Home » Groot-Brittannië » Schotland » Steden » Inverness » Inverness bezienswaardigheden: Top 10 attracties die je moet zien

Gepubliceerd op 19 maart 2016 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Sinds 2016 kun je met KLM met een directe vlucht van Amsterdam naar Inverness vliegen. Van ons platte landje rechtstreeks naar de prachtige Highlands. Wie wil dat nu niet? Mocht je nog twijfelen; 10 Inverness bezienswaardigheden die het meteen op het vliegtuig doen stappen.

Inverness bezienswaardigheden: Inverness Castle

1. Inverness Museum and Art Gallery

Het museum vind je op loopafstand van de winkelstraat. Het bestaat al sinds 1881 en toont je veel over de Schotse geschiedenis (wapens, schilderijen, zilveren voorwerpen) met artefacten van geologie en archeologie. Een van de hoogtepunten is de opgezette poema die in de jaren tachtig in de regio is gevangen. Deze werd vijf jaar in Highland Wildlife Park verzorgd, waar zij een beroemdheid werd. Je kunt het museum trouwens gratis bezoeken. In het kleine museum(bar)restaurant kun je terecht voor een drankje en proef je lekkere gerechten.

2. Inverness Botanic Gardens

Even buiten de stad (in het zuiden) vind je de Botanische tuinen, met veel exotische planten, orchideeën en vlak naast de tropische kas een cactuskas inclusief nagebouwde woestijn en steenmassa.

3. Loch Ness

Inverness wordt in tweeën gesplitst door de rivier Ness, het begin van (misschien wel) het beroemdste meer van de wereld. Dat komt door de al dan niet aanwezigheid van ‘het monster’: Spoor het monster op in het meer van Loch Ness. Dit kan met één van de vele boottochten over het water. Laat het ons weten of je hem hebt gezien (graag met foto’s) of niet…

Vergeet ook niet van de omgeving van het meer te genieten!

Loch Ness

4. Inverness Castle

Het kasteel stamt uit de 11e eeuw en is tegenwoordig een rechtbank. Omdat er veel om Inverness gevochten is, is het kasteel een aantal malen verwoest, maar weer goed hersteld. Een deel is echter authentiek, maar je kunt het niet bezoeken: vanaf de voortuin heb je wel een prachtig uitzicht over de stad.

Inverness Castle

5. Tomatin Distillery Visitor Centre

Met een productie van jaarlijks meer dan 3 miljoen liter whisky, en dat al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw, is een bezoek aan deze destilleerderij wel aan te raden.  Het was lange tijd de grootste destilleerderij van Schotland. Proeven kan natuurlijk ook, zelfs als je niet van whiskey houdt!

6. St-Andrews Cathedral

In het centrum van de stad vind je vlak bij de Ness-rivier deze (Anglicaanse) kerk, de eerste protestantse kerk in Groot-Brittannië die na de Reformatie is gebouwd (de kerk was gereed in 1869). De kathedraal is gebouwd van rode Tarradale-steen, met de zuilen van het schip van Peterhead-graniet. Je bent elke dag als bezoeker welkom om de Inverness Cathedral (zoals hij in de volksmond heet) te bezichtigen en te bidden.

Inverness Cathedral

7. The Highlanders’ Museum (Ardersier)

Meer dan een omweg waard, dit museum ligt namelijk ten noordoosten van Inverness. Het is (behalve met een (huur)auto) te bereiken met de bus en de boot. Het is een vrij groot museum, een ex-kazerne, met mooie zalen met wapens, onderscheidingen en aanverwant. Het geeft een beeld van de roerige tijden van deze militaire orde. Het toont je de conflicten van de afgelopen eeuwen. Omdat dit fort (George) strategisch aan het water ligt, heb je vanaf de buiten opgestelde kanonnen een mooi uitzicht…

8. Winkelen in het stadscentrum

Net als de meeste Britse plaatsen kun je ook hier in de grote en kleinere winkels iets van je gading kopen. Uiteraard is er een aantal warenhuizen zoals Marks & Spencer. Maar er zijn ook veel kleinere shops. En de overdekte Victorian Market is ook al zo’n plek waar je geweest moet zijn. De typische sfeer en een aantal leuke winkels zijn alleen al om te bekijken de moeite waard.
Hier vind je ook veel souvenirwinkels met uiteraard veel Monster-van-Lochness-artikelen. Toch een paar souvenirs kopen, want je komt hier niet iedere dag. Leuke winkels zijn McRaes of Scotland (met echte Schotse thee en chocolade) en Chisholms Highland Dress (voor je Schotse quilts, vest of stropdas). Wij kochten er een CD met echte Highlandsongs. De nummer 1 in de ‘charge’ op dat moment….

Inverness shopping

9. Ship Space

Vanuit het centrum is het ongeveer een half uurtje (westwaarts) wandelen naar het water. Daar ontdek je het kleine ‘Ship Museum’, dat je mee terugneemt in de tijd van de vroegere zeevaart. Het maritieme museum bestaat uit een binnen- en een buitenmuseum. Zo is er een verkleind model van de Titanic (schaal 1 op 10), maar je mag ook even het stuur nemen op een onderzeeër. Er zijn reddingsboten en replicamodellen te bewonderen….

10. Verder reizen van hier uit

De meesten zullen een huurauto nemen op het vliegveld om door te reizen naar andere plekken in Schotland. Maar uiteraard doe je Inverness dan te kort. Het stadje heeft ongeveer 50.000 inwoners en is dan ook makkelijk te belopen. De rest van de Highlands komen wel na een dag (of meerdere dagen) Inverness bezienswaardigheden.

Meer Inverness bezienswaardigheden

Lees hier meer informatie over Inverness.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken