Home » Groot-Brittannië » Engeland » Regio’s » South East » Laat Dover niet links liggen

Gepubliceerd op 4 april 2019 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Dover Castle

Tja, hoe vaak rijd je er niet voorbij als je vanaf de ferry komt? Meteen door richting je vakantiebestemming in Kent, Cornwall of waar dan ook. En Dover dan? Overslaan? Nu dus niet.

Dover is als plaats wereldberoemd, alleen door de song ‘The White Cliffs of Dover’. Maar dat is slechts een van de redenen dat je Dover moet bezoeken. Het is de sfeer van de havenstad, niet zo maar de eerste de beste. Dagelijks leggen er vele ferryschepen aan die Dover een plaats van allure geven. Veel bedrijvigheid, het aankomen en vertrekken van de vele vracht- en personenauto’s. Je verbaast je hoe snel die van en aan boord gaan. In een routine maar met verstand van zaken werkt een aantal arbeiders een paar keer per dag aan het laden en lossen.

Dover haven

Dover als plaats, haven….

Dat het stadje Dover vaak alleen als doorgangspost naar de rest van Engeland fungeert, zie je toch wel duidelijk. Het ademt nu net geen grandeur uit, maar is wel de moeite waard om even te bezoeken. Met vooral kleine shops als WHSmith, boekhandel Works en een mini-Marks & Spencer.

En dan is er natuurlijk de ‘seaside’. Die is heel bijzonder want je loopt langs of over het strand met op de achtergrond een betonnen wal en de vele ferry’s die in de haven aanleggen. Zeker de moeite waard is het Dover Museum in het centrum, op 5 minuten afstand van de kust… Met de beroemde bronzen boot en de prachtige collecties uit de prehistorie en Romeinse tijd. Veel aandacht is er ook voor de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

In Dover zijn er een aantal goede hotels, keuze te over, langs de kustlijn of in en even buiten het centrum, zelfs langs de autosnelweg. Als diner staat hier en bij de restaurantjes zeker ‘vis’ op het menu.

Het Dover Museum is een intiem maar mooi museum met een collectie waar je ‘u’ tegen zegt. Een wereldberoemde boot uit de bronstijd en verder mooi aangeklede vitrines met voorwerpen vanaf de vroegste tijden uit Dover en omgeving. Vaak zijn er tijdelijke tentoonstellingen, als wij er zijn is er een grote zaal ingericht over de wereldoorlogen. Uiteraard met de mensen uit Dover als rode draad, zij het dat de geschiedenis van deze mensen ook de onze is. Zeker als je weet dat de invasie van hieruit werd voorbereid.

Dover Castle

Dover Castle

Uitgekeken in het museum? Dan verder naar Dover Castle : het imposante kasteel dat je al van verre ziet liggen. Vanuit de haven van Dover (loop je, neem je de bus of een taxi) is het een hele klim om het kasteel te bereiken, maar het is te doen. Goede aanwijsborden laten je geen meter omlopen. Bij een kiosk kun je al je toegangsticket kopen, eventueel een combikaartje kasteel en War-tunnels….

Dover Castle

De White Cliffs of Dover zie je al trouwens al als je in Calais vertrekt! Het kasteel doemt pas een paar kilometer uit de Engelse kust op, soms nog omhuld door mist. Ook de zogenaamde geheime tunnels zie je ‘als gaten’ al van ver. Dover Castle is gebouwd op een hoge rots in een strategische positie. Het kasteel kijkt uit op de Noordzee om zo de aanvallen van het Europees grondgebied aan te zien komen. Zo was het dus een belangrijke verdedigingslinie van Groot-Brittannië. De Romeinen bouwden een 240m hoge vuurtoren op de overblijfselen van een fort uit de prehistorie.

Henry II reconstrueerde het kasteel in de twaalfde eeuw zo dat het een van de beroemdste, grootste en belangrijkste kastelen werd van heel Groot-Brittannië. Er is geen enkel kasteel in Groot-Brittannië dat zo’n lange en eenduidige geschiedenis heeft. Dit is zonder concurrentie de parel van Dover! De verwondering is er over het feit dat dit tijdens de Tweede Wereldoorlog niet is platgebombardeerd.

Dover Castle

In de Tweede Wereldoorlog heeft het hele complex nog gediend als commandopost in de strijd tegen Hitler-Duitsland, maar ook in voorgaande oorlogen heeft deze vesting zijn nut bewezen. Nimmer is de vijand erin geslaagd deze vesting uit te schakelen, laat staan in te nemen. Ondergronds bevinden zich een commandopost en een ziekenhuis gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog waarvan delen voor het publiek onder leiding van een gids toegankelijk zijn.

Wartime Tunnels

In de Tweede Wereldoorlog heeft het kasteel (en alles in de buurt) nog gediend als commandopost in de strijd tegen de Duitsers, maar ook in voorgaande oorlogen heeft deze vesting zijn nut bewezen. De vijanden zijn er nooit in geslaagd de vesting te veroveren. Je vindt in de Wartunnels (zoals eerder gezegd zijn ze met een gids te bezoeken) onder andere een commandopost, vergaderzalen, een compleet ingericht ziekenhuis en veel andere inpandige zalen en kamers. Met geluidsfragmenten wordt tijdens de rondleiding de sfeer van destijds opgeroepen.

Wartime tunnels Dover

Een must sowieso voor iedereen die in Dover is. Het is de geschiedenis van de vrijheid… want van hieruit werd de invasie in het diepste geheim voorbereid. Nou ja, diepste geheim, het lijkt erop dat de Duisters best wel op de hoogte waren van hetgeen hier gebeurde. Verder wilden zij dit vestingwerk niet vernietigen maar juist in handen krijgen. Dat is ook de reden waarom het kasteel zelf niet is gebombardeerd. Over hoe het exact in elkaar zit of zat zijn al veel boeken geschreven….

Meer informatie over Dover en omgeving? Kijk op onze pagina over South East England of op www.whitecliffscountry.org.uk


Categorieën:

, , ,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken