Home » Groot-Brittannië » Schotland » Steden » Edinburgh » Greyfriars Bobby in Edinburgh is het bewijs van: ‘zo trouw als een hond’

Iedereen kent het gezegde ‘zo trouw als een hond’ wel. Waar dit vandaan komt? Wij weten het niet, maar skyeterriër Greyfriars Bobby in Edinburgh zou zomaar de oorsprong hiervan kunnen zijn. Een standbeeld van het hondje is nog steeds een bezienswaardigheid in Edinburgh, ook al stierf Bobby op 14 januari 1872.

Het hondje dankt zijn beroemdheid door zijn trouw aan zijn baasje John Grey. De beste man was een nachtwaker bij de politie van Edinburgh. Bij dit werk kon hij wel wat hulp (lees: gezelschap) gebruiken en dus nam hij een skyeterriër genaamd Bobby. John en Bobby werden een bekend koppel in de Schotse hoofdstad. Dit tot John Grey op 15 februari 1858 stierf aan tbc.

Trouwe hond

Grey werd begraven bij Greyfriars’ Kirk in Edinburgh. Op de Old Greyfriars Churchyard was Bobby niet bij het graf van zijn baasje weg te krijgen. De beheerders hebben het geprobeerd, maar gaven het op een gegeven moment maar op. Ze bouwden uiteindelijk zelfs een schuilplaats voor het hondje, wat natuurlijk de aandacht trok.

Vooral om één uur was het druk bij de Greyfriars begraafplaats. Het kanonschot van Edinburgh gaf dan het teken dat het tijd was voor de lunch. Normaal ging Bobby met John naar John Traill’s Temperance Coffee House, waar hij wat te eten kreeg. Nu had William Dow, een oude meubelmaker uit Edinburgh, deze taak op zich genomen. Dit was het enige moment op de dag dat hij het graf van zijn baasje in de steek liet.

Greyfriars Bobby, Edinburgh

In 1867 was het leven van Bobby even in gevaar. Alle honden in Edinburgh moesten ingeschreven worden, alle zwerfhonden zouden afgemaakt worden. Sir William Chambers (Lord Provost) schreef Bobby echter in en gaf hem een halsband. Deze halsband, met daarop ‘Greyfriars Bobby from the Lord Provost 1867 licensed’ kun je nu nog bezichtigen in het Museum of Edinburgh.

Greyfiars Bobby bleef bij het graf van zijn baasje tot zijn eigen dood veertien jaar later, als dat geen trouw is?

Greyfriars Bobby

Greyfriars Bobby in Edinburgh

Helaas mocht Greyfriars Bobby, inmiddels vernoemd naar de begraafplaats, niet naast zijn baasje begraven worden. Hij kreeg echter wel een plekje op de begraafplaats, net binnen de poort. Daarnaast is hij vereeuwigd als standbeeld, wat sinds november 1873 te vinden is vlakbij de Greyfriars’ Kirk. Onder het beeld waren twee drinkfonteinen, één voor mensen, één voor honden. Deze zijn echter sinds 1957 niet meer in gebruik. De neus van Bobby is beschadigd doordat bezoekers denken dat het wrijven over zijn neus geluk zou brengen. Mocht je dat ook willen doen, doe het dan voorzichtig.

Echtheid van het verhaal

Er worden veel twijfels getrokken bij het verhaal, zo is een alternatief dat Bobby’s baasje John Gray (Auld Jock) was, een herder uit de Pentland Hills die stierf tijdens een bezoek aan Edinburgh in 1858. Daarnaast zou Bobby zijn ingezet om toerisme rondom de begraafplaats te creëren en gewoon een zwerfhond zijn. Ook wordt beweerd dat Bobby in 1867 al stierf en toen vervangen zou zijn. De waarheid ligt waarschijnlijk samen met John Grey en Bobby begraven op Old Greyfriars Churchyard.

Meer informatie over Greyfriars Bobby in Edinburgh

Meer informatie over Edinburgh: Edinburgh op Britblog

Kijk

Greyfriars Bobby: The True Story of a Dog (Disney, 1961)
The Adventures of Greyfriars Bobby (2006)

Lees

Eleanor Atkinson – Greyfriars Bobby
Henry t. Hutton – The True Story Of Greyfriars’ Bobby

Bezoek

Old Greyfriars Churchyard – Hier liggen John Grey en Bobby begraven
Standbeeld Greyfriars Bobby – Candlemaker Row, bij de gelijknamige pub
Museum of Edinburgh – bekijk de halsband en voerbak van Bobby


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken