Home » Typisch Brits » Boeken » Boekrecensie: Ik ben een eiland – Tamsin Calidas

Het boek Ik ben een eiland van Tamsin Calidas trekt gelijk je aandacht met de cover. Naast een mooie foto van Schotland prijkt er ook een opmerking van Raynor Winn, de auteur van Het Zoutpad op. ‘Rauw, pijnlijk, en door stormen geteisterd werk. Dit is wat echte afzondering betekent.’. Genoeg reden om het boek te willen lezen.

Ik ben een eiland - Tamsin Calidas

Het is een autobiografisch boek. Tamsin Calidas (een pseudoniem) zit alles mee. Ze heeft een leuk appartement in Notthing Hill, Londen, en ze reist de hele wereld over voor haar werk als fotografe. Dan rijdt er een taxi tegen haar huurauto aan en raakt ze ernstig gewond. Na een zware revalidatie ontmoet ze haar vriend Rab en verhuist ze met hem naar een grotere woning in de hoofdstad. Als alles weer een beetje op zijn beloop gaat, gaat Londen achteruit. Hun tuin wordt vernield, de straat verloedert en tot overmaat van ramp wordt ze in haar eigen huis overvallen.

Tijd voor verandering! Het hoge noorden was altijd al een droom voor Tamsin Calidas. En dus vertrekt ze samen met haar man Rab naar Schotland, op zoek naar een huis. Ondanks dat een eiland een no go was, staat daar toch het perfecte huis. Het voelt goed aan en ze gaan hun droom achterna.

Tamsin en Rab verbouwen de croft op de Herbriden en kopen schapen en koeien. Maar ze stuitte al snel op het eilandleven. Ze moeten leren omgaan met andere bewoners, leren lammeren, vriendschappen onderhouden en tradities verbreken. Het droombestaan in Schotland blijkt toch wat anders, vooral als blijkt dat Tamsin geen kinderen kan krijgen en ze alleen achterblijft wanneer haar relatie stuk loopt.

Zijn vriendschappen wel echt vriendschappen en zijn de mooie momenten haar wel gegund? Het boek past het beste bij een stormachtige, koude winteravond. De eenzaamheid spreekt uit ieder woord. Waar de meesten op zouden geven gaat, wil en moet Calidas door. Haar Schotse droom is uiteen gespat, maar zal ze uiteindelijk toch op haar pootjes terecht komen?

Calidas beschrijft haar ruime 15 jaar eilandervaring zeer poëtisch en ruw. Precies zoals het Schotse landschap. Het boek I am an Island verscheen in het voorjaar van 2020 en werd een bestseller in het Verenigd Koninkrijk. Sinds april 2021 is het boek van Tamsin Calidas, Ik ben een eiland ook in het Nederlands te verkrijgen.

Lees hier meer boekrecensies met een Britse twist.

Janie | 2021


Categorieën:

,

Tags:

Geschreven door:


Eén reactie op “Boekrecensie: Ik ben een eiland – Tamsin Calidas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.