Home » Groot-Brittannië » Quiraing: Een prachtig stukje Schotland op Isle of Skye

Gepubliceerd op 4 december 2014 | Laatst aangepast op 14 maart 2024

Een bezoek aan de Isle of Skye, Schotland, is niet compleet zonder te hebben genoten van het uitzicht over de Quiraing (Gealic: A’ Chuith-Raing). Het gebied veranderd nog jaarlijks door aardverschuivingen, dus er is ook nog eens een goed excuus om regelmatig terug te keren.

Wanneer de wolken schaduwen achterlaten op het heuvelachtige landschap is de Quiraing op zijn mooist. Helaas heb je het weer niet altijd voor het uitzoeken, maar ook met een strakblauwe (of grijze) hemel is dit een hemelse plek.

The Quiraing, Isle of Skye, Schotland

Geschiedenis Quiraing

De Quiraing maakt deel uit van de Trotternish-aardverschuiving en ligt op de westelijke flank van de berg Meall na Suiramach. De aardverschuivingen hebben ook de Old Man of Storr (ook op de Isle of Skye) gecreëerd. Dit is een 160 meter hoge rotsformatie ten zuiden van Quiraing op hetzelfde schiereiland Trotternish (Gaelic: Tròndairnis). De naam The Quiraing komt van het oud Noorse kvi rand (vrij vertaald: ronde plooiing). Er wordt gezegd dat de eilandbewoners hun vee in dit onoverzichtelijke gebied verborgen hielden voor de rovende Vikingen.

Doordat er nog regelmatig aardverschuivingen zijn moet er nog regelmatig (jaarlijks) de weg gerepareerd worden. Naast werkzaamheden kun je er inmiddels ook op hordes toeristen stuitten. Een goede tip is dan ook om vroeg aanwezig te zijn, zodat je dit prachtige landschap voor jezelf hebt.

The Quiraing Walk

Je kunt van deze plek genieten vanaf de parkeerplaats, maar er natuurlijk ook prachtig in wandelen. The Quiraing Walk (6,8 km) is dan een goede optie. Dit is een rondwandeling, dus je komt uiteindelijk weer terug bij de parkeerplaats. De route is niet lang, maar zeker niet makkelijk door de steile stukken. Je loopt de Quiraing Walk in zo’n 2 uur, alhoewel je er waarschijnlijk langer over doet vanwege de nodige stops om van het uitzicht te genieten.

De wandelroute is de ideale manier om dit prachtige gebied op de gevoelige plaat vast te leggen. Bekijk de wandelroute op de website van Isle of Skye . Maar doe deze wandeling niet met slecht weer (regen, harde wind of mist) vanwege de diepe afgronden. Doe goede schoenen aan, de paden kunnen nat en modderig zijn.

The Quiraing, Isle of Skye, Schotland

Omgeving The Quiraing

Ceumannan Ecomuseum: The Quiraing maakt deel uit van het Staffin Ecomuseum, het museum zonder dak. Ontdek de (ecologische) geschiedenis van Staffin, de kustlijn van dit schiereiland. Dit kun je doen door middel van dertien punten in dit gebied. Meer informatie: skyeecomuseum.co.uk

Meer bezienswaardigheden op het schiereiland Trotternish: Old Man of Storr, de ruïnes van Duntulm Castle, pootafdrukken van dinosauriërs, Mealt waterfall bij Kilt Rock, Staffin Dinosaur Museum , The Skye Museum en de hoofdstad van Isle of Skye Portree.

Praktische informatie Quiraing

Parkeeradres: Unnamed Road (weg zonder naam), Portree, Sartle, Staffin, Portree IV51 9LB, Verenigd Koninkrijk
De coördinaten: 57.6283525, -6.2903264
De wandelroute ‘The Quiraing Walk’ begint gelijk hiertegenover.

Meer informatie

Lees meer over Isle of Skye, Schotland of over Wandelen in het Verenigd Koninkrijk.


Geschreven door:


2 reacties op “Quiraing: Een prachtig stukje Schotland op Isle of Skye”

 1. Ben daar nog nooit geweest maar als ik zo kijk zou ik echt eens naar toe willen .Ben een boek aan het lezen over de Noormannen en de Vikingen over hun strijd met elkaar en over hun goden,Volgens mij kun je op dat eiland iets van deze mystiek voelen

  • Dat klinkt als een interessant boek, welke is dat?
   Dit is zeker een prachtige plek en een aanrader om te bezoeken. Wij zijn er jaren geleden al geweest, het schijnt er wel steeds drukker te worden. Helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken