Gepubliceerd op 11 maart 2017 | Laatst aangepast op 17 september 2024
Een heerlijke pastei, gevuld met aardappels, vlees en/of groente, oftewel de Britse pie. Heerlijk om te eten, maar ook leuk om iets over te weten. Zoals deze 10 feitjes:
1. Pie is een vinding van de Romeinen
Ze gaven ons wegen en stromend water, maar de Romeinen krijgen ook de credits van de pie. Het eerste voorbeeld van vlees vulling in een eenvoudig gebak gemaakt van meel en olie kan worden teruggeleid naar het oude Rome.
2. De korst is eigenlijk de ouderwetse Tupperware
De knapperige top/deksel van de pie dient in feite om het voedsel te bewaren als een soort container. In feite was het een soort harde (oneetbare) schelp, die nog wel gebruikt kon worden om de vulling op te eten. De korst werd na het eten weggegooid.
3. Het theater van de taart
Middeleeuwse chefs wilde elkaar graag overtreffen qua entertainment. Naar verluidt zijn er ooit al eens vogels uit pie’s gevlogen. Het gerucht gaat ook dat er op een feestje dwergen uit de pie kwamen…
4. Fruit taarten
De zogenoemde ‘Pyes’ waren in het middeleeuwse Engeland gevuld met vlees, de eerste fruittaart kwam na 1500. Maar de traditie zegt dat de eerste kersentaart in de late 16e eeuw werd geserveerd aan Elizabeth I.
5. Mince pies waren ooit verboden
De legende gaat dat in de 17e eeuw Oliver Cromwell (Lord Protector van de Commonwealth) het eten van mince pies met Kerstmis verbood. Hij zag het als een teken van gulzigheid. Gelukkig was het verbod van korte duur en kunnen we er nu nog van genieten.
6. Umble pie
‘Umble pie’, een taart gemaakt met de ingewanden van een hert, zou een gerecht zijn voor de lagere klassen. Terwijl de taart met hert voor de rijken zou zijn. Onduidelijk is of het niet eigenlijk Humble (nederig) pie moet zijn.
7. De Cornish delicatesse met vis die naar je staart
Stargazy pie wordt gebakken met zeven soorten vis, zoals haring en makreel, en een vulling van eieren, aardappelen en ingedikte melk. Hele sardines worden vervolgens gerangschikt zodat hun hoofd (en soms staarten) uit de kruimeldeeg steken. De taart wordt traditioneel gekookt in het vissersdorp van Mousehole op 23 december om Tom Bawcock’s Eve te vieren. Dit is een dag ter nagedachtenis aan de heroïsche 16e-eeuwse visser die winterstormen trotseerden om ervoor te zorgen dat de lokale bevolking niets tekort kwam met Kerstmis.
8. Jellied Eels is een populair bijgerecht in East London
In Oost Londen wordt er vaak paling in gelei bij een pie verkocht. Een klassiek Cockney gerecht met Britse paling die eerst wordt gekookt en daarna afgekoeld.
9. ‘Death by pie’
Shakespeare doodde twee van zijn karakters in Titus Andronicus doordat ze in een pie werden gebakken. En Sweeney Todd, de fictieve Victoriaanse Londense kapper, kwam van zijn slachtoffers af door ze als taart af te bakken. Eet smakelijk.
10. Pie’s in rijmpjes
Vierentwintig merels werden in een taart gebakken in ‘Sing a Song of Sixpence’, Simple Simon ontmoette een Pieman in de gelijknamige rijm en ook Little Jack Horner stak zijn duim in een heerlijk Britse pie.
2 reacties op “10 feitjes over de Britse pie”
Point 2 – most pie-eaters in the UK regard the Tupperware pie (as you call it) an abomination. A pie should be all-round pastry with a filling, not just a stew with a pastry lid (demi-pie at best)..
The stew with a pastry lid is sadly the sort of thing tourists eat in pubs and therefore think they’re having the real thing. They’re not. Get a pie from a butchers or bakers, not a pub.
And avoid Melton Mowbray pork pies – far too much pastry and absolutely over-rated.
Loving the site – been to Rye three times this year – love the photos. Next time try Ypres Castle Inn (open Thurs to Sun).
You’re right, all-round pastry are the best