Home » Groot-Brittannië » Engeland » Steden » Bath » Bath’s Roman Baths: Een duik in de Romeinse baden

De Roman Baths in Bath zijn uniek. Er zijn slechts twee Romeinse baden in de wereld waar nog heet mineraalwater stroomt en Bath is er één van. En het mooie is dat je deze kan bezoeken.

Geschiedenis Roman Baths

De Romeinse baden in Bath hebben een rijke geschiedenis. De Kelten zijn de warmwaterbronnen mogelijk al een heilige plek. Zij wijden het aan de godin Sulis (lokaal bekend als Minerva). Wanneer de Romeinen komen zien ze dit als ideale plek voor hun badhuis. De Romeinen bouwen hier een complex van baden in de 1e eeuw na Christus. Na de Romeinse terugtrekking begin 15e eeuw uit Groot-Brittannië raken de baden in verval en worden ze vergeten.

In latere eeuwen komt het complex echter weer in gebruik. In de 12e en 16e eeuw worden de baden aangepast en uitgebreid. De beroemde Anne of Denmark bezoekt de baden begin 17e eeuw voor haar gezondheid. In de 18e eeuw ontwerpen John Wood, the Elder, en John Wood, the Younger, het nieuwe complex wat er nu nog staat. Dit is ook de tijd dat de oude Romeinse opgravingen worden gedaan.

Pump Room

In 1789 begint Thomas Baldwin aan de Grand Pump Room. Nadat hij opstapt in 1791, neemt John Palmer het over tot de voltooiing in 1799. Het gebouw wordt nog een aantal keren aangepast, waaronder de concertzaal uit 1897 van J. M. Brydon, wat nu de bezoekersingang is.

Museum

Het Society of Baths and Antiquities wordt in 1878 opgericht om de baden te beschermen en te behouden. De Society is verantwoordelijk voor de opening van het museum in 1897. Het museum is sindsdien uitgebreid en gerenoveerd. Zo is in 2009 een nieuw bezoekerscentrum geopend, dat informatie biedt over de geschiedenis en het belang van de Romeinse baden.

Roman Baths in Bath

Roman Baths Complex

Het complex bestaat uit meerdere ruimtes voor verschillend gebruik. De meest opvallende is de Great Bath, gevoed door de Sacred Spring, dat een luxe zwemgelegenheid bood. In de 2e eeuw vervangen de Romeinen het oorspronkelijke houten dak door een zwaarder keramisch gewelf. Om deze te ondersteunen komen er stevigere pilaren in het bad zelf.

In het oostelijke gedeelte van het badhuis vind je een groot lauwwarm bad dat water krijgt uit het Great Bath. Aan de westkant bevinden zich verwarmde kamers en dompelbaden. In het complex is er ook een groot ronde koude dompelbad, wat zelden op deze schaal te vinden is in Romeinse badhuizen.

Nog een opmerkelijk kenmerk is de Laconicum, een speciale verwarmde kamer met intense droge hitte, maar die ook tot een stoombad kan worden omgevormd door water te besprenkelen. Dit is de plek waar de Romeinen komen om te zweten voordat ze behandeld worden met olie en een strigil (metalen huidschraper) om verfrissend schoon te worden.

Bezoek de Roman Baths in Bath

Tijdens je bezoek loop je door het prachtige Victoriaanse complex en ontdek je de oorspronkelijke Romeinse gedeeltes van de Roman Baths. Dat doe je doormiddel van deze ruimtes:

 • Hal: Begin je bezoek in de Victoriaanse ontvangsthal, waar je een gratis Nederlandse audiogids kunt krijgen. Bewonder het plafond met de prachtige koepel.
 • Terras: Loop over het terras met uitzicht op het Great Bath, omringd door standbeelden van Romeinse keizers en gouverneurs uit Victoriaanse tijden.
 • Meet the Romans: Ontdek het Romeinse Groot-Brittannië en de stad Aquae Sulis (het huidige Bath) via schaalmodellen en filmprojecties.
 • Temple Pediment: Bekijk de klassieke tempelgevel met een angstaanjagend gezicht. Waarschijnlijk een Gorgonhoofd, een krachtig symbool van de godin Sulis Minerva
 • People of Aquae Sulis: Verken de museumcollectie met duizenden vondsten en filmprojecties die het Romeinse leven tot leven brengen.
 • Roman Worship: Ontdek privéaltaren en lees over offers aan de godin Sulis Minerva. Leer meer over The Facade of the Four Seasons en The curse tablets (vloeken tabletten).
 • Temple Courtyard: Loop over de loopbrug boven het tempelplein, waar offers zijn gemaakt aan het grote altaar. Zie hier het vergulde bronzen hoofd van de godin Sulis Minerva en de Haruspex-steen, de offersteen van een speciale priester.
 • Sacred Spring: De hete bron met water van 46 °C, het centrum van de Roman Baths, dat al duizenden jaren stroomt en ooit werd gezien als het werk van de oude goden.
  Ontdek offers, inclusief meer dan 12.000 Romeinse munten en paterae (metalen pannen) voor wijwater. Bekijk de Romeinse leidingen en afvoersystemen, inclusief de Spring overflow die overtollig water van de hete bron naar de oorspronkelijke Romeinse afvoer voert, en naar de rivier de Avon.
 • Great Bath: Wandel in het centrum van het complex. Je kunt rond het enorme, 1,6 meter diepe, met lood beklede bad met warm bronwater lopen.
 • Changing Rooms and Saunas: Begrijp hoe het badhuis is gebruikt met behulp van opgeschorte muren, projecties en geluidsweergaven op de plek waar vroeger de kleedkamers en sauna’s waren.
 • Heated Rooms and Plunge Pools: Ontdek de warme kamers en een koud duikbad met animaties.
 • Spa Waterfontein: Proef het beroemde spa water, dat al eeuwenlang bezoekers naar Bath trekt voor genezing. Maar geloof ons, uit eigen ervaring weten we dat ze niet kwamen voor de smaak 😉.

Praktische informatie

Hieronder vind je alle praktische informatie voor jouw bezoek aan de Roman Baths

Openingstijden Roman Baths

Janurari – februari: 9:30 – 18:00
Maart – oktober: 9.00 – 18.00 uur
November – december: maandag t/m vrijdag: 10.00 – 18.00 uur, zaterdag en zondag: 9.00 – 18.00

Op 25 en 26 december is het museum gesloten.

Tickets Roman Baths

Tickets kun je van tevoren kopen via de officiële website . De prijzen variëren afhankelijk van het moment dat je de baden wil bezoeken (op rustige momenten zijn ze goedkoper). Er zijn ook voordelige combinatietickets voor gezinnen.

Locatie

Roman Baths ligt in het centrum van Bath, wat goed te bewandelen is. Het ligt naast de kathedraal, die niet te missen is in het centrum.

Adres: Abbey Churchyard, Bath BA1 1LZ, Verenigd Koninkrijk

Bath Abbey en de Romeinse baden rechts

Bereikbaarheid Roman Baths

Wanneer je al in Bath bent, kun je het beste te voet naar de Roman Baths.

Trein: Bath Spa (6 minuten lopen)
Bus: 6, 6A, 7, 11, D1, D2x (halte: Guildhall), TOOTbus, U1, UCB (halte: Bath Abbey), 21, 19, 39, A4 (halte: Westgate Buildings), 1, 4, 5 (halte: St James’s Parade). Allen op zo’n 2/3 minuten lopen.
Parkeren: Lansdown Park and Ride .
Let op wanneer je met de auto bent: Bath heeft een clean air zone (CAZ) in het centrum.

Foto’s Romana Baths

 • Roman Baths in Bath
 • Roman Baths in Bath: de warmwaterbron
 • Roman Baths in Bath
 • Roman Baths in Bath
 • Roman Baths in Bath
 • Romeinse baden in Bath
 • Roman Baths in Bath
 • Roman Baths in Bath
 • Buitenkant Roman Baths in Bath
 • Roman Baths in Bath
 • Bath Abbey en de Romeinse baden rechts
 • Roman Baths in Bath
 • Water uit de bron van de Roman Baths in Bath

Meer informatie

Bekijk de officiële website voor meer informatie: https://www.romanbaths.co.uk/

Of lees hier meer over Bath, of bekijk de Bath wandelroute.


Tags:

Geschreven door:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer Engeland

Ben je je reis naar Engeland aan het plannen?
Of gewoon inspiratie aan het opdoen?
Kijk hier voor meer reisinspiratie naar Engeland.

Nieuwsbrief
 • 6X per jaar informatie over het Verenigd Koninkrijk ontvangen?
 • Nooit meer zonder reisinspiratie 
 • Leuke winacties
 • De verrassendste bestemmingen
 • Zonder reclame
Social Media
Zoeken