Home » Groot-Brittannië » Wereldberoemd in Derby: de pyclets, mmm!

Gepubliceerd op 15 maart 2016 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Britblog zoekt ook ‘de smaak van Groot-Brittannië’: de pyclets. Wij hebben ze al mogen proeven in de markthal van Derby:

Pyclets

Derby Pyclet Company

De bakkerij en ‘lunchroom’ in Derby’s Victoriaanse markthal is uniek in de wereld. Hier wordt de traditionele Derby Pyclets (spreek uit als pikkluts) gemaakt en gebakken. Wat zijn pyclets nou eigenlijk? Een soort scones, pannenkoeken, muffins? Eigenlijk zijn pyclets platte beschuitbollen, gemaakt met melk van lokale zuivel en gebakken op bakplaten. Die worden vervolgens gegarneerd met zoet en hartig beleg zoals gerookte zalm en mierikswortelcrème. Mmmmm! Hier ter plekke kopen kan, maar je kunt ze ook bestellen via de site http://pycletparlour.co.uk/

pyclets2

Pyclets

Het verhaal van de pyclets begint al in 1864 als de familie Monk in Derby een bakkerij opent waar de mannen bakten en de vrouwen daarna de producten aan de man brachten vlak bij de (toen gloednieuwe) markthal.

Vanaf 1914 bakt Emily Monk de pyclets in het gebouw zelf, doet dat tot 1963… Dan wordt er een grotere bakkerij geopend waar nichtje Rose komt helpen.

Tengevolge van de oliecrisis gaat het bergaf met de productie. Verder komt de supermarkt op en wordt het product daar nagemaakt en goedkoper verkocht. Bovendien is er geen opvolger meer beschikbaar. In 1974 wordt de Pyclet Company da nook geplitst in vieren….

pyclets3
© Pyclet Parlour

Per toeval komt Mark Hughes in het huis waarin de familie Monk vertoefde. Dat was in 2011. Pyclets waren er niet meer. Maar met een vernieuwd recept (na de vondst van de originele recepten) met nu ook zalm, room, honing en zelfs een pyclet met kip als topping, was de pyclet helemaal terug in Derby! Maar het duurde tot april 2012 voordat de pyclet weer verkocht werd, en ja: in de Markthal van Derby. Smakelijk. Dat vinden ook de kenners en andere proevers. Die nomineerden de pyclet voor de finale van de BBC Food and Farming Awards 2016 .

Pyclets
© Pyclet Parlour

Mark vertelt:

Ook wereldberoemd is het Derby porselein met het kenmerkende bladgoud… En daar mocht Britblog een vorkje op (van mee) prikken.

Meer informatie

Meer weten over typisch Britse lekkernijen? Bekijk onze Brits eten en drinken pagina.


Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Social Media
Zoeken