Home » Groot-Brittannië » Schotland » Craigievar Castle, het roze kasteel in Schotland

Craigievar Castle is een sprookjesachtig roze kasteel dat gelegen is in de ongerepte landschappen van Aberdeenshire, in Schotland. Het kasteel is gebouwd in de 16e eeuw en is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Schotland. Het kasteel zou zelfs de inspiratie zijn geweest voor het kasteel van Walt Disney.

Craigievar Castle, Schotland

De geschiedenis van Craigievar Castle

Tussen 1575 en 1595 laat de familie Mortimer de eerste stenen leggen voor het kasteel op landgoed Craigievar. Het gebouw is dan nog totaal niet het kasteel van vandaag de dag. Het bovenste deel van het 16e-eeuwse kasteel is veel eenvoudiger en minder hoog. Het stopt dan bij de gebeeldhouwde stenen kroonlijst die nu nog te zien is.

William Forbes, koopman in de Baltische handel, koopt het landgoed in 1610 en wil graag zijn status en rijkdom uiten. Hij breidt het kasteel rond 1626 verder uit, tot de grootte van nu. Hij vervangt de eenvoudige bovenste delen van het kasteel door een reeks torens en een balustrade op het uitkijkplatform. Rond 1825 zorgt Sir John Forbes voor renovaties en brengt hij kleine veranderingen aan, zo zijn de torens verhoogd. Maar het kasteel krijgt dan ook zijn bekende roze uiterlijk. De witte harling vervangt hij door een kleur die Aberdeenshire granieten lijstwerk evenaart; licht roze. Harling is een traditionele beschermlaag die op veel gebouwen in Schotland is aangebracht.

In de Tweede Wereldoorlog woont de familie in hun andere huis en stellen ze het kasteel open voor de opvang van gewonden Belgische soldaten. De Forbes familie woont tot 1963 in Craigievar Castle, tot ze het overdragen aan National Trust for Scotland.

Craigievar Castle in het Schotse landschap

Grote renovatie: Pink again

In 2010 is het kasteel voor het laatst opgeknapt, omdat het veel te verduren heeft in het Schotse weer was er weer een opknapbeurt nodig. Van de herfst van 2022 tot de lente van 2024 is het kasteel gesloten voor bezoekers vanwege een grote renovatie. Het gaat om grootschalige reparaties aan het dak en de bekleding (harling) van het gebouw en het opfrissen van de kalklaag die Craigievar zijn kenmerkende roze kleur geeft. Ook het pleisterwerk in het gebouw krijgt een verbetering.

detail bij Craigievar Castle, Schotland

De architectuur van het roze kasteel

Craigievar Castle is gebouwd in de Schotse Baronial-stijl, in een L-vorm en is klein qua bouwoppervlakte. Het gaat echter wel de hoogte in, het gebouw telt namelijk zes verdiepingen. Het kasteel heeft vele torens en kantelen en is gebouwd op een heuvel, waardoor het uitzicht op de omgeving spectaculair is.

Een van de meest opvallende kenmerken van Craigievar Castle is de roze kleur van het kasteel. De oorspronkelijke kleur van het kasteel was wit/grijs. Bij de restauratie van het kasteel in de 19e eeuw besluit eigenaar Sir John Forbes echter om het kasteel een nieuwe look te geven. Hij kiest voor een opvallende roze kleur als eerbetoon aan de roze steen waaruit het kasteel is opgebouwd. Deze roze steen, Aberdeenshire graniet, is lokaal gewonnen en een belangrijke bron van inkomsten voor de regio.

de vlag van Schotland bovenop het kasteel

Het interieur van Craigievar Castle

De binnenkant van Craigievar Castle is net zo indrukwekkend als de buitenkant van het kasteel. Het kasteel heeft vele kamers die zijn ingericht met prachtige antieke meubels en kunstwerken. De grote zaal van het kasteel heeft een hoog plafond en heeft een prachtig versierde open haard. Je vindt hier ook uniek Jacobijns houtwerk. De slaapkamers van het kasteel zijn ook mooi ingericht en bieden een kijkje in het leven van de aristocratie in de 17e eeuw. Ook de originele houten deur, die in 1825 is vervangen, kun je binnen zien.

Het meest indrukwekkende van het kasteel zijn de uitzonderlijk bewerkte plafonds van pleisterwerk. Ze worden beschouwd als één van de mooiste van Schotland. De plafonds zijn o.a. voorzien van gipsen figuren van de Negen Besten (Van neghen den besten) en familie-emblemen.

Ontdek de tuinen en het landgoed

Craigievar Castle heeft niet alleen een prachtig kasteel, maar ook een uitgestrekt landgoed en prachtige tuinen. Het landgoed biedt vele wandelroutes en paden, waardoor het een ideale plek is om te genieten van de natuur en het landschap. De ligging is te midden van schilderachtige glooiende uitlopers van de Grampian Mountains.

De tuinen van Craigievar Castle zijn ontworpen in de Franse stijl. Het parklandgoed dateert van de 19e eeuw. Rond 1930 is de rotstuin aangelegd achter het koetshuis. De bloemenborders en moestuin zijn van later. Je kunt de wandelroute Woodland Trail (1,2 km, pdf van de route ) volgen over het terrein van het kasteel. Er is ook een Hill Trail (3,2 km), maar deze is op dit moment (tot 2024) niet begaanbaar door stormschade.

Je kunt nog een klein gedeelte zien van oude defensieve elementen, waaronder een ommuurde binnenplaats met vier ronde torens. Hiervan is er nog slechts één te zien. In de boogdeur van de toren zijn de gebeeldhouwde initialen van Sir Thomas Forbes, de zoon van William Forbes, nog te zien. Er is ook nog een massief ijzeren valhek of poort aanwezig.

Het roze kasteel in Schotland

Bezoek Craigievar Castle

Van 2022 tot de lente van 2024 is het kasteel gesloten voor bezoekers vanwege een grote renovatie. Het kasteelterrein is wel gewoon te bezoeken en is altijd open.

Normaal is het kasteel geopend van april tot en met september. Je kunt Craigievar Castle alleen bezichtigen met een tour die je meeneemt door de verblijven op alle verdiepingen behalve het dak. De tour duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Bekijk de openingstijden hier .

Er is ook informatie in het Nederlands verkrijgbaar.

Adres: Craigievar Castle, By Alford, Aberdeenshire, AB33 8JF

Auto: via A980, parkeren op ca. 300 meter afstand mogelijk

Openbaar vervoer: helaas is het niet mogelijk om het kasteel te bezoeken met het openbaar vervoer.

Meer informatie

Officiële website: nts.org.uk/visit/places/craigievar

Of lees hier meer over Schotland.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Schotland

Ben je je reis naar Schotland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Schotland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken