Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Liverpool » De 15 Liverpool bezienswaardigheden die je gezien moet hebben

Er is genoeg te doen in Liverpool. Je kunt je hier met gemak dagen vermaken, maar hoe maak je nu een keuze met wat je gezien moet hebben? Wij zetten de 15 Liverpool bezienswaardigheden die je gezien wil hebben voor je op een rij. Veel plezier alvast!

The Beatles

Tja, als je naar Liverpool gaat kun je niet om dit viertal heen. Het is dan ook niet echt maar één plek, maar omvat meerdere locaties en tours. Je kunt The Beatles Story bezoeken, maar ook de geboortehuizen van de heren, Beatles standbeelden of bekende locaties zoals Penny Lane en Strawberry Fields. Wil je zoveel mogelijk plekken zo snel mogelijk zien? Dan zijn er de bustours. Wil je het rustiger aan doen? Dan zijn er ook nog wandeltours die geheel om The Beatles draaien. Natuurlijk kun je ook nog naar The Cavern Club, al is het niet meer de originele club waar The Beatles ooit optraden.

Meer informatie: The Beatles Story, Beatles standbeelden, www.cavernclub.com

The Beatles Story

Liverpool Cathedral

De kathedraal van Liverpool torent hoog boven alles uit op de heuvel St. James’ Mount. Het is een indrukwekkend gebouw in de omgeving waar het staat. De neogotische 20e-eeuwse Anglicaanse kathedraal is de op vijf na grootste kathedraal van de wereld. De bouw duurde dan ook van 1904 tot 1978. Mocht het bouwwerk op zich nog niet indrukwekkend genoeg zijn: de kerk bezit het grootste orgel van het Verenigd Koninkrijk. En als je naar de top klimt heb je ook nog eens een geweldig uitzicht over de stad.

Meer informatie: liverpoolcathedral.org.uk

Liverpool bezienswaardigheden: Liverpool Cathedral

Liverpool Waterfront: The Royal Liver Building

The Liverpool Waterfront kan zeker niet ontbreken in dit rijtje met Liverpool bezienswaardigheden. Het bevat vele prachtige gebouwen, met drie bijzondere: The Three Graces. Royal Liver Building (1911), Cunard Building (1916) en Port of Liverpool Building (1907). Deze drie iconische gebouwen sieren de skyline van Liverpool vanaf het water. Het Royal Liver Building is wellicht het bekendste gebouw van de stad met zijn twee legendarische Liver Birds. Deze vogels waken over de stad en de zee. Volgens de legende zou de stad ophouden te bestaan als deze twee vogels weg zouden vliegen. Je kunt dit gebouw ook bezoeken, en de vogels van dichtbij bekijken.

Meer informatie: rlb360.com/the-experience

Liverpool bezienswaardigheden: The Royal Liver Building

Liverpool Metropolitan Cathedral

Nog een kathedraal op dit lijstje met Liverpool bezienswaardigheden, want de stad heeft er maar liefst twee van. De Liverpool Metropolitan Cathedral is echter een katholieken kerk. Ook qua uiterlijk lijkt hij in niets op de eerdergenoemde Liverpool Cathedral. De Metropolitan Cathedral of Christ the King (officiële naam) is namelijk een zeer modern bouwwerk uit 1967. De architect is Frederick Gibberd, die zijn idee van de kerk instuurde bij een ontwerpwedstrijd in 1959.

Meer informatie: liverpoolmetrocathedral.org.uk

Liverpool Metropolitan Cathedral

Royal Albert Dock

Liverpool is een echte havenstad en dus ontkom je in dit lijstje met Liverpool bezienswaardigheden niet aan één van hen. Albert Dock is een haventje ingesloten door een verzameling van oude havengebouwen en opslagplaatsen. Het is in 1846 geopend en het eerste bouwwerk in Groot-Brittannië dat is gebouwd met gietijzer, baksteen en steen, zonder constructiehout. Hierdoor was het veel brandveiliger dan de andere magazijnen. Wandel hier lekker rond en geniet van de bouwwerken, maar ook van de cafés en musea die zich er inmiddels in bevinden.

Meer informatie: albertdock.com

Liverpool bezienswaardigheden: Royal Albert Dock

World Museum

In dit gratis museum ontdek je de geschiedenis van de wereld. Hoe breed wil je het hebben? Voor ieder wat wils dus. Denk aan dinosauriërs, Egyptische mummies en andere oudheden, planten en dieren, wereldculturen en fysische wetenschappen. Er is zelfs een aquarium en planetarium, om nog verder te kijken dan alleen onze wereld.

Meer informatie: liverpoolmuseums.org.uk/world-museum

Liverpool bezienswaardigheden: World Museum

St George’s Hall

In het St George’s Quarter ligt het prachtige St George’s Hall. Van buiten oogt het gebouw al indrukwekkend, binnen is het wellicht nog mooier. St George’s Hall is in 1854 opgericht als een centrum voor muziekfestivals en rechtbank. Nu nog steeds vinden hier gratis en betaalde evenementen plaats. Je kunt er ook een tour door het gebouw krijgen. Ook de rechtbank en cellen zijn te bezoeken met The St George’s Hall Experience: The History Whisperer.

St George’s Hall is een populaire filmlocatie, je kunt het gebouw herkennen in producties zoals Fantastic Beasts and Where to Find Them en Peaky Blinders.

Meer informatie: stgeorgeshallliverpool.co.uk

Liverpool bezienswaardigheden: St George’s Hall

Merseyside Maritime Museum

Weer zo’n prachtig gratis museum. Leer alles over de maritieme geschiedenis van de stad in het Merseyside Maritime Museum. Door middel van boten, schilderijen, scheepsmodellen, scheepswrakken, uniformen en meer leer je hoe belangrijk deze stad is geweest. Zo was Liverpool ooit de poort naar de nieuwe wereld. Het museum is ook erg leuk voor kinderen, er is genoeg te doen voor ze.

Nog niet klaar met musea? De National Museum of the UK Border Force vind je in de kelder, terwijl het International Slavery Museums zich op de derde verdieping bevindt.

Meer informatie: liverpoolmuseums.org.uk/maritime-museum

Merseyside Maritime Museum

Museum of Liverpool

Wil je meer van de stad Liverpool weten? Dan ben je op de juiste plaats in Museum of Liverpool. Denk aan de muzikanten uit deze regio (Mersey sound), de spoorwegen, de industrie, maar ook de hedendaagse gebeurtenissen. Je leert de stad kennen door middel van ruim 6000 objecten. En wellicht spot je ook nog een foto die ik, de eigenaar van Britblog, heb gemaakt 😉. Al wil je in de skylight galleries waarschijnlijk vooral naar buiten kijken naar het prachtige uitzicht.

Meer informatie: liverpoolmuseums.org.uk/museum-of-liverpool

Museum of Liverpool

Liverpool FC

Wat is Liverpool zonder zijn voetbalclub? Wereldwijd hebben ze fans. Je kunt natuurlijk een wedstrijd bezoeken in Anfield, het stadion van Liverpool FC. Het voetbalstadion is echter ook te bezoeken tijdens een tour. Dan zie je kleedkamer van de heren, alsook de kleedkamer van het uitteam, Press Room, spelerstunnel en het This is Anfield bord. Je kunt het uitzicht vanaf het veld zien, maar ook vanaf de Main Stand, waar je de stad kan zien liggen. Wanneer je er toch bent kun je ook een bezoek brengen aan het museum van de club.

Meer informatie: stadiumtours.liverpoolfc.com

Uitzicht vanaf St Johns Beacon (Radio Tower): FC Liverpool

Tate Liverpool

Tate heeft vier vestigingen, en dus ook één in Liverpool. Dit is een gratis museum voor moderne kunst wat in 1988 opende. Tate Liverpool is gecreëerd om ruimte te scheppen voor exposities van de Tate Collection, die werken omvat van de nationale collectie van Britse kunst vanaf 1500 tot nu, alsmede klassiek moderne en hedendaagse kunst. Het museum beschikt niet over een eigen collectie en heeft jaarlijks een programma van tijdelijke exposities.

Meer informatie: tate.org.uk/visit/tate-liverpool

Tate Liverpool

Mersey Ferry

Ontdek het water door middel van de Mersey Ferry. Deze kleurrijke boot laat je in 50 minuten alle highlights langs de Mersey zien, inclusief uitleg. Sir Peter Blake is de ontwerper van de Dazzle Ferry, hij is ook bekend van o.a. The Beatles Sgt Pepper album cover. Het opvallende dazzle-ontwerp is een eerbetoon aan de patronen die voor het eerst werden gebruikt op schepen in de Eerste Wereldoorlog. Ze moesten andere verwarren. Het patroon van elk schip gebruikte de kleuren en monochrome ontwerpen om te voorkomen dat de scheepsklassen herkenbaar waren voor vijandelijke onderzeeërs en vliegtuigen.

Meer informatie: merseyferries.co.uk

Mersey Ferry

Sefton Park

Al een aantal Liverpool bezienswaardigheden bezocht? Kom tot rust in het Sefton Park. Je kunt hier heerlijk wandelen tussen de bomen en planten. Daarnaast staat er ook het glazen Palm House. Deze Victoriaanse kas komt uit 1896, maar raakte zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog toen er een bom op het park viel. De restauratie die in de jaren daarna werd gedaan was echter niet goed. Waardoor het in de jaren 80 weer in verval kwam. Gelukkig is het inmiddels goed opgeknapt en is het zeker een bezoekje waard. Net zoals de rest van het park.

Meer informatie: liverpool.gov.uk en palmhouse.org.uk

Palm House in Sefton Park, Liverpool
Foto van Bob Coyne

Radio City Tower

Wil je een prachtig uitzicht over de stad? Bezoek dan de Radio City Tower, dan kun je naar ruim 120 meter hoogte. Je kunt vanaf hier zelfs Snowdonia en Blackpool zien op een heldere dag. De bouw van St Johns Beacon begon in 1965, met als voornaamste doel een ventilatieschacht te maken voor het winkelcomplex eronder, en werd voltooid in december 1969. Radio City en Greatest Hits Radio worden nog steeds vanuit de toren uitgezonden.

Meer informatie: stjohnsbeacon.co.uk

Liverpool bezienswaardigheden: Radio Tower

Port Sunlight

Dit arbeidersdorpje ligt buiten het centrum van Liverpool (aan de andere kant van de Mersey), maar is het tripje zeker waard. Het is ooit gebouwd voor de arbeiders van de Lever Brothers Factory en heeft vele schattige huisjes. In de musea Port Sunlight Museum en Port Sunlight Experience leer je meer over deze plek.

Je kunt deze wijk ook kennen van Peaky Blinders, de serie heeft hier enkele opnames gehad.

Meer informatie: portsunlightvillage.com

Meer informatie

Wil je nog meer Liverpool bezienswaardigheden? Bekijk dan onze pagina over Liverpool.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken