten van vervalsingen voor het bedrijfsleven en de belastingbetaler te verminderen.
Veiligheidskenmerken
De nieuwe munt heeft verschillende aspecten die kopiëren moet tegen gaan. Zo is de munt 12-zijdig, gelijk herkenbaar (ook op tast) maar moeilijk na te maken. Er worden twee metalen gebruikt; goudkleurig (nikkel-messing) en de binnenste ring is zilverkleurig (vernikkeld legering).
Van briefgeld kennen we de hologrammen al, maar op deze munt is er ook één te vinden. Het ‘£’-symbool veranderd in een ‘1’ wanneer je de munt uit een andere hoek bekijkt.
In de munt zit nog een opstaande rand waar tekst (One pound en het productiejaartal) opstaat, bijna niet te lezen, en bijna niet na te maken. Daarnaast zitten er aan de zijkant van de munt nog groeven, afgewisseld met gladde gedeeltes. Natuurlijk zijn er ook nog geheime beveiligingen, waarover geen mededelingen worden gedaan.
Ontwerp
Het ontwerp van de munt weerspiegelt het erfgoed en vakmanschap van het Verenigd Koninkrijk. De munt wordt geproduceerd door The Royal Mint met behulp van cutting-edge technologie die ontwikkeld is in Zuid-Wales.
David Pearce heeft met zijn ontwerp de publieke wedstrijd gewonnen. De 15-jarige jongen heeft alle landen van het Verenigd Koninkrijk in zijn ontwerp opgenomen; De Engelse roos, de Welsh prei, Schotse distel en Noord-Ierse klaver. Ze komen alle uit één stam binnen een kroon. Aan de andere kant van de munt staat het vijfde portret van Queen Elizabeth, ontworpen door Jody Clark.
De afmetingen verschillen iets van de huidige £1-munt. Zo is de munt dunner (2,8 mm), lichter (8,75 gram) maar wel groter (maximale diameter van 23,43 mm)
Meer informatie: www.thenewpoundcoin.com