Home » Groot-Brittannië » Schotland » Steden » Edinburgh » Blog: Ondersteboven van Edinburgh

Gepubliceerd op 19 augustus 2017 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Edinburgh

Edinburgh, niet de grootste stad, maar wel de hoofdstad van Schotland. Jaarlijks komen hier vele toeristen, en dat is niet voor niets. Met Nieuwjaar komen ze vooral voor de Hogmanay, in augustus voor de Royal Edinburgh Military Tattoo, maar de stad heeft het hele jaar door veel te bieden. Daarom vlogen wij naar Edinburgh Airport voor wat sightseeing in de boven- en onderstad en voor natuurlijk wat shopping. 

Dag 1: De bovenstad

Vanaf het vliegveld rijden we met de snelbus naar het centrum. De tram waar al jaren aan wordt gewerkt, rijdt nog niet (situatie 2015). Zodra we in de stad zijn, willen we de stad snel leren kennen en nemen daarom een Sightseeing Tour . Er zijn meerdere routes, dus kiezen is mogelijk. De City Sightseeing Edinburgh gaat naar de New en Old Town. De hele dag kun je in- en uitstappen bij bezienswaardigheden zoals Edinburgh Castle, het National Museum of Scotland, Dynamic Earth, het Schotse Parlement en Palace of Holyroodhouse. Via een koptelefoon (en een zelfgekozen taal) krijgen we uitleg over wat we links, dan wel rechts van ons kunnen zien. Sommige andere touroperators hebben live Engelstalige uitleg.

Edinburgh

Vlak bij het station waar we zijn begonnen, stappen we ook weer uit. De stad ligt aan onze voeten. Eerst eens richting Edinburgh Castle lopen. Je kunt het kasteel bezoeken en de kroon en veel juwelen van het Britse koningshuis aanschouwen. Wij gaan mee met een rondleiding. Edinburgh Castle is al erg oud, de oorsprong gaat terug naar de oudheid of Romeinse tijd. Het kasteel is gebouwd op Castle Rock, het hoogste punt van de stad, maar hetgeen je tegenwoordig ziet, stamt uit de 17de eeuw of later. Met een tour kun je het kasteel bezoeken na een redelijke klim vanaf de kassa’s. Je komt eerst langs de kapel van St-Margaret. Ook zie je er de Schotse kroonjuwelen en de plek waar de koningen werden gekroond: een kroon, een zwaard en een scepter. Naderhand loop je langs een aantal kanonnen en kun je genieten van mooie vergezichten. Trek voor je bezoek zeker anderhalf uur uit… Dat is geen straf overigens.

Edinburgh

Van het kasteel af lopen we over de Royal Mile; de bekendste en ook drukste straat van Edinburgh. De straat ‘loopt’ van het kasteel tot bij Holyrood Palace en het park (lees: de bergen). Er zijn veel attracties, musea, shops, pubs en restaurants gevestigd, je krijgt er wel een dag om! In één van de winkels kun je onder andere een heuse kilt aan laten meten. Wij kiezen toch maar voor een cd met hippe doedelzakmuziek.
Uiteraard zijn er terrasjes waar je even kunt genieten van een versnapering. Wij verpozen bij een café in een oude kerk in Victoriaanse stijl, eens behorend tot de Church of England, nu kunst- en ontmoetingscentrum The Hub , dé basis van het Edinburgh Festival. Leuke en goed gevulde menukaart met een redelijk geprijsde Afternoon Tea for Two.

Edinburgh

De Camera Obscura and World of Illusions  ligt ook aan de Royal Mile en kun je met een tour bezoeken. Leuk is dat je ook zelf aan de slag mag. Met puzzel- en spiegelspellen. Het is de oudste attractie van de stad (en een van de oudste van heel Groot-Brittannië), en ‘het werkt’ nog steeds. Het gebouw vind je als je vanaf het kasteel loopt aan de linkerkant van de straat. Er zijn 6 verdiepingen, dus je moet wel goed ter been zijn. Er is een plek waar je naar buiten kunt en ook weer genieten kunt van een prachtig uitzicht over de stad en omgeving…

Edinburgh

Ook aan de Royal Mile ligt het Museum of Childhood . Dit eigenlijk antieke museum herbergt ‘antiek’ (groot en klein) speelgoed, boeken en alles wat ouderen vroeger in hun jeugd hadden. Ook onderwerpen als school, opvoeding en zorg komen aan bod. Het is een ‘levend’ museum. Je hoort en ziet hoe je je jeugd doorbracht, zeer herkenbaar. Een oud-wethouder kwam aan het begin van de jaren 50 van de vorige eeuw met het idee voor een museum over ‘je eigen kindertijd’. Kinderen kunnen spelen met speelgoed van vroeger, ook uit andere culturen. Vaak zijn er deel-expo’s, onder andere over de mode (toen).

Edinburgh

Aan het ‘einde’ van Royal Mile ligt het Holyrood Palace. Dat is te bezichtigen, inclusief de tuin en de resten van de abdij.
Als de koningin in Schotland is, is het paleis gesloten, want het is de officiële residentie van het Britse koningshuis! We hadden geluk, hoewel het paleis open was zagen we toch de queen… op een grote poster, dat wel.
Vlak bij het paleis ligt de attractie Dynamic Earth . We bezochten deze attractie vlak na de opening al eens. Het geeft een beeld van de aarde in al zijn facetten. Met een tijdmachine keer je terug naar de oorsprong cq het ontstaan van de aarde. Veel is er in 4D, je hoort en voelt aardbevingen. Fun en educatie gaan hier hand in hand. Je krijgt na je bezoek in elk geval meer waardering en respect voor de aarde waarop je ‘mag leven’….

Edinburgh in één dag beleven kan natuurlijk niet. Daarom sliepen we (na een Schotse(!) maaltijd) vlakbij het centrum in een B&B.

Dag 2: De benedenstad

Edinburgh

De tweede dag was het tijd voor het andere gedeelte van de stad. De stad ligt open omdat ze druk bezig zijn met de aanleg van trambanen, maar we vinden onze weg wel naar parken en musea. Indrukwekkend is het National Museum of Scotland , dat gratis toegankelijk is. Het is een erg groot maar gezellig museum met voor elk wat wils. Heel interessant zijn de displays met bijvoorbeeld de historie van de radiotoestellen en van de auto(mobielen). Met kleine en (levens)grote modellen…
Op de bovenste verdieping (de 7de) is er een terras, hier kun je de hele omgeving  zien. Het museum geeft een beeld van alle facetten(!) van het leven van Schotland, maar je vergeet snel dat het over Schotland gaat: het is ook onze geschiedenis, die van de prehistorie, dieren op het land, in de lucht en in zee, techniek, uitvindingen. Veel verdiepingen, grote open zalen, 2 restaurants. Als het regent kun je er een hele dag doorbrengen (en als het niet regent ook!).

Als je denkt dat je ‘alles’ gezien hebt, moet je ook nog eens buiten het centrum gaan kijken. Het is te lopen, maar dat doe je al zoveel in Edinburgh, dus met de bus is handiger: voor ruim 3 pond koop je een dagkaart (bij de chauffeur). Met bus 26 reis je bijvoorbeeld binnen het kwartier vanaf het centrum naar de Edinburgh Zoo . Die is wereldberoemd vanwege de pinguïns EN de ‘giant panda’, die zich overigens zelden laat zien… Je krijgt er een rondleiding van 10 minuten, maar: je moet bij de kassa intekenen en hopen dat je binnen een halve dag aan de beurt bent…

Met bus 37 rijd je vanaf Princess Street/Hannover Street zo naar de Botanische Tuinen (gratis toegang, behalve de kassen), daarna eventueel verder naar Leith om dit deel van Edinburgh te bezoeken. The (ex-)Royal Yacht Britannia ligt in de haven en kan bezocht worden. In elk geval krijg je je tijd er goed om. Wil je nog een trip per bus of trein naar bijvoorbeeld Inverness? Ook dat kan allemaal….
Terug in Edinburgh is het dan tijd voor een ‘Afternoon Tea’. Die kun je nemen bij Patisserie Valerie of als je minder tijd hebt te besteden, bij het festivalcafé The Hub… Al of niet genietend van de zon op het terras!

Edinburgh Pass

Een aantal musea is GRATIS zoals overal in Groot-Brittannië. Maar juist voor enkele private musea en kastelen/paleizen en bepaalde tentoonstellingen moet betaald worden… De Edinburgh Pass biedt veel voordelen: allereerst is er van en naar de luchthaven gratis vervoer (je kunt de card van te voren bestellen via Visit Britain) en dan bij het Bureau van Toerisme op Edinburgh Airport de vouchers afhalen. De Edinburgh Pass is er voor een of meer dagen, al naar gelang hetgeen je wilt bezichtigen.
De ‘Koninklijke’ attracties (zoals het Castle en Holyrood Palace) zijn niet gratis met de Edinburgh Pass te bezoeken. Daarvoor is een aparte pas verkrijgbaar….

De Edinburgh Pass is de beste manier om bijna alles te ontdekken dat de hoofdstad van Schotland te bieden heeft. Je krijgt gratis toegang tot meer dan 30 top-attracties. Verder is er een gratis uitgebreide gids met tal van exclusieve aanbiedingen! Als je veel attracties bezoekt, biedt de pas uiteraard voordeel.

Meer informatie

Edinburgh

De prachtige oude en nieuwe stadscentra in Edinburgh hebben twee keer de status UNESCO werelderfgoed gekregen. De stad bevat meer dan 4000 beschermde gebouwen, de hoogste concentratie ter wereld. Er is in Edinburgh kunst en cultuur met vele musea, galeries, universiteiten en festivals, er is elk weekend wel iets te doen. Met een aantal super-bezoekerstrekkers in de zomer en rond Kerstmis.

Het centrum van de stad is verdeeld in een boven- en benedenstad. Boven is de Royal Mile in een halve dag te ‘beleven’. Behalve het kasteel is er ook de Camera Obscura, het Childhood Museum (waar speelde je mee, wat deed je als kind?), het Writers Museum, het Gladstone Museum en helemaal aan het einde het Holyrood Palace. Als er koninklijk bezoek is, is het paleis uiteraard niet te bezichtigen.
De benedenstad is nieuwer, Princess Street is een openbaring voor shoppers. Er tegenover liggen parken, ze vormen een groene oase tussen beide centrumdelen….

Meer informatie over  attracties, reismogelijkheden en nog veel meer  kun je lezen op de site van This is Edinburgh , Visit Scotland en Visit Britain .

Foto’s Edinburgh

 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
 • Edinburgh
Leon | 2012

Geschreven door:


Eén reactie op “Blog: Ondersteboven van Edinburgh”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken