Home » Groot-Brittannië » Wales » AONB Gower Peninsula: jouw gids voor dit schitterende schiereiland in Zuid-Wales

Gepubliceerd op 16 maart 2024 | Laatst aangepast op 5 juli 2024

Gower Peninsula in het zuiden van Wales was het eerste Area of Outstanding Natural Beauty. Verwacht dus een prachtig schiereiland waar je kan genieten van vergezichten, witte en schone stranden en wilde dieren. Dus pak je camera en plan je trip met onze gids voor het schiereiland Gower Peninsula.

Area of Outstanding Natural Beauty

De regio kreeg het stempel van Area of Outstanding Natural Beauty (AONB, gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid) in 1956. Ze waren hiermee de eerste regio die deze status kreeg, en niet voor niets. De klassieke kustlijn (een groot deel is Heritage Coast) en zijn uitzonderlijke natuurlijke omgeving (33% is National Nature Reserve of Site of Special Scientific Interest) waren de reden hiervoor. Nog steeds kom je tot rust op het schiereiland en kun je je dagen vermaken zonder het gebied van 188 vierkante kilometer te verlaten.

Kaart AONB Gower Peninsula

De stranden van Gower

Gower kent een aantal prachtige stranden, denk aan wit zand en een blauwe zee. Het is dus een ideale plek voor een goede wandeling, of voor watersporten. Het voordeel van een schiereiland is dat er genoeg stranden zijn, en er is er altijd wel eentje naar jouw smaak te vinden. Wij lichten de meest bijzondere stranden uit:

Rhossili Bay

Bezoek het beroemde Rhossili Bay, regelmatig bekroond met de titel van beste strand van het Verenigd Koninkrijk, met zijn uitgestrekte zandduinen en dramatische kliffen. Bij eb kun je naar Worm’s Head lopen, een rotsformatie voor de kust. De verklaring van de naam wordt duidelijk als je het ziet.

Pwll Du

Voor een meer afgelegen ervaring raden we het strand van Pwll Du aan, verscholen tussen rotsachtige kliffen en omgeven door prachtige natuur. Je komt hier dan ook niet zo maar, voor een bezoek moet je te voet over een uitdagend stuk er naar toe. Maar dan is de kans dat je het strand voor jezelf hebt wel aanwezig.

Three Cliffs Bay

Ook Three Cliffs Bay in een aanrader, een schilderachtige baai omringd door groene heuvels en met het iconische Three Cliffs-rotsformatie als achtergrond. Niet alleen het strand is een aanrader, maar dit gebied is geweldig om te wandelen.

Blue Pool Bay

Bij het prachtige Broughton Bay ligt het ‘natuurlijke zwembad’ Blue Pool. Het ligt tussen rotsen op een klifrand en is net geen meter diep (wat kan veranderen met het tij). Het is geweldig gelegen en ideaal voor wie zich eens wil onderdompelen in het frisse water.

Mumbles

Rondom Mumbles zijn er meerdere stranden. Natuurlijk is er Mumbles Beach bij het dorpje zelf, waar je dicht bij allerlei facaliteiten zit. Ook bij Langland Bay zit een brasserie waar je een prachtig uitzicht hebt op de vuurtoren van Mumbles. Ertussen ligt het iets meer afgelegen Rotherslade Bay, waar het vaak rustiger is.

Mumbles Pier
Mumbles, Gower, Wales

Gower’s kastelen

Wales staat vol met kastelen, en ook op de Gower is dat niet anders. De meeste zijn wel vervallen en slechts een ruïne, ze zijn echter we de moeite van het bezoeken waard. Vaak is de omgeving al indrukwekkend genoeg. In Swansea vind je al de het vervallen Swansea Castle, maar er zijn meer kastelen te ontdekken in dit stukje van Wales:

Oystermouth Castle

Oystermouth Castle is een ruïne op een heuveltop met uitzicht op Swansea Bay. Met zijn imposante torens en bastions is dit kasteel een symbool van de middeleeuwse macht. Gebouwd in de 12e eeuw door de Normandiërs, heeft Oystermouth Castle door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan.

Oystermouth, uitzicht op Mumbles
Oystermouth Castle

Oxwich Castle

Gelegen bij de Oxwich Bay is Oxwich Castle een voorbeeld van de middeleeuwse architectuur. Gebouwd in de 16e eeuw, niet als kasteel maar als een Tudor landhuis. Het zuidelijke deel van het gebouw is nog steeds intact. Dit is nog tot 1954 als boerderij gebruikt. Helaas is de extravagante zuidelijke vleugel, met een hal met twee verdiepingen en een lange galerij, gesneuveld en rest alleen nog de ruïne.

Oxwich Castle, Wales

Pennard Castle

Pennard Castle, gelegen op een dramatische klif met uitzicht op Three Cliffs Bay, was een van de meest pittoreske kastelen van Gower. Hoewel nu slechts een ruïne, is het zeer fotogeniek vanwege het uitzicht. Gebouwd in de 12e eeuw, was Pennard Castle ooit een belangrijk bolwerk, maar daar is nu weinig meer van over.

Penrice Castle

Penrice Castle, gelegen te midden van glooiende weilanden, was een 13e eeuws kasteel waar nu slechts wat ruïnes van over zijn. Het ligt op het landgoed van een prachtig herenhuis. Helaas is het huis niet te bezoeken maar biedt het wel vakantiehuisjes op het terrein. Je kunt zelfs in de oude torens slapen.

Weobley Castle

Weobley Castle , gelegen aan de schilderachtige kust van Gower, is een intrigerende mix van middeleeuwse verdedigingsarchitectuur en landelijke charme. Gebouwd in de 14e eeuw, diende dit kasteel ooit als een belangrijk bolwerk langs de kustlijn. Met zijn imposante torens en adembenemende uitzichten op zee is de ruïne alsnog een bezoek waard.

Weobley Castle

Landimore Castle/ Bovehill castle

Dit is slechts een ruïne van een versterkt landhuis uit de 15e eeuw. Het is echter mooi om te zien dat de natuur deze locatie zichzelf weer heeft toegeëigend.

Gower bezienswaardigheden

Naast kastelen en stranden kent het schiereiland nog andere bezienswaardigheden. We zetten er een aantal voor je op een rij:

Arthur’s Stone

Arthur’s Stone is een prominent prehistorisch monument dat je kunt vinden in Gower Peninsula. Het is een 25 ton zware deksteen die volgens een legende toegeschreven is aan koning Arthur. Tijdens zijn reis door Carmarthenshire haalde hij een steen uit zijn schoen en wierp deze over de riviermonding van Loughor. Uiteindelijk kwam de steen op zijn rustplaats bij Cefn Bryn terecht, uitgegroeid tot een imposante kei. Een bezoek aan deze steen biedt niet alleen de mogelijkheid om deze legende te ervaren, maar ook om een neolithische grafheuvel uit 2500 v.Chr. te bezichtigen. Ancient Monuments Act beschermt deze historische locatie al sinds 1882.

Paviland cave

Paviland Cave, ook bekend als Goat’s Hole, is een opmerkelijke archeologische vindplaats gelegen aan de zuidkust. De grot is bekend geworden dankzij een belangrijke archeologische vondst in 1823. Toen is namelijk de ‘Red Lady of Paviland’ gevonden. Een 33.000 jaar oud skelet, waardoor het de oudste menselijke skelet van Groot-Brittannië is. Het skelet was rood door de oker waar het in lag. Later bleek de ‘lady’ echter wel een man te zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Het skelet is nu te zien in de University of Oxford’s Museum of Natural History.

Naast de historische betekenis van deze locatie is het ook een prachtige regio om in te wandelen. En te genieten van de kustlandschappen.

Gower Heritage Centre

Het Gower Heritage Centre ligt in het hart van de prachtige Gower Peninsula. Het is een cultureel en historisch centrum waarbij je een uniek inkijkje krijgt in het rijke erfgoed van de regio. Het is gevestigd in een voormalige (nog werkende!) watermolen en biedt een scala aan activiteiten en bezienswaardigheden voor het hele gezin. Je kunt deelnemen aan workshops en ambachtelijke demonstraties bijwonen bij de molen, smid en het landbouwmuseum.

Gower Heritage Centre

Wildlife op Gower

Zoals je waarschijnlijk wel zou verwachten van een Area of Outstanding Natural Beauty, zijn er genoeg dieren te vinden op en rondom Gower. Tijdens een wandeling op het schiereiland kun je diverse vogels spotten zoals de geelgors, rode wouw, visarend en slechtvalk. Wanneer je naar de zee staart heb je kans om zeehonden te zien en als je echt geluk hebt een bruinvis of dolfijn.

Met o.a. Gower Coast Adventures kun je een boottocht maken om de dieren aan de kust te spotten.

Gower, Wales

Activiteiten en sporten

Je kunt volop van AONB Gower Peninsula genieten tijdens diverse activiteiten.

Wandelen op de Gower

Met zijn uitgestrekte kustlijn, glooiende heuvels en schilderachtige landschappen, is de Gower een paradijs voor wandelliefhebbers. Er zijn talloze wandelroutes die door het gebied slingeren, variërend van ontspannen kustpaden tot uitdagende bergpaden. Een van de meest iconische wandelroutes is de Gower Coast Path, dat zich uitstrekt over 69 kilometer en wandelaars meeneemt langs kliffen, verborgen baaien en pittoreske dorpjes. Of loop de Gower Way, een route van 56km van Rhossili naar Penlle’r Castell in het hoogland. De Gower Pilgrimage Way is een 80 kilometer lange route langs alle 17 historische kerken in Gower en onderweg verschillende kapellen aandoet. Er zijn ook diverse ‘Walking by bus’ routes, waarbij je met de bus vertrekt vanuit Swansea en vanaf de haltes een prachtige route loopt. Vergeet zeker niet te wandelen bij Rhossili en de Three Cliffs.

Wandelen op de Gower in Zuid-Wales

Fietsen

Voor fietsliefhebbers biedt de Gower een scala aan pittoreske fietsroutes die je langs enkele van de mooiste plekjes van het schiereiland voeren. Van rustige landweggetjes tot kronkelende bospaden, er is voor elk wat wils. Fiets langs Swansea Bay van de stad naar de Mumbles in 8km over de oude spoorlijn. Of ga voor de Celtic Trail fietsroute, dat zich uitstrekt over de Gower en verder, en fietsers meeneemt door schilderachtige landschappen en historische bezienswaardigheden.

Er zijn ook diverse off-road routes voor mountainbikes. Er is 27km aan route met drie klimmetjes over Rhossili Downs, Hardings Down en Llanmadoc Hill.

Klimmen

Voor avonturiers die op zoek zijn naar een adrenalinekick, biedt de Gower een aantal fantastische klim- en coasteeringlocaties die geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren klimmers. Van steile kliffen tot uitdagende rotswanden, er zijn mogelijkheden voor klimmers van alle niveaus. Een populaire klimlocatie is Three Cliffs Bay, met zijn indrukwekkende kalkstenen kliffen en adembenemende uitzichten over de zee.

Mogelijk via o.a. goweradventures.co.uk , ruggedrock.co.uk en ripnrock.co.uk .

Klimmen in Gower, Zuid-Wales

Golfen

Met zijn schilderachtige golfbanen, uitdagende holes en spectaculaire uitzichten is de Gower een idyllische bestemming voor golfers van alle niveaus. Langland Bay Golf Club , gelegen aan de rand van de Gower, is een van de meest geprezen golfbanen in Wales. Pennard Golf Club is verscholen tussen de duinen bij de Three Cliffs. Fairwood Park Golf Club , gelegen in het hart van de Gower en omringd door bossen is een parklandbaan die uitdaging en schoonheid combineert.

Watersporten

Met zijn uitgestrekte zandstranden en krachtige golven is de Gower een paradijs voor surfers. Er zijn tal van surfspots langs de kustlijn, elk met zijn eigen unieke karakter en uitdagingen. Een populaire surflocatie is Rhossili Bay, met zijn consistente golven en adembenemende landschappen.

Naast surfen zijn er nog tal van andere watersporten te beoefenen op de Gower, waaronder kajakken, kitesurfen, windsurfen en zeilen. Met zijn beschutte baaien en heldere wateren biedt het schiereiland de ideale omstandigheden voor allerlei watersportactiviteiten.

Mogelijk via o.a. oxwichwatersports.co.uk en swanseasurfing.com .

Surfen aan de kust van Wales

Typisch Gower’s eten & drinken

De culinaire tradities van Gower zijn erg gelinkt aan de kust en het platteland. De lokale keuken wordt gekenmerkt door een overvloed aan verse zeevruchten, waaronder cockles met het traditionele gerecht laverbread (zeewier). Naast de zeevruchten spelen lokale producten een belangrijke rol, zoals het sappige lamsvlees (Gower salt marsh lamb!) en de smaakvolle kazen die de regio te bieden heeft. Deze ingrediënten vormen de basis van traditionele gerechten die al generaties lang worden gekoesterd.

Natuurlijk kun je op Gower ook een lokale gin en bier proeven. Gower Gin en Gower Brewery zorgen voor de lokale alcoholhoudende drankjes voor bij je maaltijd.

Gower salt marsh lamb

Festivals

In Swansea en op het schiereiland vinden regelmatig festivals en evenementen plaats. Ieder jaar kan de bezoeker echter rekenen op het Gower Festival en het Gower Folk Festival.

Gower Folk Festival (juni)

Het 3-daagse Gower Folk Festival , dat jaarlijks in het tweede weekend van juni plaatsvindt, is een viering van de rijke traditie van folkmuziek en -cultuur, met een mix van optredens, workshops en activiteiten voor het hele gezin. Dit festival, dat plaatsvindt op verschillende locaties in en rondom Gower, brengt een eclectische mix van folkartiesten samen, variërend van singer-songwriters en traditionele muzikanten tot dansgroepen en verhalenvertellers. Het Gower Folk Festival biedt niet alleen een platform voor optredens, maar moedigt ook de deelname aan en interactie met de folktradities aan.

Kerk op Gower, Wales

Gower Festival (juli)

Het Gower Festival , dat plaatsvindt in de eerste twee weken van juli, is een prestigieus muziekfestival dat al meer dan veertig jaar lang een hoogtepunt is op de culturele kalender. Dit festival brengt een breed scala aan muzikaal talent samen, variërend van klassieke en eigentijdse muziek tot jazz en wereldmuziek. De locaties variëren van historische kerken tot intieme concertzalen.

Swansea als uitvalbasis

Wil je een goede uitvalbasis voor je vakantie in de Gower? Denk dan aan Swansea, het is de tweede stad van Wales. Verwacht er niet te veel van, het is geen grote stad, maar er zijn zeker leuke plekken die je kan bezoeken en er zijn genoeg accommodaties en restaurants voor je verblijf. Het is de geboorteplek van dichter Dylan Thomas, maar ook het thuis van de voetbalclub Swansea City AFC.

De stad heeft de ruïne Swansea Castle, een haven en een heerlijk strand waar je kunt uitwaaien als je niet op pad bent op het schiereiland.

Gower Peninsula accommodaties

Zoals al gezegd is Swansea een ideale plek om als uitvalbasis te gebruiken. Wij verbleven hier al eens eerder en namen de bus naar de verschillende locaties op Gower om te gaan wandelen. Natuurlijk kun je dit ook met de auto doen.

Bekijk hier de verschillende accommodaties in Swansea op Booking .

Ook daarbuiten vind je genoeg plekken om te verblijven op Gower. Zo liep ik ooit langs een camping bij de Three Cliffs (Three Cliffs Bay Holiday Park ). Wat een geweldig uitzicht heb je dan! Er zijn maar weinig hotels op het schiereiland buiten Swansea, maar gelukkig wel genoeg cottages en B&B’s. Bekijk de mogelijkheden op Booking en Vrbo .

Three Cliffs Bay Holiday Park

Meer informatie

Lees hier meer over Wales.


Categorieën:

, ,

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Wales

Ben je je reis naar Wales aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Wales.

Nieuwsbrief
  • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
  • Nooit meer zonder reisinspiratie 
  • Leuke winacties
  • De verrassendste bestemmingen
  • Zonder reclame
Volg ons
Zoeken