Home » Groot-Brittannië » Schotland » Steden » Edinburgh » De ruïne van St Anthony’s Chapel in Edinburgh

Gepubliceerd op 12 februari 2021 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Er is weinig meer over van de St Anthony’s Chapel in het Holyrood Park in Edinburgh, maar het is nog wel het enige gebouw aan de stadskant. Het gebouw dateert van rond 1400, maar de precieze tijd is niet bekend. Een ding is wel zeker; rond zonsondergang heb je er een prachtig uitzicht.

St Anthony's Chapel, Edinburgh

Geschiedenis St Anthony’s Chapel

Ondanks zijn opvallende locatie is er weinig bekend over de oorsprong van deze kapel. Het enige wat met zekerheid gezegd kan worden is dat deze er begin 15e eeuw al stond. Dit komt doordat de paus in 1426 subsidie ​​heeft gegeven voor de restauratie van de kapel. Waarschijnlijk is St Anthony’s Chapel dus in de 14e eeuw gebouwd.

Het gebied was verdeeld onder de abdijen van Kelso en Holyrood. Aangenomen wordt dat de grond waar de kapel op staat van de Abdij van Kelso behoort. Echter loopt er wel een stenen pad naar waar ooit de Abdij van Holyrood heeft gestaan. Van het pad is overigens ook weinig over nu.

St Anthony's Chapel, Edinburgh

De locatie is waarschijnlijk vanwege zijn zicht gekozen. Vanaf de Forth (de rivier langs Edinburgh) is de kapel namelijk al te zien. Hierdoor zou de kapel pelgrims en zeelieden aantrekken.

Het is ook onduidelijk hoe de kapel aan zijn einde kwam. Vermoedelijk is dit in 1560 begonnen met de Reformatie. Dat het toen in onbruik en later dus ook in verval is geraakt (net als de abdijen).

Tegenwoordig is er niet veel meer over van de kapel. Alleen de noordelijke muur en een klein stukje van de binnenkant. Dit was waarschijnlijk slecht een kamertje van een groter geheel. Je kunt nog wel wat gewelven zien.

Bezoek St Anthony’s Chapel

uitzicht op Edinburgh

Van de kapel is tegenwoordig weinig meer over. Waarom je het dan toch wil bezoeken? Waarschijnlijk alleen al om het prachtige uitzicht over de stad. Daarnaast is het een mooie wandeling.

Locatie/bereikbaarheid

De kapel ligt in Holyrood Park. Wanneer je op weg bent naar Arthur’s Seat sla je linksaf in plaats van rechts en je komt van bij de ruïne. Je kunt ook langs St Margarets Loch lopen en daar omhoog gaan. De overblijfselen zijn al van ver af te zien, maar op de locatie zelf heb je een prachtig uitzicht, dus het is de korte wandeling (+/- 10 minuten) wel waard. Tip: draag wel goede schoenen.

Tickets en openingstijden

St Anthony’s Chapel is vrij toegankelijk, er is dus ook geen ticket voor nodig. Wel moet je je een heuvel op, dus let op als het donker is.

Foto’s St Anthony’s Chapel

  • St Anthony's Chapel, Edinburgh
  • uitzicht op Edinburgh
  • St Anthony's Chapel
  • St Margaret's Well, Edinburgh
  • St Anthony’s Chapel, Edinburgh

Meer informatie

Meer informatie over Schotland of Edinburgh vind je door op de linkjes te drukken.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken